fbpx

Žalbeni sud Velike Britanije ukinuo je odluku Vrhovnog suda o pitanju venecuelskog zlata

zlato

Otkako se Juan Guaido, u siječnju 2019., proglasio vršiteljem dužnosti predsjednika Venezuele, umjesto izabranog šefa države Nicolása Madura, Engleska banka izrazila je nesigurnost u pogledu sudbine zlatnih rezervi pohranjenih u njezinim trezorima kao i pitanja tko bi na njih trebao imati pravo.

Venecuelska središnja banka (BCV) pobijedila je u prvom krugu žalbi na presudu Visokog suda Engleske i Walesa, otkrio je odvjetnik.

Visoki sud Velike Britanije ranije je prepoznao oporbenog političara Juana Guaida kao “privremenog predsjednika” Venezuele i dao mu pravo pristupa zlatnim rezervama zemlje. Sada je Žalbeni sud Ujedinjenog Kraljevstva odbacio ovo stajalište i naložio detaljnu sudsku reviziju spora.

Sporovi u vezi sa zlatnim rezervama

Britanska vlada podržava šefa venecuelskog kongresa Guaida kao predsjednika zemlje, od njegova samoproglašenja 23. siječnja 2019. Tada je Guaido zatražio od Engleske banke, koja drži oko milijardu dolara zlata, sprječavanje pristupu tom zlatu od strane izabranog predsjednika Madura.

U svibnju BCV je pokrenuo tužbu protiv Engleske banke u pokušaju vraćanja kontrole nad svojim fondovima pohranjenim u Velikoj Britaniji, za što je vlada Madura rekla da su im potrebni za borbu protiv koronavirusa.

Engleska banka nije bila spremna vratiti sredstva BCV-u i zatražila je od britanskog suda odlučivanje o tome koga bi britanska vlada trebala prepoznati kao pravog predsjednika. U srpnju je Visoki sud Velike Britanije odlučio da bi Guaido trebao biti “nedvosmisleno” prihvaćen od strane Ujedinjenog Kraljevstva kao predsjednik Venezuele te da bi njegova vlada trebala imati pravo na procijenjenih 31 tonu zlata koje je pohranjeno u Britaniji.

Žalbeni sud Velike Britanije, nakon zahtjeva BCV-a za žalbu, osporio je odluku, koju je venecuelski ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza ocijenio “apsurdnom”. Tijekom postupka saslušanja koji je zaključen ovog tjedna, Madurov pravni tim inzistirao je na tome da je on taj koji ”de facto” drži vlast.

“Guaido nije imenovan, on se sam proglasio predsjednikom”, rekao je odvjetnik BCV-a Dan Sarooshi pred Žalbenim sudom.

Guaidoov pravni tim inzistirao je na tome da sud u Velikoj Britaniji nije nadležan za ispitivanje odluka, koje je donio samoprozvani predsjednik i da ih jednostavno treba prihvatiti kao “djela suverene države”.

Juan Guaido izabran je za predsjednika Nacionalne skupštine Venezuele u prosincu 2018. Tvrdio je da je Madurova inauguracija 10. siječnja 2019., nakon izbora u zemlji “nelegitimna”, a nekoliko dana nakon toga proglasio se vršiteljem dužnosti predsjednika. Potez su odmah podržale Sjedinjene Države, Kanada, Brazil, Ujedinjeno Kraljevstvo i niz drugih latinoameričkih i europskih zemalja. Rusija, Kina, Turska, Iran i nekoliko drugih država otvoreno podržavaju Madura kao izabranog predsjednika države.

5 9
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
10 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
fong
Gost
fong
16 dana prije

Poruka nemojte vjerovati Perfidious Albion

Zax
Gost
Zax
16 dana prije

Britanci se izmotavaju i odugovlace. Nebi me iznenadilo da tog zlata vise nema. Jbg imaju britanci svojih financijskih problema

tihobl
Gost
tihobl
16 dana prije

Naravno da nema. Cavezu su uvalili pozlacene olovne poluge pa je zatrazio da pri sledecoj isporuci njegovi ljudi ponesu busilicu. Pogadjate, nije bilo sledece isporuke.
Englezi su bankrot odavno.

Bosanac
Gost
Bosanac
16 dana prije

🙂 kad daš lopovu najvećem da ti čuva zlato. I šta reć sad ovim ovdje ljudima koji gledaju TV, vjeruju sistemu i misle da če im neko izvana donijet dobro u životu.

Bobi
Gost
Bobi
16 dana prije

Zlatom platili krugove u žitu?

Max
Member
Famed Member
Max
16 dana prije

To zlato vladi i narodu Venezuele pripada i jedino njima. A ne stranim marionetama.

Istrazuj
Gost
Istrazuj
16 dana prije

1. Nece im nikad isporuciti nikakvo zlato. Zasto? Zlata nema…
2. Cak i kada bi se Vlada Britanije povinovala odluci suda (koja je i logicna i jedino ispravna), pa cak i da zlata ima (a nema ga!) – Venecuela se obavezuje da za to zlato “kupi opremu i ljekove za Covid19” – preko Rockfellerovog UN.

.. Dakle, prvo klanjanje Cionistickoj bandi, pa onda umjesto zlata (kojeg zasigirno nema!) dobiti “papirnate shekele” kojima se opet mora kupiti cionisticko smece protiv – lazne pandemije.
I naravno, sve preko Rockfellerovog cionistickog tzv UN.
“Krasne” mogucnosti ima narod Venecuele…

Kadro2
Gost
Kadro2
16 dana prije

Logično?  Piše da Rusija, Kina, Turska, Iran i NEKOLIKO drugih država otvoreno podržavaju Madura kao izabranog predsjednika države. Nekoliko?

tihobl
Gost
tihobl
16 dana prije

I Spanija, Svedska, Francuska …
Da ne nabrajam: skoro svi. Madurovu vlast ne podrzavaju SAD i Kolumbija, a englezi se prqave englezi. Ostatak od 50 drzava koje su javno podrzale samozvanca i dalje odrzavaju kontakte sa legalno izabranom vlascu Venecuele. Ali to ne rade otvreno za razliku od nekoliko drzava koje se ne boje Pompea.

Antun Tun
Gost
Antun Tun
16 dana prije

1kg zlata =60 420$ 31 tona cca.1milijardu.?????

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
10
0
()
x