fbpx

Ako sretnete dječaka iz Afrike, ne darujte mu osmjeh i ne kažite „Willkommen“

Afrika djeca porodica crnci

Ako upoznate dječaka iz Afrike, nemojte mu podariti osmjeh, niti reći „Willkommen“, kao Angela Merkel. Prije svega mu nemojte pomagati tako da njegov dolazak u Europu potičete tako što ćete na brodovima nevladinih udruga čekati na Mediteranu da ga, kao crno roblje, isporuče trgovci ljudima iz Magreba. Ako ga ipak sretnete, nemojte mu podariti osmjeh. On to ne treba.

Umjesto toga, recite mu što možda ne zna. I ne zato što je glup, već zato što mu nikada nisu rekli. Recite mu da je njegova zemlja ista zemlja velikih revolucionara kao što su Thomas Sankara, Samora Machel, Agostinho Neto, Patrice Lumumba, Steve Biko i Nelson Mandela. I tko je i zašto ubio mnoge od njih, uključujući vizionara Muammara Gaddafija.

Recite mu da nafta, zlato, dijamanti, uran i svi drugi resursi pripadaju afričkim narodima, a ne multinacionalnim kompanijama koje ih iskorištavaju.

Recite mu da, kada bi njihove zemlje doista bile slobodne, neovisne i suverene, ne bi živio gladan i u bijedi.

Recite mu da Europa koju sanja ne postoji. I da za njega i sve njih ovdje, postoji samo bijeda, milostinja, prosjačenje, marginalizacija, eksploatacija i ropstvo.

Recite mu da ne mora postati poput nas, već da postoji alternativa, a to je živjeti kao slobodan čovjek u zemlji koja mu daje posao i kruh.

Recite mu da umjesto da sanja o dobrodošlici, treba sanjati o emancipaciji, za svoju zemlju i za svoju djecu.

Recite mu da njegovi neprijatelji nisu europski nezaposleni koje nazivaju rasistima, već kolonijalisti koji ga i dalje iskorištavaju.

Recite mu da se kolonijalizam ne razlikuje od onoga prije jednog stoljeća i da se, unatoč dekolonizaciji, Zapad i dalje miješa u njegov život.

Podle zapadne kancelarije to čine sa svojim hibridnim ratovima, marionetskim državama, trgovcima oružjem i ratnim vođama, plemenskim ratovima i genocidima. Tako siju smrt i očaj u tim mladim zemljama.

Multinacionalne kompanije, koje zahvaljujući sporazumima s vladama i prijateljima Zapada pljačkaju njihove resurse, ostavljaju mrvice stanovništvu. Nevladine udruge i humanitarna pomoć služe da oslabe volju afričkih naroda da svrgnu marionetske režime i postanu gospodari svojih resursa.

Glavna politička bitka se ne smije voditi za otvaranje luka i rušenje granica, već da se vlade bogatog svijeta prestanu miješati u život afričkih zemalja, da im otpišu lihvarski dug i da ulažu u infrastrukturu, zdravstvo i obrazovanje, bez da traže išta zauzvrat, osim mogućnosti trgovanja s resursima u poštenim i jednakim uvjetima.

Objasnite afričkom dječaku da socijalizam nije poklanjanje osmijeha koji ne vrijede 2 centa. Socijalizam je svijest i klasna borba, suradnja, međunarodna solidarnost, suverenitet, neovisnost i samoopredjeljenje naroda.

Ako mu sve to ispričate, njegov san više neće biti da ga nekakva Carole Rackete „spašava“ usred mora i da dođe u Europu brati rajčice ili prodavati drangulije po ulicama.

Čak i to dijete će shvatiti da je jedini istinski spas “oslobađanje od mentalnog ropstva”, postajući borac za slobodu.

To je pjevao i Bob Marley, ali značenje tih stihova, vi frikovi, još niste razumjeli a i dalje ne razumjeti to znači ustrajati u tretiranju tog dječaka kao divljaka koji mora biti civiliziran. Naravno, to znači da će ostati rob, ali ste vi učinili vaše „dobro djelo“

Recite mu sve to i dat ćete mu najveći dar od svih: spoznaju. Tek onda mu se možete radosno smiješiti, iako će u tom slučaju biti malo vjerojatno da ćete ga sresti u ulozi ilegalnog imigranta.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
58 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Nije čovek pametan kako se postaviti.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Siniša

Zašto, jednostavnije od ovog ne može. Naravno, ovo je metafora o jednoj osobi i jednom dječaku, dječak su afrički narodi

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Nije to baš tako jednostavno.

octopus
Member
Famed Member
octopus
1 godina prije

TO!!!!

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije

Bravo Babiću.

URA
Gost
URA
1 godina prije
Reply to  slagerpjevac

njegovo mjesto nije u evropi
njegovo mjesto je u africi
on je ilegalan u evropi
i treba biti vraćen odakle je došao
neka se izbori za sebe u okruženju koje je njegovo
evropa pripada evropljanima i njihovim problemima
milijun njemačke djece luta po njemačkoj
migranti masovno siluju bijelu sirotinju po engleskoj
žuti prsluci su propala stvar od početka
jedino se istočne zemlje drže nekako
jer su siromašne
nordijske zemlje u pred nestankom
švabe će završiti kao portugal
sami su izabrali

krivo Babiću.

Glavna politička bitka
se mora voditi u opismenjivanju
i to što ranijem sa 3-4 godine života
da se uvjetuje razvoj mozga kod djeteta
kako kod ženske tako i kod muške populacije
evropljana ima 500 milijuna
afrikanaca ima 1500 milijuna
evropljani se moraju braniti
svim silama od bilo koje migracije
da sačuvaju svoj identitet
kako materijalni
tako kulturni
tako i genetski

Bam
Gost
Bam
1 godina prije
Reply to  URA

Mogao si to i kraće: Sieg Heil!

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Preseljenja stanovništva nisu slučajna i ljudima se žele isčupat korjeni iz zemlje u kojoj su se rodili i nastoji ih priselit u novu državu di nemaju ničega i nikoga svoga i time ih se politički resetira na nulu, a u novoj sredini su ovisni o politici vlasti koja ih je primila śta po defaultu izaziva sukob da domorodcima.
U Hrvatskoj se također vrši propaganda iseljavanja na način sve je katastrofa, odlazak je jedino rješenje, politički bi se to reklo “odlazak nema alternative” jer vlastima ne tribaju mladi u naponu snage koji bi možda “alternativu” pronašli u pobuni prema vlasti.
Istovremeno se u Hrvatsku doseljavaju migranti čiji se broj krije i vlast manipulira sa statusima registracije. Točno je kako je Hrvatska migrantima samo prolazna stanica i da skoro svi žele dalje, ali je također činjenica kako se imgrantima koji žele ostat u Hrvatskoj sređuju i dodjeljuju stanovi uz činjenicu kako u Hrvatskoj postoje tisuće beskućnika i mladih koji su odselili upravo iz razloga toga šta sa plaćom koju dobivaju nemogu plaćat podstanarski stan.
I tako Hrvati odlaze, afrikanci i arabi dolaze, i kako korporacije grabe afričku i arapsku zemlje tako isprid naših oćiju grabe i slavonsku zemlju jer odlaze oni koji bi je imali snage branit i sa njom radit, a stariji su eutanazirani . . . na vinkovačkoj tv ima jedna emisija “Demokracija” se zove, reprizirana je na Youtubeu, kad se to vidi i čuje gubi se svaka volja za bilo čim i nisan siguran kako u toj emisiji “domoljublje” nije jedan vid specijalnoga rata.

URA
Gost
URA
1 godina prije
Reply to  Moreno

migrantima oduzeti sva prava
tretirati ih kao robu

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Moreno

Obavezno pogledati na Youtube, dokumantarac, Europa-the last battle.

Kihot
Gost
Kihot
1 godina prije
Reply to  Moreno

Taje, taje. Ohoho. Sistemska izdaja vlastitog naroda je dublja od Marjanske brazde. Ne znam tko i što se mora dogoditi da se spriječi potpuna propast.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Moreno

ne trebamo gledati Demokraciju. Dovoljno je 5 minuta Bez pardona na TV Jadranu i nikakva druga mentalna higijena ne treba 😀

crodaemon
Gost
crodaemon
1 godina prije

dobar

Stjepan
Gost
Stjepan
1 godina prije

Trebao bi svaki zapadnjak prvo reči sebi:”Sramota me što pripadam grupaciji koja ne mari za narode ugnjetavane od naših milijardera! Sramota me što prihvaćam ljude koji se u jutro probude, i navečer kada idu spavati, sami sebi tepaju da je svijet njihov zato što mogu spasiti svaki taj dan 20-30 tisuća djece od umiranja od gladi, a ipak neće jer se tako osjećaju moćnije, izuzetnije, …”
Eh da, pričam gluposti, večina ne shvaća (jer im ego ne dozvoli) ni da je sama izigrana od istih IZUZETNIH svjetskih moralnih padavičara !!

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Stjepan

Sramim se što sam pripadnik te civilizacije, nemočan, ne prihvačajuči, ne podržavajuči nevedenu grupaciju.
Mogu je jedino prezirati

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije
Reply to  samo tako

A kojo ti to “civilizaciji” pripadas?

Tom
Gost
Tom
1 godina prije

Govna politicarska
Gledam u Bjelovaru preko noci osvanuli migranti kazu gradonacelnik im radi nove stanove dok po gradu samohrane majke sa djecom traze stan jer ih sa djecom niko ne zeli primiti i ako ih neko primi odere ih za stanarinu u nekoj vlaznoj supi
Bjesan sam zbog toga
Postavljam si pitanje jel visevrijedi brkati migrant ili samohrana majka da troje djece
Socijalna stanove dobivaju samo cigani pa cak i koji nisu socijala
Govna izdajnicka znajte da su prvo na redu domaci ljudi pa tek onda migranti

URA
Gost
URA
1 godina prije
Reply to  Tom

točno tom
zato postoje izbori na kojima ćeš tražiti
da se izgrade domovi za samohrane majke
a da se migranti protjeraju jer su ilegalni
i ne spadaju po niti jednom kriteriju
u ovu državu, narod i društvo
moraš se politički anažiati i supljati istomišljenike
ne kroz već postojeće institucije
jer su te korumpirane
moraš ići u medije

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  URA

A ja sam se ponadao, da si otisao, na najavljeno krstarenje.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije
Reply to  Tom

Sigurno je da nasoj prokletinji od veleizdajnika vise vrijedi migrant od nasih gradjana. Za migrante ostaju na polozajima, dobivaju dzeparce od 10 000 mjesecno, ili rade sto im se kaze kako se ne bi na svjetlu dana pojavile male gadne bolesne prljave tajne. Svi uvezeni vrijede vise od nas, na zapadu je tako vec desetljecima.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Staš mu reći kad smo mi veći afrikanci od afrikanaca , ja ovim nasim afrikancima i svojim primjerom i pričom govorim , ali dzaba…

URA
Gost
URA
1 godina prije
Reply to  Alen

govori za sebe

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Alen

Alen
Naravno. Korumpirani poglavice. A i uprava. Isto.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Lucija

A ni radni narod ne upotrebljava mozak često.. Lakse je tudje nego svoje.. Makar na prvu se tako čini..

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Alen

@Alen
“Našeg boksača, dragi gledatelji, prepoznati će te po bijelim gaćicama, a njegovog protivnika iz Kenije, po crnim gaćicama.”

Stajerc
Gost
Stajerc
1 godina prije

Get up, stand up: stand up for your rights!
Get up, stand up: don’t give up the fight!

😎

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Stajerc

Ili sto bi sejo s. rekao : otpor stoko !

Son of Alerik
Trusted Member
1 godina prije

Od 1950. g do kraja 20.stoljeća, stanovništvo Afrike se učetverostručilo. Još sredinom 80-ih godina broj stanovnika iznosio je oko 380 milijuna. Danas je u Africi milijarda i 300 milijuna ljudi. Ne postoji država, kontinent na svijetu koji bi mogao takav streloviti rast stanovništva pratiti gospodarski. Da je gospodarstvo raslo s istim postotkom kao i stanovništvo, opet bi Afrika bila jednako siromašna, ali nažalost, gospodarstvo je raslo sporije.
Zapad ima povijesnih odgovornosti za Afriku zbog kolonijalne prošlosti. Zapad to nemilice plaća Africi. Svake godine poklanja (POKLANJA) afričkim državama oko 50 milijarda dolara!!!!
Ne dopustite nikomu da na nas svali krivnju za stanje u Africi. Niti na Europu!!!!!!
Zapad je u 21. stoljeću u tri navrata oprostio/izbrisao desetke milijarda dolara duga afričkim zemljama (točnije 140 milijarda dolara)..
Zapad ne lihvari Afriku.
Zapad odavno nije odgovoran za Afriku.
Najmanje smo to mi ovdje. Nitko nam nikad nije oprostio ni centa duga, mučimo se i borimo sami. Naše stanovništvo desetljećima stagnira i smanjuje se. To je naša odgovornost. Afrika nije.
Stoga,misli li dobro Africi, Zapad mora najprije smanjiti pomoć, a s vremenom je u potpunosti obustaviti. Prava pomoć bi bilo ulaganje u afričko gospodarstvo, ali Zapad nije socijalistički pa da komitet naredi ulaganje, nego ulaganja ovise o povratu. U Afriku stoga može ulagati samo Kina. Neka joj je sa srećom. Samo što i Kina to čini tražeći kamate ili vlasništvo nad resursima.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Haahahahahahahahahahah..

Son of Alerik
Trusted Member
1 godina prije
Reply to  Alen

Alen
Hoćeš tako kreveljeći se reći da bi Turska morala Bih godišnje plaćati barem 2-3 milijarde dolara zbog 600 godina kolonijalizma?

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Neka hvala , ispišali bi krv za svaku marku ” oštete ” kao sto afrikanci pišaju..
Znas valjda da ne postoji nista dzabe , a poklon u ekonomiji je nepostojeća kategorija…
Da ti ne duljim i ne pisem kako to funkcionira upućujem te na čitanje kako je zavrsavala novcana pomoć BiH nakon rata…
E tako zavrsavaju i evropski “pokloni ” africi..

Son of Alerik
Trusted Member
1 godina prije
Reply to  Alen

Znači da se ipak slažeš s mojom konstatacijom da Zapad treba prestati s pomoći Africi? I da, kako je završavala europska pomoć BiH? Ne znam.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Zapad treba da prestane da se petlja u ostale strane svijeta… Sve ostalo je lako..

Kihot
Gost
Kihot
1 godina prije
Reply to  Alen

da, ali vi se onda zapravo slažete. Ili sam ja nešto propustio? problem Afrike je taj što je u trenutku kad su ju kolonijalne sile počele iskorištavati radi resursa, njeno autohtono stanovništvo je bilo na civilizacijskom nivou ranog kamenog doba. Možemo mi trabunjat o tome kako su živjeli u skladu sa prirodom, ovo ono, ali činjenica je da oni jednostavno nisu znali i imali kapaciteta za bolje. I danas je veliki problem što se ne smije govoriti o nekim znanstvenim činjenicama jer eto nisu politički korektne. Tipa, SOA kaže kako se nisu gospodarski razvili usprkos silnim miljardama koje se bezpovratno upumpavaju, a kako će kad je prosjećni IQ stanovništva Gabona, Sudana, Čada, Somalije, Ugande itd, takav da bi se na zapadu a bogme i istoku, smatrao rubnom mentalnom retardacijom, tj legalno bi im se mogla uzeti poslovna sposobnost. No to nije lijepo ni politički korektno za reći. Nadalje, oni koji su malo pametniji, iz ovakvih ili onakvih, pa možda čak i legitimnih razlogu, jednostavno se pobrinu za sebe i svoje obitelji, ponajprije klasičnom korupcijom. Dalje, nevezano za bezpovratne miljarde koje dobivaju, i dalje im resurse gule multinacionalke za svoje interese i megaprofite. Ne vidim neko jednostavno rješenje za Afriku. Ne mislim da bi se lova trebala prestati upumpavati, trebala bi, ali crno na bijelo u izgradnju škola, fakulteta, bolnica i za dovoljno sposoban kadar koji bi tamo radio. Nadalje trebalo bi kažnjavati multinacionalke za izrabljivanje tamošnjeg stanovništva u matičnim zemljama tih kompanija, sve dok ne daju odgovarajuću kompenzaciju za ono što crpe umjesto da CEO ovi uzmu stotine miljuna bonusa. Tako da opet, nema tu jednostavne solucije. Trebalo bi satrati cionističku globalnu ekonomiju duga i megaprofita za mali broj ljudi, da bi se se to opet u kaskadama odrazilo i na Afriku i onda opet pitanje je koliko bi utjecalo na razvoj tamošnje populacije intelektualno i u kojem smjeru.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Kihot

nije ti ni ovo točno. poznato je da je mali bio jedna od najbogatijih država na svijetu, etiopija ima kontinuitet državnosti 2 tisućljeća. jake države su imali kongo, ašanti(današnja gana), merina na madagaskaru, jorube itd. tek su ih kolonijalisti silnim podjelama i robovlasništvom sveli na sveopću sirotinju.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

“Dragi gledatelji, obratite pažnju: na stadionu u Istanbulu samo policijski psi nemaju brkove!?”

URA
Gost
URA
1 godina prije
Reply to  Alen

Haahahahahahahahahahah..
kalif mjesto kalifa

Ana
Gost
Ana
1 godina prije
Reply to  Alen

Koji je tebi moj?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Soa.
Osobno se sjećam kada si tvrdio da su kamate na kredite koje su Rusi dami Agrokoru v e ć e od drugih…
Navedi primjere gdje to Kina radi. Provjerljive.
Ma pustimo i Kinu…
Otkud ti brojke? Te milijarde.
Ono što jest zabrinjavajuće jest rast njihove populacije. I to što većina koja ovdje dolazi jesu problematični tipovi.

Istočna Europa nikad nije kolonizirala Afriku.
Za utjehu, onima koji dolaze to je potpuno svejedno. I ti si za njih ‘prokleti bijelac’.
Pa postoji jedan zgodan video gdje jedan crni džentlmen objašnjava drugima kako je dovoljno reći bijelcu da je rasista, i ovaj se odmah povuče…i izjavljuje da se on najviše raduje uklanjanju bijelkinja.
To te treba zabrinjavati.

Jozo
Gost
Jozo
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Son kvrcno

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SOA, nekada me iznenadiš svojim pisanjem i pokažeš da ti nema ravnog ovdje na portalu, ali ta genijalnost ima u drugu stranu.

Afrikance je zapadna “pomoć” uništila. Gotovo svi predsjednici su školovani na Zapadu i pripadaju masonskoj loži. Baš svi. Bez izuzetka.

Samo 200 milijardi pametno uloženih eura, Afriku može dignuti iz pepela. Napredak bi automatski smanjio demografski bum.

Ostavimo te ljude na miru i eventualno im pomozimo (ne besplatno) da krenu svojim putem. Ionako im treba 100 godina da dođu na razinu zapada, čime nisu nikakva prijetnja.

Arkaj
Gost
Arkaj
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SOA ovako lijeko upakovan Bullshit nisam odavno pročitao. Zbog tvojih prethodnih komentara, koji su ista kategorija kao i ovaj zadnji, pretpostavljam da ovdje komentiraš po zadatku. Jedino nisam siguran da li se honorar isplaćuje u domaćem ministarstvu istine ili nema transmisije pa gazde direktno plaćaju u eurima ili dolarima. Za afričku nesreću direktno je odgovoran zapad, prvo zapadnoevropske kolonijalne sile poput Britanije, Francuske, Portugala, Belgije, Italije itd. a nakon dekolonizacije toj bijedi lijepo pridonose i SAD. Od devedesetih, kao glasačka mašina i sluge koje lopovu drže vreću dio krivice snose i istočnoevropske države. Gadafi je bio borac za interese ne samo libijskog naroda nego i cijele afrike a sudbina koja ga je snašla dobar je pokazatelj zašto afrikanci žive u bijedi i ko to ne dozvoljava da afrikanci upravljaju sami s sobom….
Inače Babić se obraća na pravu adresu ali s pogrešnom porukom. Evropska radnička klasa mora shvatiti da je cijela priča o ljudskim pravima emigranata da dođu živjeti u evropu pokrenuta od onih istih političkih i ekonomskih elita koje te države sistematski pljačkaju i time drže u bijedi a emigranti im trebaju kao rezervar jeftine, neorganizirane i socijalno nepovezane radne snage kojoj će i mala nadnica omogućit puno bolji život nego bi ga imala da je ostala doma. Stoga treba zakonski zabraniti rad emigrantima a sticanje državljanstva maksimalno otežat. Ako radnička klasa i sindikati uspiju političkim pritiskom progurat takve zakone emigrantski problem riješit će se preko noći….

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Je, je otmu im 3000 miljarda $, a onda im, veliki humanitarci poklone mrvice, koje naravno idu kroz podobne politicare, tako da tamo gdje bi trebalo, dodje… malo vise od nista.

NOORDUNG NSK
Gost
NOORDUNG NSK
1 godina prije

Ja to govorim našim “lukrativnim” informatičara, pa im ipak ne dolazi do tog ganglija kojeg ponosno nazivaju mozgom. Ljudi teško prihvaćaju istinu i ne odriču se iluzija.

Belegija
Gost
Belegija
1 godina prije

Da Babicu, to je jedan od nacina sistematskog rješavanja problema kao sto je rad na svijesti, mada je i to upitno kod gladnih koji nisu uspjeli rijesiti osnovne ljudske potrebe (dali se sami ne mogu do tog stepena izgraditi ili ih namjerno drze u takvom stanju, je za neke analize…). Svaljivati sve na ledja jedne Carole koja cak nema jednoglasne podrske ni u svojoj zemlji je malo okrutno…Ona je takodje zrtva, necijih dobro isplaniranih igara …

Koča Popović
Gost
Koča Popović
1 godina prije

Tekst šjor Babića liječi! Tragedija je što takav, makar i kratak uradak, ne može doći do glavnostrujaških medija.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

E, da. I oni koji su imali nešto protiv socijalizma valjda shvaćaju što je značio nestanak SSSRa…
Ravnoteža. Pa i aktivno pomaganje nekih narodnih pokreta.
Ovako – anarhija.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Zaboravh napisati , odličan tekst Babiću..👌👍💪

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Opet ste samog sebe nadmasili.

Mada, dodala bih jos jedan “detalj”. Kada jedan otac ima 42 djece od sest zena, da njegova zemlja zadrzava sve svoje resurse, kakva je tu pomoc i napredak? (Osobno sam razgovarala sa jednim od te djece, i takva “familija ” nije rijetkost!

Sarka
Gost
Sarka
1 godina prije

“da se vlade bogatog svijeta prestanu miješati u život afričkih zemalja, da im otpišu lihvarski dug i da ulažu u infrastrukturu, zdravstvo i obrazovanje, bez da traže išta zauzvrat, osim mogućnosti trgovanja s resursima u poštenim i jednakim uvjetima.”-reci malom crnci.
I onda se nemoj ljutiti kada ti kaze
NE SERI!

Hattori Hanzo
Gost
Hattori Hanzo
1 godina prije

Predobro napisano.
Zapad im je uzeo sve resurse,prirodna bogatstva testirali na njima sve uzgojene viruse i sada im uzima najvrijednije, mlade ljude.
Globalistima su preskupi radnici iz istocne europe koji rade ispod cijene.Trebaju im robovi koje ce ubjediti da su slobodni i spaseni od siromastva.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Tako je.
U Libiji su nestali crnci, jer su bili bez klanova i zato su podrzali Pukovnika. Zene su u logorima za silovanja. Posle napornog radnog dana svracaju momci tuda da se opuste malo. Malobrojni preziveli muskarci se kriju u rusevinama gradova i ponosni ocevi vode sinove u lov na crnce preko vikenda. To su retke zveri sada. 30 000 ih umiru u pustinji godisnje, jer eto prohtelo im se je da migriraju malo, bez ikavih razloga.
E, ako srecete takvog recite mu: „Du bist nicht willkommen“, jer tvoje prisustvo uznemirava nasu iracionalnu reakciju.

CAN
Gost
CAN
1 godina prije

10ka za članak.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

E, moj druze i istomisljenice (nadam se da se ne ljutite, kako Vam se obracam), Babicu, slazem se sa svakom napisanom rijeci. Ali, zapadni razbojnici, ne bi mogli do kosti glodati prebogatu Afriku, da njihovi ‘predstavnici naroda’, nisu sljam i izdajnici isto kao i nasi. Obicni, radni ljudi, kao i ta jadna djeca (koja dolaze iz drzava u kojima je tesko sjetiti se sto nema), su samo zetoni za kusuranje, onih koji odlucuju o svemu. Misli li itko razuman, da je Njemacka pustila milione imigranata iz humanih motiva? Treba im mlada radna snaga, ali su se ipak malo zeznuli, 70% imigranata zivi na drzavnoj sisi i ne pada im na pamet ista raditi. Socjalizam, spomenut u tekstu, je za veliki dio svijeta, nedostizno, imaginarno stanje, u kojemu covjek covjeku nije vuk. Dobara i blagostanja, na ovoj nasoj planeti ima i vise nego dovoljno, i to ne da nitko ne bude gladan, nego da svi zive dostojno. Kada 1% sakala, ne bude posjedovalo 99% svjetskog bogatstva, stvari ce krenuti na bolje. Kada ce to biti? Mislim da bez rijeka krvi, i spaljene zemlje, nece biti, nazalost, napretka. Volio bih da se moj pesimizam pokaze neosnovan, ili pretjeran, ali nazalost stvari tako stoje. Jos, cestitka svakome, tko je moj komentar procitao do kraja.

VasilisaPremudra
Member
Famed Member
VasilisaPremudra
1 godina prije

Svako, ali bas svako dijete na svijetu zasluzuje da mu se pristupi s iskrenim, sirokim osmjehom na licu.
Pa tako i africki djecak iz gornjeg clanka. Narocito djecak iz gornjeg clanka. Zasluzuje i da mu se uputi topla ljudska rijec, i da ga se nahrani, napoji, utopli, udomi…
U nevolji je.
Dijete je.
Prvenstveno zasluzuje (bezbrizno) djetinjstvo, a ne geopolitickoekonomskomoralizirajucu lekciju o bjelosvjetskoj bescutnoj nepravdi koje je zrtva i koju bi eto dakle on osobno trebao ispraviti.

Uskratiti djetetu (cak i) osmijeh poradi zgadjenosti svjetskim poretkom i neslaganja s prljavim politickim igrama?!?

Place mi se.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Nemisli on doslovce valjda da se trebas namrstit i pocet djetetu od par godina pojasnjavat o gore navedenome…Tekst se ne odnosi sigurno na malo djete, prije na mlade koji se spremaju na put…Pokusajte vidjeti sta covjek zeli reci u prenesenom znacenju…Sto posto sam siguran da on to nebi djetetu malome napravio…Stoga obrisi suze i ne placi, nije on nista lose mislio…

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

NAJBOLJI CLANAK NA OVU TEMU IKADA!!! BRAVO!

mla
Gost
mla
1 godina prije

moš ti “objašnjavat’ koliko god oš i moš ali vjera je uvijek bila i biće jača od činjenica… i predrasude su vjerovanja.

elem, brazilci tamnije puti po favelama me bez iznimke nazivaju gringo. džaba moje objašnjavanje da nisam gringo, zapravo ono što mislim i vjerujem da je gringo, bijelac sam, a njima je to jednako gringo jednako bogat…

tako i po azijiskim zabitima, bijelac jednako amerikanac jednako bogat….

oke, relativno i jesam/smo više/manje bogati u odnosu na njihovu sirotinju….

što se tiče afrike, između istalih, živim i radim s kolegama i kolegicama iz afričkih zemalja, pa znam ponešto o njima iz prve ruke, a ne iz dokumentaraca ili kafanskih priča.

za tango je potrbno dvoje. otkad je svijeta i vijeka. hoću reći, da, svakako, kolonijalizam i njegova neo inačica, odgovorni su za veliki dio njihovih problema, ali i sam narod svojevoljno sudjeluje u vlastitom zaostajanju i siromašenju.

nigerijci: zaposleni nepotizmom po sistemu plemenskih veza. dobije bogomdan posao i neće da radi. doslovno. odnosno radi najmanji minimum, glasno se hvaleći da je on nećak/rodijak tog i tog… toliko su bahati i lijeni da uspiju pokvariti inače radišne filipince…. to je situacija downstream, mogu mislit šta se dešava upstream.

tko je putovao afričkim zračnim lukama zna da uvijek valja imati spremno po svežnjeve 20-30-50 usd koji ti služe da otkupiš vlastiti pasoš. nakon što ti ga nekakvo uniformirano lice oduzme. s ciljem da ti izbije pare… fair game si za bilo koga s uniformom…. ok, firma to zna pa refundiraju…

južnoafrička republika. bio za vrijeme apatrhejda i poslije. dobro poznajem nekoliko bura (inače, daleko najveći rasisti koje sam sreo) ali i zulua. zulu su mlađa generacija. male and female. pametni, vrijedni, kulturni, oboje izvrsni i profesionalci i drugovi ali su radne navike dobili na našoj firmi gdje svi rintamo 120%

isto kažu da im je doma korupcija i nepotizam najveći problem. zatim idu kulturološki problemi naime, zulu su poznati i poštovani ratnici. muškarci. a žene su rađale, odgajale, kuvale, okopavale, čuvale stoku, sve osim ratovanja. neki muški bi za to vrijeme džabelebarili jer nije bilo rata pa nisu imali šta radit. jer jednom ratniku ne priliči da radi ženske poslove…

ok, ovo je doslovno karikirano, ali neki su promjenu vlasti shvatili prilikom za bogaćenjem bez rada…

primjer farmi u zimbabwe. oduzeli farme bijelcima. mugabe ih dao braniteljima. ovi pobili i pojeli stoku. oranice se bez obrađivanja pretvorile nazad u bush. pa danas gladuju i migriraju gdje ih na jugu preziru, mrze, a nerijetko i ubijaju lokalni…. a nekad bili breadbasket afrike

kraj aparthejda trebao je značiti da dolazi doba ravnopravnosti. krenuo je tzv affirmative action koji se gotovo istog momenta po uvođenju pretvorio u, ponekad groznu, karikaturu. recimo, supruga jednog kolege, bijelca, bila je nastavnica engleskog. dobila je otkaz a na njeno mjesto došao je nekadašnji domar (janitor), nakon kratkog kursa i dobivanja neke mickey mouse diplome. ofkors, imao je vrhunske rodijačko-braniteljske (anc) odlike za dobivanje posla….

uglavnom, meritokracija i ravnopravnost nula bodova…. korupcija i nepotizam na kvadrat.

afrikanci, kao i mi ovdje na balkanu, prvo moraju tome stati na kraj. a ne prodavati vlastiti obraz, čast i neovisnost strancima za šaku dokara/eura… milijarde su pokradene, a djeca raznih diktatora se qurče po svijetu u ferrarijima i lamborghinijima dok doma raja gladuje…

nb
radio/radim s kolegama iz sar, ghane, liberije, nigerije. situacija svugdje više manje ista….

inače, svi kažu da kod nas hrvata ne osjete ni trunke rasizma u ophođenju s njima. to mi je i dosta filipinaca i arapa po sjevernoafričkim lukama znalo reći. kažu da se to točno da osjetitit. od hladno/prezrivog britanskog do liberalno njemačkog kad im se obraćaju ko maloj djeci (retardima), ljigave i patroniziraju ih….
ful mi je drago to bilo čut. ali, nažalost, morao sam im priznat da bi doma u hr sigurno osjetili rasizam kao i drugdje… jer ovo gdje mi živimo i radimo posebna je sredina s posebnim sojem ljudi…

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik