fbpx

Venecuela navodno podnosi pravni zahtjev Banci Engleske da prenese svoje zlato

Banka Engleske - zastava Venecuele

U aprilu je Venecuela, koja se bori pod karantenom COVID-19, dok je osakaćena američkim sankcijama, zatražila da Banka Engleske proda dio venecuelanskih zlatnih rezervi koje tamo čuva kako bi pomogla finansiranje svojih napora u borbi protiv pandemije.

Centralna banka Venecuele podnijela je pravni zahtjev na komercijalnom sudu u nastojanju da primora Banku Engleske da prenese 930 miliona funti (1,13 milijarde dolara) zlata koje se tamo čuva, kako bi finansirala vladin odgovor na COVID-19, pozivajući se na dokument podnesen na londonskom sudu.

Dana 14. maja, navodi se da venecuelanska centralna banka “podnosi naredbu kojom se od Banke Engleske zahtijeva da poštuje predloženo uputstvo”.

Venecuela, koja je od marta pod korovirusnim karantenom, nada se da će vrijednost zlata biti prenijeta u Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), da bi kasnije bila upotrebljena za kupovinu zaliha zdravstvene njege, lijekova i hrane, kaže se u saopštenju.

Do sada je u Venecueli registrovano 749 slučajeva koronavirusa prema Univerzitetu Johns Hopkins, sa 10 smrtnih slučajeva od respiratorne bolesti.

17
Ostavite komentar

avatar
10000
 
8 Grupirani komentari
9 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
17 Komentatori
Narodnjake za seljakeRoko PaicKaj tiPromatracBorik Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Borik
Gost
Borik

To je odlično. Samo što će čekati i čekati i tako u beskonačnost. To zlato nije uspio izvući ni Hugo Chavez pa neće ni propali Madura.

Ico
Gost
Ico

Samo notorne budale zlato svog naroda povjeravaju na “čuvanje” drugoj državi! Koliko čovjek mora biti umno zaostao da zlato svog naroda na čuvanje povjeri Englezima, koji su u povijesti poznati po tome da gdje god su došli da su sve pobili i opljačkali

fićo
Gost
fićo

Tačno,ali su svi notorne budale,redom.One koji odlučuju obrade,podmažu i oni daju kozi da im čuva zelenu salatu,blitvu,kupus i sve zeleno i lisnato.

Narodnjake za seljake
Gost
Narodnjake za seljake

Zlato cuda radi, tjera ljude na nepromisljene odluke, tako se valjda i ti sluzbenici i ostale drzavne cate zabunile pa ga poslali direktno za Englesku.

Promatrac
Gost
Promatrac

Je ali se nemoj zavaravati da su to ucinili vlastitom voljom. Isto kao HNB npr. S odlukom da proda zlato tocno prije nego mu je znacajno pocela rasti vrijednost. Upravo to je dinonim duboke drzave, globalno sveprisutan, prozima ljude na funkcijama da svi donose idluke id kojih u konacnici profitira uvijek britanska kruna.

Borik
Gost
Borik

A Hugo Chavez mi je bio drag. Uvijek bi glasao za njega.

Alen
Gost
Alen

Koje zlato ? Nema zlata..

grunf
Gost
grunf

Ne tako….Ovako…:Zlato nije problem.Zlata nema!

karma
Gost
karma

Kad das lopinama da ti novcanik cuvaju…
i Gadafi je dao pa su mu zivot uzeli line pred kamerama.

Borik
Gost
Borik

Gadafi nije imao toliko zlata, ali je imao puno gotovine koje mu nisu htjeli vratiti strani bankari. pa su ga odlučili ubiti kad je htio povući svoje pare. Negdje oko 150 miljardi je cifra koja je samo u evropskim bankama. Rusi mu nisu htjeli pomoći jer je bio sa njima na ratnoj nozi u vezi nekih dugovanja. Općenito Gadafi je bio konkurencija Rusima u evropi što se tiče energenata, tako da oni ne plaču za njim.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi

Šta su se i oni bojali invazije Rusa pa svoje zlato dali drugom na čuvanje?

Pedro del negro😎
Gost
Pedro del negro😎

Dobra fora …. pogledajte seriju Taboo , biti će vam sve jasno kako funkcionira E.I.& co 🙊🙈

Narodnjake za seljake
Gost
Narodnjake za seljake

E, ovo bi valjalo ispratiti do kraja. Bitce zanimljivo. Interesantno kako svi Anglosasima dali zlato na cuvanje, hmm, pitam se koje metode su koristili kad su pobijedili kod sviju na tenderu.

Narodnjake za seljake
Gost
Narodnjake za seljake

Zahtjev je odbijen jucer popodne. Bas iznenadjujuce, poput kise u Londonu.

Max
Gost
Max

Pa i trebaju tražiti to je njihov novac.

Kaj ti
Gost
Kaj ti

Jel zna neko dali su svabe dobile svoje zlato iz amerike? Ili se jos uvijek trazi?

Roko Paic
Gost
Roko Paic

Mislim da ga dobivaju na kapaljku.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik