Afrikanci tuže Veliku Britaniju zbog iskorištavanja iz kolonijalnog doba

Presuda
27 komentara

Grupa kenijskih aktivista podnijela je u utorak tužbu protiv Ujedinjenog Kraljevstva Evropskom sudu za ljudska prava (ECHR). Advokati koji zastupaju narode koji su prisilno napustili svoju zemlju u kenijskoj dolini Rift tvrde da je Ujedinjeno Kraljevstvo prekršilo Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, čiji je potpisnik, dosljedno ignorirajući pritužbe koje su podnijele žrtve kolonijalne vladavine.

„Vlada Ujedinjenog Kraljevstva se sagnula i zaronila, i nažalost izbjegla sve moguće načine nadoknade“, rekao je Joel Kimutai Bosek, koji predstavlja narod Kipsigi i Talai. “Nemamo izbora nego da se obratimo sudu za naše klijente kako bi se istorija mogla ispraviti.”

Britansko carstvo vladalo je Kenijom između kasnog 19. veka i 1962. Narodi koji su živeli u dolini Rift bili su proterani sa svojih zemalja početkom 20. veka. Danas je područje oko Keriča, najvećeg grada u dolini, glavna regija za uzgoj čaja koju uzgajaju multinacionalne kompanije.

„Danas, neke od najprosperitetnijih svjetskih kompanija za proizvodnju čaja, poput Unilevera, Williamson Tea, Finlay’sa i Liptona, zauzimaju i obrađuju ove zemlje i nastavljaju da ih koriste za ostvarivanje značajnih profita“, navode tužitelji u saopćenju.

Ranije su Kipsigi i Talai svoj slučaj iznijeli UN-u, gdje je specijalno istražno vijeće izrazilo “ozbiljnu zabrinutost” prošle godine zbog neuspjeha Londona da prizna svoj dio odgovornosti ili da se izvini za zloupotrebe iz kolonijalne ere.

Tužbu UN-u potpisalo je više od 100.000 ljudi koji su patili od kolonijalne vladavine ili njihovih potomaka, tražeći izvinjenje i reparacije za ustupanje njihove zemlje bijelim naseljenicima.

Podnošenje predmeta Evropskom sudu za ljudska prava pohvalio je odlazeći guverner okruga Kericho, Paul Chepkwony, koji je rekao da je to “historijski dan” za cijeli region.

“Poduzeli smo sve razumne i dostojanstvene korake. Ali Vlada Velike Britanije nam je dala hladna ramena… nadamo se onima koji su predugo patili da će im se vratiti dostojanstvo”, rekao je Chepkwony.

KenijaKolonijalna erasudTužbaUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
1 godina prije

Pa vi ste im dopustili, pitajte poglavicu šta je potpisao

Tupko Glupko
1 godina prije

Ovo me podsjeća na sudske tužbe za silovanje protiv slavnih osoba – koje su jako popularne zadnjih godina – gdje su žrtve odlučile progovoriti nakon 20, 30 ili 50 godina. Prvo u medijima, naravno.
Nisu mogle otići na policiju isti dan kada su silovane, nego se prisjećaju kako je to bilo prije nekoliko desetljeća.

U ovom slučaju o kojem se govori u tekstu ništa od toga – sudska zastara, a i ti koji su to radili odavno su mrtvi. Zemljišta nekoliko puta promijenila vlasnike u tih 100 godina.
Pojeo vuk magare.

Max
1 godina prije

Bilo je i vrijeme.

tihobl
1 godina prije

Podnijeli su truzbu kod sorosevog suda, gdje je pola sudija doslo iz Otvorenog drustva.

1 godina prije

diego garcia, zitelji protjerani u 1950-tim. iseljeni na madagaskar. mnogi jos uvijek zivi.
britansko vlasnistvo, ondje se smjestila americka baza. tuzili britaniju, dobili vrhovnu sudsku presudu. onda se umijesala kraljica, po zakonu iz 14. st. ponistila presudu. sve ucinjeno i objavljeno dan uoci velike nogometne utakmice.

Blatanko
1 godina prije

Poslao bi im Pfizerova cjepiva u vrjednosti 100 mlrd. dolara kao odštetu

hiber
1 godina prije

Bas ce dobiti. Englezi će im još naplatiti civilizacijske poboljšice, ma sto to bilo…

gargamel.
1 godina prije

Pa izvinuce se poslije 200 godina, kao sto su uradili kolonizatori kad su izvrsili genocid nad Indijancima i Aboridzinima.

Dokurčilomi
1 godina prije

TOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!! Samo naprijed i želim vam svu sreću svemira. Zmijsko leglo neljudskosti i širenja zla treba platiti za svoje kraljevske radnje.

dulebg
1 godina prije

Uh, pa sad ako sve vrate – biće London Afrika, a Afrika – Švajcarska? Di to može (((

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI