Žalbeni sud Velike Britanije ukinuo je odluku Vrhovnog suda o pitanju venecuelskog zlata

zlato
10 komentara

Otkako se Juan Guaido, u siječnju 2019., proglasio vršiteljem dužnosti predsjednika Venezuele, umjesto izabranog šefa države Nicolása Madura, Engleska banka izrazila je nesigurnost u pogledu sudbine zlatnih rezervi pohranjenih u njezinim trezorima kao i pitanja tko bi na njih trebao imati pravo.

Venecuelska središnja banka (BCV) pobijedila je u prvom krugu žalbi na presudu Visokog suda Engleske i Walesa, otkrio je odvjetnik.

Visoki sud Velike Britanije ranije je prepoznao oporbenog političara Juana Guaida kao “privremenog predsjednika” Venezuele i dao mu pravo pristupa zlatnim rezervama zemlje. Sada je Žalbeni sud Ujedinjenog Kraljevstva odbacio ovo stajalište i naložio detaljnu sudsku reviziju spora.

Sporovi u vezi sa zlatnim rezervama

Britanska vlada podržava šefa venecuelskog kongresa Guaida kao predsjednika zemlje, od njegova samoproglašenja 23. siječnja 2019. Tada je Guaido zatražio od Engleske banke, koja drži oko milijardu dolara zlata, sprječavanje pristupu tom zlatu od strane izabranog predsjednika Madura.

U svibnju BCV je pokrenuo tužbu protiv Engleske banke u pokušaju vraćanja kontrole nad svojim fondovima pohranjenim u Velikoj Britaniji, za što je vlada Madura rekla da su im potrebni za borbu protiv koronavirusa.

Engleska banka nije bila spremna vratiti sredstva BCV-u i zatražila je od britanskog suda odlučivanje o tome koga bi britanska vlada trebala prepoznati kao pravog predsjednika. U srpnju je Visoki sud Velike Britanije odlučio da bi Guaido trebao biti “nedvosmisleno” prihvaćen od strane Ujedinjenog Kraljevstva kao predsjednik Venezuele te da bi njegova vlada trebala imati pravo na procijenjenih 31 tonu zlata koje je pohranjeno u Britaniji.

Žalbeni sud Velike Britanije, nakon zahtjeva BCV-a za žalbu, osporio je odluku, koju je venecuelski ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza ocijenio “apsurdnom”. Tijekom postupka saslušanja koji je zaključen ovog tjedna, Madurov pravni tim inzistirao je na tome da je on taj koji ”de facto” drži vlast.

“Guaido nije imenovan, on se sam proglasio predsjednikom”, rekao je odvjetnik BCV-a Dan Sarooshi pred Žalbenim sudom.

Guaidoov pravni tim inzistirao je na tome da sud u Velikoj Britaniji nije nadležan za ispitivanje odluka, koje je donio samoprozvani predsjednik i da ih jednostavno treba prihvatiti kao “djela suverene države”.

Juan Guaido izabran je za predsjednika Nacionalne skupštine Venezuele u prosincu 2018. Tvrdio je da je Madurova inauguracija 10. siječnja 2019., nakon izbora u zemlji “nelegitimna”, a nekoliko dana nakon toga proglasio se vršiteljem dužnosti predsjednika. Potez su odmah podržale Sjedinjene Države, Kanada, Brazil, Ujedinjeno Kraljevstvo i niz drugih latinoameričkih i europskih zemalja. Rusija, Kina, Turska, Iran i nekoliko drugih država otvoreno podržavaju Madura kao izabranog predsjednika države.

VenecuelaZlatne rezerveZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
fong
3 godine prije

Poruka nemojte vjerovati Perfidious Albion

Zax
3 godine prije

Britanci se izmotavaju i odugovlace. Nebi me iznenadilo da tog zlata vise nema. Jbg imaju britanci svojih financijskih problema

Max
3 godine prije

To zlato vladi i narodu Venezuele pripada i jedino njima. A ne stranim marionetama.

Istrazuj
3 godine prije

1. Nece im nikad isporuciti nikakvo zlato. Zasto? Zlata nema…
2. Cak i kada bi se Vlada Britanije povinovala odluci suda (koja je i logicna i jedino ispravna), pa cak i da zlata ima (a nema ga!) – Venecuela se obavezuje da za to zlato “kupi opremu i ljekove za Covid19” – preko Rockfellerovog UN.

.. Dakle, prvo klanjanje Cionistickoj bandi, pa onda umjesto zlata (kojeg zasigirno nema!) dobiti “papirnate shekele” kojima se opet mora kupiti cionisticko smece protiv – lazne pandemije.
I naravno, sve preko Rockfellerovog cionistickog tzv UN.
“Krasne” mogucnosti ima narod Venecuele…

3 godine prije zadnji put uredio Istrazuj
Kadro2
3 godine prije

Logično?  Piše da Rusija, Kina, Turska, Iran i NEKOLIKO drugih država otvoreno podržavaju Madura kao izabranog predsjednika države. Nekoliko?

Antun Tun
3 godine prije

1kg zlata =60 420$ 31 tona cca.1milijardu.?????

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI