Veliko testiranje solarnih puteva 2017. godine u Francuskoj

Solarni putevi iz Francuske
1 komentar

Francuska kompanija Colas planira da testira preko 100 različitih lokacija tokom naredne godine za potrebe svoje tehnologije solarnih puteva nazvane Wattway solarni putevi, a na čijem istraživanju je rađeno preko pet godina.

Jedna podružnica ove kompanije je napravila solarne panele koji mogu da izdrže opterećenje velikih kamiona i šlepera. Iako će paneli biti testirani naredne godine, njihova komercijalizacija je predviđena za 2018.

Da bi izdržali toliko opterećenje i stalni saobraćaj, paneli su obloženi s nekoliko slojeva providne i otporne plastične mase. Reljefasto staklo pokriva pločice na površini i tako omogućava vožnju bez proklizavanja.

U oktobru ove godine je izgrađena jedna testna lokacija u Normandiji na 2800 kvadratnih metara, a očekuje se da će ona proizvoditi 280 kilovata električne energije, što je dovoljno za jednogodišnju opskrbu gradića od 5000 stanovnika.

Cijena ovakvih projekata je trenutno jako visoka, no iz Colasa najavljuju da će do 2020. biti kompetitivna cijeni solarnih farmi.

Struja dobijena iz solarnih puteva će biti korištena za napajanje električnih bilborda, manjih vodoničnih proizvodnih jedinica, punjenje električnih vozila, a vremenom i za uličnu rasvjetu.

Do sada su najveći izum iz ove branše bili solarni krovni paneli koje je predstavila kompanija Tesla, a čiji vlasnik Elon Musk je najavio da će koštati podjednako ili čak manje od „običnih“ krovova.

Pored toga, Rusija, Kina, Japan i Južna Koreja zajednički rade na izgradnji tzv. azijske super-rešetke, koja će objediniti solarnu tehnologiju s upotrebom snage vjetra u proizvodnji obnovljive energije, a koja će služiti za napajanje energijom dijelova tih zemalja, ali i nekih dijelova Afrike, Evrope i jugoistočne Azije. To je dokaz da različite zemlje mogu prevazići razlike u cilju stvaranja boljeg svijeta za život.

U Velikoj Britaniji je prošlog ljeta solarna energija, prvi put u historiji, nadmašila električnu energiju dobijenu iz prerade uglja.

eco energijaEnergijasolarni panelisolarni putevitehnologijaZelena energija
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brainstorm
7 godine prije

kao solar roadways … . neprovjerena prenapuhana ideja i teska za izvesti. staklo je puno skuplje od asfalta, slaba frikcija, izlizava se, povrsina se prlja, kvarovi bi bili cesti. jeftinije bi bilo staviti krov sa odgovarajucim nagibom prema suncu nego graditi staklenu ili plasticnu cestu. ako su bas kivni da iskoriste povrsinu puteva onda je prostor izmedju zeljeznickih tracnica puno bolje mjesto. ceste potom. cini mi se da je ovaj projekt muža necijeg tudjeg novca. pogledajte video: https://www.youtube.com/watch?v=H901KdXgHs4

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI