Rusija će zbog američkih sankcija dedolarizirati svoju ekonomiju

dolar
16 komentara

Prije dva dana su ruski predsjednik Vladimir Putin, ministar za ekonomski razvoj Maksim Oreškin i ministar transporta Maksim Sokolov posjetili regiju Kalinjingrad, kako bi provjerili razvoj izgradnje prometne infrastrukture na sjeverozapadu Rusije, što je važno zbog namjere da se do 2020. sav teret iz luka baltičkih luka preusmjeri i ruske baltičke luke Ust-Luga, Primorsk, Vjisotsk, St. Petersburg, Viborg i Kalinjingrad.

Tijekom posjete Kalinjingradu je rečeno kako Rusija procjenjuje mogućnost odustajanja od plaćanja svojih komercijalnih transakcija u američkoj valuti, čime bi ujedno ojačala rublju.

“U Rusiji postoji velika sklonost za dedolarizaciju gospodarstva”, tijekom sastanka o razvoju prometne infrastrukture u Kaliningradu je u društvu predsjednika Rusije izjavio ministar za ekonomski razvoj, Maksim Oreškin.

Prema riječima ministra Oreškina, rusku nacionalnu valutu, rublju, treba ojačati u odnosu na dolar, ali tako da se pazi na ekonomske zakone i da ovaj proces u konačnici da dobre rezultate.

Ova ruska inicijativa dolazi nakon što je američki Kongres usvojio nove sankcije protiv Rusije, kojima je cilj ograničiti aktivnosti ruskih naftnih tvrtki.

Ruski dužnosnik je istaknuo kako je u tu je svrhu Središnja banka Rusije poduzela neke vrlo važne korake u smanjenju izdavanja deviznih kredita.

Iz tog razloga se, prema planu, raspravlja o jačanju rublje i u ovim trenucima treba punu potporu Kremlja. Ove bi mjere bi olakšale smanjenje ovisnosti o dolaru, naglasio je Oreškin.

Ranije je nešto slično predložio i Putinov savjetnik za ekonomiju, Sergej Glazjev,  iako je on tražio radikalne rezove i hitnu prodaju svih američkih državnih obveznica, kojih Rusija u rezervama ima preko 100 milijardi. Mnogi su mišljenja da ne treba poduzimati ishitrene korake i da prije svakog poteza treba dobro procijeniti sve moguće učinke na rusko gospodarstvo, kao što, uostalom, tvrdi i Oreškin.

Vladimir Putin je 2015. godine sam uveo zabranu korištenja američkog dolara kao novca za plaćanje u naftnom sektoru Ruske Federacije, a zbog kršenja ne samo u transakcijama, nego i u obračunu, kažnjeni su neki direktori kompanija na Dalekom istoku, koji se nisu strogo pridržavali pravila.

Ako Rusija odluči odbaciti dolar, to će ozbiljno utjecati i na zemlje Zajednice Nezavisnih Država (ZND), čije su ekonomije čvrsto vezane za rusku.

Ekonomisti podsjećaju da je većina američke valute izvan Sjedinjenih Američkih Država ako Rusija i ZND odbiju provoditi transakcije u dolarima, to će izazvati lančanu reakciju, a Kina i neke druge azijske zemlje će se tome pridružiti.

Rusija može izbaciti dolar iz Rusije i koristiti se alternativnim valutama, prije svega juanom i eurom. Najnoviji gospodarska kretanja pokazuju da Kina i Rusija postupno vraćaju ukupne nacionalne dugove, odbacujući dolarske rezerve.

Na primjer, BRICS razvojna banka, sa sjedištem u Šangaju, stvorena je u srpnju 2014. za financiranje infrastrukturnih projekata i održivog razvoja u zemljama članicama skupine, ali i drugim zemljama u razvoju.

U travnju 2016. godine je Izvršni odbor Banke odobrio četiri projekta ukupne vrijednosti 800 milijuna dolara, a istog mjeseca je odobreno još tri, čime je izdano više od 1,5 milijardi dolara kredita.

Osim toga, od 1. srpnja 2017. sve ruske banke moraju prihvatiti plaćanja putem ruskog nacionalnog platnog sustava ”Mir”. Ruski programeri su odlučili stvoriti algoritme ”od nule”, ali su se držali uspostavljenih međunarodnih standarda za platne sustave.

Druga važna prednost je neovisnost financijskog sustava od bilo kojeg vanjskog čimbenika. Sustav koristi ruski softver, a tehnološka i komunikacijska infrastruktura je zaštićena od bilo kakvog učinka sankcija.

Kao što tvrdi ministar ekonomskog razvoja, Maksim Oreškin, dedolarizacija Rusije je u tijeku i provodi se korak po korak, kako se ne bi činili pogrešni koraci s negativnim posljedicama po gospodarski rast i rusku ekonomiju i financijski sustav općenito. Sankcije, posebno one jednostrano usvojene od strane američkog Kongresa, dale su dodatni poticaj ovom procesu.

Sankcije koje SAD nameću protiv Rusije, barem kako tvrde u Washingtonu, reakcija su na navodno ”uplitanje” Rusije u krizu u Ukrajini i na ujedinjenje poluotoka Krima s Ruskom Federacijom 2014. godine.

Maksim OreškinSankcijeSankcije Rusijitransport
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podravec
6 godine prije

Ljudi moji, je li to moguće???? A ,normalno, ko tebe sankcijama ti njega napuštanjem dolara!

Weteran
6 godine prije

“Ekonomisti podsjećaju da je većina američke valute izvan Sjedinjenih Američkih Država ako Rusija i ZND odbiju provoditi transakcije u dolarima, to će izazvati lančanu reakciju, a Kina i neke druge azijske zemlje će se tome pridružiti.”
Meni ovo miriše da će dedolarizaciju prvo izvršiti SAD!?
Nema dolara, nema duga!?
Ova rovovska borba je teška, i videćemo kome će prvo zastavica pasti?

Crni žutokljunac
6 godine prije

BRICS nastoji izbaciti dolar iz međusobne uporabe.Tako ga nastoje oslabit.Ako dolar neće više ispunjavat svoju funkciju,njegovi tvorci će ga ukinut.Sve više smo u elektronskom dobu.Gotovina nestaje,a mi sve više baratamo novcem u virtualnom obliku.To je budućnost.

posmatrac
6 godine prije

Evo samo, primer kako je “diktator”, mirno, stalozeno postavio pitanje ministru, zasto jos uvek carinu obracunava u dolarima a ne u rubljama.
Vredi pogledati:
https://youtu.be/Ee5IDRMznSE

Zagor
6 godine prije

Znamo kako su završili Sadam i Gadafi kad su planulo prodavat naftu za eure a izbaciti dolar kao sredstvo plaćanja.Rusi su ipak sila i mogu to sebi dozvoliti!

Osoba C
6 godine prije

To će se sigurno dogoditi. Pitanje vremena, kada će se steći uvjeti.
A kakva će tada biti slika svijeta, nitko ne zna sa sigurnošću.
Nama je svejedno, dužni smo toliko da to nikada nećemo vratiti.
Jedino će se razviti novi tip kriminala, naplata pretrage kontejnera na određenom području.

Alerik
6 godine prije

Priča o dolaru ni najmanje nije jednostavna, ma koliko mi priželjkivali konačni pad dolara, ‘dedolarizaciju’. Kad bi to Rusima bilo jednostavno i kad bi nekakvom dedolarizacijom nanijeli štetu njihovim obožavateljima na Zapadu koji su im uveli sankcije, to bi sigurno učinili vrlo rado. Kad ne bi time i samima sebi pričinili štetu i raspad sustava i vlastite ekonomije. Rusija trenutno ima oko 500 milijarda dolara u rezervama. Naravno da im je onda i te kako stalo do toga da tih 500 milijarda nešto i vrijedi. Pa će učiniti sve što mogu da sačuvaju vrijednost dolaru. Kini je još više stalo do očuvanja vrijednosti dolara – u rezervama ih imaju oko 3000 milijarda!!! Vlasnici FED-a (koji upravljaju sa svim američkim politikama)su tako zavezali ruke svojim oponentima/neprijateljima. Iako se ti dolari nalaze u Rusiji/Kini, oni su vlasništvo onoga tko ih je pustio u optjecaj – FED-a ili komercijalnih banaka u SAD-u.Koji jedini… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI