Pet ključnih zaključaka iz razgovora Putin-Biden

Putin i Biden
26 komentara

Telefonski razgovor između ruskog predsjednika i njegovog američkog kolege vrtio se oko pitanja Ukrajine i prijedloga za bezbjednosne garancije koji će biti na vrhu dnevnog reda na predstojećim pregovorima SAD i Rusije.

U 50-minutnom razgovoru između Vladimira Putina i Joea Bidena dotaknuta su brojna bezbjednosna pitanja o kojima se očekuje da će se opširno razgovarati u nizu diplomatskih sastanaka na visokom nivou između Rusije i Zapada sljedećeg mjeseca.

Biden signalizira da je kompromis sa Rusijom moguć o pitanju Ukrajine

Biden je navodno ukazao Putinu da SAD ne planiraju da rasporede „ofanzivno oružje za udare u Ukrajini“, saopštio je Kremlj nakon poziva. Putinov najviši pomoćnik Jurij Ušakov istakao je da je usmeno obećanje „jedna od ključnih tačaka” za Moskvu kada su u pitanju bezbjednosni prijedlozi Rusije Zapadu. Izgleda da je Bijela kuća tu tvrdnju malo ublažila, napominjući da „sigurno nije bilo izjave o namjerama“ koju je Biden dao tokom razgovora.

Biden otkrio šta će SAD uraditi ako Rusija „napadne Ukrajinu“

Biden je „jasno stavio do znanja“ da će SAD i njihovi saveznici „odlučno odgovoriti“ ako Rusija krene da izvrši invaziju na Ukrajinu, rekla je sekretar za štampu Bijele kuće Jan Psaki poslije poziva. Ako Rusija „odluči da nastavi sa daljom invazijom na Ukrajinu“, morat će da se nosi sa „ozbiljnim“ posljedicama, uključujući „ekonomske troškove“, „prilagođavanje i povećanje položaja snaga NATO u savezničkim zemljama“ i „dodatnu pomoć Ukrajini“, upozorio je visoki američki zvaničnik nakon poziva. SAD i njihovi partneri optužili su Moskvu da podstiče tenzije na granici sa Ukrajinom, pozivajući se na navodno jačanje ruske vojske. Moskva je dosljedno negirala špekulacije da planira invaziju.

Putin opisuje odgovor Rusije na potencijalne američke sankcije

Odgovarajući na prijetnju širokim američkim sankcijama u slučaju dalje eskalacije duž granice Rusije sa Ukrajinom, ruski predsjednik je istakao da bi takve kaznene mjere zadale fatalan udarac odnosima SAD i Rusije. „Sankcije bez presedana“ usmjerene na rusku ekonomiju, finansije i vojnu industriju, ako ih uvede Washington, dovest će do „potpunog raspada“ bilateralnih veza, rekao je Ušakov, nazivajući takav scenario „kolosalnom greškom“.

Otkriven format za januarske razgovore Rusije sa Zapadom

Telefonski poziv je osmišljen tako da „postavi ton i takt“ – kako je to rekla Bijela kuća – za seriju diplomatskih sastanaka koji bi trebalo da se održe u prvoj polovini januara. Razgovori će se voditi u tri formata. Rusko-američki razgovori koji će se održati od 9. do 10. januara u Ženevi će biti praćeni sastankom Rusije i NATO u Briselu 12. januara. Niz razgovora će biti završen sastankom 13. januara na nivou Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

Putin govori o krajnjem cilju pregovora sa SAD i NATO

U razgovoru sa Bidenom, Putin je takođe iznio ključne odredbe ruskih prijedloga za bezbjednosne garancije SAD i NATO, saopštio je Kremlj. Putin je posebno naglasio da, iako je važna sama činjenica pregovora, Rusija očekuje konkretne rezultate od sastanaka. Krajnji cilj Moskve je da dobije garancije sopstvene bezbjednosti, rekao je Putin Bidenu, prema Ušakovu. Čini se da je američki predsjednik taj zahtjev shvatio „prilično ozbiljno“, rekao je savjetnik.

joe bidenSastanakvladimir putin
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Bajden treba dici F-35 i prepasti Putina da mu vise ne padaju na pamet ultimatumi.

Kokobill
2 godine prije

Dogovorili su se da budu vidli kj bu…..

Max
2 godine prije

Tu će biti rat

Oliver
2 godine prije

U Januaru 2022 dolazi iranski predsjednik u Moskvu, prvi puta nakon 2017.
Ja mislim da bi to bila jedna tocka gdje bi Rusija mogla udariti po americko-izraelskim interesima.
Godine 2021 u Marchu su Iran i Kina sklopile sporazum na 25 godina o suradnji.
Buduci da je Iran clan SCO i da mu je americki imperijalizam svakidasnja prijetna kao Rusiji moraju se jace povezati.

Iran planira kupiti ruske avione SU-35 i sisteme S400.
Mislim da ce mu Rusija prodati. Ove avione SU-35 su pokusali kupiti Egipat i Indonezija pa im je Amerika zaprijetila i oni su se morali povuci iz sporazuma.

Onogošt
2 godine prije

Svako ko vjeruje u slobodu porodicu i dostojanstvo čovjeka mora biti na strani Rusije… Nebitno naša vjera nacija i pol. Ako slome Rusiju nema nazad.. Robovi ce izgubiti na cijeni jer mnoštvo robova radja inflaciju.

Kinez
2 godine prije

Ovo je nešto kao da se ti i ja natječemo tko je jači na način da se ne tučemo međusobno nego nađemo starca i čekamo tko će ga prvi razbiti

2 godine prije

Sama činjenica da su čelnici dvije najveće vojne super sile direktno razgovarali po hitnoj proceduri već dva puta ovaj mjesec je pokazatelj da je situacija ozbiljna. Sami agencijski izvještaji ne otkrivaju mnogo koji je bio stvarni motiv i sadržaj ovih zadnjih razgovora Putinova inicijativa za novim razgovorom došla je prilično iznenađujuće s obzirom na kontekst događanja . 7.12. je održan video razgovor Biden-Putin na USA inicijativu 17.12. 2021 Rusija je javno iznijela zahtjeve NATO i USA  Zahtjevi su imali karakter ultimatuma , jer je jasno apostrofirano s ruske strane da to nije menu s kojeg uzimaš ono što ti se sviđa već sve ili ništa a u slučaju odbijanja će Rusija unilateralno poduzeti vojno-tehničke mjere. Kina je dan poslije javno podržala opravdanost ruskih zahtjeva jasno pokazavši da postoji sinergija rusko-kineskih odnosa. U političkoj i diplomatskoj zajednici je eksplodirala bomba. Nastojalo se procijeniti koliko su Rusi ozbiljni ili blefiraju.  Washington je pokušao kupiti vrijeme odgovorom… Čitaj više »

Oliver
2 godine prije

Rusi ce ostvariti svoje zahtijeve pregovaranjem ili oruzjem.
Poslije toga ce slijediti ogromno demoniziranje, sankcije i pokusaj izolacije Rusije od strane NATO – OVACA

EUC
2 godine prije

Sutra ce kauboj uci u Vladivostok [ vec je jednom tamo bio ] pa ako se Rusija pokusa braniti onda ce im kauboj uvesti sankcije. tako to ne ide.
Kad bi kauboj imao muda vec bi odavno izbacili Rusiju iz SWIFT-a , iskljucili im internet i ne bi trazili razlog.

Stjepan Vujec
2 godine prije

Kaj Amerima nije dosta kaj su uništili jednu Libiju, Irak, Siriju i još toga dosta pod pojmom “demokracije”=pljačke.

Ukleti
2 godine prije

Energetski ratovi.Eu je uveo sankcije rusima na plin,zato putin arlauce.zbog novaca za svoje tajkune,oligarhe.A ova istocna primitivna plemena nikog ne zanimaju ,ni najmanje.Na njih se gleda kao na stoku.

Osam Šezdeset
2 godine prije

Braćo i sestre, nevezano za temu, mogu li vam preporučiti najbolji dokumentarac IKAD napravljen, otvara oči i najvećim spavalicama. Nelažirana i prava povijest zemlje, njena prava geografija i istinska nauka. Zove se The Lost History of Earth – FULL (Ewaranon):
ttps://www.youtube.com/watch?v=YVVzz5-1tco&t=21s
Dobro vam jutro i još bolja 2022:)
P.S. Širite dalje istinu po društvenim mrežama, mejlovima, na sve načine. Hvala vam!

Ico
2 godine prije

Sleepy Joe bi trebao za savjetnika uzeti Vladimira Putina

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI