5. rujan 2017. – Dan koji je u Siriji raskrinkao heroje i kriminalce

Issam Zahreddine
93 komentara

Postoji nekoliko važnih datuma u ratu u Siriji, od kojih treba spomenuti lipanj 2013. godine, kada je Assadova vojska bila gotovo pred porazom i očajnički držala obalu i nekoliko područja u unutrašnjosti zemlje, a islamističke horde su zemlju gotovo presjekle na dva dijela i skoro se povezale s libanonskom islamističkom enklavom u Arsalu. Tada u rat s tisućama boraca ulazi Hezbollah i oslobađa Al-Qussayr, mali gradić u blizini sjevera granice Sirije i Libanona.

No, sirijska vojska je još uvijek bila slaba za vođenje velikih operacija. U ožujku 2015. Turska i Saudijska Arabija opremaju i šalju teroriste da zauzmu Idlib, što im polazi za rukom.

Međutim, iste godine u rujnu u sukob ulazi Rusija, a Iran osigurava kopnene snage za pomoć vladinim snagama. Od tada do danas govorimo samo o pobjedama vladinih snaga, ali i velikom preustroju sirijske vojske, koja je savladala taktike modernog ratovanja, ustrojila snage s vertikalnom linijom zapovijedanja. Iako taj proces još nije u potpunosti dovršen, nedavni noćni zračni desant ”Tigrova” generala Suheila Hassana i operacije novog 5. korpusa sirijske vojske, uz aktivnosti stare jedince 4. oklopno-mehanizirane divizije i pomoć savezničkih milicija govori da ovo nije troma vojska za pozicijske borbe kakve su se vodile u drugoj polovici prošlog stoljeća.

Bio bi predugačak popis nabrajati doprinos palestinske Qoods brigade, milicija SSNP, komunističkih milicija ”Muqawama Suriy” koje vodi Mihraç Ural, raspuštenih ”Pustinjskih sokolova”, bivših veterana koji su odradili lavovski dio posla i sada su, koji su htjeli ostati u službi, primljeni u redove pukovnika Aymena Jabera, brata njihovog bivšeg zapovjednika generala Mohammada Jabera. Neki su raspoređeni u druge postrojbe, no to sada nije ni važno.

5. rujna 2017., nakon oslobađanja Aleppa i tisuće kvadratnih kilometara zemlje, deblokiran je Deir Ez-Zor. Ovo pobjedom će rat u Siriji će ući u povijest kao sukob u kojem je mala zemlja i mala vojska uspjela poraziti plaćeničke snage najveće koalicije na svijetu i osujetila planu Washingtona rušenja vlade Bashara Al-Assada i podijele sirijskog naroda.

Uz svu zahvalu Hezbollahu, Rusiji, Iranu i milicijama iz drugih savezničkih zemalja, treba napomenuti da je Sirija tri godine krvarila i izdržala sama.

Plan agresora nije uspio i u povijesti će ostati upisana epska bitka poput ove u Deir Ez-Zoru, strateški važnom gradu u srcu Sirije i naftom bogatoj regiji ključnoj za ekonomsku stabilnost Sirije.

Tu je sirijska vojska, predvođena elitnim ”Tigar” snagama, uspostavila nadzor nad područjem iz kojeg će uništiti ostatak terorističkih skupina.

Sirijske specijalne snage su prve ušle u područje baze 137. brigade i ”mitska vojska” Rite Katz, ”nepobjedivi vojnici kalifata”, sada su pred slomom. Teroristi su bili ”snažni” dok su više od tri godine  opsjedali grad i kao taoce držali oko 100 000 njegovih stanovnika. One koje bi u svojim iznenadnim napadima zarobili, ubijali bi na najokrutnije načine, a snimke svojih do savršenstva snimljenih krvavih orgija bi objavljivala agencija SITE, uz poznati završetak na kraju: ”… izvještava Rita Katz”.

Iskreno, nisam gledao je li SITE objavio vijest o ovoj pobijedi. Ni to nije važno. U međuvremenu su brojni stanovnici u gradu izašli na ulice kako bi proslavili toliko dugo i sa strahom iščekivano oslobođenje od ISIL-a.

Stotine ljudi pleše i pozdravlja dolazak sirijske vojske i ne kriju sreću zbog kraja opsade. Zapadni mediji, koji podržavaju terorističke skupine, izvještavaju kratko i s nelagodom.

Ovaj sukob će ostati upisan u povijesti kao kriminalno djelo velikih vođa islamskog terorizma, saudijskog monarha, kralja Salamana i njegovog prethodnika, preminulog kralja Abdullaha, saveznika Saudijske Arabije Baracka Obame, čelnika ”Islamske države”, zloglasnog Abu Bakr Al- Bagdadija i svih razarača i ubojica naroda na Bliskom istoku, zakletih neprijatelja vlade Bashara Al-Assada.

Ovim kriminalnim vođama se suprotstavio narod, primjer svima kako se pruža otpor i brani zemlja od uplitanja velikih sila i napada terorističkih skupina.

Ovaj sukob će u povijesti ostati upamćen po herojskom otporu Deir Ez-Zora i bitkama za Palmiru i Aleppo u kojima su pali brojni mučenici sirijske vojske, borci raznih milicija, kršćanskih, sunitskih, šiitskih, palestinskih, mnogi čija imena nikada nećemo znati, ali čija će se slava i herojstvo zauvijek pamtiti.

Međutim, postoje i drugi, poznati heroji, u ovom slučaju govorimo o generalu 104. brigade Republikanske garde u Siriji, generalu Issamu Zahredineu, časniku i jednom od najvećih junaka sirijskog rata, nadimka ”Lav Republikanske garde”

General Zahredine, osim što se istaknuo u borbi u Damasku i Aleppu, na kraju je stao na čelo obrane okruženog Deir Ez-Zora.

Zahvaljujući ”zračnom mostu” je opkoljeni Deir Ez-Zor dobivao sav potreban vojni materijal i humanitarnu pomoć od ruskog  sirijskog zrakoplovstva.

No, nije baš uvijek sve što je dolazilo iz zraka bila pomoć, kao kada su američki zrakoplovi uništili sirijsku obranu na strateški važnoj planini za obranu grada i poklonili je svojim saveznicima iz ”Islamske države”

Međutim, general Issam Zahredine, poznat po svojoj vječnoj prisutnosti na bojnom polju, nije kukavički general, poput američkih, da se krije u utvrđenom zapovjednom centru, pod zemljom ili u naoružanoj bazi odakle iz daljine usmjerava vojne operacije. On je vojnik koji se nije bojao terorizmu suprotstaviti izravno, licem u lice. Vješt i iskusan u vojnim taktikama i strateškom planiranju je očuvao položaje sirijske vojske sve do dolaska glavnine snaga i probijanja opsade Deir Ez-Zora.

O njegovom privatnom životu se malo zna. Poznato je da je rođen 1961. godine u gradu Tarba, u pokrajini Suweida, u blizini jordanske granice u obitelji etničkih Druza.

Pridružio se vojsci 1980. godine, a 1982. se ponudio da služi u specijalnim snagama, a 1987. godine preuzima zapovjedništvo najboljih jedinica, Republikanske garde, elitnog korpusa sirijske vojske. General Zahredine u etnoreligijskom smislu pripada zajednici sirijskih Druza, iako su u redovima sirijskih snaga muslimani različitih vjeroispovijesti, šiiti, alaviti, suniti, kao i kršćani raznih konfesija.

Sirija je primjer kako multikonfesionalna u  multietnička vojska brani svoj narod i svoj teritorij od napada fanatičnih barbara, kojima je um zarobljen vehabijskom ideologijom koju svijetom širi Saudijska Arabija, glavni saveznik Sjedinjenih Država i Izraela u regiji.

Ako je 5. rujan 2017. dan kojeg slavi i slavit će Sirija i cijeli slobodoljubivi svijet, on je u Washingtonu, Rijadu i Tel Avivu bez sumnje ostati upamćen kao dan žalosti.

HezbollahISILKalifatLebanonTeroristi
Pretplatiti se
Obavijesti o
93 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bobi
6 godine prije

Odlican clanak na koji bi dodao neka se zapamti ruska pomoc, pa za jedno desetak godina da vidimo mi “rusofili” i “rusofobi” koji se jave ponekad hoce li Rusija donositi odluke umjesto lokalnih vlasti, hoce li traziti prava na izvore pitke vode, mješati se u unutarnje uredjenje, ekonomski oslabiti zemlju, kao što to USrA čini onima kojima je “pomogla” na putu do demokracije.
Živio Bashar i sirijski napaceni narod

tuf
6 godine prije

Ovaj dio treba ponavljati u svakoj prigodi i na svakom mjestu, da ostane zapamcen za vjeke vjekova bez obzira koliko se gadovi trudili sakriti istinu:
“Zapadni mediji, koji podržavaju terorističke skupine, izvještavaju kratko i s nelagodom. Ovaj sukob će ostati upisan u povijesti kao kriminalno djelo velikih vođa islamskog terorizma, saudijskog monarha, kralja Salamana i njegovog prethodnika, preminulog kralja Abdullaha, saveznika Saudijske Arabije Baracka Obame, čelnika ”Islamske države”, zloglasnog Abu Bakr Al- Bagdadija i svih razarača i ubojica naroda na Bliskom istoku, zakletih neprijatelja vlade Bashara Al-Assada.”

Crveni Komesar
6 godine prije

Zadnje poglavlje najzad pocinje.

Bas kao sto je rekao, idite na zapadne medije, i uživajte u njihovom impotentnom besu dok čitate njihove izvestaje o razbijanju opsade.

čokolino
6 godine prije

Skidam kapu Siriji,Hezbollahu, Rusiji i Iranu. Živi bili!
Dobru lekciju so održali siledžijama sa SADistima na čelu.

Stahl
6 godine prije

Zahvaljujući ”zračnom mostu” je opkoljeni Deir Ez-Zor dobivao sav potreban vojni materijal i humanitarnu pomoć od ruskog sirijskog zrakoplovstva…..i te kako istina.

A lazljiva anglosaksonska kuca financirana od britanske vlade BBC pisu
” They have depended on military relief flights and air drops of aid by the UN”

Kao prvo Perfidni Englez ne moze podniti da su ti military flights bili iz Rusije, jedine prave slavenske zemlje i to suverene a drugo spominju UN koje nisu bacili niti jedan paket u Deir Ez-Zor.
Tako da nema kraja laganju BBC.

Interesantno bi bilo vidjeti po internetu kako ostala anglo-saksonsko-cionisticka medija je na sto cuda da opose sto se dogodilo u Deir Ez-Zor, sirijskom Staljingradu.

Čađo
6 godine prije

Ima jedna gnjida sto pise za portal index.hr. svi ga znamo, cak je i nadimak dobio dzihadi petar. Crv imenom petar stosic. Vjerujem da uziva ovih dana….ha ha ha ha..
Gledam ovih dana i taj portal nijedno slovo nije objavio u svezi razbijanja opsade…
A sami sebe nazivaju slobodarskim, istinoljubivim..i tako ta imena suplja…

norinrad
6 godine prije

Kakvi sretni dani…pozorno čitam i pratim sve na advancu i na logicno te još nekim neovisnim portalima sve oko Sirije i sve mi to nekako poznato…. i ne mogu se načuditi ispranim političkim mozgovima lijepe naše….ali i medijima koji kukavički šute i namjerno raspiruju mržnju oko nekakvih ploča…da ne govorim o neovisnim agencijama i tobože promicateljima ljudskih prava koji žive na proračunu a pljuju sve što je Hrvatsko…Neka se ne zavaravaju naši susjedi da će im biti bolje jer vidim da se i u našem okruženju stvari odvijaju na način po scenariju koji je već viđen kod nas…prvo ucjene, pa zaduženje, pa banke, pa onda novi porezi, pa ovrsni zakon, rezultat osiromasenje nacije sto rezultira iseljavanjem, pa migranti, pa vjerojatno naseljavanje iseljenih krajeva istim, sve je to dio paklenog plana nevidljivih ideologa i zato mi je još draže zbog Sirije i Rusije koji su unijeli tracak nade i svjetlo za… Čitaj više »

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Poslije pada baze u Tabki i divljackog masakra nad zarobljenicima Brko je rekao: DZor nije Tabka- ovdje ćemo sahraniti Isil.

ive
6 godine prije

Kakav tekst, svaka čast!
Ovaj tekst uistinu služi na čast ovakvoj epskoj pobjedi dobra nad zlom!

Patriarch of Bosnia
6 godine prije

Nije me dugo bilo ali samo da pozdravim ovu veličanstvenu pobjedu Sirijskog naroda i vojske. Sinoć smo malo i popili ovom divnom događaju a nadam se do kraja godine i završetku ovog rata. Živjela Sirija i živjela Rusija.

Har Megiddo
6 godine prije

Amerika dobila novi Vijetnam.

tigar
6 godine prije

Po planu anglo-cionista, Rusija je trebala napraviti sebi grobnicu u Siriji.

Koča Popović
6 godine prije

kakvom crnom bogu?! Hvala Rusiji, Iranu, Hezbollahu…

Kan Horde
6 godine prije

I tko je odigrao glavnu ulogu u borbi protiv islamskog fundamentalizma, ali i imperijalizma u Siriji ? Sirijski narod, dakle, Arapi, pretežno muslimani. Upravo je borba Sirijaca, tisuće su poginule, najjači adut protiv onih koji govre da su svi muslimani i Arapi isti…nisu, ovi su upravo podnijeli i još podnose strašan terete protiv terorizma, i to kao Arapi.

Brik
6 godine prije

Svaka pohvala angažiranju Rusije, Asadovih snaga, Irana i Hezbolaha na oslobađanju Deir ez Zora i drugih dijelova Sirije. Isto tako sve pohvale angažiranju Amerikanaca i Kurda na oslobađanju Rakke od ISIL-a!

Brik
6 godine prije

Zašto ovaj portal, ako je stvar objektivnosti, ne prenosi vijesti iz Iraka? I tamo se vodi borba protiv tzv. Islamske države. I tamo ima uspjeha u borbi protiv ISIL-a.

Tadmur Palmirovic
6 godine prije

Samo ovoga ljeta u Siriji svojim kucama SE vratilo vise od pola mil.ljudi.Najvise u Alepo.Koliko ce se vratiti u Raku iMosul koji lice na Drezden i Nagasaki to treba vidjeti.Jos ima i ovdje likova koji porede Alepo i Raku.Neznanje ili bezobrazluk.

Profesorka
6 godine prije

“saudijskog monarha, kralja Salamana i njegovog prethodnika, preminulog kralja Abdullaha, saveznika Saudijske Arabije Baracka Obame, čelnika ”Islamske države”, zloglasnog Abu Bakr Al- Bagdadija i svih razarača i ubojica naroda na Bliskom istoku, zakletih neprijatelja vlade Bashara Al-Assada”
Tu svakako treba dodati imenom i prezimenom diktatorcinu, korumpiranu svinju Erdogana. Isto je sudjelovao kao i saudijci, mozda cak i vise

Burzum
6 godine prije

Svi smo mi različiti, ali kada tražimo Božije blagoslove, ne smijemo skloniti sa uma da nas je Bog stvorio jednake. Putin

davor
6 godine prije

1000000 puta ću ponoviti…živjela siria i g.al-assad,i rusija,iran,irak kina venezuela,kuba,nikaragua,yemen,ecuador……prokleta budi usa,gb,saudi arabia i ostala ološ…..

Borac2
6 godine prije

Da to je abu yaarob! Kada ide u borbu kaze suborcima:”svatko od vas je yaarob, svi ste za mene isti i pojdnako bitni! Inace Yarob je njegov sin koji je takodjer v rep gardi. Druga poznata je:” trci smrti iza ledja pa ce bjezat od tebe, ako budes trcao ispred nje ona ce te uhvatit!!

Konstantin
6 godine prije

Ehhh danas vise ne pijem zbog radosti pocetka kraja krvavog rata u Siriji …. vec danas pijem zbog tuge na secanja nasih nesrecnih 90-tih! Da smo i mi iz svih ex YU republika imali na celu drzave jednog Asada i tom vremenu ovu mocnu Rusiju …. ne bismo imali ovakav neo-konijalni status i “zivot” …. a bili bi ponovo prva oslobodjena EU drzava (govorim kao celu YU). Mozda bi prosli kao Sirija …. ali oni koji bi proziveli strahote bratoubilackog rata …. mislim da NIKADA ama bas NIKADA vise ne bi dozvolili da nam se iz shatkorskih rupa izmigolje koje kakve vucibatine pod laznim plastom “X” nacionalizma! Neka nam gospod bog prosti sva nasa (ne)dela koje smo uradili … i dadne nam vise pameti i razboritosti da se sada svi EX YU narodi oslobode svojih stetotcina! Do medjusobnog pomirenja moze doci samo ako svako od nas prvo procisti sebe ,… Čitaj više »

Zvrk
6 godine prije

@autor, ne postoje etnički druzi. riječ je o etničkim arapima koji su razvili vlastitu religiju i žive na dosta osobit način. mislim da njima i ne znači previše koncept nacije koliko koncept povezanosti sa svojim plemenom ili “bratom” po vjeri.

Castor3
6 godine prije

A ni rijeci o tome kako je Sirijski diktator od oca naslijedio drzavu, cije stanovnike Assadovi sisaju jos od ranih 70. godina! Ni rijeci niti o stotinu studenata potrovanih bojnim otrovima! Niti u ubojstvima, mucenju i zatvaranju opozicijje! Niti o tome da je mali jruski diktatorcic pobio svu demokratsku opoziciju u zemlji i jdino sto zeli je ruska baza u Tartusu, iz koje ce moci zajebavati sve mediteranske zemlje, a za Siriju ga nije briga…Lijepi su se borci za slobodu tamo okupili: Rusija, Iran, Hezbolah, Assad…

čitatelj portala
6 godine prije

Odličan članak. Osim ovome generalu, slava svim herojima Sirije. I saveznicima od kojih bih istaknuo Ruse. Dobili smo važnu bitku!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI