Većina kineskog stranog finansiranja energije prošle godine otišla je u Afriku

Kineska finansiranja
11 komentara

Prošle godine, Kineska razvojna banka (CDB) i izvozno-uvozna banka te zemlje uložili su najmanje 3,1 milijardu dolara u izgradnju gasovoda Ajaokuta-Kaduna-Kano u Nigeriji.

Kinesko finansiranje prekookeanskih projekata za energetske projekte smanjilo se za 43 % sa 8,1 milijarde u 2019. na 4,6 milijardi u 2020, što je najniži nivo od 2008. godine, otkriva baza podataka Global Energy Finance u Boston University.

Najmanje dvije trećine prošlogodišnje sume, odnosno 3,1 milijardu dolara, upumpane su u afričke projekte, uključujući izgradnju gasovoda Ajaokuta-Kaduna-Kano u Nigeriji, prema bazi podataka.

Ostali projekti koje finansiraju Kineska razvojna banka (CDB) i Kineska izvozno-izvozna banka (Exim banka) uključuju hidroelektrane u Obali Slonovače i Ruandi, kao i solarna postrojenja u Lesotu.

Osim ovih zemalja, dva kineska zajmodavca su zajmove davali Bangladešu, Pakistanu, Kambodži i Srbiji.

Posebno, baza podataka izdvojila je 192,5 milijardi dolara koje su u prošlosti CDB i Exim banka iz Kine usmjerile u zemlje uključene u sprovođenje pekinške inicijative Pojas i put.

Navedenu inicijativu prvi je najavio kineski predsjednik Xi Jinping 2013. godine. U okviru projekta će biti poboljšani postojeći trgovinski putevi i stvoreni novi putem transportnih i ekonomskih koridora koji povezuju više od 60 zemalja centralne Azije, Evrope i Afrike. Inicijativa promoviše razvoj trgovinskih odnosa između ovih zemalja i Kine.

U tom kontekstu, list South China Morning Post (SCMP) citirao je Deborah Brautigam, profesorku međunarodne političke ekonomije na Univerzitetu Johns Hopkins i osnivača kompanije China Africa Research Initiative, koja je rekla „ironično je da je najava Pojas i Put Inicijative 2013. bila vrhunac u kineskom kreditnom projektu u Africi“.

Pad kreditiranja pripisala je nizu faktora, prije svega niskim cjenama roba, što je kinesku Exim banku podstaklo da se uplaši da će zajmoprimci imati problema sa otplatom kredita.

Brautigam je ukazao na najmanje dva trenda koja su se pojavila poslije 2013. godine, što je podrazumjevalo prelazak na „podsticanje većeg izravnog stranog ulaganja [direktnih stranih investicija] umjesto pozajmljenog kapitala, i veću ulogu komercijalnih banaka i instrumenata kao što su sindikalni zajmovi“.

Podržao ju je Kevin Gallagher, profesor globalne razvojne politike na univerzitetu u Bostonu, koji je tvrdio da su u protekle četiri godine kineska inostrana finansijska sredstva za razvoj u energetskom sektoru u padu zbog, između ostalog, niže spoljne potražnje za zaduživanjem.

Takođe se osvrnuo na lokalne i globalne igrače, koji su „povukli kineske zajmove zbog ograničenog nivoa socijalnih i ekoloških zaštitnih mjera, čineći projekte sporijim i težim“.

SCMP je takođe citirao neimenovane izvore koji su rekli da se “moglo očekivati smanjenje kineskih finansija za razvoj u inostranstvu” zbog implikacija pandemije koronavirusa, koja je “globalno pustošila poslovne aktivnosti”.

U zasebnom razvoju događaja krajem prošlog mjeseca, Konferencija Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju (UNCTAD) Monitor trendova investicija izvjestila je da je Kina prestigla SAD i postala najveći primalac stranih direktnih investicija u 2020. godini, budući da će tokovi imovine porasti za 4 odsto na 163 milijarde dolara .

afrikafinansiranjekina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bauštelac
2 godine prije

kopiraju ameriku mmf na kineski

Stara kuka
2 godine prije

Kinezi cijelom svijetu prodaju solarne panele, ali sami ulažu u plinovode, naftovode i nuklearnu energiju. Zanimljivo.

Tupko Glupko
2 godine prije

Izuzetni ognjem, mačem i proljećima smjenjuju njima nepodobne vlasti, a Kinezi ulažu u te države.
Pitanje za sedmogodišnjake – tko će imati puno veću potporu među domicilnim stanovništvom?

Max
2 godine prije

Mudra ulaganja Kine koja ulaže u siromašne države poboljšava njihovu infrastukturu i zato dobiva prava na tamošnje resurse.

Alen
2 godine prije

Kina vrti paru a ostali neka gledaju kako kina radi…

Red Dog
2 godine prije

Doci ce i na Balkan.
Kod brata Vucka. Kanal Dunav-Morava-Vardar-Mediteran. 17 milijardi dolara, a verovatno ce biti vise.
Zasto, bre?
Da ne moraju vise ulaziti u Crno More. Erdo kopa kanal pored Bosfora.
Zasto to, bre?
Da bi otezao prolaz kroz Bosfor. Prema Konvenciji ne sme zabraniti prolaz, ali sme kontrolisati. Namerava kontrolisati danima, nedeljama. Osim ako… Eno ti tamo na desno je drugi kanal. Platis i prolazis odmah.
Da se ne bakcu sa ludim Erdom ce braca kinezi ici kanalom od Salonike do Minkena.

Legendarni Grk
2 godine prije

Predstavnik Anunnaki Reptila – Marduk je 16.12.2013. došao u Južnu Afriku i boravio je u podzemlju kuće njihovog predsjednika uz neviđene sigurnosne mjere.
Dočekali su ga glavni svjetski Masoni i proglasili su ga nekom vrstom Gospodara Afrike – konačno, u Africi je sve počelo:

https://www.veteranstodayarchives.com/2013/12/22/secret-space-war-xii-marduk-is-crowned-in-africa/

Marduk upravlja kompletnom NWO ekipom:

https://wespenre.com/2019/01/27/first-level-of-learning-paper-14-the-marduk-issue-and-the-earth-bound-anunnaki/

Cijela ta morbidna ekipa dežurnih luđaka nastavlja dalje sa kontroliranim rušenjem ekonomije u svim zemljama i uništenjem ljudi-robova, koji samo služe kao sredstvo za plaćanje poreza za njihove potrebe.
Konačni njihov cilj je krunisanje Marduka u Jerusalemu kao Kralja Svijeta i proglašavanje Sotonizma kao jedine prave religije.

https://www.youtube.com/watch?v=oVBYv1UtVv4 – Marduk – Afrika, izuzetno morbidna grupa i pjesma, u pravom demonskom stilu

Svi ljudi koji se rode na Zemlji su robovi Anunnaki ekipe od rođenja, pa sve do smrti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI