Aleppo: U skladištu Al-Nusre pronađeno zapadno oružje i svi prateći dokumenti

Oružje u Aleppu
11 komentara

Tijekom operacija razminiranja istočnih četvrti sirijskog grada Aleppa ruska vojska je uspjela otkriti veliko skladište oružja proizvedenog u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi.

“Našli smo velike streljiva i malokalibarskog oružja, ali i projektile za višecijevne raketne sustave “Grad”. Pronađeno oružje je njemačke, američke i bugarske proizvodnja”, rekao je zapovjednik ruskog Međunarodnog centra za razminiranje Ivan Gromov.

Nakon njegove izjave je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova, rekla da je Rusija u vezi s otkrićem skladišta streljiva bugarske proizvodnje u Siriji poslala službeni upit Bugarskoj.

Prema njezinim riječima, u Aleppo je pronađeno skladište streljiva terorističke skupine Al-Nusra Front, koja je kao ogranak Al-Qaede na popisu terorističkih skupina Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, a tamo je bilo i oružje iz Bugarske.

Zaharova je istaknula da je, po svemu sudeći, Bugarska ilegalno prodavala oružje proizvedeno u vrijeme Sovjetskog Saveza.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova je naglasila da se radi o ozbiljnom naoružanju i ima ga u velikim količinama, dodajući da su pronađeni prateći dokumenti u kojima su navedena imena proizvođača i tvrtke koja je oružje izvozila u Siriju.

Unatoč činjenici da gotovo svo oružje izvezeno umjerenim pobunjenicima u Siriji završava u rukama terorističkih skupina, među kojima Al-Nusra Front i Ahrar Al-Sham djeluju kao krovne organizacije koje okupljaju desetine manjih postrojbi i lokalnih brigada i milicija, američki predsjednik Barack Obama je u odlasku smanjio ograničenja na isporuke oružja američkim saveznicima u Siriji.

Rusija je jučer ocijenila da je američka odluka da se oslabe ograničenja na isporuke oružja omogućila dostavu prijenosnih protuzračnih sustava sirijskim militantima, čime se izravno u opasnost dovode životi ruskog vojnog osoblja u Siriji. 

Marija Zaharova je rekla kako Moskva smanjenje ograničenja u novom proračunu Pentagona, kojeg je Obama potpisao prošlog tjedna, “smatra neprijateljskim činom”.

“Administracija Baracka Obame mora razumjeti da će svako oružje koje isporuče ubrzo završiti u rukama terorista s kojima lažna ‘umjerena’ opozicija surađuje već dugo vremena”, priopćila je Zaharova.

“Takva njihova odluka je izravna prijetnja ruskim zračnim snagama, ostalom vojnom osoblju i našem veleposlanstvu u Siriji, koje je napadnuto više puta. Zbog toga taj čin smatramo neprijateljskim”, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Zaharova je optužila Obamu za “miniranje” nadolazeće administracije novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, pokušavajući mu namjestiti kontinuitet antiruskog stava odlazeće administracije.

Oglasio se i službeni predstavnik američkog State Departmenta, Mark Toner, koji je rekao da američke vlasti militantima takozvane “umjerene oporbe” nisu isporučile prijenosne sustave protuzračne obrane (MANPADS).

Toner je istaknuo “kako je Washington vrlo oprezan oko slanja američkog oružja u Siriju”.

Međutim, dokument kojeg je prošlog tjedna potpisao Obama propisuje, između ostalog, uvjete i postupke za isporuku sustava MANPADS “američkim saveznicima u Siriji”, a to su strane plaćeničke skupine i nevladine snage. Osim toga, početkom prosinca je američki predsjednik ukinuo formalna ograničenja na opskrbu oružja, streljiva i vojne opreme “američkim saveznicima u borbi protiv međunarodnog terorizma”.

No, podsjetimo još jednom, skladište oružja i vojne opreme Al-Nusra Fronta otkriveno u istočnom Aleppu sadrži dokumente o aktivnostima terorističke organizacije, ali i proizvođačima i izvoznicima koji su sudjelovali u naoružavanju sirijskog ogranka Al-Qaede. Na objavljenim snimkama se vide serijski brojevi na svakom od sanduka i komadima oružja i projektila, stoga neće biti teško dokazati tko je u namjeri svrgavanja vlade u Damasku naoružavao međunarodno priznatu terorističku organizaciju u Siriji. Hoće li biti kakvih posljedica? Teško je reći, ali su pronađeni dokazi “vrijedan ulov” sirijskih i ruskih snaga u istočnom Aleppu.

ivan gromovOružje
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Uško Dugomuško
7 godine prije

Predstava za male države statiste. Sve ljuti neprijatelji, sad SAD protiv Al Kaidoe sad sa njima, sad Rusi protiv Turske sad im čak pomažu pri okupaciji Sirije. A stoka gine li gine. Samo nek su sve na broju kod naših vođa multipolarnog svijeta. Sutra će Putin i Trump možda sa Erdom lokat wisky i vodku, žderat kaviar i nazdravljat na novo staro prijateljstvo i na stoku koja svaki dan zbog njih i za njih gine.

js
7 godine prije

hehehe….zapadno, recimo istinu – oruzje NATO zemalja hihiii.

Elessar
7 godine prije

U današnjem je svijetu postalo normalno ovakve činjenice zanemarivati i ljudima mazati oči jeftinom propagandom. Ni nakon ovoga se mnogi neće probuditi i veličat će sve ono što im plaćeni mediji naturaju. Istina je porazna, a svijet zatupljen. Postali smo imuni na svo zlo koje svijetom šire poznati centri moći, a mi ćemo samo uzdahnuti i dalje šutiti. Jer uostalom, što mali čovjek i može napraviti. Tužno… Jadno… Sramotno…
Novinarima logičnog i svima ostalima koji se na svoj način iznose istinu realnog svijeta u kojem živimo želim da i dalje ustraju u istraživanju i prenošenju – Sretan Vam Božić i Nova godina i onda još jednom Sretan Božić. A svima ostalima – ništa. Njihova je sreća samo u pronošenju mržnje i zlobe.

rodoljub
7 godine prije

Normalan i, bar malo, pametan covek nije ni sumnjao da su Dzihadiste naoruzavali zapadni globalisti, pod zastavom USA mafije. Samo kratkovidi i plitkovidi amerofili i natofili ce to sve tumaciti drugacije .

Ilija
7 godine prije

Pa svima nam je poznato da USA gotov jedini profit ima od ratnih igrica koje realizuje sa svoim asistentima Njemackom, Engleskom, i Francuskom. Pa sirenjem NATO organizacije oni novoprimljene sile da uzimaju svo “novo” naoruzanje, opremu i ostalo od njih, mada najsavremenije i dalje drzi dalje od njih. E sad jos dodje uzimanje starog oruzja istocnog bloka od njih kao poklon ili uz kriminalno smijesnu cijenu, koja cak ni sirovine za to oruzje ne moze pokriti, te ga potom preprodaju “novim demokratima, ustanicima protiv terora, te raznim umjerenim” po realnim cijenama. A to sto su umjereni je samo zato sto oni sad njima diriguju i usmjeravaju ih protiv koga da djeluju, a ako koji zaluta i kod njih, e to je velika tragedija za 2-3 nastradala covjeka i nije umjereno dejstvo. Jos malo ce za tursko, saudijskoarabijsko dijelo i islamski ekstremizam, optuziti Eskime i pingvine te tako legalno okupirati i… Čitaj više »

Dundić
7 godine prije

Dobro da nema hrvatskog oružja…koliko je naš novi premijer proNATO i proUSA, ne sumnajm da će se pri slijedečoj situaciji, u Idlibu ili Raki, taj ,manjak nadoknaditi…

xe
7 godine prije

US-rani su vodeca NATO zemlja u prodaji oruzja.

Zimzelena šljiva
7 godine prije

Sva sreca pa Rusi ne prodaju nikome svoje olupine.

joksa
7 godine prije

Sve ovo će se vratiti odakle je došlo kroz nove žrtve i to baš onima koji su ovo slali

čitatelj portala
7 godine prije

Zna se tko je osnovao Al Quaedu i slične terorističke skupine. Taj im je i isporučio oružje. Skupa sa državama klimoglavačkog vodstva.

jale
7 godine prije

Odlazeća američka administracija mi liči na običnog uličnog huligana koji zaplače poslije dva šamara i krivnju svaljuje na druge.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI