”Ako vi napadnete naše gradove, mi ćemo napasti vaše,” upozorava Hezbollah usred velikih vježbi izraelskog zrakoplovstva

Izraelske vazdusne snage vjezbe
64 komentara

Izraelsko ratno zrakoplovstvo izvelo je 60-satne vježbe, koje su završile u utorak. U vježbama je sudjelovalo oko 85 posto ukupnog osoblja zrakoplovstva. Vježba je uključivala simulirane napade na više od 3.000 ciljeva Hezbolaha, kao i na libanonsku civilnu infrastrukturu, kao odgovor na hipotetički napad Hezbolaha na zrakoplovstvo IAF-a.

Hezbollah nije zainteresiran za pokretanje sukoba s Izraelom, ali pribjeći će vatrenom protuudaru u slučaju napada, upozorio je Hassan Nasrallah, čelnik libanonske milicije i glavni tajnik političkog pokreta.

“Ne tražimo sukob, ali ne zaboravljamo krv naših mučenika”, rekao je Nasrallah u obraćanju na libanonskoj televiziji u utorak. “Ali ako se dogodi sukob, mi ćemo ga prihvatiti. Upozoravam da će čak i igra od ”nekoliko dana borbe” biti opasna igra za Izraelce i da će ih dovesti do nepoželjnih posljedica”.

„Ako rat izbije, Izraelci će vidjeti događaje kojima nisu bili svjedoci od osnutka države Izrael. Dakle, prestanite se igrati vatrom. Mi smo u Eri otpora“, dodao je Nasrallah.

Optužujući Tel Aviv za djelovanje izvan granica međunarodnog prava i za slijepo “uništavanje gradova i ubijanje civila u svim njihovim ratovima”, Nasrallah je upozorio da će, ako rat izbije, Hezbollah pribjeći osveti. „Ako Izrael bude bombardirao gradove u Libanonu, tada ćemo mi bombardirati gradove u Izraelu, a ako bude bombardirao sela u Libanonu, mi ćemo ponovno bombardirati izraelske gradove. Ako ID napadne naše vojne ciljeve, mi ćemo napadati i izraelske vojne ciljeve“, rekao je.

Komentari šefa Hezbollaha uslijedili su nakon završetka 60 vježbi u trajanju od 60 sati izraelskih zračnih snaga, koje su nazvane ”Ruža Galileje”, koje su se održavale od nedjelje do utorka i u kojima je sudjelovalo oko 85 posto osoblja IAF-a, uključujući pilote, tehničare i ročni sastav. Vježbe su se temeljile na premisi hipotetičkog raketnog napada Hezbollah na lovce IAF-a. U vježbama je IAF obavio brze i šokantne napade na ciljeve u Libanonu, uključujući mostove, elektrane i zračne luke. Vježbe su također uključivale obuku za koncentrirane udare na više od 3.000 ciljeva Hezbolaha tijekom 24 sata i obuku protuzračne obrane od raketnih napada Hezbollaha na izraelske vojne baze i gradove.

Desetljeća napetosti

Hezbollah i Izrael posljednjih su se godina sukobili na desetke puta, na libansko-izraelskoj granici, a 2006. su vodili i pravi rat, u kojem se libanska milicija borila s ID-om. Rat je završio s pat pozicijom, prije nego što je potpisan prekid vatre uz posredovanje Ujedinjenih naroda. Iran je kasnije otkrio da je pružao savjetodavnu pomoć Hezbollahu, a zapovjednik Revolucionarne garde Qudsa, Qasem Soleimani osobno je sudjelovao u 33-dnevnom sukobu. Unatoč velikoj nadmoći u opremi i postrojbama, izraelske snage suočile su se u brutalnim uličnim borbama s libanonskom milicijom s gubicima, koji su bili veći od očekivanih.

Od rata se smatra da je Hezbollah prikupio velik arsenal taktičkih raketa i najmanje nekoliko desetaka balističkih projektila, uključujući Fateh-110; iransku cestovnu mobilnu raketu zemlja-zemlja. Izrael je razvio niz proturaketnih sustava kako bi porazio te sustave, uključujući željeznu kupolu, ali djelotvornost tih sustava dovedena je u pitanje. 2013. godine analizom izraelske akcije 2012. u pojasu Gaze otkriveno je da je sustav uspješno presreo manje od trećine projektila koje su militanti iz Gaze ispalili na Izrael.

HezbollahIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
64 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tatanka Yotanka
3 godine prije

Ovaj eventualni sukob Izraela i libanonskog Hesbolaha bio bi veoma brutalan i sigurno bi ostavio vidljive posljedice na obe strane u sukobu. Izrael bi poduzeo masovnu zračnu kampanju uništavao bi vitalne vojne pa i civilne ciljeve u libanonu ali bi se ipak više skoncetrirao na Hesbolahove ciljeve, tj skladišta raketnih projektila, koje je Hesbolah u zadnjim godinama dobio od Irana. Izraelcima su lokacije raketnih skladišta dobro poznate, jer je svih ovih godina Izrael vršio intenzivna zračna i satelitska izviđanja svih sumnjivih lokacija, za koje je sumnjao, da Hesbolah čuva svoje raketne projektile. Postoji jedna činjenica, koja ide na ruku Iztraelcima, a to je učešće Hesbolaha u sirijskom ratu, gdje su na Strani Asada i Iranaca angažirane elitne Hesbolahove jedinice, dok su u libanonu ostale one drugorazredne koje se sastoje od vojnika starije dobi i mlađih članova Hesbolaha, i zbog takvog stanja stvari udarci Hesbolaha na Izrael ne bi bili previše… Čitaj više »

ףךפםן
3 godine prije

Hoce li biti sta od one 900 prijetnje osvetom od zamotanih iranskih mula??
😂😂

Max
3 godine prije

To je bilo pošteno upozorenje. Naime Hezbollah je još 2006 uspio poraziti tehnički nadmoćniji IDF gerilskom borbom i asimetričinim ratom. Vatrena moć i borbena sposobnost Hezbollaha od tada su višestruko porasli. Hezbollah je dao golemi doprinos u uništenju ISILa Vrhunski uvježban indoktriniran za borbu do smrti opskrbljen modernim raketnim sustavima od strane Irana koji bi u slučaju sukoba također pomogao. Spominje se u tekstu odlična Iranska raketa Fateh !10 siguran sam da nije jedina u njihovom arsenalu veliki broj primjeraka cijevnog i raketnog topništva , Prema navodima portala Logično kadrih ispaliti i do 100 000 projektila. Nažalost nema više generala Sulejmanija, Ali i sve navedeno je dovoljno da po drugi put slomi zube IDFu koji zaista jesr respektabilna sila ali zadnjih desetlijeća navikla mlatiti samo Palestinske civile i lako naoružane grupe. Hezbollah nije ni jedno ni drugo.

Marko Predator
3 godine prije

Pazimo se mi da seje kod nas na balkanu opet ne zarati!!! Satanisti svuda žele rat pa i nau balkanu opet!!! Pamet u glavu i ne vredajte se na nacionalnoj osnovi to oni i hoće opet da se zamrzi narod, zavadi pa vladaj!

dinko grgat
3 godine prije

Sirija je tamo u susjedstvu.Moglo bi biti jako gusto ako Rusi procijene da su ugroženi njihovi vitalni interesi.Štoviše već su zračnim i raketnim upadima oko Damaska uzrujali ruskog medvjeda,a to se nikada ne isplati.Izgleda da u sadašnjoj konstelaciji svjetskih odnosa Rusi razmišljaju bitno drugačije nego ikada ranije.Osim toga nisu nikada bili oružano moćniji nego danas.Hezbollah im u tom slučaju može biti prirodni saveznik.

gigi pinna
3 godine prije

Živi u nadi i umri od gladi.
Rusija se nada da im EU neće nametnuti dodatne sankcije, Iran se nada da će ím Ameri ukinuti postojeće sankcije (znači dedólarízacija negdje zapela) i zato samo prijete Zio-nazijima. Ako dođe do ponóvne njihove agresije tući će masovno po libanonskim civilnim ciljevima jer Hezbi ne mogu na fronti ništa.
Zio nazi se primire tek kada dobiju šaku u zube.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI