Zapadne energetske kompanije napuštaju ruski naftni projekat

Nafta
6 komentara

Ruska vlada izdala je nalog da se dionice koje drže norveška energetska kompanija Equinor i francuska TotalEnergies u velikom naftnom polju, prebace na operatera projekta, državni Zarubezhneft.

Evropske kompanije odlučile su da se povuku iz naftnog projekta Kharyaga zbog međunarodnih sankcija Rusiji. Equinor je imao 30% udjela u ovoj oblasti, a Total 20%. Uslovi transfera kapitala nisu objavljeni.

Obje kompanije bile su dio razvoja nafte na kopnu Kharyaga, smještenog na ruskom Arktiku, više od 20 godina. To je jedan od tri projekta podjele proizvodnje u Rusiji, s druga dva – Sahalin 1 i Sahalin 2 – koji upravljaju većim nalazištima nafte i plina na moru u blizini ostrva Sahalin na Dalekom istoku Rusije.

Zarubezhneft će sada imati 90% udjela u Kharyagi, dok će lokalno vlasništvo Nenets Oil držati preostalih 10%.

Drugi zapadni energetski divovi, uključujući Shell, BP i ExxonMobil, također su napustili Rusiju posljednjih mjeseci zbog sankcija.

EquinorNaftarusijaTotalEnergieszapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
1 godina prije

Šteta, smamniti će im se dobit. Zamisli koju dobit gube na ovoj cijeni nafte. I mecdonals izvjestava da je u gubitku zbog rusa. Izgleda da oni sebe kažnjavaju a ne ruse.

tihobl
1 godina prije

Zanimljivo, nenci imaju 10% (to je onaj narod koji zivi blizu sjevernog pola). Sad mi je jasno zasto toliki hoce u dobrovoljce.

Za one koji misle da je Putin kabalista i sluga bankara neka pogledaju brojeve – vlasnik busotina 90% drzava, 10% lokalno stanovnistvo. Pravi socijalizam.

Sara
1 godina prije

Kamo sreće da i od nas pobjegnu krvopije u vidu najgoreg svjetskog ološa, “investitori” kao lidl, kaufland, dm itd itd. (ni broja im se ne zna), farmaceutski probisvjeti, banksteri i dojčetelekomi, savjetnici, humanitarci i dobrotvori, koordinatori svega i svačega, tzv. hotelijeri i ostali “biznismeni” koji nas truju svojim smećem, dok se naša Slavonija prazni.

Kamo sreće da ih Vrag odnese, lakše bi disali.

Max
1 godina prije

Očekivano.

tri p
1 godina prije

He he….Polako ali sigurno krvopije odlaze iz Rusije, država preuzima, di ćeš bolje….Sad su i židovima zaprijetili da će im centar zatvorit, ako uspiju njih izbacit, onda i sve te nevladine organizacije, špijunčine idu van. Jednom kad se taj kotač pokrene nema zaustavljanja, a bez rata u ukrajini nikada sama rusija taj zamašnjak ne bi mogla pokrenuti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI