fbpx

Udio dolara u trgovini Rusije i Kine pada na rekordnih 46%, nagovještavajući novu „Finansijsku alijansu“

Dolari

Američki dolar je u posljednje vrijeme gubio na vrijednosti u odnosu na druge valute, spustivši se skoro 5 % u julu, što je njegov najveći mjesečni pad u više od 10 godina. Ovaj pad podstiče ekonomiste širom svijeta da preispitaju ulogu dolara kao globalne rezervne valute, pošto su neke zemlje pribjegavale drugim opcijama u svojim bilateralnim transakcijama.

Udio američkog dolara u trgovini između Rusije i Kine opao je na rekordnih 46 % u prvom kvartalu 2020. godine, prema posljednjim podacima koje su dostavile ruska Centralna banka i Federalna carinska služba. Ovi podaci potaknuli su stručnjake da pretpostave da su dva trgovinska partnera sada formirala „bankarsku“ ili „finansijsku“ alijansu, kaže rusko-američki politolog Dimitri Simes.

Simes citira komentare Alekseja Maslova, direktora Instituta za daleki istok Ruske akademije nauka, koji tvrdi da „saradnja Rusije i Kine u finansijskoj sferi govori o tome da oni konačno pronalaze parametre za novi međusobni savez “.

“Mnogi su očekivali da će to biti vojni savez ili trgovinski savez, ali sada se taj savez kreće više u bankarskom i finansijskom pravcu i to je ono što može garantovati nezavisnost za obje zemlje”, smatra Maslov.

U prva tri mjeseca 2020. manje od polovine transakcija između dvije zemlje izvršeno je u dolarima, dok je 30 % bilo denominovano u eurima, a preostalih 24 % u nacionalnim valutama dviju država. Ovo je obilježilo istorijski visok udio ne-dolarskih valuta u dogovorima Kina-Rusija, pošto je trgovina između dva partnera iznosila 49,15 milijardi USD u prvoj polovini 2020. Za poređenje, u 2015. gotovo 90 % svih transakcija između Kine i Rusije je obavljeno u dolarima.

Trend „dedolarizacije“ Moskva slijedi od 2014. godine, napominje Simes, prateći paket sankcija Rusiji uveden nakon referenduma o ponovnom pripajanju Krima. Trgovinski rat između SAD i Kine, koji je Trumpova administracija 2018. godine nametnula preko carina na kinesku robu u vrijednosti od 34 milijardi dolara, i više milijardi u vremenskom smislu, samo je ubrzalo ovu odluku, koju Peking sada snažno osjeća kao dobru.

U junu 2019. ruski i kineski zvaničnici potpisali su sporazum da se u svojim bilateralnim transakcijama odmaknu od dolara i pređu na nacionalne valute. Zemlje su se takođe obavezale da će pronaći alternativno rješenje za mehanizam plaćanja SWIFT vođen od strane SAD, u namjeri da olakšaju transakcije direktno u rubljama i juanima.

Rusija polako odbacuje dolare i u trgovini sa drugim zemljama: od 2015, transakcije Moskve sa Evropskom unijom uglavnom su završene u eurima, što je činilo 46 % svih dogovora u K1 2020, a 18 % ostalih urađeno je u rubljama.

Usred globalne pandemije koronavirusa i dosad neviđenih napora za štampanje gotovine od strane Federalnih rezervi SAD, dolar je nedavno izgubio na vrijednosti ako se mjeri sa korpom od šest glavnih valuta, na osnovu ICE indeksa.

Dolar je u julu pao na 92.635, najniži nivo od jula 2018. godine, gubeći približno 5 % tokom cijelog mjeseca, što je njegov najveći mjesečni pad u posljednjoj deceniji. U međuvremenu, cijena zlata raste na rekordno visoku cifru, zbog čega stručnjaci raspravljaju o mogućoj ponovnoj procjeni statusa dolara kao svjetske rezervne valute i predlažu prelazak na druge alternative – pri čemu je kineski juan jedan od njih.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
37 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
6 mjeseci prije

Ne beri brigu, sve će biti uredu, sve fiat valute su u bjesomučnoj trci prema njhovim stvarnim vrijednostima, a to je vrijednost papira i boje s kojim je taj papir oštampan.
A što se tiče Sberbank koje je vlasnik 51% ruska država, pogledaj tko su ostali vlasnici i tko je dopustio poslovanje Sberbank u Hrvatskoj prije skoro desetak godina.
Kad opet vidiš tetu Ljudmilu reci joj da su je pozdravili Rotschildi 😊😊😊

Ad astra
Gost
Ad astra
6 mjeseci prije

Ako se nastavi ovaj trend uskoro bi Rusija i Kina mogli jedni drugima plaćativškoljkicama i krznom. Dajte se ljudi uozbiljite. Koliko Rusija može biti utjecajna na svjetskom financijskom tržištu s onim mizernim GDP-om. Jeste li svjesni da California ima veći GDP od Rusije. S druge strane Kina. Kineski rast ne smije pasti ispod 6% jer neće moći servisirati sve obveze. U tom slučaju postoji velika opasnost od socijalnih nemira. Kineski razvoj uvelike ovisi o stanju zapadnog tržišta. Da li će se što promijeniti? Mora jer je ova posljednja kriza pokazala koji su nedostaci dislocirane proizvodnje. Ameriku možeš samo jednom iznenaditi.

Sparkling
Gost
Sparkling
6 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

Ad astra
Tko o čemu Ad astra o GDP-u. Zar stvarno ne uočavaš da kad god spominješ GDP, uvijek se zaplićeš u istu zamku. Usporedba Californije, Italije etc. jednostavno ti ne stoji i točka. Zar opet treba ponavljati već koliko puta rečeno?
Pa dajte se već jednom otkačite od te Rusije vi demokrati i nosioci prosperiteta kad je ta ista Rusija tako “jadna” da ni jednu Californiju ne može dostići. Maknite se od njezinih granica, ukinite glupe sankcije i ne miješajte se u unutarnje stvari i molim vas ne dovodite mi demonkraciju. Please!! Mi možemo sami preživiti i bez vas.
Ps. nitko Am. nije iznenadio. Ona je iznenadila samu sebe i na njihovu žalost za sada nema pravi odgovor za događaje i probleme za koje okrivljuje druge.

Ad astra
Gost
Ad astra
6 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Sparkling, u ekonomiji je GDP jako bitan pokazatelj snage pojedine države. Zašto bi se netko trebao odmaknuti od ruske granice, glup zahtijev. Nitko se ne miješa u unutrašnje stvari Rusije što se ne bi moglo reći i za Rusiju. Pogledaj ližh povijest i recentna zbivanja u Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji… Ukinite sankcije. Sankcije su civilizirano kažnjavanje država koje se ne pridržavaju civilizacijskih i demokratskih standarda. Ako se osjećaš močnim nametni i ti sankcije zapadnom svijetu. Kažeš da možete preživjeti i bez nas, pa normalno da možete. I plemena u Amazoni preživljavaju izolirana od ostatka svijeta. Nije bit preživljavanje. Bit je napredak društva. Ako su moji preci bili zadovoljni drvenim plugom ne znači da i ja moram biti. A tvoj zadnji pasos govori da stvarno ništa ne kužiš. Ostavljam te da preživljavaš.

Zadranin
Gost
Zadranin
6 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

Ad astra

“..u ekonomiji je GDP jako bitan pokazatelj snage pojedine države. ”

Ne, nije. Još ću jednom ponoviti: sramotiš se svojim znanjem o ekonomiji, jer to znanje ni nemaš.

Te tvoje floskule su samo pokušaj ekonomski neobrazovane osobe da nametne svoje stavove svojim neznanjem o temi o kojoj se priča.

P***!

jozo
Gost
jozo
6 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

Jao glupa iksana

Sparkling
Gost
Sparkling
6 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

Ad astra
Izvini ali ja više ne vidim načina na koji bi ti prihvatio ono o čemu ti i drugi govore, ne samo ja. U redu, svatko ima svoje stajalište o različitoj temi. Ali kad odgovaraš nekome na ono što je napisao nemoj izvlačiti iz konteksta i reći da i plemena u Amazoni preživljavaju. Pa Rusija je najbogatija zemlja na ovom planetu. Zar ti to još uvijek nije jasno? I ne branim ja nikoga, pogotovu Rusku politiku. Nego sam samo realan u usporedbi s tobom koji čim se spomene Rusija i njihova dostignuća u bilo kojem smislu, ti skačeš kao da te je nešto ubolo. Daj se opusti i nemoj navijački promatrati svijet oko sebe. Svedi zaključke u realne okvire koliko god je to moguće. Slika se ne gleda samo s jedne strane jer iz drugog kuta možda otkriješ i skrivene detalje.
LP

Ad astra
Gost
Ad astra
6 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Sparkling, daj mi objasni tvoju izjavu o Rusiji kao najbogatijoj državi. Bogatstvo je filozofski, imaginaran pojam. Ono što je nekome vrijednost drugi možda to ne cjene. Neka plemena u Amazoni se smatraju jako bogatim jer imaju ribe u rijeci.

Sparkling
Gost
Sparkling
6 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

Da,da Ad astra, i neka nam dugo požive ta ista plemena u Amazoni jer kako satelitske slike pokazuju brzinu nestajanja prašume i svog biljnog i životinjskog svijeta u toj istoj Amazoni, moglo bi se dogoditi da i ribe nestane. A znaš zašto? zato što se jadna plemena ne mogu obraniti od grabeža za profitom multinacijonalki. Vidiš, to se jednoj Rusiji ne može dogoditi. jer Rusija brani takvim lopovima da kradu njezinu zemlju. I to ih najviše boli. Jer oni su vjekovima naučili krasti, ubijati i porobljavati slabije od sebe. Vrijeme Jelcina ti je živi dokaz modusa operandi zapadnih kriminalaca i demokrata. A Vlado im je pokazao da to ne bu išlo kako su oni zamislili. Njihov moždani sklop ne može pojmiti da ne mogu krasti i uvoditi demonkraciju kad im se prohtje i di im se hoće. E vidiš astra, u tome je cijela poanta (možda i problem) tvoga shvačanja geopolitike.
LP

ad astra
Gost
ad astra
6 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Sparkling, ma nemam ja ništa protiv toga da Rusija brani svoje resurse. Ali te iste resurse treba nekome prodati da bi došli do novaca. Da li su oni jedini koji imaju te resurse? A ti resursi vrijede koliko je cijena na svjetskom tržištu. Kad ovisiš o prodaji resursa onda moraš biti u dobrim odnosima s potencijalnim kupcima.

Zadranin
Gost
Zadranin
6 mjeseci prije
Reply to  ad astra

Ad astra

“Kad ovisiš o prodaji resursa onda moraš biti u dobrim odnosima s potencijalnim kupcima.”

Ne, ne moraš biti u dobrim odnosima s potencijalnim kupcima.

Primjer: SSSR, i Zapad tokom Hladnog rata.

Najveće mušterije SSSR-a su bili zapadnokenjci.

Okani se ekonomije, tvoje floskule su pokušaji ekonomski neobrazovane osobe da svojim neznanjem nametne svoje krive, neuke stavove.. na temu o kojoj ne zna baš puno.

P***!

Cigo
Gost
Cigo
6 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Sparkling, zasto mu uopce odgovaras. Vidis da covijek zaradjuje za sendvice i da ga placaju po broju postova. Na njegovu zalost ne po rijeci ili broju redaka. Mislim da njemu i nije cilj da diskutira, a nije ni glup. Samo se pravi.

mali boro
Gost
mali boro
6 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

Ad astra jel ti čitaš svoje gluposti koje pišeš? Od kada je američki papir vredniji od bilo čega što drugi posjeduju?

Komentator
Gost
Komentator
6 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

Bogatstvo Rusije je potencijalno. Ako se ne iskoristi ostat će mrtvi kapital. Nafta, Plin razne rude, -pitanje koliko če to u budućnosti nekome biti potrebno. Kad profunkcionira onaj Tokmak u Francuskoj i kad svijet bude raspolagao neograničenim količinama čiste energije, nafta će biti nepotrebna i zaboravljena .

*Ime
Gost
*Ime
6 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Roblju nikad neće biti dozvoljeno da ima neograničene izvore energije. Di ti živiš? U nekoj utopiji?

Ukakana ovca 😇
Gost
Ukakana ovca 😇
6 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

@Ad astra
Nedavno si pisao (da pojednostavim i parafraziram) o razlici između “ekspedicionih vojnih snaga”, gde si svrstao zapad, na čelu sa SAD i “odbrambenih ili defanzivnih”, gde si svrstao pre svega Rusiju. U dobroj meri tu si u pravu. Zapad, a pre svega USA svoju vojnu silu razvija za ofanzivna dejstva i osvajanje, a Rusija svoju vojsku za odbranu vlastitih granica.

Ali, zašto taj “bogati” zapad troši toliko sredstava, na formiranje “ekspedicijskih snaga” kojima bi osvajali “sirotinjsku” Rusiju?

miki
Gost
miki
6 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

hej moj astra, zalud ti sav sveneski trud, samo pogledaj koliko si minusa skupio, puno vise nego ministarka svenebeske vlade.
molim te sacuvaj zivce, alo ako te ovaj portal i sveneski komentari vesele kao mene onda nastavi,
ovdje gdje sam sada, nema sporta /sj.amerika pa mi paznja skrece na politiku, a sto se tice rusko-kineske trgovine puno srece im zelim ,da konacno pocnu trgovati zmedju sebe i da po mogucnosti povuku belorusiju, cubu, venezuelu, srbiju ,bosnu i sj. koreju sa sobom, po onoj staroj prodajem govno za drek nas svakodnevni, by the way , danas sam obisao 3 prodavnice dollar store u potrazi za grickalicom za nokte, i moram priznati da nigdje nisam nasao istu, morao sa kupiti u normalniom ducanu za
5.95 $, POCELO je POCELO.
pozdrav iz s, Amerike, let God bless America and President Trump.
hvala na prostoru, pozdrav

Ad astra
Gost
Ad astra
6 mjeseci prije
Reply to  miki

miki, teško je raspravljati s ljudima koji nikad nisu izişšli iz svog dvorišta. Neki se dive umjeću preživljavanja, a ja im probam objasniti da mi nije cilj preživljavati već živjeti. Ameriku mrze a da ne znaju zašto.

*Ime
Gost
*Ime
6 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

A tko će natjerati Rusiju i Kinu da se pridržavaju zapadnih civilizacijskih i demokratskih standarda? I zašto je cijeli svijet obavezan pridržavati se standarda koje su formulirala neka sumnjiva nadvladina tijela i vijeća u kojima sjede pripadnici odabranog naroda?

Zadranin
Gost
Zadranin
6 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

Ad astra

Reka sam ti već par puta da se ne razbacivaš svojim “znanjem o ekonomiji”, pošto ga ni nemaš.

P***!

Jozo
Gost
Jozo
6 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

Eto usrana state ima kao veliki gdp a raja im gladna gola i bosa i kenjaju po trotoarima ajme nemos proci od govana . San Francisco pun ljudskog izmeta . Smrdi gore nego ribnjak u Sijekovcu ljeti.
Serem im se na taj njiov GPD

Komentator
Gost
Komentator
6 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

Kakva šteta!! Kina neće moći sagraditi one planirane nosače aviona!! A pošto su raznim represivnim zakonima shebali Hong Kong sve će im krenuti niz strminu!! Ali ne mogu komunjare iz svoje kože. Oni moraju zadovoljiti svoje represivne porive, a tek kasnioje lupaju glavom o zid i razmišljaju o posljedicama!

Mlayak
Gost
Mlayak
6 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

Ad astra
Baš si našao dobar primjer
Kalifornija ima veći GDP od Rusije
I sa svim tim “bogatstvom” ima more beskučnika
Kako to

Ad astra
Gost
Ad astra
6 mjeseci prije
Reply to  Mlayak

Mlayak, da li si ikad bio u Californiji ili si možda kojim slučajem tamo živio. I ti si jedan od onih koji cijene knjigu po koricama. Zamisli da neki stranac posjeti romsku zajednicu u tvojoj državi i donese zaključak o standardu u državi. Zar stvarno ne možete argumentirano polemizirati. Da li znaš nešto o tim beskućnicima? Tko su oni? E moj Mlayak, i ti si jedan od onih koji nije otišo dalje od svog dvorišta.

Zadranin
Gost
Zadranin
6 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

Ad astra

Da li si ikad bio u Rusiji ili si možda kojim slučajem tamo živio. I ti si jedan od onih koji cijene knjigu po koricama. Zamisli da neki stranac posjeti romsku zajednicu u tvojoj državi i donese zaključak o standardu u državi. Zar stvarno ne možeš argumentirano polemizirati. Da li znaš nešto o tim Rusima? Tko su oni? E moj Ad astra, i ti si jedan od onih koji nije otišo dalje od svog dvorišta.

Knjiga ima dvije korice.

P***!

Borik
Gost
Borik
6 mjeseci prije

Kasnu!
Amerikanci ce smazati Rusiju i Kinu za marendu, to jest prije nego sto pane na 10%
A trebalo bi pasti na tu brojku da bi bili van njihove kandje.

enkol
Gost
enkol
6 mjeseci prije

Associated Press u kontroli americkih zhidova izvjestava da je Kina za odmazdu uvela sankcije na neke americke politicare, kongresmene kao sto je onaj huskas na rat Mario Rubio i na neke americke organizacije koje promicu demokraciju.

Evo ovdje ispoda na engleski
China on Monday announced unspecified sanctions against 11 U.S. politicians and heads of organizations promoting democratic causes, including Senators Marco Rubio and Ted Cruz,

Associated Press nije imenovao te americke organizacije koje promicu demokraciju, nisu ni rekli gdje i kako promicu demokraciju i koliko je ljudi ostalo bez posla i bez kruha i bez krova nad glavom i koliko njih vise nije zivo uslijed tih zlogasnih organizacija koje siru americki imperijalizam.

enkol
Gost
enkol
6 mjeseci prije

U Hong Kongu je uhapsen tajkun koji je otvoreno pozivao narod da se boru za Ameriku, da nasilno svrgnu vlast u Hong Kongu, financirao revolucionare ili po americko-zhidovskim medijima “demokrate”.
Ako ima imalo pravde nek mu sudu po americkim zakonima.

Rijeka-9
Gost
Rijeka-9
6 mjeseci prije

Dolar nije nezamjeniv, za svaku drzavu sto se prije oslobodi trgovine s Dolarom to bolje za nju.
EU je vec napravila, tako da se sva trgovina unutar EU obavlja u Eurima a prije 50 godina je bilo samo u Dolarima.
Nece dugo biti Dolar ni u trgovini izmedju Rusije i Kine, ipak gdje ima to da koristis valutu neprijateljske zemlje u trgovini?
I tome mora doci kraj, sto prije to bolje.

Ad astra
Gost
Ad astra
6 mjeseci prije
Reply to  Rijeka-9

Rijeka-9, da u pravu si i s kojom valutom će svijet trgovat? Smiješne želje slabih. Veliki i moćni diktiraju tempo. Američki GDP je oko 22 000 milijardi, a ruski oko 1700 milijardi. O čemu pričati. O nekome tko želi srušiti dolar s 15 puta slabijom ekonomijom. Ali nema veze. Poslije ovog teksta dolazi tekst o ruskom gomilanju zlata ili uspjehu u poljoprivredi.

david
Gost
david
6 mjeseci prije

U Hrvatskoj ti nece nitko ni guzicu obrisati s dolarom.

Zadranin
Gost
Zadranin
6 mjeseci prije
Reply to  david

Tako je david.. šteta da čovjek ukalja guzicu. 😂

P***!

Ad astra
Gost
Ad astra
6 mjeseci prije
Reply to  david

david, mislio sam prokomentirati tvoj tekst ali sam odustao. Već dugo vremena ne pročitah primitivniji komentar.

Zadranin
Gost
Zadranin
6 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

Ad astra
😂😂😂
Za razliku od davida, ti imaš i primitivnijih komentara napretek.

Ma zamisli ti neukog frajera, punog loših floskula..

P***!

Stjepan Cuković
Gost
Stjepan Cuković
6 mjeseci prije

Amerika očigledno propada ali mnogi to ne žele da vide i prihvate.Doba njene dominacije prolazi.Drugi dolaze na scenu.

miki
Gost
miki
6 mjeseci prije

tutlek

Aragorn
Gost
Aragorn
6 mjeseci prije

Peter Schiff je neki dan reko,kad index dolara dode do 80,gotovo je

POVEZANE VIJESTI

Izbornik