Trump otpušta savezne šefove zbog poslova spoljnih saradnika dok ukida vize za strance

Donald Trump
4 komentara

Predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu naredbu kojom se sprječavaju savezne agencije da zapošljavaju strane radnike putem viza H-1B. Pored toga, Trump je otpustio dva federalna rukovodioca zbog poslova spoljnih saradnika u američkim poslovima i „izdaje“ Amerikanaca.

Trumpova naredba, potpisana u ponedjeljak, zahtijeva od saveznih agencija da daju prednost američkim građanima i vlasnicima Zelene karte prije nego što preusmjere rad na strane radnike – koji mogu doći u SAD pomoću viza H-1B. Upotreba ovih viza uobičajena je u tehnološkom sektoru, a prema podacima statistike State departmenta prošle godine izdato je 180.000.

Vladine agencije sada će morati izvršiti internu reviziju kako bi se osiguralo da “samo građani Sjedinjenih Država i državljani budu imenovani na konkurentskim poslovima”, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Nadalje, Trump je najavio otpuštanje predsjednika Jamesa Thompsona i još jednog člana upravnog odbora Tennessee Valley Authority (TVA), nakon što se pokazalo da kompanija za komunalne usluge u vlasništvu savezne države planira zamijeniti više od 200 američkih tehničara sa stranim radnicima koji imaju vizu H-1B. Trump je također napao izvršnog direktora TVA Jeffa Lyasha zbog uzimanja godišnje plate od 8 miliona dolara uz pomoć velikog zapošljavanja spoljnih saradnika.

„Neka ovo služi kao upozorenje bilo kom federalno-imenovanom odboru. Ako izdate američke radnike, tada ćete čuti dvije jednostavne riječi: „Otpušteni ste“, rekao je Trump, nakon što je potpisao naredbu, upotrijebivši frazu iz njegove emisije „Apprentice“.

Iako Trump nema isključivu vlast da otpusti Lyasha, obećao je da će ga se „riješiti, u ovom ili onom obliku”.

Odmah nakon ceremonije, kojoj je prisustvovala grupa američkih tehnoloških radnika koji su se borili za ograničenja viza H-1B, TVA je objavila da se raduje „radu sa Bijelom kućom“ i podržala izvršnu naredbu. Tokom potpisivanja Trump je obaviješten da je Lyash zvao i rekao da će “obrnuti kurs” za zapošljavanje stranih radnika, što je izazvalo ovacije prisutnih tehnoloških radnika.

“Sad će on možda smanjiti platu”, odvratio je Trump.

Trump je odavno poznat kao protivnik imigracije, a borba za izgradnju njegovog dugo obećavanog meksičkog pograničnog zida pomogla je u definisanju prve dvije godine njegovog predsjedavanja. Međutim, njegova pažnja je usredsređena na legalnu imigraciju, a od juna je predsjednik suspendovao nove privremene vize za strane radnike do 2021. godine.

Obustava, kao i izvršna naredba od ponedeljka, dolaze u vrijeme dok pandemija koronavirusa i kasnije zaključavanje uništavaju američku ekonomiju. Iako je niža od najviših 14,7 procenata u aprilu, stopa nezaposlenosti trenutno iznosi nešto više od 11 procenata, što je broj nezabilježen od velike depresije.

Donald Trumpotkazposao
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Planet zemlja
3 godine prije

Zamisli,postalo je nenormalno davati prednost vlastitim gradjanima i ljudima sa legalnom vizom prednost u zaposljavanju!i Amerika ima svoju migrantsku krizu i,kao u Europi,msm to podrzava!!istina je voda duboka a buducnost nimalo svijetla.podrska narancastom.

Snicla
3 godine prije

Ukida vize? Ja mislio sad može u SAD bez vize. A ono obrnuto. Ne daje vize za ulazak.

miki
3 godine prije

Bravo , President Trump, ne samo to , izbaciti sve imigrante iz rusko-kineskog podneblja i nihove satelitske drzave kao Srbija npr
koji su se dovukli u Sj.Ameriku dok otvoreno pokazuju prezir prema istoj, a ljubav prema $ i sto je jos gore ,unose tu svoju poganu nekulturu.
Treba ih deportirati , sve pa ako treba neka pisu o najvecem etnickom ciscenju od pocetka modernog svijeta.

hVALA NA PROSTORU

god bless america and president trump

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI