EU i antiruske sankcije – Najveći gubitnici Cipar, Grčka i Hrvatska

sankcije
11 komentara

Antiruske sankcije su zemlje EU od 2014. godine službeno koštale više od 30 milijardi eura, stoji u izvješću Austrijskog instituta za ekonomska istraživanja (WIFO).

Od uvođenja restriktivnih mjera, opskrba europske robe u Rusiju je pala za gotovo 16 posto godišnje, a 40 posto od ovog pada je bilo posljedica sankcija. Zbog ovih mjera je Rusija prestala biti četvrti po veličini trgovinski partner EU i preselila se na peto mjesto.

U 2013. godini je izvoz EU u Rusiju dosegnuo vrijednost 120 milijardi eura, a 2016. godine je pao na 72 milijarde eura, kažu stručnjaci. Prema procjenama koje je objavio WIFO, u razdoblju od 2014. do 2016. su gubici Europske unije iznosili 30 milijardi eura.

Tijekom tog razdoblja je trgovinskim ograničenjima posebno pogođen Cipar, čiji je izvoz u Rusiju pao za 35 posto, Grčki izvoz je pao za 23 posto i Hrvatski 21 posto. Najosjetljiviji učinak sankcija je zabilježen bio je 2014. godine, kažu stručnjaci.

Prema Ujedinjenim narodima, sankcije protiv Rusije ekonomiju Europske unije koštaju 3,2 milijarde dolara mjesečno.

Ruska je ekonomija u tri godine u poslovanju s EU izgubila 55 milijardi dolara, ali se okrenula rastućem istočnom tržištu i ove godine je službeno izašla iz recesije, a inflaciju smanjila na 3%.

”Ove godine ruska je ekonomija, nakon dvije teške godine, ušla u novu fazu gospodarskog rasta i sada je stopa rasta BDP-a veća od 2%. Očekuje se 2,1% na godišnjoj razini, a inflacija je pala na 3%. Zlato i devizne rezerve također rastu i trenutno iznose 427 milijardi dolara, a nova faza gospodarskog rasta, prema našim procjenama, bit će dugoročne naravi. Sporazum o smanjenju proizvodnje nafte, u kojemu su Rusija i Saudijska Arabija ključni sudionici, pomogla je stabilizirati situaciju, ali je volatilnost cijena nafte i dalje ostao čimbenik rizika, tako da smo ove godine uveli novu konstrukciju pravila kako bi se smanjio utjecaj volatilnosti cijena nafte na gospodarstvo. Ministarstvo financija kupuje valutu na domaćem tržištu kako bi povuklo dodatne prihode od nafte i plina po sniženoj cijeni od 40 dolara po barelu. U Rusiji su proračun i platna bilanca stabilni s cijenom nafte od 40 dolara po barelu“, rekao ministar gospodarskog razvoja Maksim Oreškin.

Niz zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države i EU, od ožujka 2014. su, korak po korak, nametnule sankcije protiv Rusije. Svoju odluku pravdaju situacijom na istoku Ukrajine i ujedinjenjem Krima s Ruskom Federacijom, a njihovo otkazivanje je kasnije povezano s provedbom Sporazuma iz Minska, od kojeg je Kijev novim ”Zakonom o reintegraciji’‘ de facto odustao. Kao odgovor je Rusija u kolovozu 2014. nametnula embargo na uvoz hrane. Za sada ruski embargo vrijedi do 31. prosinca 2017. i može se produžiti, što će biti učinjeno sve dok su na snazi i sankcije Washingtona, Bruxellesa i još nekoliko zemalja koje su se priklonile ovoj politici.

Američke sankcijeinflacijaSankcije RusijiWIFO
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
holandez
6 godine prije

Sve dok EU i novonastale kvazi EU poltroni slijepo slijede amere bice tako . Lako je voditi rat prijeko tudjih ledja i zrtava . Ziveti na grbaci celog sveta je normalno za gringose ; tko ne slusa ; dobije casove demokracije ; CIA unistava cele zemlje i narode i bombe .

Georgij Žukov
6 godine prije

nema te cijene koju balkanski kvislinzi nece platiti da bi ostali u udobnim namjesnickim foteljama i duboko u hemreoidima kolonijalista iz vasingtona i brisela , kvislinzi tako i tako ne placaju cijenu sankcija , cijenu placa narod koji grca u dugovima i siromastvu dok domaci izdajnici pune racune i pripremaju se za nove funckije.

Antonio
6 godine prije

Nije moguce da je Hrvatska i slicne njoj najvise postradala od sankcija. Laz se moze videti samim faktot da je Hrvatska poslala vojnike na samoj Ruskoj granici. Ko moze da posalje vojnike tako daleko ako nije prebogat?
Zato braco Balkanci ne verujte ovom Ruskom propagandom, znajte – sankcije nas bogate.
E sada… i meni nije jasno kako to da Nemacka ne uvodi sankcije Rusima (a nas tera na to), ali zar mora sve da razumemo? Brisel misli za nas.

A lerik
6 godine prije

Kad sve zbrojimo, vidimo da su sankcijama protiv Rusije na gubitku svi. I zemlje EU, i Rusija.Ova lista ‘gubitnika’ izražena u postocima ne daje najtočniju sliku jer nisu navedene polazne brojke. Ono što u postocima izgleda veliko, u stvarnosti može biti mali iznos. Hrvatski izvoz u Rusiju je godišnje oko 150 milijuna eura, a uvoz između 500 i 700 milijuna eura.Naravno, riječ je o nafti i plinu.Tako da Hrvatska sigurno nije među najvećim gubitnicima u ukupnom iznosu. Što se tiče gospodarskog rasta u Rusiji i rasta BDP-a, vidimo da on u stvarnosti ne postoji jer godišnja stopa inflacije prelazi rast BDP-a pa onda ni Rusija nije na dobitku sa sankcijama. Još uvijek im je glavni izvor prihoda nafta i plin, a to nije rezultat pameti, nego geografije. EU i SAD su sankcijama prisilile Rusiju na okretanje ka Kini pri čemu je Kina jedini stvarni dobitnik ovog američko-europsko- ruskog neobjavljenog rata.… Čitaj više »

davor
6 godine prije

ha ha ha sramota jedna,uzalud se amerikurcima uvlačimo u anus….evo jedan najjednostavniji primjer….bio sam nedavno u bjelorusiji ”posljednjoj europskoj diktaturi” kako je truli zapad zove….očekivao sam ”realsocijalističku bjedu” a kad ono…..sve ok,sve čisto,uredno,auti na cesti kao u njemačkoj ili bili gdje u europi,mc donald imaju,trgovine….iznenađenje,izbor puno veći nego kod nas….lipton ledeni čaj….a pokušajte ga naći u nekoj našoj trgovini,a mi smo u eu….navodno….sve američki proizvodilays chips,coca cola,pepsi,mountain dew…toga opet kod nas nema,perrier voda….ma svega….mogao bi cijeli dan nabrajati

NSU
6 godine prije

Ništa od toga nije bilo na (HTVu) “zločinačkoj tv”. znači nije se dogodilo!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI