Zatraženo pojašnjenje politike uklanjanja sadržaja na Facebooku

Zuckerberg Facebook Cenzura
0
0

Više od 70 grupa koje se zalažu za ljudska prava zatražilo je u ponedjeljak od Facebooka pojašnjenje politike uklanjanja sadržaja, naročito na zahtjev vlada, navodeći da je ta društvena mreža više puta cenzorisala objave o kršenju ljudskih prava.

U pismu upućenom Marku Zuckerbergu, izvršnom direktoru Facebooka, organizacije su kritikovale tu mrežu za slučajeve brisanja sadržaja u posljednjih nekoliko mjeseci, a koji se tiču policijskog nasilja, nekih od prepoznatljivih fotografija iz rata u Vijetnamu te suspendovanja dvojice palestinskih novinara.

“Vijesti se ne dijele na Facebooku: one se tamo prekidaju”, navodi se u pismu koje potpisuju Američka unija građanskih sloboda, Sierra Club, Centar za medijsku pravdu i SumOfUs.

Ove grupe su zatražile od Facebooka da svoju politiku uklanjanja sadržaja pojasni i učini pristupačnijom javnosti, naročito kada se radi o emitovanju sadržaja uživo i novinskim materijalima.

Zatraženo je i kreiranje javne platforme na kojoj bi korisnici mreže mogli protestovati protiv uklanjanja sadržaja.

Facebook je na svom blogu ranije najavio da će ozbiljnije ocjenjivati vrijednost vijesti prilikom odlučivanja o blokiranju sadržaja.

Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Comments
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI