Venecuela se priprema da ospori odluku međunarodne vlade o njenim zlatnim rezervama nakon što je stekla pravo na žalbu

Venecuela - zlato
6 komentara

Drugog jula Visoki sud pravde u Londonu presudio je protiv Caracasa u borbi za preko 1,13 milijardi dolara zlata pohranjenog u blagajni Bank of England, tvrdeći da priznanje britanske vlade opozicionog lidera i samoproglašenog “privremenog predsjednika” Juan Guaidoa njemu daje pravo da raspolaže zlatom.

Centralna Banka Venecuele dobila je pravo da uloži žalbu na presudu Visokog suda pravde kojom se Juan Guaido priznaje za predsjednika latinoameričke države, a sada će krenuti dalje sa naporima da povrati pristup zlatnim rezervama pohranjenim u Britaniji, najavio je advokat koji zastupa Banku.

“Nevjerovatno je rijetko da sud daje odobrenje za žalbu protiv sopstvene presude i drago nam je što nam je odobrena ograničena žalba,” izjavio je u petak advokat Sarosh Zaivalla.

Guaidovi advokati nisu odmah komentarisali presudu, s obzirom da sud u Londonu nije dostupan za potvrdu detalja. Zaivalla nije pojasnio koje bi restrikcije podrazumjevala „ograničena žalba“.

Pravni zastupnici venecuelanske Centralne Banke obećali su da će uložiti žalbu na odluku odmah nakon donošenja 2. jula.

Caracasova bitka za oko 1,13 milijardi dolara zlata pohranjenog u trezorima Bank of England počela je početkom 2019. godine, nakon što se Guaido proglasio privremenim predsjednikom Venecuele i pozvao demokratski izabranog predsjednika Nikolu Madura da odstupi. Guaido je odmah dobio podršku SAD i njenih latinoameričkih i evropskih saveznika, uključujući Britaniju, pri čemu je Washington uveo sankcije protiv izvoza nafte iz Venecuele i oduzeo i zamrznuo imovinu sa sjedištem u SAD, uključujući imovinu koja pripada kompaniji Citgo, venecuelanskom lancu benzinskih pumpi naftnog giganta PDVSA.

Venecuelanska vlada pokušala je da povuče svoje britansko zlato usred ekonomske krize koju su uzrokovale američke sankcije, ali joj je uskraćeno pravo da to učini usljed nadmetanja za zlato između Guaida i vlade. 2. jula Visoki sud pravde presudio je da britanska vlada “nedvosmisleno” priznaje Guaidoa za predsjednika Venecuele, čime poništava pravo Madurove vlade na zlato.

Venecuelanski ministar spoljnih poslova Jorge Arreaza ocijenio je „apsurdnom“ odluku Visokog suda i optužio sud da traži „da se našoj zemlji oduzmu međunarodne zlatne rezerve“. Ministar je izvijestio i da su venecuelanske pravosudne vlasti dobile instrukcije da “pokrenu neophodne postupke kako bi kaznili one koji su umiješani u krađu venecuelanskog zlata i osigurali da se izvrši pravda”

Venecuelanske vlasti su više puta optuživale Guaidoa i njegove saveznike da otimaju i kradu državne resurse i da troše američka finansijska sredstva koja su obezbjeđena kao “humanitarna pomoć”. Prošle godine je venecuelanski generalni tužilac Villiam Saab optužio Guaidoa i njegove pristalice da se ponašaju manje kao opozicija a više kao “mafija”.

 

VenecuelaZlatne rezerveZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stara kuka
3 godine prije

Nisam ni znao da je svijet u međuvremenu dobio “međunarodnu vladu”.

DŠ...
3 godine prije

Britanski sud kao da nije izašao iz kolonijalnoga doba kada su životi i pravo okupiranih naroda vrijedili manje od pišljivoga boba.

Borik
3 godine prije

Kazu cuvena britanska medija BBC
da je Venezuela agresivna zato sto trazi svoje zlato.

Perun
3 godine prije

Nije samo Venezuela pod pritiskom politike prisiljavanja i prinude (citaj reketiranje ako cemo gagnsta rjecnikom )….P.S Jedan fini gentlmenski sukob na Falklandima (citaj duel V.Britanije i Argentine ) dopustio bi da Latinska Amerika dodje sebi ,da se osvijesti i shvati da raspolaze resursima potrebnim u HI-Tech industriji i proizvodnji hrane ….Nedostaje ideologija a kriticna masa je vec dosegnula nivo sa kojim se nesto moze postici u politici

Bepo
3 godine prije

Eto zašto su ga podržali

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI