Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin u Sočiju (VIDEO)

Putin-Kolinda
55 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u Sočiju dočekao hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, koja je u Rusiju doputovala u službeni posjet. ”Zahvalni smo što ste prihvatili naš poziv”, rekao je Putin, na što je predsjednica uzvratila pozivom u Hrvatsku.

”Dopustite mi da vam odmah na početku uzvratim pozivom u posjet Republici Hrvatskoj. Do sada niti jedan ruski predsjednik nije službeno posjetio Hrvatsku”, rekla je predsjednica.

Kolinda Grabar-Kitarović i Putin su nastavili razgovor iza zatvorenih vrata. Raspravljali su o otvorenim pitanjima i uspješnoj suradnji. Nakon toga su nadgledali potpisivanje niza dokumenata o suradnji Hrvatske i Rusije. S predsjednicom su u Rusiji glavni državni odvjetnik, ministar unutarnjih poslova, ministrica kulture i brojni gospodarstvenici, prenosi Hina.

Na hrvatskom tržištu uspješno posluju ruske banke. Postoji razgranata mreža Sberbanka, koja s VTB bankom sudjeluje u programu financijskog oporavka najvećeg hrvatskog agroindustrijskog koncerna Agrokora”, rekao je Putin.

”Ovdje posebno želim zahvaliti predsjedniku Putinu i ruskoj administraciji u konstruktivnom doprinosu u rješavanju problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu uzrokovano naftnom rafinerijom iz susjedne države”, rekla je hrvatska predsjednica.

Utvrđeno je i kako robna razmjena između dvije države raste, unatoč sankcijama, a hrvatska predsjednica je ruskom kolegi predstavila i ”Inicijativu tri mora” i naglasila kako nije usmjerena protiv Rusije.

”Hrvatska može pomoći u jačanju suradnje između Rusije, EU i NATO saveza”, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za rusku agenciju TASS uoči početka službenog posjeta Rusiji.

“Vjerujem da Hrvatska može postati posrednik u suradnji Rusije, EU i NATO-a, organizacija čije smo mi članice i čije zajedničke vrijednosti dijelimo i u njih čvrsto vjerujemo. Ipak, nemoguće je bez Rusije rješavati mnoga pitanja na globalnoj pozornici i zato uvijek podržavam dijalog, čak i u bilo kojem neslaganju”, kazala je Grabar-Kitarović.

”Vitalno je obnoviti dijalog između Rusije i Zapada. Dijalog je ključna stvar. Rusija i NATO ključni su čimbenici europske sigurnosti i stabilnosti. Svako pogoršanje u odnosima NATO-a i Rusije ima izravne posljedice na sve aspekte europske sigurnosti i stabilnosti”, naglasila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Ruske agencije su prilično slabo popratile susret, a Ruska Gazeta piše o pozivu Putinu da posjeti Hrvatsku, ”na što on nije htio odgovoriti”.

”Putin je bio u kratkom posjetu Hrvatskoj tijekom ”Balkanskog summita o energiji” u lipnju 2007. godine, ali prema predsjednici Grabar-Kitarović to nije bio puni službeni posjet.

Putin je odgovorio kako hrvatska predsjednica ima ispunjen program posjete Rusiji. Ona se planira sastati s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom i predsjednicom Vijeća Federacije Valentinom Matvienko.

Međutim, ruski predsjednik nije izravno odgovorio pozivu na posjet Hrvatskoj, piše Ruska Gazeta.

Kasnije se oglasio tajnik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, koji je priopćio kako je Vladimir Putin prihvatio poziv za posjet Hrvatskoj, ali nije mogao navesti datum planiranog putovanja.

https://www.youtube.com/watch?v=w8sv8v4nHDo

dmitrij peskovkolinda grabar-kitarovićNATOSankcijeSankcije RusijiTASS
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NSU
6 godine prije

Dali so to meni samo čini da su joj nakon sastanka uši malo veće??

Bobi
6 godine prije

Poslalo ju da odigra ulogu tampona

Pizistrat Nelson
6 godine prije

Hm, nešto mi tu smrdi… Ili se možda rađa nova ljubav?
Gledao sam uoči ovog posjeta Dizdarevića koji govori iz kuta iskusnog diplomata, kako ovo za Kolindu neće bit nimalo ugodan posjet. Pretpostavljam da je ovo predstava za javnost, ili…???

kladionicar
6 godine prije

Kod “prijatelja” njen posjet zavrsi ispred ograde rezidencije, uopste ne vidjevsi domacina, a kod “neprijatelja” u samoj rezidenciji gdje se sam domacin prema njoj odnosi onako kako i ide po svim protokolarnim pravilima jedne ozbiljne diplomatije. Hm, cudni neki “neprijatelji”, a jos cudniji “PRIJATELJI”.

Nena
6 godine prije

Laki, slažem se, sve je bilo jasno vidjeti im samo lica…to je bilo tako vidljivo koliko “leda” treba otopiti u odnosima. Ipak, nadajmo se da je ovo korak naprijed

ime
6 godine prije

s riječi na djela, miči one naše jadnike s ruske granice. ako si spavala na satu povijesti čitaj kaj kaže montgomery o ratu s rusima.

Spock
6 godine prije

Užas.. Putin jedva izdržava biti kulturan, ima onaj pogled i držanje ko kad je Obama u blizini 🙂

Sinisa
6 godine prije

Ima tu dosta dobroga za Hrvatsku od brodogradnje pa dalje, državnički odradjeno od obadve strane.
Interesuje me rafinerija Brod;koliko znam nije bilo nista sporno sa ove strane i sve je sistemski “po proceduri” radjeno u okviru pravila rafinerije koja su poštovala standarde i nije mi jasno sta Kolinda to Putinu spominje.

Osoba C
6 godine prije

Prošle, 2016. g. ”Economist” je naveo ”da je Hrvatska ekonomski i politički izgubljeni slučaj”.
”Foreign police” je u ”Croatia, Russia, and Balkan Great Game”, nedavno naveo ”da vlada
premijera Plenkovića kao i predsjednica uživaju povjerenje zapadnih mentora. Hrvatska je zemlja čija politička stabilnost ima dalekosežne implikacije za SAD i EU i trenutno je najvažniji saveznik Zapada u borbi protiv ruske ekspanzije u regiji”.
Pametnom dosta.

17 novembar
6 godine prije

mislim da se putin suzdrzava i misli isto sto i ja gospodaruice predsednice kako dobro izgledate

Andrej
6 godine prije

Bože dragi, beskorisnog li susreta. Politička vrhuška RH je najbolje pokazala što misli o ruskoj federaciji na način da dugo vremena nisu postavili čak niti veleposlanika u Moskvi.
”Vitalno je obnoviti dijalog između Rusije i Zapada. Dijalog je ključna stvar. Rusija i NATO ključni su čimbenici europske sigurnosti i stabilnosti…..” Predsjednica RH očito i nema veći problem kod tih bilateralnih susreta, premda formalno dolazi kao predsjednica RH, a stvarno progovara kao predstavnica NATO saveza. Predsjednikovanje RH joj dođe kao nekakav hobi, dok primarnom djelatnošću smatra ponavljanje NATO abecede.
Potvrdilo se davno poznato pravilo, da što više političar luči slinu o domoljublju, to je više predan ostvarivanju vlastitih interesa.
Štoviše, to je više od pravila, to je aksiom.

Vlastimir
6 godine prije

Nemate komentara šta je Putin rekao Kolindi.

Crni žutokljunac
6 godine prije

Previše su naše cionističke pudlice čačkale rusku mečku.I oko ruskog plinovoda,oko sankcija Rusiji,oko Ukraine,slali naše vojnike prema ruskoj granici,slali oružje islamistima protiv kojih se rusi bore.Tako da Putin zna sa kim ima posla i ne može vjerovat ovim našim prevrtljivcima.

tuf
6 godine prije

Iskrenije bismo mogli reci da u posjet Rusiji nije isla hrvatska predsjednica nego djelatnica NATO-a koja je iza zatvorenih vrata vjerojatno samo prenijela jednu od standardnih prijetnji njezinih nadredjenih. Ona nema niti ovlasti, niti zelje a kamoli sposobnosti voditi neovisnu politiku. Tipicni euroatlantski cinovnik koji se nada osobnim benefitima svojeg poslusnog, beskicmenjackog prostituiranja i nakon istjeka mandata.

Tarzan
6 godine prije

Ma ja bih Putinu poslao našeg hrvatskog ministra obrane koji je nedavno ostavio amerikance bez daha sa svojim engleskim. Putin (tečan u barem 2 strana jezika), Lavrov (tečan u 5 stranih jezika) i ostatak rusa bi sigurno ostali i bez daha i bez riječi i neznam bili se ikada oporavili.

Nena
6 godine prije

Tako važan susret nakon toliko vremena i poražavajućih propusta i pogrešnih ” koraka ” predsjednica ide na susret s jednom od najmoćnije i najmudrije ekipe političkog establishmenta s ministricom Obuljen i Božinovicem! Na trgovački Forum uz ostalo!!!!! Svaka čast!

Gost
6 godine prije

Putin samo sto ne okrece ocima! Koji je njemu ovo gubitak vremena !!!

stefan
6 godine prije

Da je gospodin samim tim što ju je primio pokazao nam je kako se treba odnositi prema drugim državnicima, makar bila članica NATOa.Vi ko ovčice svi znate šta su si rekli jer čitate sa usana. Da smo usrali stvar davnih dana jesmo, i plenki a i ostali čimbenici u hr. Ali ipak nismo ubijali ruske vojnike u siriji , rušili njihove zrakoplove, ubijali generale. veleposlanike .Sa mnogo većom gamadi se mora pregovarati i ponekad spuštati na nivo koji ne žele a nekošta ga ništa odvojiti sat vremena i čuti daljne planove jadne državice pa vidjeti tko je za a tko protiv kada se budu karte slagale tako da neće moći reći da nismo znali.

Tabasco
6 godine prije

Interesantno, Kolinda je imala tremu.

Bluebird
6 godine prije

Sekretarica NATO misli da moze Putinu prodavati muda za bubrege. Malo se kasno sjetila da vrijeme neradi za Amere, a predsednici koji kasne u analizama svijetkih dogadjaja nisu na nivou njihove funkcije.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Mnogi američki i europski političari iz država članica NATO alijanse često znaju reći u javnosti: “Mi smo u ratu”. Obzirom kome su nametnute sankcije, jasno je s kim “smo” u ratu, tako da je ovo razgovor koji se može zasnivati samo na bilateralnim, a nikako na globalnim, pitanjima. E sad, da nije spomenula kako “Hrvatska može pomoći u jačanju suradnje EU, NATO i Rusije”, ja bih i povjerovao da je sa strane hrvatske predsjednice ovo zaista bilateralni posjet koji ima za cilj podići razinu ekonomskih i kulturnih odnosa na višu razinu, ali kako je u priču upetljala i EU, a pogotovo NATO, vojno krilo zapadnih imerijalista, očito je da ju je netko iz tog brloga poslao da “smunta” Putina, što sumnjam da će joj poći za rukom.

Pizistrat Nelson
6 godine prije

Bila jednom jedna krava
Niti bijela niti plava
Zaljubila se je u vola
Dok su skupa vukli kola
LET3
…a jbg, bilo je jače od mene…….

Zorule
6 godine prije

Jebate ovi blicevi rokaju bučno kao rafali kalašnjikova 🙂

Majk Majers
6 godine prije

Jedan lider i jedna robotizirana glupaca. Putin je ovo mora odradit na prazan zeludac da se ne izriga.

Mate Jebach
6 godine prije

Sad, nakon što nas je Kokošlinda išla spašavati, nama nam spasa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI