fbpx

Stratfor: Rusija se kreće prema ekonomskoj neovisnosti i sve će sankcije biti uzaludne

Žetva u Rusiji

Ruska vlada pokušava osigurati što veću neovisnost ekonomiji zemlje i cilj je smanjiti ovisnost gospodarstva o uvozu hrane i industrijskih proizvoda, stoji u nedavnom izvješću kojeg je objavio američki obavještajni i analitički centar Stratfor. Prema riječima stručnjaka ove agencije, unatoč brojnim poteškoćama, Moskva je uspjela postići uspjehe u ovom području, ali su kratkoročno ove pobjede morali platiti ruski potrošači.

Prema naredbi Kremlja, Rusija mora prevladati ovisnost o prihodima od prodaje nafte i provesti politiku supstitucije uvoza. Vlada već duže vrijeme pokušava provesti reforme ekonomskog sustava zemlje, tražeći zamjenu za strane prehrambene proizvode i proizvoditi u zemlji robe široke potrošnje, piše Stratfor

Američke analitičari vjeruju “kako će se, sve dok ova politika daje mješovite rezultate, proces nastaviti, a posljedice će biti da će ruski gospodarstvo biti puno nezavisnije nego je bilo u posljednjih nekoliko desetljeća, barem u nekim aspektima”.

Prema autorima izvješća, iako je Rusija bogata prirodnim resursima, dobivati prihode njihovim vađenjem nije bilo lako, a razlog je bila logistika.

“Ruska prirodna bogatstva su razbacana na takvim golemim područjima i često se nalaze u područjima oštre klime, da su njihova proizvodnja i izvoz često nevjerojatno komplicirani, što smanjuje profitabilnost ekstraktivne industrije”, piše Stratfor.

“Osim toga, stanovništvo zemlje je koncentrirano uglavnom u europskom dijeliu, a srednji i istočni dio je slabo naseljen, iako pokriva ukupno oko 65% Rusije. Ruske rijeke uglavnom teku prema sjeveru ili jugu, stoga su neprikladne za prijevoz robe u cijeloj zemlji. Rusija ne može u potpunosti koristiti svoju poznatu crnicu, zemlju koja se nalazi u južnom dijelu uz Ukrajinu, na granici Mongolije i Kazahstana. Zbog žestoke zime i nepredvidljivih vremenskih prilika je dio tih zemalja izuzetno teško kultivirati, a gdje je to moguće,  na Sjevernom Kavkazu blizu Crnog mora, prijetnje poljoprivrednoj proizvodnji stvaraju etničke i političke napetosti”, pišu autori, iako ne prilažu nikakve dokaze za to, da bi se kasnije, govoreći o rezultatima ruske poljoprivredne industrije, sami pobili.

Izvješće se potom vraća u povijest, podsjećajući kako su se svi ruski vladari stoljećima “pokušali nositi sa zemljopisnim karakteristikama zemlje”.

“Iako je Rusija povijesno bila glavni izvoznik žitarica, njene industrija je uvijek patila zbog logističkih problema, zbog čega nakon industrijalizacije krajem XIX stoljeća nije mogla stajati na čelu razvijenih zemalja”, pišu analitičari Stratfora.

“Sovjetsko vodstvo i njegovo plansko gospodarstvo je pogoršalo te probleme, što je bio rezultat raspodjele proizvodnje što je moguće bliže sirovinama i prisilnim preseljenjima građana u udaljene regije diljem zemlje, gdje su podignuti brojni “mali” gradovi s populacijom od 100 do 300 tisuća ljudi. Bilo je potrebno hraniti i odijevati ljude, koristeći slabu infrastrukturnu i logističku mrežu koju je država imala na raspolaganju” , govoreći o ranom razdoblju Sovjetskog Saveza ističu američki stručnjaci.

Kao što analitičari kažu, prema jednoj nedavnoj studiji ruske ekonomije zapadnih ekonomista, da preseljenjem Rusa nije upravljala država, nego “ruka tržišta”, na istoku Rusije bi u ovom trenutku bilo 14 milijuna ljudi manje nego sada.

“Ove nedostatke nadopunjuju rezultati planskog gospodarstva i odsustvo bilo kakve konkurencije, što je dovelo do drastičnog pada kvalitete gotovo sve industrijske robe. To je u konačnici dovelo do preusmjeravanja na izvoz sirovina kao glavnog izvora prihoda, a prihod se trošio na uvoz industrijskih proizvoda iz inozemstva i obrambenu industriju. Rezultat toga je na kraju bio čak i uvoz žita, jer se proizvodnja u poljoprivrednom sektoru zbog nedostatka investicija stalno smanjivala”, dalje navode autori izvješća Stratfora.

Prema analitičarima agencije, rast troškova za ove potrebe je na kraju premašio prihode od izvoza energetskih resursa, a kriza trgovinske bilance je bila jedan od najvažnijih čimbenika koji su doveli do propasti Sovjetskog Saveza.

“Iako se Ruska Federacija okrenula tržišnoj ekonomiji, ipak je naslijedila ovisnost Sovjetskog Saveza o izvozu sirovina. Ruske vlasti su se odlučile i na “plutajući tečaj” nacionalne valute, što je značilo da rublja slijedi tijek cijena nafte, podsjećaju autori. Sve gospodarske krize u zemlji su od tada uvijek bile povezane s padom cijena energenata, a razdoblja prosperiteta s njihovim rastom. Zbog ovisnosti o izvozu nafte su čak su i “dobra vremena” imala problema u gospodarstvu, jer je rublja pratila naftu, a ruska roba je postajala skuplja na svjetskom tržištu i stoga manje konkurenta, izazivajući negativnu lančanu reakciju u svim sektorima industrije, prisiljavajući zemlju da se još više oslanja na izvoz energenata”, objašnjavaju analitičari.

Situacija je konačno promijenila 2009. godine, kada je ruska vlada usvojila je “Strategiju nacionalne sigurnosti Ruske Federacije do 2020. godine”, kojoj je glavni cilj osloboditi gospodarstvo ovisnosti o nafti.

Žitarice - Rusija potpisala ugovor s Kinom

FOTO: Ilustracija, žitarice

Autori izvješća navode kako je još 2009. odlučeno da do 2020. Rusija mora doseći razinu sigurnost hrane. Naime, do 2020. Rusija sama mora proizvesti 95% potrebnih žitarica, 95% krumpira, 90% mlijeka i mliječnih proizvoda, 85% mesa i 80% šećerom, biljnih ulja i ribljih proizvoda.

“U normalnim uvjetima, čak i kako bi se postigli neki od tih pokazatelja, za Rusiju bi bilo previše, ali nedavni događaji su pomogli zemlji da premašili plan u gotovo svim stavkama, čak i prije roka”, priznaju analitičari Stratfora.

Rusiji idu na ruku pad cijena nafte i rublje, ali sankcije koje je Zapad  nametnuo Moskvi nakon aneksije Krima. Ova slučajnost je na kraju dovela do toga da se ruska ekonomija dramatično promijenila i uspostavljena je ravnoteža. Kada su 2015. godine, zbog oslabljene valute i nestašica uvezene robe široke potrošnje, cijene hrane u zemlji porasle, odmah je povećana potražnja za domaćim namirnicama. S druge strane, oslabljena rublja je potaknula potražnju za ruskim poljoprivrednim proizvodima,  a žitarice su postale tražene diljem međunarodnog tržišta”, navodi se u izvješću.

Stratfor

FOTO – Plan supstitucije uvoza u Rusiji od 2015. do 2020. godine

Krajnji rezultat je bio poljoprivredni preporod Rusije, samo šest godina nakon utvrđivanja ciljeva o sigurnosti hrane. Moskva je uspjela ostvariti rezultat u sedam od osam pokazatelja, a malo zaostaje u sektoru mliječnih proizvoda. Do 2017. je Rusija po količini postala najveći izvoznik pšenice u svijetu, a danas se na crnomorskom području zemlje proizvodi 23% svjetske proizvodnje”, piše Stratfor.

Ipak, pokušaji jačanja neovisnosti u industrijskoj proizvodnji nisu bili tako uspješni. Unatoč pomoći slabe rublje, uspjeh nije postignut u automobilskoj industriji, gdje je prosječan udio uvoza u 2015. godini pao za 22,5%. Međutim, detaljna analiza stanja pokazuje dase to dogodilo u prvom redu zbog smanjenja potražnje za automobilima baš zbog slabe rublje i sada se inozemne tvrtke oslanjaju na zajednička ulaganja u Rusiji. Drugim riječima, domaći proizvođači u ovom sektoru nisu pobijedili, ali strane industrije dolaze i grade tvornice u Rusiji.

Udio uvoza u metalurgiji je također smanjen, ali američki analitičari to pripisuju pogoršanju odnosa s Ukrajinom, iako je crna metalurgija najrazvijenija u Donbasu, a većina je na području pod nadzorom Donjecke i Luganske Narodne Republike.

U farmaceutskoj industriji i proizvodnji električne opreme slaba rublja nije dala isti učinak kao u poljoprivredi. Udio uvoza tih roba se povećao čak i 2015. godine, a Rusija za supstituciju uvoza u ovim područjima nema dovoljno niti industrijskih kapaciteta, kao ni razinu obrazovanja”, tvrdi Stratfor.

“U međuvremenu, Kremlj i dalje pokušava poboljšati gospodarske uspjehe koji su ostvareni nakon 2014. U strahu od poskupljenja nafte, što će izazvati jačanje rublje i uništiti glavnu prednost ruske poljoprivrede na svjetskom tržištu, Rusija je početkom prošle godine donijela je nova porezna pravila prema kojima će se cijena nafte iznad 40 dolara po barelu smatrati “izvanrednim prihodom”, koji će koristiti isključivo za uklanjanje eventualnog proračunskog deficita ili će se tim novcem puniti fond rezervi za crne dane. Ovaj manevar vlade i Središnje banke Rusije razbija izravnu vezu između cijena nafte i stanja u gospodarstvu, što je jasno u posljednjih šest mjeseci, vrijeme u kojem se rublja odlučno odupirala trendu povećanja cijena nafte” , ironično zaključuju stručnjaci Stratfora.

Kako tvrde američki analitičari, Kremlj vjeruje da će slaba rublja ne samo pomoći u spašavanju novostečene moći u poljoprivredi, nego će s vremenom pomoći i ruskoj industriji, što je vjerojatno istina.

Naravnom, Stratfor tvrdi kako će ovu strategiju platiti ruski potrošači. Američki analitičari navode kako je pad kupovne moći Ruse prisilio da odustanu od stranih visokokvalitetnih proizvoda, uključujući i mliječne proizvode, meso i voće.

“Osim toga, ako su po starom modelu Rusi mogli kupovati više inozemnih proizvoda, povećavajući BDP kroz potrošnju, prema novim pravilima, ako se ne ukinu, to više neće moći”, tvrde stručnjaci Stratfora, koji su uvjereni da BDP i njegov rast ne ovise o realnom sektoru i proizvodnji, nego isključivo o neobuzdanoj potrošnji. Međutim, rezultati ruske ekonomije u posljednjih nekoliko godina demantiraju ovu tezu.

“Naravno, ojačana ekonomska neovisnost Rusije omogućit će joj veću slobodu u međunarodnim poslovima, jer će moći poduzimati veće rizike bez obraćanja pozornosti na kazne i sankcije u obliku embarga u opskrbi hranom”, sigurni su autori izvješća, koji dodaju kako će povećana ekonomska neovisnost Rusiju kratkoročno učiniti siromašnijom, ali geopolitički puno neovisnijom”.

Ruski poljoprivrednici: Ne ukidajte sankcije – Po prvi put vjerujemo u budućnost
Ako Rusija iskoristi neobrađeno zemljište, učinak sankcija će biti „nula“
Rusija sankcije pobijedila jednostavnim receptom – Poljoprivredom i realnim sektorom (GRAFIKA)

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
46 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
mars
Gost
mars
2 godine prije

BDP i njegov rast :
– ako je temeljen na neobuzdanoj potrošnji, uporediv je sa vodom koja ima tendenciju zauzimanja određenog dijela kopna, te se u obliku cunamija u vrlo kratkom vremeskom odsječku masovno i silovito sjuri na njega i osvoji ga. Tada su neposredni, golom oku vidljivi rezultati takvog njenog djelovanja, vrlo impresivni i izgleda kao da je trajno uzela jedan njegov dio. Ali onda slijedi njeno trajno povlačenje iza kojeg ostaje samo pustoš, nesreća i bijeda.
– ako je temeljen na realnom sektoru i prizvodnji, uporediv je sa djelovanjem vode kao jedne tihe, mirne rijeke čije djelovanje na kopno koje je okružuje, nije vidljivo golim okom u kratkom vremeskom intervalu, a koja vremenom, lagano i neumoljivo izdubi kanjon i stotinama metara dubok, te su rezultati njenog djelovanja trajni i postojani, a iza kojih ipak ne ostaje nesreća jad i bijeda. Problem nastaje onda kada ljudi preferiraju i vjeruju cunamiju, odnosno onome što je golom oku trenutno vidljivo a ne razumiju njegovu prirodu djelovanja i posljedica koje ostavlja, u odnosu na djelovanje tihe rijeke i njenog djelovanja kroz dugi vremenski period, čiji su rezultati trajni a ne ostavljaju drrastične negativne posljedice koje ljudi nisu vremenom i bez napora u stanju savladati.

trumba
Gost
trumba
2 godine prije
Reply to  mars

To sve stoji šta si napisa, iako…
je čitav BDP je iluzija i u najgorem-najboljem slučaju je indikator koliko dobro se snašla neka zemlja unatoč okolnostima pod kojima se djeluje, a u najgorem-najgorem slučaju je indikator koliko neka zemlja puši drugima($) – ponekad čak i bez obzira koliko bio pozitivni predznak BDP.

Uvijek me iznenadi kad vidim da Rusi naprave novi pothvat na vojnom polju, naročito što se tiče (uspješne) proizvodnje pa i nekih kolosalnih stvari poput boomera. Jer Amerikancima je vojna proizvodnja realno – “utaja poreza” s obzirom koliko je preplaćena da bi se zadovoljilo svakoga, a Rusi su za isti rad efikasniji nekoliko puta.

Iz jednostavnog razloga šta nemaju neograničena sredstva ($) sa kojim djeluju, tj. ne mogu posuđivati kredit unedogled da bi financirali sebe.

I zato, ako zemlja u potpunosti koristi kredite u dolarima (ili u ekonomijama koje su (posredno) ovisne o dolaru), da bi sebi financirala proizvodnju onda je blago rečeno najebala i u tom slučaju je BDP zapravo indikator REKETA kojim se zapravo podcjenjuje čitava ekonomija da bi se preko dolara izvukla najvažnija vrijednost, što je naravno – rad čovjeka.

Upravo zato je iluzorno promatrati zemlju samo kroz BDP.

Neće se svako i prije nego što počne raditi – sagnuti na koljena i popušiti $.
Možda jedino kad bude išao plasirati proizvod van granica…
no zna da mu nije nužno platiti
Brooklinski most dvaput!

Barem dva puta.
😉

Tarzan
Gost
Tarzan
2 godine prije

Naravno, stara arabska poslovica nam kaže da je bolje imati 1000 magaraca predvođenih lavom nego 1000 lavova predvođenih magarcem.

trumba
Gost
trumba
2 godine prije
Reply to  Tarzan

Općenito, u nas su lavovi – magarci.
“Kakav narod, takva vlast!”

Ive
Gost
Ive
2 godine prije
Reply to  Tarzan

U nasoj vlasti nema lavova (ili su sa klimavim zubima) sve su magarci.

tošo
Gost
tošo
2 godine prije

mars

Ne razumem šta si htio, da kažeš jer pišeš protislovno zato ne razumem…

mars
Gost
mars
2 godine prije
Reply to  tošo

@ tošo – …”tiha voda brijege valja”… narodna poslovica.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije

Redakcijo, znam vaše je pravo da pišete o čemu hoćete jer je vaš portal, ali dajte molim vas malo vijesti o tomu kako je 1.travanj (nije aprililili) DD za Johanesburg, malo o širenju Sahare i samim time još gorem stanju u Africi, o topljenju Arktika, o milijun tema a ne koliko čega ima u Rusiji, nemam ništa protiv ni Rusije, ni Kine, a ni USA, ali pogledajte malo “portale” u susjedstvu: intermagazin, informer, sputnik i sve će va biti jasno!! Ili uvedite kao advance da se mora plaćati ali i to bi bilo fer….

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Željko

Prva dva nitko pametan ne čita, Sputnik, ovisno na kojem jeziku, jer su redakcije neovisne, a Advance, kao platiš, na kraju pročitaš otprilike , iako blagu uvijeno kako baš ne bi bili “rusofili” isto što i ovdje. Topljenje Arktika ti je ovdje, sa cijelom shemom što se kasnije zbog toga događa, DD u Johanesburgu, Što je DD ? DDT možda za cijepljenje jadnih crnaca protiv HIV-a. Mislim, teme jesu, ali za National Geografic. DD, ako misliš direktnu demokraciju, nje će ili biti na globalnoj razini, ili je glupost, ako je ograničena na jedan grad, jedan kvart, gdje u Johanesburgu? Nemoj ni odgovorit. Južna Afrika ima toliko problema, tako da to može biti samo u getu bogatih bijelaca koje Mandeilini u ime pomirenja nisu pobili.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Pad cene nafte (koji je veštački izazvan da bi se Rusija dovela u tešku ekonomsku situaciju) i sankcije su smanjile vrednost rublje. Zbog smanjenja vrednosti rublje ruska roba postaje konkurentnija na svetskom tržištu a domaće tržište radije koristi domaću robu jer je jeftinija što dovodi do rasta domaće proizvodnje – zaista iznenađenje. U ovladavanju Zapada istočnim privredama stavljao se akcenat na ukidanju protekcionizma (otvaranju privrede stranom tržištu) dok je ovde SAD Rusiji NAMETNUO protekcionizam (da ih nema trebalo bi ih izmisliti) 🙂

I sada, zbog opisane situacije, domaća proizvodnja će nastaviti da se razvija ako nafta zadrži nisku cenu a ako poskupi država će moći da subvencioniše proizvodnjnu… Stvarno su ti Rusi pokvareni, uvek nađu slabost Zapada…

mars
Gost
mars
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@ shumadinac – haha, u pravu si. Ne dozvoliti da ti neko koji to žarko želi stavi omču oko vrata ili zavrne vratom, pa još i znati kako se tome suprostaviti, je u njihovim očima sama srž ruske (i ne samo njihove) pokvarenosti, pa se nije ni čuditi svekolikoj medijskoj hajci na njih i ostale pokvarenjake slične njima, a još ih podosta ima.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  mars

mars, to što su Rusi učinili je sasvim logično. Ja im se divim na strpljenju da to ne učine pre vremena, dok još nisu bili dovoljno jaki da izdrže ovaj pritisak, dok Kina nije bila dovoljno jaka da im pomogne…
Strategija je umetnost a ne “hajde da probamo”.

mars
Gost
mars
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@ shumadinac – sva je sreća, čak i kada su na drugim poljima još bili nedovoljno jaki, da su u rukama zadržali i imali doooobru batinu koje su se zvijeri bojale, a koja im je omogućila jačanje i bila preduslov za poduzimanje svih njihovih daljnih koraka.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  shumadinac

E Šumadinac, sad na ovo “Zbog smanjenja vrednosti rublje ruska roba postaje konkurentnija na svetskom tržištu….” svršavaju svi hrvatski kvaziekonomisti koji sve probleme npr. Hrvatske privrede vide u jakoj valuti i nigdje drugdje. Ali zaboravljau da Rusija ima svoje energetske resurse i cijene energenata kod njih ne određuje neko nevidljivo svjetsko, europsko ili pazi ovo mediteransko tržište uglikovodika. Rusi za poljoprivredu mogu dati naftu i besplatno, cijenu el. energoje formirati tako da se pokrivaju neki osnovni troškovi a možda niti to. E tada možemo razgovarati o konkurentnoj industrijskoj proizvodnji i jeftinijoj robi za izvoz, poskupljenju uvozne robe i kupovina domaćeg. Kod nas bi sve cijene energenata bile “maditeransko svjetske”, cijene rada zimbabvea i valuta bezvrijedna za kupovinu uvozne robe. Pa kuda bi nas to dovelo ?
Da smo energetski neovisni i da imamo svoju industriju energenata koje izdajnici nisu prodali strancima mogli bi sutra zatvoriti granice i biti sami sebi dovoljni, toga smo se naslušali ’90. npr., i proizvoditi za izvoz. Ali vidi vraga pa mi smo u EU, šta ćemo sad, sve europske cijene, sve eu zakone samo standard i cijena rada ko u nekoj vukojebini. Rusi su neovisni i sve to mogu, to i rade, skidam kapu i naklon do poda !

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Dakle sigurnost u prehrani će dati Moskvi geopolitičku neovisnost i nikakve sankcije neće biti učinkovite. To znač da je poljoprivreda, kao primarni sektor u supstituciji odabran pametno, dalje, kao što se vidi na planu revidiranom 2015. idu ovi koji malo zaostaju

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Nema “strateškije” sirovine od hrane. Nećemo valjda misliti da Zapad daje tolike subvencije seljaku zato što ga voli? Ne, subvencije daje da ne bi došli u situaciju da su prinuđeni da pristanu na uslove koje određuje onaj ko ima hranu za prodaju. Istorija daje puno takvih primera.

Ive
Gost
Ive
2 godine prije
Reply to  shumadinac

To nikako da shavti nase Hrvatsko vodstvo, pa smo od zemlje (drzave) koja moze hraniti pola Evrope i velikog izvoznika posatli uvoznik hrane i prehrana stanovnika nam ovisi iskljucivo o uvozu. Industriju smo unistili a uostalom napustanjem nesvrstanih izgubili smo i trziste za nase idustrijske proizvode. Dakle uvozom skupe i lose kvalitete hrane doveli smo stanovnistvo da je najveci obiteljski izdatak za hranu. Hranimo se lose GMO i pesticida punih hranom zato nam stanovnistvo oboljeva izaziva povecane troskove u zdravstvu a smrtnost je velika, kada tome dodamo izseljavanje i natalitenu politiku ne treba cuditi da je prazna Slavonija rezanje grane na kojoj sijedimo.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Ive

Ive, shvaćaju oni to jako dobro i zato ne daju subvencije već poticaje a poticaji uništavaju poljoprivrednu proizvodlju. Poticaji su godišnja plaća za nerad i kupovina socijalnog mira kod seljaka. Subvencije su jedino pravo riješenje za posrnulu poljoprivredu ali to nama ne treba jer moj kum/brat/stric ima uvoz i njega treba štititi jer i ja dobijem dio.
Zapravo jako dobro nacrtano je tu:
https://m.erepublik.com/en/article/zeko-i-poto-i–2649557/1/20

žrec
Gost
žrec
2 godine prije
Reply to  Ive

Ive, mi možemo hraniti pola Europe, ali nećemo, neka crknu od gladi 😀

Hrvoje
Gost
Hrvoje
2 godine prije

Tako jebi Adolf nastojao napraviti ekonomsku neovisnost pranje završio kako je završio. Jednostavno nisi interesantan ako svoje bogatstvo ne trošis i ne plaćaš razne poreze i provizije. Po meni prvi očiti i nedvojbeni vjesnik rata.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Hrvoje

Ali Hitler nije imao nuk. arsenal za odvraćanje napada i napao je pola svijeta. Nije za usporediti

zvonimir
Gost
zvonimir
2 godine prije

ovisni su oni i to o turskoj bez njih nemogu ni isplovit ni poletit

Ljudevit Posavski
Gost
Ljudevit Posavski
2 godine prije
Reply to  zvonimir

Da im Turska zabrani prolaz, išli bi
“prošititi” …. Bospor i Dardanele .. porušili
“mostiče” …. uzeli bi Istambul.
Nato se u taj konflikt nebi uplitao.
Naravno da do toga neče doči.

Ivi ivić
Gost
Ivi ivić
2 godine prije

bože dragi mudrosti,ovi analitičari su zbilja jad i bijeda,kad su kome sancije napravili zlo pa stara je izreka nauči gladnoga lovit ribu,a ne mu davat ribu,drago mi je za ruse,naši geni……

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Ivi ivić

Grešiš kolega. Samo država koja ima u velikoj meri zaokruženu proizvodnju (od sirovine do gotovog proizvoda u svojoj zemlji) ili bar ima prijateljsku državu koja može-hoće da dopuni nedostajuću robu može da odoli sankcijama. Iznenadio bi se u kakvim problemima bi se našle mnoge zapadne države kada bi dobile sankcije.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

Oce li se ikad zemlje bivse Juge, pokrenit i imat gospodarski rast temeljem domace proizvodnje i zaposljavanja? Dokad cemo bit zapadnjacki robovi? Di je nas Putin?

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

A čini mi se da je naš Putin umro 1980.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Da se pojavi naš Putin naša vlast bi ga prikucala na krst.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Ili mozda obrnuto. Jer neko koga glupinda i anemicni zakucaju na kriz, nije ni P od Putina 🙂

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Poprilično objektivna analiza Stratfora. Iz ukrajinskog slučaja, sve benefite izvukla je samo Rusija. Uzeli su Krim i tako preuzeli kontrolu nad Crnim Morem. Sankcije koje joj je uveo Zapad iskoristila je za poticanje domaće proizvodnje. Ono, što je dobro za Rusiju – ostvariti potpunu ekonomsku neovisnost, zapravo nije dobro za ostatak svijeta pa je dobar znak to što Rusija nije uspjela u farmaciji i elektro tehničkoj industriji napraviti iskorake. Naime, kad bi Rusija bila u potpunosti ekonomski neovisna, samodostatna, a u isto vrijeme bila u posjedu najvećih svjetskih rezervi nafte i plina, ne bi trebalo dugo čekati da se Rusija prometne u svjetskog hegemona. A svi hegemoni na svijetu su isti. Nama malima je svejedno kako se zovu dok nas gaze.Stoga bi bilo za svijet i za Rusiju dobro da ostane prostora za poštenu trgovinu . Rusi nama i ostalima naftu i plin, a mi njima ono što trebaju (imamo Belupo, Plivu, Končar).

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Mislim da ne buš taj film gledal. Vidiš na grafikonu da i oni znaju gdje zaostaju i revidirali su plan iz 2009. u 2015. godini, baš u farmaciji i neke industrije.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Uvjeren sam da će to ostvariti. za ovaj potez nisam znao, da su “plutajući tečaj” vezali za cijenu od 40 dolara po barelu, ali onda više nije “plutajući”, a višak para u stranu. Malo me to zbunjuje, ali nema veze.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Ako i ne ‘bum gledal’ to onda nije razlog ni za čije veselje, čak ni za tvoje. I možeš biti sasvim siguran, dođe li ikad do toga da je Rusija samodostatna i da cijeli svijet drži za jaja sa svojim energentima (pa im svi mi budemo samo kolonije koje eksploatiraju), da će se ostatak svijeta prebaciti na neke druge energente.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
2 godine prije

Well done, Russia! 🙂

antun comb
Gost
antun comb
2 godine prije
srbin mali
Gost
srbin mali
2 godine prije

Neophodna je jedna sveobuhvatna €$ €$ invazija…
Štampačima gas do daske….inače???

luni lunovic
Gost
luni lunovic
2 godine prije

super mr comb ja placam 400 dolara mjesecno i poslije operacije koja je kostala 20000 ia moram platiti jos 10000 i to sve uradeno u bolnici ciji je vlasnik katolicka crva i na moje pitanje kome je isus naplatio izljecenje oni su mi rekli da sam jako bezobrazan i bogohulnik kazu mi smo te izljecili ati pricas losim jezikom ovo losim je seravi engleski prijevod

antun comb
Gost
antun comb
2 godine prije
Reply to  luni lunovic

pa sto radis tamo, sto nisi u Rusiji. ahahaaaaaaaa. oces evo samo sto nisi otiso.

Darko
Gost
Darko
2 godine prije

…boli me briga za Rusiju,samo sam nakon što smo izborili državu očekivao upravo da to napravimo od ove male Lijepe “Naše” tako bogate svime,pa bi ovi naši nesposobnjakovići morali manje slušati Bruxelles ili ne bi niti bili u EU…ovako…

Prcko
Gost
Prcko
2 godine prije

Rusija
jbš državu gdje je 300 € dobra plaća

Djoni Beck
Gost
Djoni Beck
2 godine prije

Nesmije se nikako dogoditi da bi Rusija postala svjetska zitnica, pa zamislite to kad vise nebi bilo gladnih!?

Djoni Beck
Gost
Djoni Beck
2 godine prije

Rusija nesmije postati svjetska zitnica, jer nebi vise bilo gladnih.

Mario šitum
Gost
Mario šitum
2 godine prije

Jeste li vi logično glupi ili logikom stvari postali
Idioti?
Tko vam pravi recenzije… Beogradski MVP ili onaj ruski tenkista iz veleposlanstva u Zagrebu.
Rusija je tri puta radila perestrojku i uvijek umirala u vlastitom dreku.
Kada ovaj Berija umre to će biti takva makljaža
da bi im i srpski dvor” pozavideo”.
Da Rusija neovisna o uvozu…. Prije će to postati Hrvatska.

Moje Ime
Gost
Moje Ime
2 godine prije

upravo su oni od misa sami sebi Tramp je dobro ocijenio glupom vanskom politikom i sebi i drugim od misa stvorili Jetia

Pametnjakovic
Gost
Pametnjakovic
2 godine prije

Rusija jeste velika drzava i Rusi su velika nacija . Hegemonizam je sam po sebi svojstven ,ali u kojoj meri . Rusi nisu nikada nikoga napali , nicim uslovili a zapad im radi o glavi stotinama godina . I nikako da nesto nauce . Probao Napoleon probao brkica Adolf i ispusili . E onda onaj drugi brkica napravio CAR bombu da ne bi nekom trecem ludaku probao da napada opet jer ovog puta nece biti POPRAVNOG . Valjda je to jasno i Hrvatima a ne da se hvale kako su poslali uz Rusku granicu 285 vojinka tamo. Koga da plase , cara Nuklearnog sa 285 ustasa . Mislim smesno . Zapad non stop deli neke lekcije Rusima te ovo te ono . Kada se branis tu nema mesta nikakvim limitima . I niko nema prava da Rusu deli lekcije jer je polozio 27 miliona zivota u odbrani od fasizma , niko pa makar to bio i cuveni zapad demokratski , milosrdni . Samo demokratija je cudo
ispasce na kraju da je Adolf pobedio sam sebe jer eto svi se nesto iskrcavase i zasluzise neka priznjanja svi osim ovih koji su polozili stravicne zrtve . A rata trazili nisu . Ispasce da ne ispadne da neke komsije prozivam i oni veci antifasisti od nekih u okruzenju koji zivote polozise dok su oni cvecem docekivali neke 1941-ve onako ostrasceno . Ali neka , Neko za zivota nesto nauci a neko nikada . Ruse starsno iritira kada im se umanjuje doprinos u pobedi nad fasistickim zlom a tolike su zrtve polozili . Mozda neki od vas iz komsiluka kao i ona Balticka stoka ne uzimaju za ozbiljno . Moj vam je savet : UZMITE TO VEOMA VEOMA OZBILJNO . Zasto nije vazno . Veoma visoko rangiran Ruski obavestajac je takvu informaciju dao mom pobratimu kada mu je cestitao sina prvenca . Naravno majka je Ruskinja . A baka tog malise je sedela u klupi sa nekim danas veoma vaznim u St. Peterburgu u srednjskolsim danima. Verovatno pomislajte na pravog . Da ima crni pojas u dzudou , voli mlade zene , cini cudesa i vaskrsao je gotovo na kolenima bivsu Imepriju i napravio ovo cemu se danas mnogi dive. Uzmite vi sto se sprdate sa ruskim zrtvama to veoma ozbiljno jer se sa 70-tak MT ( mega-tona ) nije igrati. Dok nije prekasno .

Jao jao
Gost
Jao jao
2 godine prije

Ne bih rekao da je rusija drvenim plugom u 19. Stoljecu bila izvoznik zita. U lrvom svj.ratu je bila gladna. U drugom, nije.ne samo zbog pimoci sad,.a.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik