Najbolji češki proizvođač mliječnih proizvoda izgubio je 6,5 milijuna dolara, a otkupne cijene voća pale su 20 posto

Farma krava
9 komentara

Najveći češki proizvođač mlijeka Madeta izgubio je oko 6,5 milijuna dolara zbog embarga na hranu, koji je Moskva nametnula kao odgovor na sankcije EU protiv Rusije, izjavio je predsjednik te tvrtke, Milan Teply.

“Rusko tržište je igralo ključnu ulogu u poslovanju Madete do 2014. godine. Tamo smo isporučivali petinu naših proizvoda. Činjenica da smo ga odjednom izgubili rezultirala je ukupnim gubitkom od 150 milijuna kruna [oko 6,5 milijuna dolara]”, rekao je Teply.

Prije toga, Madeta je godišnje izvozila oko 1500 tona mliječnih proizvoda na rusko tržište, rekao je.

Nakon uvođenja ruskog embarga, Madeta se našla u teškoj ekonomskoj i industrijskoj situaciji, naglasio je čelnik tvrtke.

“Ali nikoga nismo otpustili, pronašli smo nove potrošače naših proizvoda, nadoknadili gubitke i uspješno napredujemo”, rekao je Teply.

Međutim, kompanija je svjesna da se, sve dok su na snazi ​​sankcije protiv Rusije, i dalje primjenjuje prehrambeni embargo, a izgledi za povratak Madete na rusko tržište ostaju nerealni, zaključio je Teply.

Otkupne cijene češkog voća pale su za 20 posto

Martin Ludvik, predsjednik češke udruge proizvođača voća, rekao je kako je ruski prehrambeni embargo smanjio otkupne cijene voća domaćih proizvođača na češkom tržištu za 20 posto i upropastio poslovanje nekih malih farmi.

“Ruski embargo nije izravno utjecao na češke proizvođače voća, jer oni čak i ne opskrbljuju domaće tržište, što ostavlja tržišne kapacitete za proizvođače voća iz drugih zemalja EU, prije svega iz susjedne Poljske. No, naši voćari i dalje su osjećali neizravni rezultat embarga. Poljski voćari su, u jednom trenutku, izgubili svoje mjesto na ruskom tržištu i bili su prisiljeni tražiti zamjenu u drugim zemljama, što je u konačnici dovelo do pregrijavanja češkog tržišta, prije svega u opskrbi jabukama”, objasnio je Ludwik.

Također je napomenuo da je to daljnju proizvodnju voća učinilo neisplativom za mala poljoprivredna gospodarstva.

Prema Ludviku, neizravni utjecaj ruskog odgovora bio je najviše bolan za proizvođače voća, jer je povezan s dugoročnim procesima razvoja poljoprivrednih gospodarstava.

“Uzgajivači povrća, reagirajući na ruski embargo, uspjeli su nekako prilagoditi svoje planove već sljedeće godine nakon njegovog uvođenja, smanjujući određene vrste proizvoda ovisno o tržišnim uvjetima. No, voćari, za razliku od njih, sade voćke za perspektivno razdoblje od pet do 10 godina, što je ozbiljna financijska i industrijska investicija, a ne podliježe operativnom pregledu “, rekao je.

Još jedan ozbiljan utjecaj ruskog embarga na češko voćarstvo, osim nižih otkupnih cijena, bio je i to što je ukupna površina voćnjaka u republici pala sa 17 000 hektara na 14 000 hektara, što je vrlo značajno smanjenje.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se 2014. godine u svjetlu krize u Ukrajini i ponovnog ujedinjenja Krima s Rusijom. Europska unija je, nakon toga, Rusiji uvela ekonomske sankcije, koje su odgovorile embargom na hranu na bloku.

Krajem lipnja Europska unija službeno je produžila sankcije protiv Rusije do 31. siječnja 2020. godine.

EU sankcijeSankcije Rusiji
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milance iz Ceske
4 godine prije

Češi sú naivan národ,mušle dá šunce zapadá u Washingtonu, bolje govno americko něgo ruské páře.Blbcum se nemožné pomocí.Zato Njemci prodají redovno mléčné proizvode do Rusíje, Češi sú naivní, prodají mlijeko njemcima kojí hotové proizvode odvozen do Rusíje..blbci ostaju blbci,tím se nedá pomocí.

Lucija
4 godine prije

“…ukupna površina voćnjaka u republici pala sa 17 000 hektara na 14 000 hektara,…”
To je ono što je globalistima svugdje cilj…
Od Usa do Indije…

Red Dog
4 godine prije

Svi seljaci Evrope osecaju to. I francuski.
Nestaje mocni evropski agro-lobby. Kad im se nije svidelo nesto su ranije blokirali Pariz ili Brisel, pa se nije niko smeo kaciti s njima. Sta sada? Blokirati Moskvu? Ne moze se, pa cute i nestaju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI