fbpx

SAD će učiniti sve da Njemačka bude antiruska sila

Trump Merkel

Trumpova administracija je od prvog dana kritizirala proširenje Sjevernog toka, plinovodnog sustava koji je na rusko-njemačku inicijativu pokrenut 2011. godine, ali u čijem su razvoju sudjelovale i francuske i nizozemske tvrtke kako bi preko Berlina povećale protok ruskog  plina na Stari kontinent.

Njemačka je svejedno odlučila nastaviti posao u nadi da će prijetnje i dalje ostati takve, te da su one samo slikovit dio mačističkog repertoara Bijele kuće. Berlin je vjerovao i da Bijela kuaća neće ići tako daleko zbog činjenice da je podržao sve američke inicijative. Gotovo vazalskom suglasnošću, njemačka vlada je pratila svaku točku američke vanjske agende, od Venezuele do Irana, dok u novije vrijeme treba pristupiti i fronti protiv Huaweija, unatoč činjenici da godinama ima dobre odnose s Kinom.

Međutim, napori Berlina da dokaže svoju „transatlantsku solidarnost“ su se pokazali uzaludnim. Trump je potpisao naredbu kojom se omogućuje sankcioniranje tvrtki koje su sudjelovale u izgradnji Sjevernog toka 2, natjerajući Allseas na neodređenu obustavu radova, jer se švicarska kompanija uplašila velikih novčanih kazni i drugih represalija Washigntona koje će bi je lako otjerale u bankrot.

Njemačka je za Trumpov potez rekla da predstavlja ozbiljno uplitanje u njene unutarnje stvari, ali je velika vjerovatnoća da će bijes uslijediti prihvaćanjem, jer je nakon Drugog svjetskog rata zemlja prisiljena da živi u stanju “poluhegemona”, koje političku klasu sprečava da posjeduje bilo kakve vlastite ambicije.

Stanje samokastracije su pametno iskoristile Sjedinjene Države, koje od svog uspona kao zaštitne sile Europe teže vitalnom cilju kontrole nad Euroazijom. To podrazumijeva sprečavanje ponovnog rođenja njemačke hegemonije s horizontom prema Istoku, sprečavajući da se realizira Mackinderova noćna mora: osovina Berlin-Moskva .

Godine 1904. engleski geograf i profesor Sir Halford Mackinder iznio je strategiju za održavanje britanske globalne hegemonije u djelu poslanom Kraljevskom geografskom društvu iz Londona pod nazivom “The Geographical Pivot of History“. Prema Mackinderu, revolucija u željezničkom transportu bi umanjila važnost vladavine morima, koja je u prethodnim stoljećima Britanskom carstvu omogućila proširenje na sve kontinente i neosporno vodstvo u smislu bogatstva, a drugim zemljama nije bilo dozvoljeno da šire svoj utjecaj na planeti.

Ne samo da bi željeznička tehnologija omogućila skraćenje vremena teretnog transporta, ubrzavši integraciju tržišta Europe i Azije, već bi to omogućila i ljudima, a prema tome i vojskama.

Nadalje, Britansko carstvo, opijeno i omamljeno sjajem samoizolacije, podcjenilo je uspon nove i velike sile u srcu Europe, Njemačke, te širenje druge sile u “srcu Zemlje”, takozvanom „Heartlandu“, Rusije.

Njemačkoj je iz kulturnih i organizacijskih razloga  povijesno bilo bila namijenjena uloga hegemona. Nijemce karakterizira visoka marljivost, produktivna učinkovitost, ovladavanje znanostima, posebnosti industrijskog sustava, duh inventivnosti i odan vojni stav potreban za opstanak naslijeđen iz pruskog doba.

Rusija je, umjesto toga, kontrolirala najveća i najbogatija područja prirodnih resursa na planeti, ali nije imala potrebna sredstva za iskorištavanje i razvoj.

U Londonu su bili svjesni da, kada bi te dvije imperije shvatile blagodati saveza, međunarodni odnosi bi se duboko promijenili na štetu Engleske i cijela Euroazija bi pala pod njihov utjecaj.

Mackinder je bio siguran da će, ako britanska kruna bude slijedila njegove savjete, Euroaziju i dalje pustošiti anarhija i da se neće pojaviti velika transkontinentalna sila, niti savez sposoban usprotiviti se Londonu. Geopolitičke smjernice bile su u osnovi jednostavne. Trebalo je stvoriti tampon države u Europi i Aziji iz kojih će Velika Britanija vršiti pritisak duž granica glavnih neprijateljskih sila, održavati prisutnost duž „Rimlanda“, odnosno „Obala Azije“, dok će istovremeno koristiti diplomaciju za izbjegavanje pretjeranog zbližavanja Moskve i Berlina.

Nakon Drugog svjetskog rata su Sjedinjene Države preuzele, nadogradile i produbile Mackinderovu misao. Postale su nova hegemonistička sila zapadne civilizacije i uključile su se u Hladni rat protiv Sovjetskog Saveza. Prvi čin bila je podjela Njemačke, koja je u početnim planovima trebala biti podijeljena na četiri entiteta, što je čak dogovoreno s Moskvom.

Program denacifikacije, kojeg je Washington proveo u Zapadnoj Njemačkoj, nastavio je započeti posao s teritorijalnom fragmentacijom, postavljajući temelje osudi Njemačke da bude napola nesavršeni hegemon.

Unatoč pokušajima kulturnog uništenja Njemačke i gubitka značajnog dijela teritorija, Zapadna Njemačka brzo je započela dug put koja je do ’70-ih ponovno pretvorio u prvu ekonomsku silu Starog kontinenta, potvrđujući Mackinderovu teoriju o prirodnoj sklonosti hegemonji njemačke nacije.

Poslije ujedinjenja je kancelar Gerhard Schröder pokušao okončati prokletstvo nesavršene hegemonije i kompleksa “ekonomskog giganta, a patuljastog političara”, konsolidirajući osovinu s Francuskom. Međutim, Schröder je prije svega vodio kurs zbližavanja Europske unije i Rusije. Upravo je on promovirao ideju europske energetske sigurnosti na ruskom plinu, dostupnom u željenoj količini, brzo isporučivom, jeftinom i to na temelju Sjevernog toka.

Kancelarka Angela Merkel se vrlo razlikuje od njezina prethodnika i daje naglasak na ekonomska i unutarnja pitanja EU, a njemačke ambicije za emancipaciju iz američke sfere utjecaja znatno su smanjene. Unatoč tome, put prema scenariju Mackindera, kojeg je slijedio Schröder, uvjerio je Sjedinjene Države da promijene svoju politiku prema Njemačkoj i da joj više ne daju manevarskog prostora.

Za vrijeme Obame je Njemačka prisiljena da se stavi na čelo sankcijskog režima povezanog s ukrajinskom krizom, što je dovelo do prvog zastoja u projektu  Sjeverni tok 2. Njamačka je „upozorena“ što joj se može dogoditi sa skandalom s Dieselgateom i procesom započetim protiv Monsanta, čije će kazne sada plaćati Njemačka.

Dolaskom Donalda Trumpa u Bijelu kuću povećao se pritisak neokonzervativaca da se nastavi vršiti pritisak na Rusiju, ali i da se konsolodira protunjemačka agenda. Ovdje je Bijela kuća igrala vrlo lukavo. U Europu je poslan Steve Bannon, koji je sa svojim lažnim suverenizmom poticao euroskeptički val s ciljem destabilizacije kontinenta i potkopavanja planova Berlina. Kao što smo ranije objasnili, Steve Bannon uopće nije zainteresiran za slobodu europskih narda, ili da se isti oslobode liberalnog diktata. Jedini suverenizam kojeg Bannon želi je onaj za Sjedinjene Države, i nikoga više, što je, obzirom da je Amerikanac, razumljivo. Međutim, one koji su nasjeli na njegove priče u EU je teško opravdati.

Ako je s Bushom mlađim i Obamom strateški fokus Washingtona bio islamski svijet i rat protiv terorizma, Trump je pažnju preusmjerio na Aziju, posebno prema Kini, gdje je otvorena  “nova velika igra”.

Napadajući Peking i „Novi put svile“, istovremeno se napadaju Berlin i Moskva, koji su duboko povezani s kineskim gospodarstvom i zainteresirani su za Euroaziju, koja se razvila i emancipirala, usprkos kaosu kojim je upravljao Washington.

Duh Zbigniewa Brzezinskog

Međutim, u okviru nove igre se uloga Mackindera iscrpljuje kada na scenu stupa Zbigniew Brzezinski, isti onaj koji je preispitao teorije engleskog autora pri razradi strategije za Aziju XXI stoljeća, sažete u „Velikoj šahovskoj  ploči”. Američki strateg je posebno naglasio važnost vršenja pritiska na „Rimland“ i na tampon države koje postoje u sferama utjecaja glavnih euroazijskih rivala. Tako su Sjedinjene Države povećale svoju vojnu prisutnost u Južnom kineskom moru, Indijskom oceanu i Perzijskom zaljevu i uznemirile Njemačku, Rusiju i Kinu kojima su se naglo pogoršali odnosi sa susjednim zemljama.

Višegradska skupina i baltičke zemlje formirali su pravi sanitarni kordon koji istovremeno obavlja antirusku funkciju, jer je NATO bastion, ali i antinjemački, jer je srce populizma, dijelom iskreno patriotskog, kao u slučaju mađarske, a dijelom vazalskog u odnosu sa Sjedinjenim Državama, što je slučaj Poljske. Češka i Slovačka su ovdje prilično nedefinirane i trude se da očuvaju neutralnu poziciju u odnosima s Berlinom i Washingtonom.

Nije slučajno što da francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je nedavno pokrenuo strateško promišljanje u potrazi za zatopljenjem odnosa s Kremljom, sanja o EU autonomnoj od Washingtona, traži europsku vojsku i sve više pribjegava politici batine i mrkve sa zemljama bivšeg Varšavskog pakta, koje ekonomski ovise o strukturnim fondovima Bruxellesa, ali su svijesne da predstavljaju petu kolonu svake europske globalne strategije.

Sve dok Njemačka nastavi živjeti kao država poluhegemon, Sjedinjene Države će joj moći nametnuti pravila igre i Berlin će pasivno prihvaćatai bilo koji diktat i represalije, koji će ga kočiti da horizont Europe usmjeri prema Aziji, gdje se Mackinderovom strahu od saveza Njemačke s Rusijom dodaje strah Brzezinskog od trilateralnog saveza Njemačke i Rusije s Kinom.

Više od jednog stoljeća kasnije, teorija o „Heartlandu“ je i dalje živa, a sudbina međunarodnih odnosa je u rukama Njemačke, jer: “Tko kontrolira istočnu Europu, taj kontrolira „Heartland“, a tko kontrolira „Heartland“ zapovijeda cijelim svijetom”.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
52 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Problem koji zapad ima je nedoststak ideja i strategije.. šahovske ploče i ostale prošlovjekovne strategije i razmišljanja im se rasipaju kao valovi od stijene.. Na moderne globalne tokove jednostavno nemaju odgovora , dok im potezi odgovaraju strategiji spašavaj sta se spasiti moze… Raspad sistema , nema više “vrsnih ” stratega , potezi od danas do sutra..
Druga bitna stvar , rusija ,prvi put u svojoj istoriji , posjeduje oruzja kojima nema pandan u svijetu niti će je stići u narednih 10-15 godina..

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Što se tiče njemačke , oni ili slabo kontaju ili puno trpe , duraju , no kad im pukne film za čas im onda uvale nekog kao adolfa i uvuku ih duboko u ponor..

istrazuj
Gost
istrazuj
8 mjeseci prije

Ne pita se tu SAD…
To je samo za naivne budale, koji ne gledaju detaljnije.
Tzv SAD su pod APSOLUTNOM kontrolom Rotschilda i cionista – dakle Izraela.
Izrael to zeli, a uz njega i stari prevaranti pod TOTALNOM kontrolom ciosa pomazu …
To su naravno “kraljevska engleska loza” i jezuiti.

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

@Istražuj
Stereotip kolega. Možeš li da zamisliš kolika je vekovna mržnja između “kraljevske engleske loze”, Vatikana i cionista? Tu svako svakoga mrzi a ima još dosta moćnih entiteta koji se takođe svi međusobno mrze. Mora da postoji neko ko sarađuje sa svima ali i ko je iznad svih njih. Upiranje prstom na pomenute entitete je samo odvlačenje pažnje od pravog krivca…

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Ko bi mogao biti tako moćan ? Vladati vladarima !

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

Pazi Alene – i predsednik kućnog saveta je neki vladar. Pa predsednik mesne zajednice, opštine, okruga, države. Da li ima neko iznad predsednika države? Nema zvanično ali po njegovom (njenom) ponašanju shvatamo da ima.

Ako nije lako videti ko upravlja predsedikom države zamisli koliko je teško videti one još nekoliko nivoa iznad.

Starina
Gost
Starina
8 mjeseci prije

Alen
Onaj tko postavlja i smjenjuje vladare i svjetske sile, onaj koji vodi cijeli šou je onaj koji zavodi cijeli svijet. Ime mu je Sotona, opasni klevetnik samog Boga i svih ljudi .
1 Ivanova 5:19 Znamo da potječemo od Boga, a cijeli je svijet pod vlašću Zloga
Sve je to šou, sve te tobožnje svađe među elitama koje su njegove marionete, kojim samo nastoji nanijeti čim više patnji čovječanstvu. Žašto, koja je svrha tog nama nepojmljivog zlog ponašanja???
Svrha je samo zlo, odvraćanje ljudi od duhovnosti i Boga. A taj zli vladar je sve gnjevniji jer zna da mu ističe vrijeme. Nema više pristup nebu i anđelima pa se sav usmjerio na Zemlju
Otkrivenje 12: 9
Zbačen je Zmaj veliki, Stara zmija – imenom Đavao, Sotona, zavodnik svega svijeta. Bačen je na zemlju, a s njime su bačeni i anđeli njegovi.
Vrlo važno je da se izvučemo od njegove vlastima svim područjima, a to možemo spoznajom Boga i primjenom u svakodnevnom životu.

eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
Gost
eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
8 mjeseci prije

Onda pročitaj Istarhova i udar ruskih bogova da malo kontriraš imputiranom programu u sebi.

Starina
Gost
Starina
8 mjeseci prije

eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
Eto po imenu ti si vidi da nisi nešto baš maštovit, pa bi se onda moglo reći i da nema neke velike vajde od tvojeg pročitanog.
Čemu da onda čitam to što si ti pročitao?!
Ionako kako kaže Propovjednik: “Nema kraja sastavljanju mnogih knjiga i prekomjerno čitanje tih knjiga umara tijelo.”
A o Bogu mogu kao i što jesam najviše naučiti iz Biblije..

istrazuj
Gost
istrazuj
8 mjeseci prije

@sumadinac
Eh, kolega…
I ja sam dugo vremena pokusavao povezati sve ove tackice. Sta vise bio sam apsolutno na tom tragu kao i vi…
Medjutim, iskren da budem, prvo citanjem Biblije (Tore) i Kurana – shvatio sam da prevara potice iz davnih davnina, a majstori prevare su – upravo podanici JHV (tzv “jeHoVe” za one koji to vole tako zvati). Naravno, imaju i razlog i poticaj.
Upravo je tzv JeHoVa bice vrijedno – svakog prezira (ako covjek gleda na vrline pozivajuci se na drugi dio Biblije tj grcka evandjelja)

Dakle, stoji sigurno da “engleska kraljevska loza” te “jezuiti” stvarno sacinjavaju vrh ZLA, ali licno mislim da su oni samo – bande na nizoj razini.
Od prilike ono kao kad AlCapone – sakupi sve bande u Chikagu (kao “bos nad bosovima”) – a onda cisto za primjer ostalim, ubije jednog od nizih bosova bejzbol palicom za stolom. I to pred svima.
Dakle milim da su cionisti (iliti sabateniansi iliti dömneh iliti kripto-zidovi) – najgora banda a iza svega toga stoji vise hiljada godina iskustva, ideologija kao i zasigurno jos mnogo toga, ali je tesko dokucivo… Naime, slazem se sa vama da mozda iza cionista stoji jos neka veca sila, ali je pritajena… (reciomo da onaj zidovski zli “elohim” (za naivne “bog”) JeHoVa – jos uvijek zivi i komanduje zlom – na isti nacin kako je to radio u Tori (Starom Zavjetu) pozivajuci zidove na pokolj VLSTITIH rodjaka, nezamislive bestijalnosti, silovanja te najgore pedofilstvo… Sve fino i detaljo opisano u tzv Bibliji (Stari Zavjet) a u svemu tzv JHV – ne samo da ucestvuje, nego i komanduje dogadjajima.
Mozda…
Mozda cak i iza svih tih bandi stoji poneki “elohim” koji je pod kontrolom JHV…?
Ne bih se cudio, jer citajuci Bibliju, lako je zakljuciti da zli i krvolocni JeHoVa – jeste samo obican balavac i mali beznacajni crv u odnosu na ostale “elohime”… Ipak to ga ne cini manje zlobnim i zeljnim kontrole i vlasti!
Obratie paznju recimo na Psalm 82:
http://www.ecs.in.rs/index.php/online-biblija/standard/srpskidanicickaradziclatinica/19-psalm/82-chapter
Dakle pricamo o tzv “jednobozackoj” Bibliji!
(Uzgred u lazni “prevod” ubacite umjesto “Bog” – “el”; “bogovi” – “elohimi” ; “svevisnji” – “Elion”…)
.
Ipak, makoliko gadna banda bili jezuiti, cionisti su im nabacili omcu oko vrata pocetkom 19 vijeka:
https://en.wikipedia.org/wiki/Rothschild_loans_to_the_Holy_See
Englesku “kraljevsku lozu” (mozda i te iznad njih) su razvalili takodjer ratovima i kamatama.
Obavezno pogledati – (vec je skinuto sa cionistickog YouTubea, ali postoji u arhivu… Uzgred, tice se i Srba u 1sv. ratu…).:
https://archive.org/details/youtube-rx1Rj6fHCNE
.
(Od tuda i englesko zalaganje za zidovsku palestinu – tj Izrael)
https://en.wikipedia.org/wiki/Balfour_Declaration

U svakom slucaju – jasno je da sve ono sto mi direktno vidimo, a zidovska/cionisticka medija “informise” ima neku drugu pozadinu, a i informacija je uvijek nepotpuna.

U slucaju Njemacne – situacija je skoro kristalno jasna – i poprilicno je dobro opisana u uvodnoj analizi… (naravno u granicama moguceg, a da sajt jos funkcionira)…
Medjutim – ima toga jos puuuuno puuuno vise.
Lijep poz

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

@Istražuj
Kao prvo molim te kolega da ne persiraš, ovde je opuštena atmosfera – kako da ti persiram i da te psujem istovremeno 😉

Od novijih si ovde pa si dosta toga propustio ali se vidi da si na pravom mestu. Praznici su, ako imaš vremena možeš da nadoknadiš deo gradiva: https://www.logicno.com/author/shumadinac
Ako umesto mog nicka upišeš Babića (odnosno klikni na njegovo ime ispod slike) dobićeš njegove tekstove – ako si slobodan do Uskrsa.

Samo jedan detalj: uspon jevrejskih bankara je počeo i trajao u vreme najveće snage Vatikana. Da li ti je to čudno? Nije čudno ako se setiš da Crkvi nije bilo dozvoljeno kamatarenje i ako pretpostaviš da je Vatikan sve organizovao. Kasnije su se otrgli kontroli? Hehehe… ako neko ima iskustva onda je to Vatikan…

Istrazuj
Gost
Istrazuj
8 mjeseci prije

@sumadinac
Hvala ti kolega 🙂
Vidim da ima kamara toga zanimljivog, a meni treba “sparing partner” 🙂
Uz put, pogledao sam onaj film.
Relativno dobar, pa cak bih rekao i djelomicno posten. Naravno, totalno americko (deformisano) stajaliste, ali ipak napredak.
Pozzz

Starina
Gost
Starina
8 mjeseci prije

Istražuj
“Upravo je tzv JeHoVa bice vrijedno – svakog prezira (ako covjek gleda na vrline pozivajuci se na drugi dio Biblije tj grcka evandjelja)”
Ova tvrdnja je bez temelja, zato jer je Bog Biblije jedan te isti Bog, Bog koji se ne mijenja, Bog koji ne laže, Bog pravde i ljubavi.
Sam Isus je rekao da nije došao ukinuti niti jedno slovo iz Zakona nego da je došao ispuniti Zakon. Bog jednako ljubazno poziva sve ljude i Židove i u starom i u Novom zavjetu da se odvrate od grijeha jer :
“Nije mi milo da umre bezbožnik, nego da se vrati bezbožnik sa svoga puta i bude živ; vratite se, vratite se sa zlih putova svojih, jer zašto da [u]mrete, dome Izraelov?” (Ezehijel 33:11)
“Vratite se, molim vas, sa zlih puteva svojih i od zlih djela svojih!” (Zaharija 1:4).
A kad je poslao svog proroka Jonu da objavi osudu krvoločnim glavosječama asiricima vidi se kako je reagirao na njihovo pokajanje:
” Jona 3:5 A ljudi iz Ninive povjerovali su Bogu, pa su oglasili post i obukli se u kostrijet, svi od najvećega do najmanjega.”
10 A pravi je Bog vidio djela njihova, da su se vratili sa zlog puta svojega,i zato je pravi Bog požalio što im je nevoljom zaprijetio, i nije ju nanio”
Takvih poziva i a opraštanja pokajnicima ima jako puno. Tko hoće može još više saznati istražujući otvorenog uma.
Istražuj kaže:” (reciomo da onaj zidovski zli “elohim” (za naivne “bog”) JeHoVa – jos uvijek zivi i komanduje zlom – na isti nacin kako je to radio u Tori (Starom Zavjetu) pozivajuci zidove na pokolj VLSTITIH rodjaka, nezamislive bestijalnosti, silovanja te najgore pedofilstvo… Sve fino i detaljo opisano u tzv Bibliji (Stari Zavjet) a u svemu tzv JHV – ne samo da ucestvuje, nego i komanduje dogadjajima.”
Ovo što si izvalio je tolika laž koja odiše klevetničkom mržnjom, a tolika je bedastoća na razini malog djeteta-ali vrlo zločestog djeteta. Šteta, imaš puno dobrih razmišljanja, ne znam zašto se prepuštaš tako negativnim emocijama da te vode..

Starina
Gost
Starina
8 mjeseci prije

Istražuj
Što se tiče izraza elohim :
Časopis The American Journal of Semitic Languages and Literatures kaže za ’elohím: “Gotovo se uvijek konstruira sa singularnim glagolskim predikatom i zahtijeva singularni adjektivni atribut.” Neka kao zorni prikaz posluži ovo: Titula ’elohím javlja se 35 puta u izvještaju o stvaranju i svaki puta je glagol koji opisuje što je Bog rekao ili učinio u singularu (jednini) (1. Mojsijeva 1:1–2:4). Pisac zato dolazi do zaključka: “[’Elohím] se mora prije objasniti kao intezivni plural, koji označava veličinu i veličanstvo.”
Biblija upotrebljava riječi ’elohím i ’elohéh i kad se osvrće na niz krivih bogova ili na idole (2. Mojsijeva 12:12; 20:23). Ali, u drugim slučajevima mogu se odnositi i na samo jednog jedinog krivog boga; tako su se Filisteji osvrnuli na ‘Dagona, boga [’elohéh] svojega’ (Suci 16:23, 24). Baala se naziva ‘bogom [’elohím]’ (1. Carevima 18:27).
Ili “nalik bogovima”. Isus na ovom mjestu citira Ps 82:6, gdje se hebrejska riječ elohím (bogovi) odnosi na ljude, točnije na izraelske suce. Oni su bili “bogovi” u tom smislu što su služili kao Božji zastupnici, kao oni koji su govorili u Božje ime. Slično tome kad je Mojsije postavljen da Aronu i faraonu bude “umjesto Boga”, to je značilo da ga je Bog odabrao za svog predstavnika i glasnogovornika (2Mo 4:16; 7:1).

Starina
Gost
Starina
8 mjeseci prije

Istrazuj
Kaže :”Ne bih se cudio, jer citajuci Bibliju, lako je zakljuciti da zli i krvolocni JeHoVa – jeste samo obican balavac i mali beznacajni crv u odnosu na ostale “elohime”… Ipak to ga ne cini manje zlobnim i zeljnim kontrole i vlasti!”

Ti si klevetniče samo čuo da Biblija postoji, nisi ju nikad ni otvorio daju čitaš, a kamoli da ju čitaš otvorenog uma. Jer da jesi naišao bi na stotine mjesta koja dokazuju da Svemogući Stvoritelj Neba I Zemlje, svega živoga i neživoga je pun ljubavi i pravde, samo dobro od Njega izlazi.
On zaslužuje svu čast i slavu, i najveća duhovna bića mu se klanjaju i iskazuju mu tu čast. Otkrivenje 4:11
Svaki čovjek je za Njega obično zrno prašine, ništavni smo u odnosu na Njega, stoga trebamo biti zahvalni što obraća toliku pažnju na nas.

Istrazuj
Gost
Istrazuj
8 mjeseci prije

@Starina,
Nemoj tako kolega….
Mozda sam ja u krivu, a ti pravu, medjutim ovo sto sam rekao jeste totalno iskreno.
Dakle, ne dovodim u sumnju niti jedan jedini trenutak – postojanje Boga.
Ni sekunde jedne.
Medjutim, sa moje trenutne tacke gledista:
1. Tzv Biblija nije knjiga o Bogu. (Specijalno Stari Zavjet, medjutim hriscani su prakticno prisiljeni vjerovati u oba.)
2. Stari i Novi zavjet su kao dan i noc. Stari je pisan na hebrejskom (prakticno ukradena Torah); Novi na grckom.
Tzv “elohim” a niko NE ZNA sta je to, bez obzira sto ima more “tumacenja” ne samo da je hebrejska rijec za mnozinu od rijeci “el” – se pojavljuje stotine puta u Bibliji.
Sta vise, u prevodima se koristi pogresan prevod ” bogovi” (u mnozini i malim slovom!).
“Elohim” JHV je bez ikakve dvojbe, nesto najzlobnije, najsebicnije, najokrutnije sto covjek moze zamislti – dok je njegov sin Isus (koga zidovi ne samo da ne priznaju, nego cak preziru svaku pricu o tome) cista ljubav.

Oprecnosti je puno,ali sad sam malo u frci sa vremenom.
Rado cu ti citirati poglavlja iz Biblije koja i te kako potvrdjuju sve sto sam rekao.
Ali evo, probaj objasniti Psalm 82?
Ima li tebi tu ista logicno?

eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
Gost
eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
8 mjeseci prije

Istražuj, ne opći sa programiranim, nečeš ga razuvjeriti u njegovom uvjerenju a vele umni da je središnja točka urote okupacija uvjerenja.

Starina
Gost
Starina
8 mjeseci prije

eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
“Istražuj, ne opći sa programiranim”
Dragi moj ŽNJ, vidi se da ne čitaš otvorenog uma nego osuđuješ samo zato jer netko ima mišljenje i uvjerenje različito od tvog. Argumenti ti ne znače ništa nego suptilno vrijeđaš.. A ako ćemo se vrijeđati, nema problema uvijek mogu suptilnije i više i jače i bolje… Istreniran sam od malih nogu..

eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
Gost
eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
8 mjeseci prije

Starina, mene programira vlastiti mozak a tebe tuđi, tu je velika razlika.

Starina
Gost
Starina
8 mjeseci prije

Žnj
Eto kad ti tako kažeš, onda ti nema nitko pravo proturječiti. Ti si Vrhovni skener za mozgove na ovom portalu i samo smo tebe čekali za glavnog dijagnostičara naših mozgova.
Osvijetli me Vaša Vrhovna skenerosti.

Starina
Gost
Starina
8 mjeseci prije

Istrazuj
“@Starina,
Nemoj tako kolega….”
Prika, sve mi diraj ali Boga mi ne diraj!
A osobito ne ovakvim objedama.
“Oprečnosti” sam ti lijepo objasnio, ako imaš šta za reći odgovori mi na ono što sam ja napisao.
Židovi su u Božji očima odavna nebitna nacija, više puta direktno osuđivana od Boga u Starom zavjetu, i potpuno odbačena nakon Mesijinog ubojstva. Možeš li Boga razdvojiti od Židova? On je daleko iznad njih. Oni su bili po Njegovoj milosti jedno kratko vrijeme Njegov odabir, ali više nisu.
Ali svaki pojedinac i iz te nacije može živjeti po Božanskim načelima.

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

istrazuj
Novi zavjet je preveden i prevođen sa aramejskog na hebrejski i grčki…znaju se i neke greške u prijevodima / interpretacijama?

Starina
Gost
Starina
8 mjeseci prije

Lucija
Kad znaš neke greške, ajde navedi koje su to,.. Prosvijetli nas luce (tal. Svjetlo).. Hehe igra riječi

Starina
Gost
Starina
8 mjeseci prije

Istražuj
“Ali evo, probaj objasniti Psalm 82?
Ima li tebi tu ista logicno?”
U Psalmu 82:1-6 o ljudskim sucima u Izraelu govori kao o “bogovima” (hebrejski: elohim; grčki: theoí, u Ivanu 10:34), jer su oni predstavljali JHVH Boga i trebali su provoditi njegov zakon. Isus se u svojoj obrani na optužbu Židova da tvrdi da je Bog, referirao upravo na retke iz Psalma 82: “Zakon naziva bogovima one kojima bijaše upućena Riječ Božja”, to jest, ljudske suce (Ivan 10:34, 35, ).
Oni su bili “bogovi” u tom smislu što su služili kao Božji zastupnici, kao oni koji su govorili u Božje ime. Slično tome kad je Mojsije postavljen da Aronu i faraonu bude “umjesto Boga”, to je značilo da ga je Bog odabrao za svog predstavnika i glasnogovornika (2Mo 4:16; 7:1).
Čak se i Sotonu u 1. Korinćanima 4:4 naziva ‘bogom ovog sustava stvari’.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

znanje@ samo malo, znači Vi tvrdite da su za sve židovi krivi??? Trebate malo detaljnije ići u povijest, sve po redu..

RoPe
Gost
RoPe
8 mjeseci prije

Sto je sad na kraju s NS2? Jel se odustaje od toga?

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Ide dalje , njemačka se bez puno pompe sakrila iza ledja rusa koji će dovršiti projekt..Sad kakav će biti odgovor usa vidjećemo…
I onako ns2 da su imali neki uticaj ne bi bio ni započet , ovako to će im posluziti samo kao dobar izgovor za daljnje konfrontacije..

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

Da, sukob Vašingtona i Berlina je sve očigledniji, odnosno Nemci sve više pokazuju želju za nezavisnosti što će sukob dizati na sve više nivoe. Ali Merkelova, koja je jednom nogom već u… van politike, očigledno je i dalje vezana za neke centre još zapadnije od njih.
Tako Makron, koji je sve očiglednije u sukobu sa Vašingtonom, sve više ulazi i u sukob sa Berlinom “približavajući se” Moskvi. Makron u stvari želi da preuzme vođstvo u Evropi pri čeku koristi Rusiju kao džokera. Nije Makron ljubitelj Rusije, pokazao je to nebrojeno puta ali nije ni glup – tačnije, nije glup onaj koji mu daje zadatke.

Da li je oduvek bilo ovakvih sukoba? Naravno ali ranije nisu imali tako dugu “mirnu” fazu već bi brzo prerastali u rat. Dugo opstajanje latentnog sukoba nije prirodno, nije normalno stanje za čoveka. To možemo videti po ratovima koji su ranije brzo izbijali. U koji god sveta danas da zavirimo videćemo neki prigušeni sukob koji traje duže vreme. Videćemo ne samo međunacionalne već i nadnacionalne sukoge, sukobe centara moći koji kontrolišu značajan deo svetske populacije.
Ali ćemo videti i sukobe na nižim nivoima koji se spuštaju sve do pojedinaca. Kako ne dolazi do većih sukoba?

Jedini moguć odgovor na ovo pitanje je taj da su sukobi (gotovo svi) kontrolisani. Dobro, danas smo civilizovano društvo pa nije čudo da smo u stanju “da se dogovaramo”… Mda, baš. Sirija nam je sasvim dovoljna da shvatimo svoju civilizovanost i tolerantnost. Ako odemo korak dalje shvatićemo da sukobi ne samo da su kontrolisani već i da su veštački stvoreni kako bi se njihovim održavanjem vršio pritisak radi postizanja određinih ciljeva. Kada ovo dalje razmatramo shvatićemo da su sukobi tako kompleksni da se njihovo koordinisanje može vršiti samo iz jednog centra (mislim na globalnu strategiju, ne na svađu Pere i Laze oko mesta za parkiranje). A onda shvatimo da su planovi dugoročni, da su svi pojedinačni sukobi (pa i sukob Vašingtona i Berlina oko Severnog toka 2) samo epizode u razvoju mnogo šire strategije…

Tada bi trebalo da shvatimo snagu neprijatelja, da shvatimo da svakim minutom tonemo sve dublje u živi pesak i da što dublje tonemo to ćemo se teže izvući. Nije mi nas starijih žao, sami smo krivi jer ne reagujemo već “gledamo da čupnemo još neku travku dok nas vode na klanje” (to čak ni ovce ne rade) ali mi je žao omladine koju ne samo da vućemo sa sobom ispod površine već ih niko ne uči kako da izađu iz blata i kako da se u njega više nikada ne vrate.

Istrazuj
Gost
Istrazuj
8 mjeseci prije

@sumadinac
“…Jedini moguć odgovor na ovo pitanje je taj da su sukobi (gotovo svi) kontrolisani. …”
.
To je to…

Zagrebčan
Gost
Zagrebčan
8 mjeseci prije

Sve te informacije imaju jedan osnovni cilj a taj je slijedeci:Cilj Trumpa je da sve evropske drzave sto vise zarate sa Amrikom,razne sankcije itd..cilj svega toga je da Amerika vise nebude hegemon u Evropi nego da drzave u EU samostalno odlucuju u svojoj politici.A najveci cilj je da se uniste svi pindusi unutar EU koji su usko vezani sa americkom drzavnom elitom koja mora biti ukrocena i odpisana sa globalnog centra upravljanja..

Adriana
Gost
Adriana
8 mjeseci prije

A NS-2? Ako ga se i uspije završiti, Ameri će osokoljeni nikakvim odgovorom na sankcije osim mlakog trabunjanja, udariti i državne sankcije i sankcije na privatne kompanije i sankcije na plinovode i naftovode i potrošače plina koji nije “demokratski”, u krajnjoj liniji i fizičko “osiguranje” mjesta gdje opasni pravoslavni antidemokratski plin izlazi iz mora, a i sankcije protiv dragog Boga, ako nije njihov, demokratski. Prođe li im ovo, mogu sve što hoće, a bogme i dokle hoće.
Trenutno, udarili su sankcije na privatne kompanije, jer iz iskustva sa NS-1, znaju da se državne sankcije daju izbjeći. Imaju na raspolaganju sve vrste kombiniranih sankcija koje združeno CIA, Pentagon, State Department, think-tankovi… mogu izmisliti. Zahvaljujući naivnosti Rusa koji su se dali uvući u ovakvu vrstu projekta koji se lakše ometa, umjesto da od početka igraju na LNG te još većoj naivnosti u mogućnost suradnje i kooperacije sa zapadom koji predvodi US, a i volji voditelja Gazproma da maksimiziraju prihod, Rusi nisu razvili vlastite firme za polaganje cijevi, a potrebe postoje, ne samo na Baltiku. Imaju svega jedan brod, Akademik Čerskij, koji većinom ispunjava uvjete za rad na Baltiku, ali na Dalekom Istoku i još jedan u Njemačkoj kojem nedostaje nešto opreme. Bilo bi uputno dobro pripaziti na njih, da ih ne zadesi sudbina Kuznjecova.
Bugari i Turski tok? To se zove bugarska škola, a svaka se škola plaća. Na kraju će ih i susjedi zavrnuti da naprave ono što su potpisali, ali uz kašnjenje i novčane gubitke za sve.
Ukrajina? I US i EU Nijemci su uspjeli, mada ne 100% da im Ukrajina ne padne na sisu odmah, neka im Rusi sigurno dopunjavaju proračun narednih 5 godina, a poslije će opet nešto smisliti. Tko će krpati i obnavljati prilično dotrajali sistem transporta iz sovjetskih vremena, nikog nije briga.

eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
Gost
eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
8 mjeseci prije

Uopće rusi nisu naivni i ovi iz Gazproma, namjerno su se uvalili u NS cvaj i trošili novac na nešto što neće ići. Koliko treba pameti da nakon Južnog toka idu u ovo njesra. Ali kad se zna tko vodi i kamo Rusiju sve je kristalno jasno.

Adriana
Gost
Adriana
8 mjeseci prije

Hah, druga teorija kaže i da su VVP i njegovi, nimalo naivno, upravo predviđajući ovakav slijed događaja, ulaganjem manjim od 5 milijardi €, zakucali klin u srce zapada. OK, tu su i oni $ za Ukrajinu, što je lovica koju Ukri i tako duguju Rusima, a nema šanse da bi je odnekud platili.

eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
Gost
eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
8 mjeseci prije

Adriana, da li bi ti nakon iskustva sa Južnim tokom, nazivanjem Nosferatua novim Šikijem a Rusije nacističkom Njemaćkom, uvođenjem i produžavanjem sankcija za ono što čemerika i jewropa rade svima na planetu za svog nalogodavca a Rusija samo na svom teritoriju, da ne nabrajam ima toga ko u prići, dakle da li bi ti poslije Južnog toka imala išta sa sa ciozapadom da si ruskinja a ne varan namjesnik??????????

Adriana
Gost
Adriana
8 mjeseci prije

D

Mikojan
Gost
Mikojan
8 mjeseci prije

Da je Amerika u povijesti doživjela jedno gaženje od Rusije kao što je Njemačka onda bi oni drugačije pjevali. Ako se amerikancima ratuje sa rusima neka krenu, tko im brani a Europu neka ostave na miru. Pa i žabama je jasno da je cilj USA da EU natjeraju u pogubeljni rat sa Rusijom a zbog čega, američke gluposti, pa EU probudi se i otjeraj te ratoborne kravare iz EU, vrijeme je. Dobronamjerni, mirni i pošteni amerikanci uvjek su dobrodošli u EU, vjerovali ili ne ima ih jako puno ali su tihi pa se ne zna za njih.

eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
Gost
eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
8 mjeseci prije

Samo ze zapitaj TKO je to zapovjedio ruskom caru da pomaže kauboje, to jest one koji njima vladaju, i pokloni im Aljasku i sve će ti biti jasno tko tu koga hebe u zakmo. Obićna kabala kazališna predstava.

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

Subaru
Ruski car je provodio agrarnu reformu, pokušavao barem, a novci su mu trebali da bi isplatio boljare tj veleposjednike.
A Rusija ledenih bespuća ima – dovoljno.
Zlato je otkriveno poslije. Američkom senatoru koji je sklopio ugovor su se suvremenici smijali.

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
8 mjeseci prije

Znaći car je bio glup kad nije znao izračunati koliko košta onolika zemlja, jel ti sebe čuješ što govoriš?

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
8 mjeseci prije

Merkel licno ne podnosi Trumpa a I vecina njemsckih diplomsta zbog njegovog diktiranja jednoj ekonomskoj sili sta bi trebalo raditi,koliko para izdvajati za Nato I sl.stvari.Njemci ce poslovicno kritikovati Rusiju(kao u slucaju aneksije Krima itd..) ali ce nastaviti saradnju sa Rusijom na ekonomskom polju(sjeverni tok 2 I ostali) da bi obezbijedili Ekonomski rast. Njemci odlicno znaju da vojno od Rusije nema prijetnje u bilo kakav savez sa njima ulaziti nece ali ni dati Americi da ih remeti u ekonomskom razvoju to sigurno.Usput Merkel I Putin su licni prijatelji I u razgovorima eye to eye im ne treba prevodilac(oboje govore jezik ovog drugog).

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

Danilo
😃 Ne, nisu oni nikakvi “prijatelji”.
Putin joj je jednom pustio cucka…a Merkelica se – boji pasa 😊
Drugo, u Sočiju je pitao je li ovo njen potpis gdje se baba potpisala na dokument o podjeli Rusije…

Starina
Gost
Starina
8 mjeseci prije

Kaže N. Babić
“Njemačkoj je iz kulturnih i organizacijskih razloga povijesno bilo bila namijenjena uloga hegemona. Nijemce karakterizira visoka marljivost, produktivna učinkovitost, ovladavanje znanostima, posebnosti industrijskog sustava, duh inventivnosti i odan vojni stav potreban za opstanak naslijeđen iz pruskog doba.”
Ponajviše se slažem sa dijelom koji kaže” odan vojni stav”, ali tko god je bio u vojsci zna da odan vojni stav znači totalno uništavanje mozga, duha i logičjog razmišljanja.
To se u potpunosti suproti duhu inventivnosti, ovladavanje znanosti i drugim posebnostima.
Ja nisam ni u čemu uočio danas tu njemačku posebnost, a i kad razmišljam o prošlosti ne vidim tu nikakve dokaze osim tog da jesu marljiivi i odan vojni stav. Ako su oni oduvijek takva država otkuda onda podunavskih Nijemaca koji su tu došli u18 stoljeću.
To je po meni i danas jedini ispravni pravac selidbe, da oni dolaze ovamo a ne Balkanci tamo. Zato jer ovdje sunce bolje grije, zato jer ova zemlja bolje rodi, zato jer ovi ljudi više daju.
A zašto je danas suprotan smjer selidbe? Pa zato jer se filaju ogromni novci u njemačku industriju! Poslije 2.svjetskog rata su Nijemci bili gladni i porušeni, a žene su po Munchenu hvatale muškarce, daj što daš. A onda su vladari napravili 1948. Marshallov plan i podigli Njemačku iz pepela.
A tko je podigao Hitlera nego zapadnjaci, glavni financijer mu je bila Bank of England.
https://www.google.com/amp/s/www.globalresearch.ca/history-of-world-war-ii-nazi-germany-was-financed-by-the-federal-reserve-and-the-bank-of-england/5530318/amp
Imao ju svu moguću političku, religioznu i financijsku podršku. Vatikan je sklopio konkordat s njime 1933, a Engleska i USA su mu davali financije. Evo kako to lijepo objašnjava branitelj Hans Rolfe na Nurnbergškom suđenju
https://youtu.be/lbqDuUjm4aU
Njemačka nacija je nažalost zbog svoje odanosti vojnom stavu i marljivosti postala žrtva suludih ideja i zbog toga podnijela ogromne žrtve. Stoga, čuvajmo se teologije stada, mislimo svojom glavom, i ne vjerujte pokvarenim vladarima. Čovjek nije stvoren da vlada nad čovjekom, jer uvijek vlada na njegovo zlo. Kako je davno zapisao Propovjednik u 8:9
Jedini kojeg treba slijediti je Bog, jer on jedini ima pravo vladati nad ljudima. Zato je Isus i učio ljude da se mole da dođe Božje Carstvo ili Kraljevstvo.

Malomorgen
Gost
Malomorgen
8 mjeseci prije

Katotaliban…… 😂😂😂

Starina
Gost
Starina
8 mjeseci prije

Malomorgen
Potpuni promašaj!

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
8 mjeseci prije

Izgleda Trump nije uzeo tableticu ili mu se mentalno stanje jako pogorsalo. Nije svjestan da sve izgleda uskoro bi mogao dobiti evropsku nogu u njegovu debelu usranu stranjicu.

eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
Gost
eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
8 mjeseci prije

I Čemerikom i Švabenlendom upravljaju isti, nema to veze sa švabama i kaubojima i što oni žele ili ne žele.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
8 mjeseci prije

SAD će učiniti sve da Njemačka bude antiruska sila

To su SAD več dokazale i pokazale u doba, kada su financirale Hitlera i pomogle mu u stvaranju njemačke osvajačke armije.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
8 mjeseci prije

Ko vlada dolarom i centralnom američkom bankom, taj kroji izgled sveta.

samo tako
Gost
samo tako
8 mjeseci prije

Usanija radi sve što može da bi Europa bila antiruski raspoložena i Njemačka nije nikakav izuzetak.
Največi strah USA je jačanje veza Europe, Rusije i Kine. Trgovačko , industrijsko-tehnološko, kulturno… a što neminovno dovodi do manje i manje potrebe za US $. I uraditi če sve što je u njihovoj moči da uspore taj proces. I radi na tome aktivno i jasno vidljivo več godinama. Imperija sa svojim trustovima mazga jasno vidi atrofiju za koju nema efikasnog lijeka. Pa dok može udarati sankcije i kazne bilo kojem subjektu, pojedincu ili firmi ili državi, udarati če. Bilo to u Kini, Rusiji ili Europi, nebitno. Uzmi što više možeš dok god možeš.
Doktrine i strategije XIX i XX stolječa u XXI su neprimljenjive. Tada su vodili ratove koji nisu stizali na njihov teritorij. Ispaljena raketa danas, ispaljena iz npr. Rumunjske na Rusiju ili iz J.Koreje na Kinu je ispaljena iz Pentagona. I toga su u potpunosti svijesni.

davor
Gost
davor
8 mjeseci prije

Kako bi rekao Ilija Čvorović – svi to znaju, i niko ništa ne preduzima, pa to je strašno.
Pa i najnaivnije oko kad bi malo zagreblo po površini shvatilo bi da su se svi svjetski ratovi vodili prvenstveno za okupaciju Ruskih teritorija, a tek onda mogu doći na razmatranje neki drugi tzv. ideološki razlozi. Zato se zna danas da ne bude 3.svjetski rata, jer nema te države koja bi preživjela prodor Rusije na njezin teritorij (pogotovo SAD, dok bi Engleska vjerovatno ličila na Dresden i Hiroshimu).

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

O itekako je ovo točno.
Samo, bilo je toga i prije MacKindera…
Znate za one Karađorđeve topove od trešnjinog stabla… E, tada na suprotnoj strani nisu bili samo Turci. Nego i Englezi.
A ove godine iz teksta, 1904. ili tu negdje, Englezi su bili kod Goce Delčeva…koji nije htio udovoljiti njihovim zahtjevima, pa su ga – cinkali paši tj mjesto gdje se nalazio. Poginuo.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
8 mjeseci prije

schröder je morao da odstupi da da prostor ovoj zidki, samo je zazvonio telefon receno je ostupi i goto.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
52
0
()
x