10 pitanja za američke medije koji prate rat u Gazi

Sutnja o ratu u Gazi
109 komentara

Poruka o miroljubivim rješenjima izraelskih mirovnih skupina zaglušena je medijskom ovisnošću o intervjuima s vojnim taktičarima.

Usred opsežnog izvještavanja o ratu u Gazi, postoje pitanja kojima bi se američki masovni mediji trebali pozabaviti:

1. Kako je Hamas, sa sićušnom Gazom okruženom 17-godišnjom izraelskom blokadom, podvrgnut neusporedivom elektroničkom nadzoru, sa špijunima i doušnicima, te pojačan ogromnom vojnom prisutnošću iz zraka, mora i kopna, uspio doći do ovog oružja i povezane tehnologije za njihov iznenadni napad 7. listopada?

2. Kakva je veza između zapanjujućeg neuspjeha izraelske vlade da zaštiti svoje ljude na granici i politike premijera Benjamina Netanyahua? Podsjetimo se na članak istaknutog novinara Rogera Cohena u The New York Timesu (22. listopada 2023.):

“Sva sredstva su bila dobra da se poništi pojam palestinske državnosti. Godine 2019. g. Netanyahu je na sastanku svoje stranke desnog centra Likud rekao: ‘Oni koji žele osujetiti mogućnost palestinske države trebaju podržati jačanje Hamasa i prijenos novca Hamasu. Ovo je dio naše strategije.’” (Napomena: Izrael i SAD potaknuli su uspon islamskog Hamasa 1987. kako bi se suprotstavili sekularnoj Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO)).

3. Zašto se Kongres priprema dodijeliti više od 14 milijardi dolara Izraelu u obliku vojne i druge pomoći bez ikakvih javnih rasprava i bez ikakvih dokazanih fiskalnih potreba Izraela, prosperitetne gospodarske, tehnološke i vojne supersile s mrežom socijalne sigurnosti superiornom u odnosu na onu u Izraelu NAS.? USDA je upravo izvijestila da se više od 44 milijuna Amerikanaca borilo s glađu 2022. I to usred krize skrbi o djeci. Treba li se očekivati da američki porezni obveznici plate za Netanyahuov kolosalni obavještajni/vojni kolaps?

4. Zašto mediji nisu izvijestili o izjavi predsjednika Joea Bidena da je broj tijela Ministarstva zdravstva Gaze (sada preko 7000 smrtno stradalih) pretjeran? Sve indikacije, međutim, govore da je Hamas u velikoj mjeri podbrojio kako bi umanjio svoju nesposobnost da zaštiti svoje ljude. Izrael je do sada ispalio više od 8000 snažnih preciznih streljiva i bombi. Oni su pogodili mnoge tisuće naseljenih zgrada—kuća, stambenih zgrada, preko 120 zdravstvenih ustanova, vozila hitne pomoći, prepune tržnice, izbjeglice u bijegu, škole, vodovodne i kanalizacijske sustave i električne mreže—provodeći izraelske vojne naredbe o prekidu svake hrane, vode, goriva, lijekova i struje u ovo već osiromašeno gusto naseljeno područje veličine Philadelphije. Za one koji nisu izravno ubijeni, smrtonosna šteta uzrokovana nedostatkom hrane, vode, lijekova, medicinskih objekata i goriva dovest će do još više smrti i ozbiljnih ozljeda.

Imajte na umu da više od tri četvrtine stanovništva Gaze čine djeca i žene. Uskoro će biti tisuće beba rođenih da umru u ruševinama. Ostali Palestinci će umrijeti od neliječenih bolesti, ozljeda, dehidracije i pijenja kontaminirane vode. Uz oronule sanitarne prostorije, liječnici se boje smrtonosne epidemije kolere.

Izrael je bombardirao prijelaz Rafah na granici Gaze i Egipta. Izrael sada dopušta samo mali broj kamiona koji prevoze hranu i vodu. Gorivo za bolničke generatore i dalje je blokirano.

5. Zašto Biden čak ne može uvjeriti Izrael da pusti 600 očajnih Amerikanaca iz vatrene oluje u Gazi?

6. Zašto masovni mediji ne prave veći problem od izraelske dugogodišnje prakse blokiranja novinara da uđu u Gazu, uključujući europske, američke i izraelske novinare? Jedine preostale televizijske ekipe su reporteri Al Jazeere koji žive u Gazi. Izraelske bombe već su ubile 26 novinara u pojasu Gaze od 7. listopada. Cilja li Izrael obitelji novinara? Obitelj šefa ureda za Gazu Al Jazeere Waela Al-Dahdouha ubijena je u izraelskom zračnom napadu u srijedu.

7. Zašto glavni američki mediji ne daju odgovarajući prostor i glas skupinama koje zagovaraju prekid vatre i humanitarnu pomoć? Poruka o miroljubivim rješenjima izraelskih mirovnih skupina zaglušena je medijskom ovisnošću o intervjuima s vojnim taktičarima. Puno vremena i prostora daje se jastrebovima koji guraju rat koji bi mogao u velikoj mjeri bljesnuti izvan Gaze. Ne bi li grupe kao što su Židovski glas za mir, Arapsko-američki institut, Veterani za mir i udruge svećenstva trebale prijaviti svoja stajališta i aktivnosti?

8. Zašto se u izvještavanju o ratu zanemaruju Ženevske konvencije, Povelja Ujedinjenih naroda i mnoge odredbe međunarodnog prava koje su sve strane, uključujući i SAD, kršile? (Pogledajte pismo predsjedniku Bidenu od 24. listopada 2023.). Prema međunarodnom pravu, Biden je od SAD-a napravio aktivnog “suratnika” u glasnom uništavanju 2,3 milijuna stanovnika Gaze od strane izraelske vlade, koji su uglavnom potomci palestinskih izbjeglica protjeranih iz svojih domova 1948. (Vidi, Konvencija o Prevencija i kažnjavanje zločina genocida).

9. Što je s pričama o ljudskim interesima koje bi bile otkrivajuće? Na primjer: Što misle izraelski piloti F-16 o svakodnevnom bombardiranju potpuno bespomoćnog civilnog stanovništva Gaze i njegove infrastrukture za održavanje života? Što hrabri izraelski borci za ljudska prava i odbijatelji razmišljaju i rade u klimi ozbiljne represije nad njihovim stavovima kao rezultat kolapsa Netanyahuove obrane 7. listopada?

10. Gdje je medijska pozornost na izjave izraelskih vojnih komentatora, koji su godinama proglašavali da je visokotehnološki Izrael, koji ima potporu SAD-a i nuklearno naoružan, sigurniji nego ikad u svojoj povijesti? Izrael ponovno potvrđuje svoju ogromnu vojnu dominaciju u cijeloj regiji, uz punu potporu američkog militarizma.

Povjesničari nas podsjećaju da je u sukobu koji je zaglavljen tijekom vremena, odgovornost najmoćnije strane voditi put do mira.

Palestinci su podržali uspostavu dvodržavnog rješenja. Sve arapske nacije, počevši od mirovnog prijedloga Arapske lige 2002., podržavaju i ovo rješenje. To ovisi o Izraelu i SAD-u, pretpostavka da aneksija onoga što je ostalo od Palestine nije cilj Izraela. (Vidi članak New York Timesa od 29. ožujka 2002.: “Bliskoistočna previranja; Tekst mirovnih prijedloga koje podržava Arapska liga”).

Potrebno je više medijske pažnje na ovu temu.

Autor: Ralph Nader

gazagenocidIZRAELMedijiPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
109 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
noppo
5 mjeseci prije

bio je to neki false flag slično kao 9/11.

Izrael ima u Gazi svoje agente i između Hamasa, koji su možda i planirali sve ovo. I sve su dobro znali.

DUŠAN
5 mjeseci prije

Ajmo i jedanaesto pitanje ,da li je Hamas bio svjestan da će Izraelci dvostruko ili trostruko uzvratiti na njihove napade,da će oni pobjeći u tunele 50-70 metara pod zemlju a da će Palestinci masovno stradati ??? Nadalje lako je uopće moguće da na tako malom prostoru živi više od 2 milijuna ljudi bez ikakvih primanja,zaposlenosti,industrije osim sitnog šverca i krijumčarenja ,da li su svjesni bili HAMASOVCI da uništavaju budućnost i živote osim dva milijuna stanovnika Gaze i živote 2-3 Miljana Palestinaca koji žive u Izraelu ?? Hamas stvarno umislio da će vojno pobijediti Izrael??? U prvim napadima na Gazu sudjelovalo preko 100 IZRAELSKIH vojnih aviona,ako netko ima bilo kakvih vojnih znanja onda može zamisliti kako manevrirati i djelovanje tolikog broja aviona na tako malom prostoru !!!

Гавран
5 mjeseci prije

Po našim analitičarima.
Hamas se u doba rata u Siriji uvežbavao i u Sloveniji.
Hamas je napadao a Hezbolah branio Damask.
.
Deo hamasa u Egiptu je upadao u fakultete i bacao hrišćanske učenike kroz prozore.

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Samo JEDNO pitanje !!! KOJA KORPORACIJA VAS POSJEDUJE ?! Thank you . No other questions .

Seudhavi Kolikophije
5 mjeseci prije

Zar nije preko 54% mlađih od 15 godina u Gazi… negdje sam prije pročiato…

Seudhavi Kolikophije
5 mjeseci prije

Na granici Izralea sve je ograda… ptica ne može proći… sve se nadzire i vizualno… i kako onda netko može nesmetano ući i ubijati… može ako povučeš sve i onda imaš “opravdanje” za ono što želiš… pokolj koji upravo gledamo…

5 mjeseci prije

11. kao zakljucak – “Da li ce se koliko sutra i nama nesto slicno dogoditi?”

Pero
5 mjeseci prije

Kakvi američki mediji.pa 90% su u vlasništvu Židova.

držnedaj
5 mjeseci prije

Legendarni vođa i Gandi palestinskog naroda Jaser Arafat je jednom rekao fakat činjenicu:
“Dugo vremena mislio sam da je Palestina okupirana, a onda sam shvatio da je svijet okupiran, a da je Palestina slobodna.”

Miko
5 mjeseci prije

Poruke mirovnih organizacija su samo dokaz demokracije koju puše zamantani. Mirovnim organizacijama je dopušteno postojanje samo kao dokaz demokracije. To je isto kao šta EU parlament dopušta govorit Kolakušiću kako bi se fingirala demokracija sa kojom je opsjednut ovi portal i većinakomentatora koji će sad cjeli dan pričat o nečemu šta je nepromjevo pisanjem i govorom. Vrhunac učinkovitosti ovog sistema je da zamantani mogu govorit kako ne postoji sloboda govora kako bi dobili cinični odgovor da skaču sami sebi u usta jer eto dokaza kako slobodno mogu govorit kako nema slobode govora i da im niko to nije zabrajio niti ih zbog toga sankcionirao. Svi ti koji govore kako nema slobode govora prihvatili su igru sistema pa govore i pišu samocenzurirano, i točno znaju o čemu nesmiju pisat. To je igra znam da me lažeš, znaš i ti da te lažem, znam i ja kako ti znaš da ja znam… Čitaj više »

Biseru
5 mjeseci prije

Gaza danas, Mariupol prošle godine

HAJDUCI
5 mjeseci prije

U ovim Američko Britanskim ratovima , igrama , sve jasno tko želi da vidi ” vidi ” tko ne želi i ne vidi . Zato što svi šute o tome i slušaju raznorazne komentare analitičare , osuđju ove osuđuju one kao oni znaju tko je krivac , ali ne želimo vidjeti pravu istinu, jer im se sviđaju više ovi ili oni – ne žele vidjeti tko je pokretč tog rata , to će nas jednog dana koštati i onda će se opet ti isti čuditi što je to što se to dešava kad njih pogodi ,, prevelika briga Amerike i Britanije . Ovo nisam ja izmislio ovo su činjenice i stvari koje su već stotine puta napisano , ja sam samo našao vremena da to pročitam pregledam da ne pišem napamet . Rijeto ćemo u nekom sukobu – ratu , naći u pozadini druge osi u slučaju Gadafija, i neki… Čitaj više »

tabula
5 mjeseci prije

Osnovni zadatak novinarstva je bila objektivnost i širenje istine, a zadatak političara da učine sve da njihovom narodu bu što bolje. Po ovome kako sada rade, postali su opasni po čovječanstvo, a i sami sebi suprotnost.

hiber
5 mjeseci prije

Odgovori su jednostavni. 1. Iransko i Quatarsko oruzje prelazi preko Egipta sa tunelima u vlasnistvu sinajskih beduina. Moraju ljudi od nečega živiti. Globalistički UN financira socijalu i hranu i stvara militante. 2.Kibuce oko Gaze držali su židovi koji su vjerovali u suživot sa Arapima, tu su radili ljudi iz Gaze, cijeli niz njihovih intelektualaca pisao je o izraelskom aparthejdu itd. Netanyahuova vlada jednostavno ih je prepustila eksperimentu i financirala ortodoksne kibuce na okupiranoj zapadnoj obali. Ti kibuci su pod stalnom stražom a svaki ima oružja za zaustaviti diviziju. Njima i ne treba izraelska vojska za obranu. 3. To je unutarnja američka stvar. Mozda bi se mogla osnovati UN agencija za američke siromašne, kad već ima za palestince. 4.Mediji sve izvještavaju, pa i lazne vijesti tipa bolnica, u nakani da spriječe politička rjesenja i pojacaju mržnju. Vece je pitanje zasto mediji nisu izvjestili egzodus armena iz karabaka, rohinje, ujgure itd, itd?… Čitaj više »

Dux
5 mjeseci prije

Hamas nije sam ovo mogao napraviti, a obzirom na političku situaciju u Izraelu, sve vodi da je hamasu u pomoć pritekao sam Izrael, i sad je to, što je…
Sad počinje čistka Gaze, i bez obzira što židovi rade ,sve im je dozvoljeno, a posljedice će osjetiti EU i to vrlo brzo.

Max
5 mjeseci prije

Bilo je to nemoguće.

Nebojsa
5 mjeseci prije

Israel Times javlja da vlada planira potjerati Palestince iz Gaze na Sinaj

Biti-ili-ne-biti
5 mjeseci prije

Za one koji još uvijek ne shvaćaju da ista ekipa financira Izrael i Hamas: Soros je donirao više od 15 milijuna dolara Hamasu za “destabilizaciju Zapada”. Krajnje ljevičarski milijarder George Soros uhvaćen je kako potajno usmjerava preko 15 milijuna dolara teroristima Hamasa s namjerom “destabiliziranja Zapada”. 13,7 milijuna dolara prebačeno je grupi povezanoj s Hamasom pod nazivom The Tides Center, piše New York Post. Tides Center sponzorira mnoge ekstremističke skupine koje su opravdavale teroristički napad na Izrael 7. listopada. Jedna takva organizacija je Adalah Justice Project, koja je na Instagramu objavila sliku napada u kojem je buldožer srušio graničnu ogradu s natpisom: “Izraelski kolonizatori vjerovali su da mogu neograničeno dugo zatočiti dva milijuna ljudi na otvorenom prostoru . Zatvor na otvorenom”. Dodalo se: “Niti jedan kavez ne ostaje neosporen. Organizacija je od tada počela pozivati na “prekid vatre” i organizirala je prosvjed u uredu zastupnika Roa Khana (D-CA). U izvješću… Čitaj više »

vanja
5 mjeseci prije

Danas se vlada otvoreno silom.Deo ljudi se medijskom propagandom drži u neznanju,a za one gde to ne pali tu su pendreci i suzavci.Slušao sam neki dan Bruna Langera i njegova sjajna misao je-demokratska čizma je gora i od fašističke i od komunističke.One smo preživili,a ovu…ko zna.

FELIX
5 mjeseci prije

RESENJE DA SE ISRAEL I JEVREJI IZBRISU SA ZEMLJE ( ALI NASTACE OPET PROBLEM JER SU ZIDOVI OKUPIRALI VRLO MALO ARAPSKE ZEMLJE, TAKO DA CE BITI ONDA RESENJE MUSLIMANSKOG PROBLEMA , DA SE UNISTI I EVROPA SA NEVERNICIMA, MOZDA CE JIM TO U BUDUCNOSTI I USPETI JER ZRTVE NEVERNICI POTPMAZU SVOJE NEPRIJATELJE KOJI IMAJU SADA CIL DA UNISTE IZRAEL A ONDA I OCISTE ZEMLJU OD SVIH NEVERNIKA – ALAH U AGBAR

Valter
5 mjeseci prije

Koja glupost.
Već odavno ne postoje američki mediji u Americi već židovski.
Isto se odnosi i na State Department koji nije američki već židovski.

Herc
5 mjeseci prije

Daj bogati Putine prebaci koji TOS 1A solncepek u Izrael, ionako ih je četvrtina ruskog porijekla pa neka pale Gazu da kamen na kamenu ne ostane. Mašina je pokazala fantastične rezultate u ukrajini.

Kancer
5 mjeseci prije

Izrael je ciljano pomogao razvoj Hamasa kao izgovor za konačno rješenje – uništenje palestine i palestinaca u potpunosti…

Ante
5 mjeseci prije

Kineski balon nije špijunirao, američka vlada priznaje nekoliko mjeseci nakon proizvedene krize
Pentagon je priznao da kineski balon koji je u veljači prešao na američki teritorij nije špijunirao; vjerojatno ga je vjetar skrenuo s kursa. Ali Washington i mediji su ovaj proizvedeni skandal izmuzli za novu propagandu hladnog rata..

5 mjeseci prije

ne semiti hazari naseljavaju na zemlju semita palestinaca i optuzuju druge za antisemitizam.
ne znam je li to ludje ili uvrnutije.

Jadranka S.
5 mjeseci prije

Samo ljudi koji u osnovi pate od kompleksa manje vrijednosti bivaju privučeni politici. Sama privlačnost za politikom potvrđuje taj problem. Koga god privlači politika, treba odma psihološki tretirati. Svi političari su bolesni, bez iznimki. Ako nisu bolesni, tada neće biti u politici.
Zdrava osoba ne želi imati moć nad drugima, dokazivati se… jer nema potrebe!

Гавран
5 mjeseci prije

Hamas ne koristi Kalašnjikove.
Hamas je naoružan izrelskom puškom M4

Emiliano Zapata
5 mjeseci prije

Dok svi pratimo Israel, Gazu, Ukrainu i ostale nepravde diljem svijeta, nama rade o glavi unistavajuci nam proizvodnju hrane, trujuci nas iz zraka i 5G antena, pripremajuci nam digitalnu valutu itd itd. tesko je sve i nabrojat sto nam rade. Nakon svega sto nam skuha WEF,WHO i sl. jos cemo zavidjeti mucenicima u Gazi!

Zolja
5 mjeseci prije

Svaki rat poslije drugog sv rata je ekonomski rat. Mafija ga isplanirala a bijednici se mlatili. Mafija zaradila ogromne pare, bijednici leze u grobovima. Medija je uvijek izvjestavala za mafiju. Onaj tko to jos ne kuci je neobrazovani jadnik … koji ce sutra svoje dijete opet pustiti da bude tenkovsko meso.

Perun
5 mjeseci prije

Smrt Fukarama Sloboda Narodima…..USA je trula kobila koja pokusava zbaciti s ledja smrdljivog debelog ebreja i njegovu svitu ( citaj ebrejske krvopije )…..SFSN …..P.S. Slava Slobodnoj ALJASCI i cijelom sjevernom i juznom polu i svim slobodoljubivim pingvinima ….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI