„Zlatne bube“ samozadovoljni plemeniti metal buja usred pandemije COVID-19 u „Finansijskoj apokalipsi“

Zlatne poluge - "Zlatne bube"
6 komentara

Godinama su investitori koji podstiču kupovinu plemenitih metala po niskim cijenama kao zaštitu od budućih globalnih ekonomskih rizika, izbjegavani zbog dosljednog rasta globalnih tržišta akcijama.

Predviđanja investitora u “zlatne bube” koji su se dugo zalagali za ulaganje u zlato i srebro uoči navodno predstojeće “finansijske apokalipse” izgleda da su tačna jer pad tržišta i nagomilavanje fizičkih metala predviđaju da će se to vjerovatno isplatiti.

„Pokušavamo upozoriti ljude da će se ovako nešto dogoditi“, rekao je Jim Rickards, autor časopisa „Currency Wars: The Making of the Next Global Crisis“ (2011.) i pet drugih knjiga koje su predviđale nadolazeći finansijski reset.

Američki advokat, špekulant zlatom i komentator medija dugo preporučuje ulaganje u zlato kao zaštitu od tržišnih kriza.”Govorim to godinama … Nisam srećan što sam u pravu”, rekao je Rickards.

Zagovornici plemenitih metala su fizičko zlato smatrali krajnjim utočištem generalizovanog rizika zbog svog dubokog, likvidnog tržišta, ali posebno kao nešto što se čuva u trezorima koje ne mogu da ispune ni vladine ni centralne banke.

Dok su prethodno bili potisnuti na „rubove finansijskih tržišta“ od strane investitora zbog njihovih upozorenja o predstojećem kolapsu finansijske imovine i devalvaciji papirnog novca, globalna kriza koju je izazvala pandemija COVID-19 i njen uticaj na ekonomije i finansije sugeriše da su investitori u zlato bili u pravu u svojim prognozama.

S protokolima koji su uspostavljeni globalno, u cilju sprječavanja širenja bolesti, poput karantena, zatvorenih granica i socijalnog distanciranja, ekonomije širom svijeta su se zaustavile.

Usred pandemonijuma, koji iznosi blizu 16 trilijuna dolara, i koji je obrisao globalno tržište akcija i potopio cijene nafte, zlato je rival američkim državnim blagajnama i američkom dolaru kao glavna imovina sa najboljom performansom u 2020. godini, dokazujući svoj status sa rastom od 6 odsto.

Borba za fizički metal dobija na značaju, jer investitori u fondove kojima se trguje berzom grade zalihe i dileri su teško pritisnuti da pronađu zlato za prodaju.

Ovo sve utiče i na takozvano tržište papira za zlato, jer predviđanje da neće postojati dovoljno zlata kada dođe vrijeme, pokazuje znake istine.

„Napisali smo više od 3000 stranica istraživanja o zlatnim i rudarskim zalihama u posljednjih 14 godina i prijatno je vidjeti da su se mnoge naše teorije ostvarile“, Ronald-Peter Stoeferle, upravljački partner u Incrementum AG, Lihtenštajn. kompanija za investiranje i upravljanje imovinom zasnovanom na investiranju.

Još jedan stručnjak, Roi Sebag, izvršni direktor i osnivač Goldmoney Inc-a, investicione firme plemenitih metala sa imovinom od dvije milijarde dolara, kaže: „Centralne banke su zvanično izgubile kontrolu nad svojim najmoćnijim alatima politike … Protiv ove makroekonomske promijene zlato će se pojaviti kao novac par excellance “.

Istorijski rast zlata

Zlato je tokom tri mjeseca prvog kvartala u martu poraslo za šest, neprestano rastući došlo je do vrhunske vrijednosti od gotovo 1.700 dolara po unci, pri čemu su se 3. aprila cijene na licu mjesta kretale na oko 1.612 dolara za uncu, što je pad za 0,8 procenata tokom nedelje.

Shodno tome, javljaju se predviđanja da će plemeniti metal u bliskoj budućnosti dostići nove visine.

Tako su analitičari Citigroup Inc-a naveli da prognoziraju da će zlato naredne godine dostići rekord iznad 2000 dolara za uncu, dok je glavni strateg Merk Finck-a i Robert Greil predvidio porast na 1.750 dolara.

Cesar Perez Ruiz iz kompanije Pictet Wealth Management, koji je uložio u drobljene plemenite metale blizu 1.500 dolara, slično se zalaže za zlato.

„Zlato je možda jedna od rijetkih stvari koja diverzifikuje vaš portfelj. Pomjerilo se prilično brzo, pa čekam pauzu.“

COVID-19Financijska krizaZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
escape
4 godine prije

i misevi su imali groznicu i krave su poludile i ptice imale gipu oni su mi mi smo oni ali nema do zlatne groznice za covika

CAN
4 godine prije

Već vidim kako dr.WHO šalje zlatne rezerve na Mars,pa “od-gore” prema nama dolje stepenice zlatne spušta,karata nema dovoljno za sviju?

nepoželjni
4 godine prije

Oni koji sada razvikuju “zlatnu groznicu” su kupovali zlato kada je bilo jeftino (i šutili) a budale će ga sada kupovati kada je (pre)skupo da bi ga te iste budale prodavale u bescjenje kada budu gladni kruha.
Kakve logike ima kupovati zlato ako se sprema glad ? …a treba imati u vidu i onu staru – “Ne laje pas zbog sela već radi sebe.”
(bolje kupiti komad zemlje i što prije uzorati;)

Neće
4 godine prije

Od kada sam se dedolarizirao plaćm samo zlatom, evo na benzinskoj traže zlato, u trgovini za wc papir traže zlato, gdje se god okreneš sve se žuti od zlata, niko ne uzima šareni papir. Možda bi papir trebalo pozlatiti.

Strumf
4 godine prije

Pa zlato i jeste pojas za spasavanje bas za ovakve situacije i gubitak povjerenja u valute, zato se ulaze u zlato jer je jedina opste prihvacena sigurna “valuta” koja to formalno nije. Naravno stvarno zlato ne papirno. Papirno su i tako izmislili mesetari za dodatnu pljacku jer zlata nema dovoljo da ga ima nebi im ni trebali papiri. Mozes zamisliti ulozis u nesto sto se zove trziste papira za zlato, da dodje stani pani ostali bi ti samo papir jer nisi prodao papir na vrijeme. Burzovni spletakrosi su provziju vec uzeli a ti se slikaj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI