Alarmi aktivirani u blizini izraelskog nuklearnog reaktora zbog izvještaja o eksplozijama i protivraketni sistem pokrenut

Izraelsko nuklearno oruzje
13 komentara

Zvuk sirena je ispunio vazduh u izraelskoj južnoj provinciji Negev u blizini tajnog nuklearnog postrojenja Dimona, uz izvještavaje o višestrukim eksplozijama koje su se čule daleko od mjesta i odgovoru protivraketnih sistema.

Sirene su se začule u Abu Krenatu – selu udaljenom oko 21 kilometar sjeverozapadno od Nuklearnog istraživačkog centra Shimon Peres Negev u pustinji Negev – nakon izvještaja o eksplozijama iz okoline nuklearnog postrojenja u četvrtak ujutro, navodi Jerusalem Post. Vojni glasnogovornik rekao je da incident nije rezultirao žrtvama.

Društvenim mrežama kruže nepotvrđeni snimci na kojima se u daljini čuju sirene. Mjesto na kojem je video snimljen je nejasno. Kruži i drugi snimak koji navodno prikazuje trenutak kada su izraelski odbrambeni sistemi presreli raketu.

Izraelske odbrambene snage objavile su izjavu na mreži kojom potvrđuju da su u selu aktivirane sirene, dodajući u nastavku da zvaničnici vjeruju da je raketa zemlja-vazduh lansirana sa sirijske teritorije i da je izvršen kontra napad. „Kao odgovor ID je napao bateriju koja je lansirala raketu i druge raketne baterije zemlja-vazduh na sirijskoj teritoriji“, rekla je vojska.

Novinar Reutersa udaljen oko 90 kilometara od Dimone izvjestio je da je čuo eksploziju nekoliko trenutaka prije nego što je vojska upozorila stanovnike na incident SMS porukom, dok je Post citirao Izraelce koji su rekli da su čuli „glasne eksplozije“ koje su „potresle kuće“ daleko od Jerusalima.

Glasnogovornik ID Hidai Zilberman rekao je kasnije novinarki Posta Anni Ahronheim da je u očiglednom napadu korištena raketa velikog dometa SA-5, za koju je rekao da je ispaljena prema Izraelu i eksplodirala na jugu Negeva. Lansiranje je uslijedilo tokom izraelskih udara na Siriju, dodao je on, ne iznoseći detalje.

Iako izraelska vojska rijetko potvrđuje udare na Siriju, premijer Benjamin Netanyahu pohvalio se „stotinama“ bombaških napada na sirijsku teritoriju tokom višegodišnjeg građanskog rata u zemlji protiv džihadističkih militantnih grupa. Tel Aviv je takođe često isticao da će osporiti prisustvo Irana u Siriji, gdje je podržao vladine napore, tvrdeći da će Teheran koristiti zemlju kao poprište za izvođenje napada.

Počevši sa radom 1960-ih, nuklearno postrojenje Dimona sadrži jedan od nekoliko izraelskih nuklearnih reaktora. Iako izraelski zvaničnici tvrde da se lokacija koristi samo za istraživanje, 1986. godine bivši tehničar u Dimoni, Mordechai Vanunu, tvrdio je da je taj objekat dio neprijavljenog programa nuklearnog naoružanja, prosljeđujući britanskim medijima fotografije i detaljne tehničke opise koji izgleda potvrđuju njegove eksplozivne navode. Kasnije su agenti Mosada u Italiji uhvatili Vanunua, vratili ga u Izrael i osudili za izdaju i špijunažu. Od tada je pušten iz zatvora, ali ostaje u Izraelu pod velikim restrikcijama.

Na osnovu Vanunuovih otkrića, Times je procijenio da je Izrael 1986. godine imao dovoljno fisijskog materijala za nekih 20 vodoničnih bombi i 200 fisionih bombi, iako je zemlja isticala politiku „nuklearne dvosmislenosti“ i nikada nije javno priznala nijedan program naoružanja.

eksplozijaIZRAELNuklearni reaktor
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tomi
2 godine prije

Ma bezveze nesto , jedna kilava raketa prosla odbranu

Dokurčilomi
2 godine prije

Pokrenuta protuzračna obrana zbog protuzračne rakete koje je promašila cilj i prošla sve linije obrane te pala na tlo. Hahahahahahahaha

Neko ime
2 godine prije

Svaka raketa zemlja-vazduh, na kraju postane zemlja-zemlja, osim onih koje su lansirane kao takve…
Khm, khm, ako tu gdje dima ima, ima i vatre, čini mi se da ne bu bilo više olakog cipelarenja po Siriji i Irancima…A Iranci su i Jenkima pokazali da se može pogoditi štošta u Iraku…

Bosanac
2 godine prije

Eto sad im se građani neće brinut što vlast nad njima provodi “vakcina torturu”, nego će se brinut da ih ne pogodi kakva raketa.

Sony
2 godine prije

Portal treba novo ime *KORONA* zaista pretjerujete sa koronom svaka deseta vijest nije o koroni .

Zagor
2 godine prije

Na tu jadnu S-200 raketu je pucano iz 4 US Patriota, 6 Izraelskih Patriota i 2 Davidove praćke.
Svi su fulali.

Max
2 godine prije

Riječ je o Zsastarjeloj Sovvjetskoj raketi S200 koja je obrambeno oružje I njavjerojatnije je ispaljena kao dio plotuna koji je trebao presresti i oboriti izraelske rakete kojima je napadnut Sirijski teritoriji. To nipošto nije trebao biti problem za razvikanu Izraelsku protuzračnu obranu. Inače govori se i o eksploziji u Izraelskoj tvornici raketa. Sumnja se na sabotažu , diverziju, ::)

Zvrk
2 godine prije

razumljiv mi je tvoj stav. nisi jedini kojem se ne da čitati toliko suštinski sličnih članaka na istu temu. ali moramo prihvatiti politiku portala takvom kakva je. imamo slobodno pravo čitati druge portale koji imaju drugačiju tematiku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI