SAD će učiniti sve da Njemačka bude antiruska sila

Trump Merkel
50 komentara

Trumpova administracija je od prvog dana kritizirala proširenje Sjevernog toka, plinovodnog sustava koji je na rusko-njemačku inicijativu pokrenut 2011. godine, ali u čijem su razvoju sudjelovale i francuske i nizozemske tvrtke kako bi preko Berlina povećale protok ruskog  plina na Stari kontinent.

Njemačka je svejedno odlučila nastaviti posao u nadi da će prijetnje i dalje ostati takve, te da su one samo slikovit dio mačističkog repertoara Bijele kuće. Berlin je vjerovao i da Bijela kuaća neće ići tako daleko zbog činjenice da je podržao sve američke inicijative. Gotovo vazalskom suglasnošću, njemačka vlada je pratila svaku točku američke vanjske agende, od Venezuele do Irana, dok u novije vrijeme treba pristupiti i fronti protiv Huaweija, unatoč činjenici da godinama ima dobre odnose s Kinom.

Međutim, napori Berlina da dokaže svoju „transatlantsku solidarnost“ su se pokazali uzaludnim. Trump je potpisao naredbu kojom se omogućuje sankcioniranje tvrtki koje su sudjelovale u izgradnji Sjevernog toka 2, natjerajući Allseas na neodređenu obustavu radova, jer se švicarska kompanija uplašila velikih novčanih kazni i drugih represalija Washigntona koje će bi je lako otjerale u bankrot.

Njemačka je za Trumpov potez rekla da predstavlja ozbiljno uplitanje u njene unutarnje stvari, ali je velika vjerovatnoća da će bijes uslijediti prihvaćanjem, jer je nakon Drugog svjetskog rata zemlja prisiljena da živi u stanju “poluhegemona”, koje političku klasu sprečava da posjeduje bilo kakve vlastite ambicije.

Stanje samokastracije su pametno iskoristile Sjedinjene Države, koje od svog uspona kao zaštitne sile Europe teže vitalnom cilju kontrole nad Euroazijom. To podrazumijeva sprečavanje ponovnog rođenja njemačke hegemonije s horizontom prema Istoku, sprečavajući da se realizira Mackinderova noćna mora: osovina Berlin-Moskva .

Godine 1904. engleski geograf i profesor Sir Halford Mackinder iznio je strategiju za održavanje britanske globalne hegemonije u djelu poslanom Kraljevskom geografskom društvu iz Londona pod nazivom “The Geographical Pivot of History“. Prema Mackinderu, revolucija u željezničkom transportu bi umanjila važnost vladavine morima, koja je u prethodnim stoljećima Britanskom carstvu omogućila proširenje na sve kontinente i neosporno vodstvo u smislu bogatstva, a drugim zemljama nije bilo dozvoljeno da šire svoj utjecaj na planeti.

Ne samo da bi željeznička tehnologija omogućila skraćenje vremena teretnog transporta, ubrzavši integraciju tržišta Europe i Azije, već bi to omogućila i ljudima, a prema tome i vojskama.

Nadalje, Britansko carstvo, opijeno i omamljeno sjajem samoizolacije, podcjenilo je uspon nove i velike sile u srcu Europe, Njemačke, te širenje druge sile u “srcu Zemlje”, takozvanom „Heartlandu“, Rusije.

Njemačkoj je iz kulturnih i organizacijskih razloga  povijesno bilo bila namijenjena uloga hegemona. Nijemce karakterizira visoka marljivost, produktivna učinkovitost, ovladavanje znanostima, posebnosti industrijskog sustava, duh inventivnosti i odan vojni stav potreban za opstanak naslijeđen iz pruskog doba.

Rusija je, umjesto toga, kontrolirala najveća i najbogatija područja prirodnih resursa na planeti, ali nije imala potrebna sredstva za iskorištavanje i razvoj.

U Londonu su bili svjesni da, kada bi te dvije imperije shvatile blagodati saveza, međunarodni odnosi bi se duboko promijenili na štetu Engleske i cijela Euroazija bi pala pod njihov utjecaj.

Mackinder je bio siguran da će, ako britanska kruna bude slijedila njegove savjete, Euroaziju i dalje pustošiti anarhija i da se neće pojaviti velika transkontinentalna sila, niti savez sposoban usprotiviti se Londonu. Geopolitičke smjernice bile su u osnovi jednostavne. Trebalo je stvoriti tampon države u Europi i Aziji iz kojih će Velika Britanija vršiti pritisak duž granica glavnih neprijateljskih sila, održavati prisutnost duž „Rimlanda“, odnosno „Obala Azije“, dok će istovremeno koristiti diplomaciju za izbjegavanje pretjeranog zbližavanja Moskve i Berlina.

Nakon Drugog svjetskog rata su Sjedinjene Države preuzele, nadogradile i produbile Mackinderovu misao. Postale su nova hegemonistička sila zapadne civilizacije i uključile su se u Hladni rat protiv Sovjetskog Saveza. Prvi čin bila je podjela Njemačke, koja je u početnim planovima trebala biti podijeljena na četiri entiteta, što je čak dogovoreno s Moskvom.

Program denacifikacije, kojeg je Washington proveo u Zapadnoj Njemačkoj, nastavio je započeti posao s teritorijalnom fragmentacijom, postavljajući temelje osudi Njemačke da bude napola nesavršeni hegemon.

Unatoč pokušajima kulturnog uništenja Njemačke i gubitka značajnog dijela teritorija, Zapadna Njemačka brzo je započela dug put koja je do ’70-ih ponovno pretvorio u prvu ekonomsku silu Starog kontinenta, potvrđujući Mackinderovu teoriju o prirodnoj sklonosti hegemonji njemačke nacije.

Poslije ujedinjenja je kancelar Gerhard Schröder pokušao okončati prokletstvo nesavršene hegemonije i kompleksa “ekonomskog giganta, a patuljastog političara”, konsolidirajući osovinu s Francuskom. Međutim, Schröder je prije svega vodio kurs zbližavanja Europske unije i Rusije. Upravo je on promovirao ideju europske energetske sigurnosti na ruskom plinu, dostupnom u željenoj količini, brzo isporučivom, jeftinom i to na temelju Sjevernog toka.

Kancelarka Angela Merkel se vrlo razlikuje od njezina prethodnika i daje naglasak na ekonomska i unutarnja pitanja EU, a njemačke ambicije za emancipaciju iz američke sfere utjecaja znatno su smanjene. Unatoč tome, put prema scenariju Mackindera, kojeg je slijedio Schröder, uvjerio je Sjedinjene Države da promijene svoju politiku prema Njemačkoj i da joj više ne daju manevarskog prostora.

Za vrijeme Obame je Njemačka prisiljena da se stavi na čelo sankcijskog režima povezanog s ukrajinskom krizom, što je dovelo do prvog zastoja u projektu  Sjeverni tok 2. Njamačka je „upozorena“ što joj se može dogoditi sa skandalom s Dieselgateom i procesom započetim protiv Monsanta, čije će kazne sada plaćati Njemačka.

Dolaskom Donalda Trumpa u Bijelu kuću povećao se pritisak neokonzervativaca da se nastavi vršiti pritisak na Rusiju, ali i da se konsolodira protunjemačka agenda. Ovdje je Bijela kuća igrala vrlo lukavo. U Europu je poslan Steve Bannon, koji je sa svojim lažnim suverenizmom poticao euroskeptički val s ciljem destabilizacije kontinenta i potkopavanja planova Berlina. Kao što smo ranije objasnili, Steve Bannon uopće nije zainteresiran za slobodu europskih narda, ili da se isti oslobode liberalnog diktata. Jedini suverenizam kojeg Bannon želi je onaj za Sjedinjene Države, i nikoga više, što je, obzirom da je Amerikanac, razumljivo. Međutim, one koji su nasjeli na njegove priče u EU je teško opravdati.

Ako je s Bushom mlađim i Obamom strateški fokus Washingtona bio islamski svijet i rat protiv terorizma, Trump je pažnju preusmjerio na Aziju, posebno prema Kini, gdje je otvorena  “nova velika igra”.

Napadajući Peking i „Novi put svile“, istovremeno se napadaju Berlin i Moskva, koji su duboko povezani s kineskim gospodarstvom i zainteresirani su za Euroaziju, koja se razvila i emancipirala, usprkos kaosu kojim je upravljao Washington.

Duh Zbigniewa Brzezinskog

Međutim, u okviru nove igre se uloga Mackindera iscrpljuje kada na scenu stupa Zbigniew Brzezinski, isti onaj koji je preispitao teorije engleskog autora pri razradi strategije za Aziju XXI stoljeća, sažete u „Velikoj šahovskoj  ploči”. Američki strateg je posebno naglasio važnost vršenja pritiska na „Rimland“ i na tampon države koje postoje u sferama utjecaja glavnih euroazijskih rivala. Tako su Sjedinjene Države povećale svoju vojnu prisutnost u Južnom kineskom moru, Indijskom oceanu i Perzijskom zaljevu i uznemirile Njemačku, Rusiju i Kinu kojima su se naglo pogoršali odnosi sa susjednim zemljama.

Višegradska skupina i baltičke zemlje formirali su pravi sanitarni kordon koji istovremeno obavlja antirusku funkciju, jer je NATO bastion, ali i antinjemački, jer je srce populizma, dijelom iskreno patriotskog, kao u slučaju mađarske, a dijelom vazalskog u odnosu sa Sjedinjenim Državama, što je slučaj Poljske. Češka i Slovačka su ovdje prilično nedefinirane i trude se da očuvaju neutralnu poziciju u odnosima s Berlinom i Washingtonom.

Nije slučajno što da francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je nedavno pokrenuo strateško promišljanje u potrazi za zatopljenjem odnosa s Kremljom, sanja o EU autonomnoj od Washingtona, traži europsku vojsku i sve više pribjegava politici batine i mrkve sa zemljama bivšeg Varšavskog pakta, koje ekonomski ovise o strukturnim fondovima Bruxellesa, ali su svijesne da predstavljaju petu kolonu svake europske globalne strategije.

Sve dok Njemačka nastavi živjeti kao država poluhegemon, Sjedinjene Države će joj moći nametnuti pravila igre i Berlin će pasivno prihvaćatai bilo koji diktat i represalije, koji će ga kočiti da horizont Europe usmjeri prema Aziji, gdje se Mackinderovom strahu od saveza Njemačke s Rusijom dodaje strah Brzezinskog od trilateralnog saveza Njemačke i Rusije s Kinom.

Više od jednog stoljeća kasnije, teorija o „Heartlandu“ je i dalje živa, a sudbina međunarodnih odnosa je u rukama Njemačke, jer: “Tko kontrolira istočnu Europu, taj kontrolira „Heartland“, a tko kontrolira „Heartland“ zapovijeda cijelim svijetom”.

Sankcije Rusiji
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
3 godine prije

Problem koji zapad ima je nedoststak ideja i strategije.. šahovske ploče i ostale prošlovjekovne strategije i razmišljanja im se rasipaju kao valovi od stijene.. Na moderne globalne tokove jednostavno nemaju odgovora , dok im potezi odgovaraju strategiji spašavaj sta se spasiti moze… Raspad sistema , nema više “vrsnih ” stratega , potezi od danas do sutra..
Druga bitna stvar , rusija ,prvi put u svojoj istoriji , posjeduje oruzja kojima nema pandan u svijetu niti će je stići u narednih 10-15 godina..

Alen
3 godine prije

Što se tiče njemačke , oni ili slabo kontaju ili puno trpe , duraju , no kad im pukne film za čas im onda uvale nekog kao adolfa i uvuku ih duboko u ponor..

istrazuj
3 godine prije

Ne pita se tu SAD…
To je samo za naivne budale, koji ne gledaju detaljnije.
Tzv SAD su pod APSOLUTNOM kontrolom Rotschilda i cionista – dakle Izraela.
Izrael to zeli, a uz njega i stari prevaranti pod TOTALNOM kontrolom ciosa pomazu …
To su naravno “kraljevska engleska loza” i jezuiti.

RoPe
3 godine prije

Sto je sad na kraju s NS2? Jel se odustaje od toga?

shumadinac
3 godine prije

Da, sukob Vašingtona i Berlina je sve očigledniji, odnosno Nemci sve više pokazuju želju za nezavisnosti što će sukob dizati na sve više nivoe. Ali Merkelova, koja je jednom nogom već u… van politike, očigledno je i dalje vezana za neke centre još zapadnije od njih. Tako Makron, koji je sve očiglednije u sukobu sa Vašingtonom, sve više ulazi i u sukob sa Berlinom “približavajući se” Moskvi. Makron u stvari želi da preuzme vođstvo u Evropi pri čeku koristi Rusiju kao džokera. Nije Makron ljubitelj Rusije, pokazao je to nebrojeno puta ali nije ni glup – tačnije, nije glup onaj koji mu daje zadatke. Da li je oduvek bilo ovakvih sukoba? Naravno ali ranije nisu imali tako dugu “mirnu” fazu već bi brzo prerastali u rat. Dugo opstajanje latentnog sukoba nije prirodno, nije normalno stanje za čoveka. To možemo videti po ratovima koji su ranije brzo izbijali. U koji god… Čitaj više »

Zagrebčan
3 godine prije

Sve te informacije imaju jedan osnovni cilj a taj je slijedeci:Cilj Trumpa je da sve evropske drzave sto vise zarate sa Amrikom,razne sankcije itd..cilj svega toga je da Amerika vise nebude hegemon u Evropi nego da drzave u EU samostalno odlucuju u svojoj politici.A najveci cilj je da se uniste svi pindusi unutar EU koji su usko vezani sa americkom drzavnom elitom koja mora biti ukrocena i odpisana sa globalnog centra upravljanja..

Adriana
3 godine prije

A NS-2? Ako ga se i uspije završiti, Ameri će osokoljeni nikakvim odgovorom na sankcije osim mlakog trabunjanja, udariti i državne sankcije i sankcije na privatne kompanije i sankcije na plinovode i naftovode i potrošače plina koji nije “demokratski”, u krajnjoj liniji i fizičko “osiguranje” mjesta gdje opasni pravoslavni antidemokratski plin izlazi iz mora, a i sankcije protiv dragog Boga, ako nije njihov, demokratski. Prođe li im ovo, mogu sve što hoće, a bogme i dokle hoće. Trenutno, udarili su sankcije na privatne kompanije, jer iz iskustva sa NS-1, znaju da se državne sankcije daju izbjeći. Imaju na raspolaganju sve vrste kombiniranih sankcija koje združeno CIA, Pentagon, State Department, think-tankovi… mogu izmisliti. Zahvaljujući naivnosti Rusa koji su se dali uvući u ovakvu vrstu projekta koji se lakše ometa, umjesto da od početka igraju na LNG te još većoj naivnosti u mogućnost suradnje i kooperacije sa zapadom koji predvodi US, a… Čitaj više »

Mikojan
3 godine prije

Da je Amerika u povijesti doživjela jedno gaženje od Rusije kao što je Njemačka onda bi oni drugačije pjevali. Ako se amerikancima ratuje sa rusima neka krenu, tko im brani a Europu neka ostave na miru. Pa i žabama je jasno da je cilj USA da EU natjeraju u pogubeljni rat sa Rusijom a zbog čega, američke gluposti, pa EU probudi se i otjeraj te ratoborne kravare iz EU, vrijeme je. Dobronamjerni, mirni i pošteni amerikanci uvjek su dobrodošli u EU, vjerovali ili ne ima ih jako puno ali su tihi pa se ne zna za njih.

Savovic Danilo
3 godine prije

Merkel licno ne podnosi Trumpa a I vecina njemsckih diplomsta zbog njegovog diktiranja jednoj ekonomskoj sili sta bi trebalo raditi,koliko para izdvajati za Nato I sl.stvari.Njemci ce poslovicno kritikovati Rusiju(kao u slucaju aneksije Krima itd..) ali ce nastaviti saradnju sa Rusijom na ekonomskom polju(sjeverni tok 2 I ostali) da bi obezbijedili Ekonomski rast. Njemci odlicno znaju da vojno od Rusije nema prijetnje u bilo kakav savez sa njima ulaziti nece ali ni dati Americi da ih remeti u ekonomskom razvoju to sigurno.Usput Merkel I Putin su licni prijatelji I u razgovorima eye to eye im ne treba prevodilac(oboje govore jezik ovog drugog).

Starina
3 godine prije

Kaže N. Babić “Njemačkoj je iz kulturnih i organizacijskih razloga povijesno bilo bila namijenjena uloga hegemona. Nijemce karakterizira visoka marljivost, produktivna učinkovitost, ovladavanje znanostima, posebnosti industrijskog sustava, duh inventivnosti i odan vojni stav potreban za opstanak naslijeđen iz pruskog doba.” Ponajviše se slažem sa dijelom koji kaže” odan vojni stav”, ali tko god je bio u vojsci zna da odan vojni stav znači totalno uništavanje mozga, duha i logičjog razmišljanja. To se u potpunosti suproti duhu inventivnosti, ovladavanje znanosti i drugim posebnostima. Ja nisam ni u čemu uočio danas tu njemačku posebnost, a i kad razmišljam o prošlosti ne vidim tu nikakve dokaze osim tog da jesu marljiivi i odan vojni stav. Ako su oni oduvijek takva država otkuda onda podunavskih Nijemaca koji su tu došli u18 stoljeću. To je po meni i danas jedini ispravni pravac selidbe, da oni dolaze ovamo a ne Balkanci tamo. Zato jer ovdje sunce… Čitaj više »

Mali Mujo
3 godine prije

Izgleda Trump nije uzeo tableticu ili mu se mentalno stanje jako pogorsalo. Nije svjestan da sve izgleda uskoro bi mogao dobiti evropsku nogu u njegovu debelu usranu stranjicu.

eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
3 godine prije

I Čemerikom i Švabenlendom upravljaju isti, nema to veze sa švabama i kaubojima i što oni žele ili ne žele.

nije bitno tko
3 godine prije

SAD će učiniti sve da Njemačka bude antiruska sila

To su SAD več dokazale i pokazale u doba, kada su financirale Hitlera i pomogle mu u stvaranju njemačke osvajačke armije.

nije bitno tko
3 godine prije

Ko vlada dolarom i centralnom američkom bankom, taj kroji izgled sveta.

samo tako
3 godine prije

Usanija radi sve što može da bi Europa bila antiruski raspoložena i Njemačka nije nikakav izuzetak. Največi strah USA je jačanje veza Europe, Rusije i Kine. Trgovačko , industrijsko-tehnološko, kulturno… a što neminovno dovodi do manje i manje potrebe za US $. I uraditi če sve što je u njihovoj moči da uspore taj proces. I radi na tome aktivno i jasno vidljivo več godinama. Imperija sa svojim trustovima mazga jasno vidi atrofiju za koju nema efikasnog lijeka. Pa dok može udarati sankcije i kazne bilo kojem subjektu, pojedincu ili firmi ili državi, udarati če. Bilo to u Kini, Rusiji ili Europi, nebitno. Uzmi što više možeš dok god možeš. Doktrine i strategije XIX i XX stolječa u XXI su neprimljenjive. Tada su vodili ratove koji nisu stizali na njihov teritorij. Ispaljena raketa danas, ispaljena iz npr. Rumunjske na Rusiju ili iz J.Koreje na Kinu je ispaljena iz Pentagona. I… Čitaj više »

davor
3 godine prije

Kako bi rekao Ilija Čvorović – svi to znaju, i niko ništa ne preduzima, pa to je strašno.
Pa i najnaivnije oko kad bi malo zagreblo po površini shvatilo bi da su se svi svjetski ratovi vodili prvenstveno za okupaciju Ruskih teritorija, a tek onda mogu doći na razmatranje neki drugi tzv. ideološki razlozi. Zato se zna danas da ne bude 3.svjetski rata, jer nema te države koja bi preživjela prodor Rusije na njezin teritorij (pogotovo SAD, dok bi Engleska vjerovatno ličila na Dresden i Hiroshimu).

Lucija
3 godine prije

O itekako je ovo točno.
Samo, bilo je toga i prije MacKindera…
Znate za one Karađorđeve topove od trešnjinog stabla… E, tada na suprotnoj strani nisu bili samo Turci. Nego i Englezi.
A ove godine iz teksta, 1904. ili tu negdje, Englezi su bili kod Goce Delčeva…koji nije htio udovoljiti njihovim zahtjevima, pa su ga – cinkali paši tj mjesto gdje se nalazio. Poginuo.

imalijosnade
3 godine prije

schröder je morao da odstupi da da prostor ovoj zidki, samo je zazvonio telefon receno je ostupi i goto.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI