Velika Britanija i Iran razgovaraju o tankerima: Zarif inzistira na trenutnom oslobađanju, Hunt daje uvjete

Brodovi
6 komentara

London je obećao da će “olakšati” oslobađanje iranskog naftnog tankera zarobljenog u Gibraltaru, ako Teheran jamči da njegovo odredište nije Sirija, dok Iran kaže da će nastaviti izvoziti naftu “pod bilo kojim okolnostima”.

Velika Britanija pristala bi na oslobođenje iranskog tankera, kojeg su britanski marinci zaplijenili u Gibraltaru, ako ih Teheran uvjeri da taj brod neće ići u Siriju, rekao je britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt u telefonskom razgovoru s Mohammadom Javadom Zarifom.

Iran je više puta izjavio da brod nikada nije namjeravao ploviti u Siriju, ali te izjave očito nisu bile dovoljno uvjerljive za britanske i gibraltarske vlasti, koje su zaplijenile tanker prošlog tjedna. Gibraltarska policija čak je uhitila četiri časnika broda, uključujući i njegovog kapetana, upravo zbog sumnje da su prekršili sankcije EU protiv Sirije.

Incident, koji se dogodio prošlog tjedna, doveo je do ogorčenog sukoba između Londona i Teherana, što je potaknulo Veliku Britaniju da podigne sigurnosne mjere za brodove pod britanskom zastavom koji plove u blizini iranskog teritorija. London je čak optužio Iran za pokušaje “sprečavanja prolaska” jednog od njihovog tankera, a Teheran je to demantirao.

Hunt je rekao da je imao “konstruktivan poziv” sa Zarifom, koji je svom britanskom kolegi rekao da Iran “želi riješiti problem i ne želi eskalaciju situacije”.

Teheran je, međutim, slikao drugačiju sliku. Prema iranskim medijima, Zarif je Huntu rekao tijekom telefonskog poziva da će Iran “nastaviti izvoziti naftu pod bilo kojim okolnostima”. Također je tvrdio da je tanker krenuo prema “legalnom” odredištu u istočnom Mediteranu i još jednom pozvao na  puštanje tankera i njegove posade istog trenutka.

Četiri člana posade iranskog naftnog tankera u petak je dobilo policijsku jamčevinu “s uvjetima”, ali brod je i dalje zadržan.

Tanker s Panamskom zastavom imao je posadu od 28 ljudi koji su uglavnom indijski državljani, ali neki od članova su Pakistanci i Ukrajinci. Svi su intervjuirani su kao svjedoci, istaknuli su ranije Gibraltarski dužnosnici.

Opravdanje Velike Britanije za zapljenu Iran je ismijao, te su ovaj londonski potez označili kao “piratstvo”, ističući da London djeluje u ime Washingtona. Incident doista dolazi usred tekuće gorke razmirice između SAD-a i Irana.

Washington je prije zaprijetio da će sankcionirati svaku zemlju koja uvozi iransku naftu, obećavajući da će izvoz nafte iz Islamske republike spustiti na “nulu”. Također je nedavno pozvao svoje saveznike da formiraju koaliciju “slobode plovidbe”, a očito je da njome ciljaju Iran.

EU sankcijeGrace 1tanker
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
davor
4 godine prije

Sa izuzetkom luke Ceyhan u Turskoj, mediteransko more je preplitko za prihvat supertankera kao što je iranski Grace 1, samim time odbačena je svaka mogućnost da je brod krenuo prema Siriji. Pirati sa Gibraltara.

Z.A.
4 godine prije

Nije dzaba ona narodna: “Nepravi se Englez”

burt
4 godine prije

nakon što su IRGC ponizili Obamu a rušenjem drona ponizili i Trumpa Englezi su uzvratili udarac i zapljenom tankera uzvratili IRGC-u a slanjem brodova da prate tankere u Perzijskom zaljevu na puškomet iranskih torpeda i podvodnih mina drugi put uzvratii IRGC-u, ako Hunt i Johnson zakuhaju situaciju opet se stvara kriza ali ne lokalna kriza kao na Falklandima nego ovaj put velika svjetska kriza

samo tako
4 godine prije

Pirati bi pregovarali ? Njih se vješa !

Max
4 godine prije

Sve će se to njima vratiti. tko danas otima tuđe sutra loše živi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI