Zapad traži načine da zabrani ruske dijamante

Dijamanti
21 komentar

Trgovina dragim kamenjem do sada je uglavnom izbjegla sankcije

G7 i EU namjeravaju objaviti sankcije na uvoz dragog kamenja iskopanog u Rusiji, uključujući ono brušeno i polirano u drugim zemljama, izvijestio je ovaj tjedan New York Times.

Prema novinama, očekuje se da će G7 službeno objaviti sankcije u rujnu. Navodno se dovršavaju uvjeti za praćenje i pronalaženje pojedinačnih dragulja, kao i detalji za popratnu carinsku dokumentaciju. Ograničenja bi mogla stupiti na snagu u siječnju nakon blagdanske maloprodajne sezone, primijetio je NYT, upozoravajući da bi kupci nakita mogli vidjeti porast cijena.

Zemlje G7 raspravljaju o sankcijama ruskim dijamantima više od godinu dana. Ovom se koraku snažno protive veliki uvoznici dragog kamenja poput Belgije, koja je dom najvećeg svjetskog središta za trgovinu dijamantima u Antwerpenu. U svibnju su čelnici G7 obećali ograničiti trgovinu dijamantima koji se iskopavaju, obrađuju ili proizvode u Rusiji u nastojanju da dodatno smanje prihode Moskve, tvrdeći da će obuzdati rusku trgovinu dijamantima vrijednu 4,5 milijardi dolara korištenjem metoda uključujući visokotehnološko praćenje.

Stručnjaci, međutim, kažu da dijamanti mogu promijeniti vlasnika 20 do 30 puta prije nego što dospiju na tržište, što otežava otkrivanje njihovog porijekla. “Bit će važno pronaći pravu ravnotežu između ambicije i realizma”, rekao je Hans Merket, istraživač iz International Peace Information Servicea, za NYT. Tvrdio je da bi mogle potrajati “godine, a ne mjeseci da se svi nosovi usmjere u pravom smjeru i reorganiziraju ovaj složeni globalni lanac opskrbe.”

SAD i Velika Britanija već su zabranile uvoz ruskih neobrađenih dijamanata, iako Washington i dalje dopušta uvoz dragulja izvađenih u Rusiji ako su znatno izmijenjeni u drugim zemljama. Kanada i Novi Zeland usvojile su slične mjere protiv ruskog rudarskog diva Alrosa.

“Trenutne sankcije SAD-a pokrivaju samo neobrađene ruske dijamante ili one brušene i polirane unutar Rusije”, rekao je analitičar industrije dijamanata Paul Zimnisky. “Budući da se 90% dijamanata brusi i polira u Indiji, te se stoga mogu klasificirati kao indijski dragulji, trenutačni propisi nisu tako strogi kao što mislite.”

U međuvremenu, Moskva je preorijentirala svoje zalihe dijamanata. Kina, Indija, UAE, Armenija i Bjelorusija zabilježile su značajan porast neobrađenog i rezanog kamenja iz sankcionirane zemlje.

dijamantirusijaSankcijezapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 mjeseci prije

Teško,im,je,ući,u,trag.

Alen
2 mjeseci prije

Idemo

youtu.be/5g9NwEIsjvk?si=31OqmX5OW2L12s7C

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Ma da 🤣🤣🤣

Red Dog
2 mjeseci prije

Pokusavaju oni od pocetka ali dijamantski lobby je aktivan.
A oni imaju lovu.

tuf
2 mjeseci prije

Jamačno će uspjeti sa sitnim dijamantima kada su uspjeli regulirati “price cap” glomazne ruske nafte. Nadali su se ograničiti cijenu ruskoj nafti na $60, evo upravo se prodaje za $73 . Toliko svijet doživljava predvodnike demokracije. Čak se i njihove vlastite kompanije ne obaziru na gluposti koje ovi u javnosti pričaju.

tedi
2 mjeseci prije

Kada imas toalet parica sa napisanom cifro, samo ti vilica oadne pogledom na bruseni dijamant od 1`0 karata.
Nikada nece uvesti sankcije na zlato i dijamante,ajd da  se kladimo u glavu.

Dux
2 mjeseci prije

Ajde!!!! Još sankcija, a nijedna ne funkcionira….. kakvi bijednici.

Moscito
2 mjeseci prije

Glupani ko i za sve sankcije, smanjice se ponuda nebeusenih i ostalih dijamanata iz Rusije sto znaci skok cena, sto za Rusiju znaci da ce dobiti vise para za manje robe. Jer u EU mogu da budu pislanici samo oni koji imaju IQ broja cipela ili sam nesto propustio.

throne
2 mjeseci prije

Ma mogu oni zabranjivati sto god ocu. Glavno da na zaporoskom frontu lijepo gore britanski Challenger tenkovi koji su bili u 82 padobranskoj brigadi ukro vojske. Hiber, debeli a i ostali cupati ce kosu i svoje salo
LP.

Hogar
2 mjeseci prije

Pitajte nosate prvo, oni su vladari kamenja i goyima

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Osnove ekonomije za 5. razred osnovne škole što Briselka sa svojih 27 političkih patuljaka ne može shvatiti: Sankcije su neučinkovite ako ih se 17% svjetskog stanovništva pridržava, i to djelomično, dok ostalih 83% normalno posluje sa sankcioniranom državom Sankcije su neučinkovite ako ne djeluju na energetsku i hranidbenu osnovu sankcionirane države, a ovdje sankcionirana država spada među najveće svjetske izvoznike istih Sankcije su neučinkovite ako se sankcionirana država ne može geografski izolirati od onih koji je ne sankcioniraju, a ovdje je riječ o najvećoj državi svijeta koja je geografski sankcionirana tek sa svoje zapadne strane Sankcije su neučinkovite ako sankcionirana država ne ovisi o valuti koju koriste države koje ju sankcioniraju Sankcije su neučinkovite ako se sankcionirana država ne može vojno napasti, a ovdje je sankcionirana država najjača nuklearna sila svijeta i ima jednu od najjačih svjetskih vojski Sankcije su neučinkovite ako se primjenjuju na velike države, a ovdje sankcionirana… Čitaj više »

držnedaj
2 mjeseci prije

Sad neće sve ići kao što je išlo; njujork, telaviv, london, paris, cirih …
sad će malo druge isplativije rute!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI