Američki LNG za EU kupljen u Rusiji: “Žao nam je, posao je posao”

LNG - Plin - Rusija
34 komentara

Belgijski list Le Soir piše kako američki dobavljači kupuju ukapljeni plin u ruskoj luci Ust-Luga i dopremaju ga u terminal u Antwerpenu.

Le Soir je citirao izvješće “Rajski dokumenti” objavljeno u ponedjeljak, koje govori o aktivnostima offshore tvrtki.

Izvješće Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) kojeg financiraju George Soros, zaklade Ford, Carnegie, obitelj Rockefeller, WK Kellogg i drugi, sadrži oko 13,5 milijuna dokumenata o aktivnostima offshore tvrtki.

Ranije je u razgovoru s novinarima ruski stalni predstavnik u EU Vladimir Čižov rekao kako je naivno misliti da ukapljeni plin u Europu može doći iz Sjedinjenih Američkih Država.

Prema Čižovu, američki izvoznici ukapljeni plin SAD izvoze u azijska tržišta, gdje su potražnja i cijene puno veće nego u Europi.

Izvješće koje je objavio ICIJ potvrđuje ovu izjavu i čini se da su Sorosevi novinari tjerali lisicu i istjerali vuka. LNG terminal koji su izgrađeni ili se žele izgraditi u Europi za cilj imaju smanjiti ovisnost o ruskim plinovodima. Ali ako SAD ne isporučuje svoj plin, nego kupuje ruski, gdje je smisao?

Profit naravno,… na štetu Europljana. Američki izvoznici svoj plin prodaju u Aziji, a za EU kupuju ruski i nakon nekoliko stotina kilometara doplove do terminala, istovare teret i svi su sretni i zadovoljni. To što SAD preko offshore kompanija ukapljeni plin kupuje iz najbližeg izvora, Rusije, potom ga prodaje Europljanima, koji mogu imati jeftini plin iz plinovoda, nikoga ne zanima.

U pravnom smislu, ne krše se međunarodni ili bilo koji drugi zakoni, ali rezultat je profit SAD-a, iako nije jasno kako američke tvrtke ne krše američke sankcije, ako rade s ruskim energetskim tvrtkama.

“Ništa osobno, to je samo posao. Amerikanci su kupili ruski plin da ostvare dobit, a sada ga prodaju, dok na drugoj strani nastoje izgurati Moskvu s energetskog tržišta. Američke tvrtke traže rješenja za jednokratnu upotrebu koja im donose dobit, ali otežavaju drugim državama poslovanje. To karakterizira ukupni američki pristup trgovini”, rekao je stručnjak na Međunarodnom institutu za humanitarne i političke studije Vladimir Bruter.

“Business is business.” Ništa osobno, uvijek je tako bilo i bit će.

gasICIJMeđunarodni konzorcij istraživačkih novinaraoffshorePlinRajski dokumentiSankcijeSankcije RusijiVladimir Čižov
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

Ovi ce nam krenuti ici po kućama i leb iz usta otimati…

Željki
6 godine prije

Uvijek ista priča, glupi amerikanci zajebu pametne europljane. Mislim, možda je mazohizam, ali na neki način čovjek mora voljeti ove amere 🙂

Tarzan
6 godine prije

..pa Evropa već dugo ‘sisa američko veslo’! Zar ne?!

17 novembar
6 godine prije

dok naslovne stranice u medijima najavljuju nuklearni rat rusije i amerike oni fino trguju zajebaju narod dogovaraju se sta reci a ne zapjevati samo ne znam koju

otpisani
6 godine prije

Pa isti im je “Bog” gazda, bitno da poštuju dogovor i da Mu se ne zamjere, a glupom roblju ionako je svejedno tko će ga na.uziti.

Mikojan
6 godine prije

Bravo !!!
Ne kupujte od Rusa, kupite od mene, malo je skuplje ali moram i ja od nečaga živjeti, a meni još jeftiniji troškovi od Rusije do EU, daleko je zemlja amerika !!
Europo probudi se !!

rodoljub
6 godine prije

Posao je posao, a evropski vladari su budale.

Rus
6 godine prije

Evropa je jadna da jadnija ne moze biti!

Spock
6 godine prije

“Izvješće Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) kojeg financiraju George Soros, zaklade Ford, Carnegie, obitelj Rockefeller, WK Kellogg i drugi, sadrži oko 13,5 milijuna dokumenata o aktivnostima offshore tvrtki.”
.
Malo sam zbunjen – ICIJ finacira Soroš & Co pa onda objavljuju svoje “SorošLeaks” dokumente? WTF

nhunhu
6 godine prije

ocekujem da nam American prodaja ciglu, kao sta su dobri stari mafijasi radili

nhunhu
6 godine prije

Trump je odlucio namaknuti lovu za usa i najprije ce reketariti evropu, pa arape pa ostale…povecanje vojnog budzeta za izmisljene ruske prijetnje, preprodaja ruskog plina, arapima neogranicene kolicine oruzja da se medusobno tamane…ide to njemu!!!

domagoj
6 godine prije

tko je europljanima kriv kad im ruski prirodni plin “smrdi” ili kupovinom skupljeg LNG-a plaćaju “reket” ooops zaštitu

Moreno
6 godine prije

Ništa čudno, prij godinu dan san pisa kako će Amerikanci koji su preuzeli skoro cilu ukrajinsku energetsku infrastrukturu u nekome trenutku počet Ukrajincima prodavat ruski plin, ali jasno, po američkoj cjeni.

nagard
6 godine prije

Europa je skup razlicitih nacija interesa sluga a amerika je jedna nacija to je kljuc svega nema tu mudrosti uvjek je jedan gospodar lakse se bogatio zza razliku evrope gdje ih ima 30 plus sve sluge jasno ko dan

Miki
6 godine prije

To ne važi za buduči LNG na Krku. Hrvati će dobiti ukapljeni gas direktno iz SAD. 🙂

Tedi
6 godine prije

EK sama sebi sjece granu na kojoj sjede,zabranjuju Njemackoj S.tok 2. E Merkelice dobro te izmrkase ameri.Nes ti prodavat plin Evropi vec tvoji kopanjoni,a ti samo gledi u svoj mobitel i razmisljaj kako te prisluskuju.Mozda i progledas i lupis kontru AMerima.Ameri uveli sankcije EU ne Rusiji,sad im pune proracun,a vi u EU drzavice zbrajate deficite, i drze govore po Srbiji da sjede na dve stolice.I tako, sto je dozvoljeno Jupiteru nije biku.

to je tako
6 godine prije

jer to je kapitalizam, gdje su dozvoljena sva sredstva( pritisci, ucjene, prevare, ratovi..) da bi se ostvario profit. Ne mislite valda da su se sve silne milijarde stekle posteno.Pa zasto se vode ratovi?
A i ameri su porijeklom evropljani zar ne, isto je to. Pa ko je vodio ratove radi pljacki po africi, aziji, juznoj i sjevernoj americi gdje su skoro citavi narodi istrebljeni? Sve za profit i sticanje bogatstva.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI