SAD navodno predlažu Rusiji uvjete pod kojima bi mogla izbjeći nove sankcije

Amerika i Rusija
20 komentara

Ovaj su tjedan Sjedinjene Države i Europska unija uvele nove sankcije protiv ruskih dužnosnika, u vezi sa situacijom oko zatvorenog ruskog oporbenjaka i vloggera Alekseja Navaljnog. Prošli je tjedan zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao da je sam Washington Moskvi u posljednjih nekoliko godina nametnuo više od 90 sljedova različitih sankcija i ograničenja.

Rusija bi mogla izbjeći drugi krug sankcija zbog Navaljnog ako bi stala na kraj sa svojim navodnim ”neprijavljenim programom kemijskog oružja”, rekao je glasnogovornik State Departmenta za ruske poslovne novine RBC.

“Pozivamo Rusiju na gašenje svog neprijavljenog programa kemijskog oružja, koji je pod međunarodnim nadzorom”, rekao je glasnogovornik, ukazujući na zakonske kazne navedene u američkom Zakonu o kontroli kemijskog i biološkog oružja i iz 1991. (CBW).

State Department je ovog tjedna upotrijebio izgovor zakona iz 1991. za svoje sankcije povezane s Navaljnim. U izjavi od 02. ožujka državni tajnik Antony Blinken rekao je da su SAD “izvršile svoje ovlasti” u obliku sankcija, “dajući time jasan signal da će ruska uporaba kemijskog oružja i zlouporaba ljudskih prava imati ozbiljne posljedice, dodajući da je ”svaka uporaba kemijskog oružja neprihvatljiva i u suprotnosti je s međunarodnim normama.”

„Zahtjevi CBW-a su jasni. Rusija ima priliku izbjeći buduće sankcije prema ovom zakonu ako prestane koristiti kemijsko oružje i ako dopusti inspekcije u objektima, kojima bi se potvrdilo da je ta obveza ispunjena“, rekao je glasnogovornik State Departmenta za RBC.

SAD i njihovi europski saveznici tvrde da je Rusija prošle godine upotrijebila vrlo snažno živčano sredstvo za trovanje Navaljnog. Doktor Leonid Rink, jedan od znanstvenika koji je razvio dotični živčani agens tijekom Hladnog rata, odbacio je ove tvrdnje izravno, rekavši da bi Navaljni za 10 minuta bio mrtav da je na njemu zaista bio primijenjen živčani agens Novičok.

”Rusija ne posjeduje kemijsko oružje”

Rusija je potpuno uklonila sve svoje zalihe kemijskog oružja iz sovjetskog doba, koje su iznosile 40.000 tona potkraj 2010., pod neposrednim nadzorom Organizacije za zabranu kemijskog oružja, u skladu sa svojim obvezama prema Konvenciji o kemijskom oružju, koju je Moskva ratificirala 1997. U rujnu 2017. predsjednik Vladimir Putin predvodio je videokonferencijom zbog uništavanja posljednjeg segmenta kemijskom oružja, koje se odvijalo u odlagalištu u regiji Udmurtija.

Obraćajući se novinarima u četvrtak, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ukazao je na “deklarirano i provjereno” uništavanje zaliha kemijskog oružja Moskve i pozvao ruske partnere neka slijede primjer zemlje.

“Rusija je u potpunosti poštivala odredbe [CWC] i Rusija nema kemijsko oružje. Usput, očekujemo da će se i neki naši kolege pridržavati odredbi ove konvencije. Znate, postoje neke zemlje koje još uvijek imaju kemijsko oružje na njihovom teritoriju, uključujući SAD”, rekao je Peskov.

Unatoč usvajanju CWC-a, SAD još nije uništio vlastite zalihe kemijskog oružja. Naime, SAD trenutno planiraju dovršiti uklanjanje svojih zaliha kemijskog oružja do 2023., nakon što su više puta pomaknule rok.

”Pobjeda apsurda”

Moskva je u utorak žestoko kritizirala SAD i Europu zbog novih sankcija koje su EU i SAD nametnule Rusiji zbog Navaljnog. Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova okarakterizirala ih je kao “pobjedu apsurda nad razumom”, koja se koristi kao “izgovor za nastavak otvorenog miješanja u naše unutarnje stvari.”

Rusija će na nova ograničenja “reagirati” na temelju načela uzajamnosti, ne nužno simetrično”, upozorila je Zaharova.

Američke sankcije uključuju ograničenja Ureda za kontrolu inozemne imovine Ministarstva financija protiv šefa FSB-a, glavnog tužitelja te nekoliko drugih visokih dužnosnika političkih i sigurnosnih službi. Nejasno je kakav će utjecaj sankcije zapravo imati na te pojedince, imaju li oni uopće imovinu u inozemstvu koju treba zaplijeniti i putuju li oni u inozemstvo. S pojedinačnim sankcijama, američko Ministarstvo trgovine uvelo je ograničenja protiv 14 ruskih entiteta, uključujući 13 privatnih tvrtki i Državni istraživački institut.

U srijedu je Peskov nazvao američke tvrdnje o “vrlo vjerojatnom” trovanju Navaljnog “sramotnima” i pitao se zašto SAD i njihove kolege iz EU namjerno skrivaju dokaze povezane s tim slučajem.

Američke sankcijerusijaSADSankcije RusijiSergej Rjabkov
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ive
3 godine prije

Prema pokazanim USA su NAJZLOČINAČKIJI režim ikada na planetu, zločinački i od nacističkog režima u Njemačkoj.
U 250 godina svog postojanja USA 243 godine vodi ratove, ponekada više od dva nezavisna rata, u svakom ratu nesmiljeno pljačkaju i uništavaju ekonomiju zemalja na čijem teritoriju ratuju. Osim toga u 167 slučajeva su nasilno putem CIA mijenjali režime i postavljali sebi odane QUISLINGE na čelo država.
Zbog svih ZLODJELA cijeli slobodarski i demokratski svijet bi trebao USA NAMETNUTI SANKCIJE blokirati im i konsficirati cijelu imovinu na teritorijima svojih država i ograničiti im broj diplomatskog osoblja na najviše 7 do Maxim 10 osoba.

3 godine prije zadnji put uredio Ive
piždro
3 godine prije

Jao ove sad ovo je stvarno banana, još trula

3 godine prije zadnji put uredio piždro
izgrael
3 godine prije

usranci su gori u laganju od komija

Uno
3 godine prije

1. ““Rusija je u potpunosti poštivala odredbe CWC i Rusija nema kemijsko oružje. Usput, očekujemo da će se i neki naši kolege pridržavati odredbi ove konvencije. Znate, postoje neke zemlje koje još uvijek imaju kemijsko oružje na njihovom teritoriju, uključujući SAD”, rekao je Peskov. Unatoč usvajanju CWC-a, SAD još nije uništio vlastite zalihe kemijskog oružja. Naime, SAD trenutno planiraju dovršiti uklanjanje svojih zaliha kemijskog oružja do 2023., nakon što su više puta pomaknule rok.” 2. “Program “megatona do megavata” pokrenut je 1993. godine i dovršen prema rasporedu u prosincu 2013. Ukupno 500 tona ruskih bojevih glava HEU (ekvivalent od 20.008 nuklearnih bojevih glava) pretvoreno je u Rusiji u gotovo 15.000 tona LEU (low enriched uranium) i prodano u SAD-u za uporabu kao gorivo u americkim nuklearnim elektranama. Ovaj je program bio najveci i najuspješniji program nuklearnog ne-širenja do danas. Prva nuklearna elektrana,u okviru ovog programa nisko obogacenog goriva koji sadrži… Čitaj više »

tihobl
3 godine prije

A sto jednostavno ne kazu: postavite Navaljnog za predsjednika pa vise necemo uvoditi sankcije.

Sir Oliver
3 godine prije

Hebo vas Navalni uzmite ga sebikreteni i njega i sve ostale koje podrzavate sirom svijeta a koji bi da ruse legalnu vlast ( Venecuela Bjelorusija….)
Ima ona stara dabogda se o sebi zabavili.

slavko
3 godine prije

🙂

3 godine prije zadnji put uredio slavko
Max
3 godine prije

Nastavljaju se napadi na Rusiju.

Red Dog
3 godine prije

Radi se o sabotazi prirastaja Kine i Rusije.
Jer nije bilo normalno da zapad hrani dzelata koji ce ga dokrajciti. Ali kad su kapitalisti videli profit je kao kad svinja vidi masni dzak. Nisu mogli odoleti.
Pa je iskoristena Korona za demonizaciju, i na kraju ciste zabrane poslovanja s njima. Huawei je tek pocetak. Ali eto, trebaju neki povodi.
Nemaju vakcine, ali pre ce crknuti nego kupiti kineske i ruske.
Cime primoravaju Kinu i Rusiju da se koncentrisu na svrgavanje glavnog zapadnog sredstva dominacije; dolara.
Jevropa se sastoji od niza malih kuckica. Trcace novom hegemonu cim budu osetile slabost starog.

Grdi
3 godine prije

Prvo neka se SAD i NATO drze sto su obecali .. da se nece pedalj prosiriti na istok nakon pad berlinskog zida …sa zapadom nema dogovora …oni su lazljivci, ne drze se vlastitih obecanja, dvolicni, bahati, dubiozni su i zabit ce noz u leda bilo kome prvom prilikom ….

jablan u žitu
3 godine prije

A da njima Putin lepo kaže da više nema Ruskih raketnih motora i bilo kakvih retkih metala za Ameriku ? Stupa na snagu , juče .

Suze Roni
3 godine prije

Trla baba lan. Mogu oni Rusima popusiti.
Rusija je samodostatna drzava. Jedino bih volio da Rusi na Kubi i Nikaragvi instaliraju nuklearno oruzje pa da orangutani iz americke administracije malo ohlade.

3 godine prije zadnji put uredio Suze Roni
cbolo
3 godine prije

Putin is soft spoken and kind, but don’t confuse his kindness for weakness, hahaha, he carries a big stick!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI