30 godina od pada Berlinskog zida: Koga moderni Poljaci vole, a koga mrze

Poljska karta 3D

Poljaci su u modernoj povijesti ostali upamćeni kao nacija koja je zadala posljednji udarac takozvanom „Sovjetskom bloku“, zahvaljujući donacijama i radu američke Središnje obavještajne agencije (CIA) i pape Karola Wojtyle koji su organizirali, financirali i upravljali aktivnostima takozvanog „Nezavisnog sindikata Solidarność“. Ako se tada Poljake moglo nazvati „nacionalno osviještenim antikomunistima“ i „velikim vjernicima“ pastve RKC, danas ankete otkrivaju novi identitet modernih Poljaka. Odgovori koga vole, a koga mrze će nam pomoći da razumijemo je li se i što promijenilo u kolektivnoj svijesti Poljaka, kojima je pripala neslavna uloga „Trojanskog konja“ Washingtona u Europi, koju je sve do nedavno igrala Velika Britanija.

Ovih dana su objavljeni su rezultati sociološkog istraživanja poljskog Državnog centra za istraživanje javnog mišljenja (CBOS) o odnosu Poljaka prema različitim narodima. Navodno, rezultati pokazuju da politička propaganda ima relativno veliki utjecaj na ocjene i emocije ispitanika. Međutim, djeluje s različitim učincima, ovisno o prisutnosti ili odsutnosti ukorijenjenih mitova i stereotipa.

Treba napomenuti da je istraživanje koje je proveo CBOS, posebno o važnim političkim pitanjima, oporba tradicionalno oštro kritizirala. Međutim, taj centar od 2008. godine vodi prof. Miroslava Grabowska, poznata poljska sociologinja, pa se može pretpostaviti da su studije provedene u skladu s metodologijom i standardima koji često sugeriraju neke odgovore, što često zna biti slučaj u političkim anketama. U ovom slučaju je skupina od 1016 ljudi ispitana pomoću izravnih intervjua s računalnom podrškom.

Dakle, ispada da Poljaci najpozitivniji stav imaju prema svojim južnim susjedima, Česima 53%  i Slovacima 52%. Upravo je prema tim susjednim narodima najniži pokazatelj negativnog stava, na razini od oko 10%. Na odnose sa stanovnicima bivše Čehoslovačke nije utjecala trenutna politika i u informacijskom prostoru nema političkih sukoba i nesuglasica. Povijesni čimbenik je također neznatan.

S druge strane, suprotne osjećaje prema Poljskoj posebno gaje Česi. Oni se još uvijek sjećaju i Münchenskog sporazuma i 1968. godine, kada su na njihovu zemlju u okviru „Varšavskog ugovora“ invaziju provele poljske oružane snage. S vremena na vrijeme se u Češkoj proglasi bojkot poljskih poljoprivrednih proizvoda koji su postali sinonim za lošu kvalitetu. Općenito govoreći, u ovoj „ljubavi“ nema reciprociteta.

Oko 50% ispitanih Poljaka ima pozitivan stav prema Talijanima, Amerikancima, Englezima i Mađarima. Poljaci poznaju Talijane i Engleze uglavnom kao poslodavce, imaju veliko iskustvo u osobnoj komunikaciji, koja formira javno mnijenje mnogo jače od političkih izjava i međudržavnih odnosa.

Mnogi dobro gledaju na Mađare, mada imaju vrlo malo iskustva izravne komunikacije sa stanovnicima Mađarske. Jedini argument za dobro mišljenje o Mađarima političke procjena vlade Viktora Orbana u vezi s njegovom reakcijom na imigracijsku krizu.

Ljubav prema Amerikancima postupno se smanjuje, iako je proces prilično spor. Međutim, pad njihovog „rejtinga“ je ipak neočekivan, posebno nakon uvođenja bezviznog režima od strane Washingtona za poljske državljane. Navodno su antipatijama razlog skandalozan stil ponašanja američkog predsjednika Trumpa i globalno ponašanje Sjedinjenih Država, koji su odigrali najveću ulogu i malom padu popularnosti Amerikanaca u očima modernih Poljaka.

Dalje su u rangu relativno pozitivne ocjene u Poljaka su Grci (43%), Šveđani (41%), Austrijanci i Japanci (40%), Francuzi (38%) i Litvanci (37%).

Pogoršanje odnosa s Francuzima, po svemu sudeći, povezano je s političkim razlikama Varšave i Pariza. Od 2016. u državnim medijima traje antifrancuska kampanja. Podsjetimo da je tadašnji zamjenik poljskog ministra obrane Bartosz Kovnatsky rekao da su “Poljaci naučili Francuze kako se služiti viljuškom“.

Poboljšani odnos prema Litvancima najvjerojatnije je posljedica potpunog zanemarivanja u poljskom medijskom diskursu pitanja kršenja prava poljske manjine u ovoj zemlji. Ovdje su motivi vrlo jasni i vodeći poljski mediji šute o na ovu temu zbog potrebe stvaranja antiruske „Baltičke unije“ pod vodstvom Sjedinjenih Država.

Prilično malo, ali očekivano, 36% ispitanih Poljaka je pozitivno ocijenilo Nijemce. U ovom slučaju je negativni stav vjerojatno posljedica osobnog iskustva modernih Poljaka koji su u Njemačkoj zaposleni kao jeftina radna snage.

Čak manje od Nijemaca, njih tek 35%,  ima pozitivne emocije u odnosu na Ukrajince. Negativan stav o susjedima ima 33% Poljaka. S obzirom na broj radnika migranata iz Ukrajine, kao i zbog izbijanja etničkih sukoba na lokalnoj razini, ovaj rezultat nije iznenađujući. Možda ima veze s kaznenim progonom onih koje poljska istražna tijela optužuju za vrijeđanje ukrajinskog naroda, a broj optuženih Poljaka u skladu s uputama ministarstva pravosuđa Varšave ubrzano raste.

Simpatije za Kineze gaji 32% Poljaka, ali treba reći da je studija provedena prije izbijanja koronavirusa u Europi, koju su pratili izljevi iracionalne sinofobije.

Bjeloruse pozitivno vidi 31% ispitanika, a to je povezano sa “zaostalom diktaturom starca Lukašenka” i Rusima.

Tek 30% Poljaka dobro misli o Vijetnamcima, unatoč prilično velikoj dijaspori Vijetnama u Poljskoj. Mnoge studije pokazuju da su njihove zajednice toliko zatvorene da praktički nema izravne komunikacije s lokalnim poljskim stanovništvom.

Što se tiče poljskog antisemitizma, možemo reći da je on u stalnom padu, ali još uvijek 30% ispitanika pozitivno gleda na Židove, isto toliko negativno, a ostali su ravnodušni. Međutim, zbog sve većeg pritiska Sjedinjenih Država na povrat nekretnina potomcima pobijenih poljskih Židova može se očekivati ​​porast antisemitskih osjećaja.

I onda, očekivano, dolazimo do Rusa, prema kojima je samo 26% ispitanika izrazilo pozitivan stav. Manje od Rusa Poljaci „ne vole“ samo Rome (20%) i Arapi (15%).

Ovdje imamo malo „neodlučnih ili onih koji su „ravnodušni“. Čak 42% ispitanika negativno gleda na Ruse, 46% ima negativno mišljenje o Romima i čak 55% Poljaka ima negativan stav o Arapima, iako je ovo prilično nedefiniran pojam, obzirom da su Arapi stanovnici zemalja od Maroka sve do istočnih granica Iraka, a ima ih u južnom Iranu i dalje, ali tamo žive kao „manjina“.

Odnos prema Arapima povezan je s reakcijama na val migranata i terorističkim napadima čiji su počinitelji bili etnički Arapi, iako druga ili treća generacija europskih useljenika iz Francuske, Belgije ili Velike Britanije. To su napadi 2015. bili jedna od glavnih tema poljske državne propagande.

Mišljenje prema Rusima se neprestano pogoršava od 2015., što je izravno povezano s eskalacijom situacije u bilateralnim i odnosima NATO-Rusija, te rusofobnim izjavama vodećih poljskih političara i novinara. Organizirana kampanja mržnje donosi i određene rezultate, posebno u nedostatku socijalnih, kulturnih i običnih ljudskih kontakata između građana Poljske i Rusije.

Gledano u povijesnom kontekstu, Poljaci su ogledni primjer „NATO naroda“, kojima je nekoć neprijatelj bio „sovjetski komunizam“, ideologija naravno, jer u praksi nikada nije ostvaren, a danas je “raison d’être“ NATO pronašao u „agresivnoj Rusiji“. Nećemo biti politički korektni i nazvat ćemo stvari pravim imenom. Naime, što se tiče mržnje prema „Ciganima“ i Arapima, ona u drugom slučaju može proći sa zaustavljanjem migracije, dok je situacija s Romima nešto složenija. Što se tiče Rusa, bez „agresivnog ruskog okupatora“ NATO gubi smisao postojanja i taj će narativ potrajati, a s njim i neobjašnjiva i iracionalna mržnja većine Poljaka prema svemu ruskom.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

23
Ostavite komentar

avatar
10000
 
12 Grupirani komentari
11 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
21 Komentatori
GordanatancicRed DogjbgMakidulebg Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan

….nedostaje pitanje: kakav stav poljaci imaju prema zdravoj pameti ?

Ora
Gost
Ora

Poljaci najviše vole dolare i eure.

jbg
Gost
jbg

Bravo. Vjerujem, da i ne znaju šta znači zdrava pamet

Ringo10
Gost
Ringo10

Pa 26% Poljaka koji imaju pozitivan stav o Rusiji je neocekivano visok procenat. S obzirom na sumanutu antirusku propagandu i povjesno negativno naslijedje covjek bi ocekivao najvise 4 do 5 procenata

čitalac
Gost
čitalac

I meni se čini….

Siniša
Gost
Siniša

Na protiv, Poljaci su potpuno podlegli antiRuskoj fobiji…taj frtalj Poljaka je prihvatljiv sa strane NATOa a taj će se broj izumiranjem starije generacije smanjivati.

Ringo10
Gost
Ringo10

Koga briga i za to

Siniša
Gost
Siniša

Ringo….nikiga nije bila briga kada se Korona pojavila u Kini a sada se svi hvataju za glavu kada im kuca na vrata.
Želim reći…ako misliš da se trvljenje bilo koga sa Rusijom neće odraziti na nas gadno se varaš.

Niks
Gost
Niks

Bilo bi dobro viditi za Balkan ali Na Balkanu je poznato, dobar dio je zauzet mrznjom prema prvom susjednom narodu iz bivše države, iako s njime imaju mnoge zajednicke stvari a neki i prezimena, tek onda idu ostali, a neki od tih naših vrlih “intelektualaca” ne znaju ni pokazat di se nalazi pola zemalja koje navodno ne vole 😀

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Kod mrzovolje mrze volju,
a vole volovinu ?

gigi pinna
Gost
gigi pinna

@niks Pa najviše se i mrze oni koji su si najsličniji jedni drugima. Tko je vodio “tranziciju”, tko nije htio sprovesti “lustraciju”, čiji su korisni idioti bili ekstremisti ’90-ih… Je li to maslo CIA-e ili onih (i njihovih potomaka) koji i dalje drmaju ovim prostorima?
Okupacija istočne Poljske ’39., Katyn, mirno gledanje kako nacisti uništavaju poljski pokret otpora – to su povijesne istine, a sada što to Ameri iskorištavaju…

Zen
Gost
Zen

Radim u firmi gdje dosta Poljaka nam radi dole u skladištu. Svaki puta kada pričamo o ženama ja kažem da su meni Ruskinje do jaja jer sam imao curu Ruskinju a oni odma no no Russians are crazy bitches hahah.

Franjo Josip
Gost
Franjo Josip

Pa dobro ti i vele, jedino su ti zaboravili nadodati da su im Poljakinje odmah uz bok, sto izgledom, sto ponasanjem. Poljaci ce u buducnosti cijenu svoje naivnosti I poslusnosti silama tame platiti nestankom sa karte Europe, navedeno ce se dogoditi nakon velikog svjetskog sukoba u kojemu ce biti podijeljeni izmedju Rusije I Njemacke. A nekada su oslobadjali Bec, steta.

Borac2
Gost
Borac2

Poljaci koji si zapravo slavenski klošari…. Njihovo mišljenje je nebitno.

Zvone
Gost
Zvone

Sami mladi poljaci kažu da ne znaju zašto jih ostali svjet ima za malo čudan narod.

Valter Sapajev
Gost
Valter Sapajev

Ja se pitam zašto Srbi mrze Poljake. Svako malo na ovom portalu negativan članak o Poljacima

Maki
Gost
Maki

Kakva ti je to generalizacija Sapajev?!
Za mojih 55 godina života ne zapazih u Srbiji mržnju prema Poljacima.
Ovde u Srbiji je se najviše primećivao antagonizam prema šiptarima, eventualno u pograničnim područjima prema onima sa druge strane, što je u svakoj državi tako.
Taj antagonizam je bio mala maca prema onom što se u Hr događa prema Srbima na primer.

Objasni mi malo bliže kojim to argumentima obrazlažeš svoju tezu?
To bi bilo kao kad bih napravio tvrdnju, na osnovu antisrpskih grafita po Hr, da Hrvati mrze Srbe. Tačno je da postoji određen broj ljudi u svakom narodu, koji ima neobjašnjivu ili objašnjivu mržnju pprema nekoj grupaciji iz drugog naroda, ali se to ne može generalizovati i pripisati čitavom narodu, čak ni većinskom delu naroda.

Srbin nisi, već srbomrzac, što mi miriše na konvertita koji je dalekim poreklom bio Srbin, pa je veći Hrvat od Hrvata.
To prepoznajem u tri tvoje reči. Verovatno si pripadnik one grupe koja piše ružne grafite po zidovima u Hr, ili makar jedan od onih koji to podržavaju.

Pravi Srbi nikad nisu mrzeli druge narode.
Naprotiv, u najgorim vremenima, dok ste ih ubijali, Srbi su u Beogradu ugošćavali pripadnike komšijskih naroda kojima ni dlaka sa glave nije nastradala.
U hrvatskim gradovima nije bilo baš tako…

Pun vas je Beograd!
Upravo Vas koji sve vreme emitujete poruku da vas Srbi mrze.
Mnogi od vas žive tamo normalno.

Gradite karijere, i čekate čas da ugrizete dojku iz koje se tamo hranite!

Gordanatancic
Gost
Gordanatancic

Ja zivimu polksku i iz srbije sam ni ne mrze nas poljaci

Zvrk
Gost
Zvrk

Meni je recimo uvijek bila čudna iracionalna ljubav prema Mađarima. Tolika da izaziva iritacije.

Švejk
Gost
Švejk

Svaku godinu idem u Češku. Čehi mrze poljace.

dulebg
Gost
dulebg

Koliko mi je poznato: kad su Rusi i Nemci delili Poljsku, uletela je i Litvanija i uzela za sebe komad. Posle se Litvanija tako uvećana utopila u SSSR i takva kasnije iz njega i izašla. Poljska je 1945. pomerena na zapad za nekih 60-100km, tako da sad ni ne dohvata te delove u Litvaniji.

Maki
Gost
Maki

Mržnja prema pripadnicima drugih naroda je čist idiotizam i krajnji nedostatak obrazovanja i vaspitanja. U svakom narodu ima dobrih i loših ljudi. Onih koji mrze i onih koji ne gaje mržnju ni prema kome ko im nije učinio zlo.

Zadojenost dnevnom lokalnom propagandom seje seme zla i mržnje u svakoj zajednici, počev od lovačkih udruženja, preko navijačkih grupa, pa do čitavih naroda.
Nema loših i dobrih naroda i nacija.
U svakom od naroda mala grupa pokvarenih pojedinaca vekovima podmeće seme razdora u sopstvenom narodu i pri tom od toga ubere neviđenu materijalnu korist.
Pri tom slepe i ostrašćene podaničke ovce: vrište, navijaju, ginu…

Red Dog
Gost
Red Dog

Mnogi se pale na Orbana zbog migranata.
Dok madjari koji mogu napustaju Madarsku od silne srece s Orbanom.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik