Ambasador skuplja mrvice američko-ruskih odnosa

Anatoly Antonov
3 komentara

Odnosi između Vašingtona i Moskve su na “neviđeno” niskom nivou, što čini praktično nemogućim rješavanje mnogih pitanja koja utiču na cijeli svijet, rekao je ruski ambasador u SAD-u u srijedu u TV intervjuu. Washingtonski establišment i mediji su u velikoj mjeri rusofobni, za razliku od američke javnosti općenito, rekao je ambasador Anatolij Antonov za novinski kanal Russia-24.

“Situacija je nesrećna. Volio bih da to drugačije opišem, ali ne mogu. Sve što je izgrađeno posljednjih godina je uništeno”, rekao je Antonov u intervjuu emitiranom u srijedu uvečer. “Činilo se kao da smo prije dvije godine razgovarali o teškim odnosima, kada smo imali Trumpovu administraciju koja je izbacila ruske diplomate i zaplijenila našu imovinu.”

Ali otkako je Rusija poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, odnosi između Moskve i Vašingtona su degradirali do tačke u kojoj su ruski državljani, čak i oni koji žive u SAD, izloženi diskriminaciji, zastrašivanju i uznemiravanju, rekao je Antonov.

Antonov je rusko-američki politički dijalog nazvao “paraliziranim” na štetu čak i onih oblasti u kojima dvije zemlje imaju zajedničke interese. Prvi kontakt ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u posljednjih šest mjeseci bio je telefonski poziv krajem jula.

Od naših interakcija ostaju samo mrvice.

Nekoliko preostalih područja interakcije svodi se na telefonsku liniju za dekonflikaciju u Siriji, neki rad na neširenju oružja za masovno uništenje i u određenoj mjeri mirno istraživanje svemira.

“Nažalost, ovo je sve što danas mogu da navedem”, rekao je Antonov i dodao da je Rusija čvrsto uvjerena da je bez direktne interakcije nemoguće riješiti ne samo bilateralne probleme, već i pitanja koja utiču na cijeli svijet.

Rusofobija trenutno dominira velikim američkim gradovima, ali što se više udaljava od Washingtona, DC,  “manje je zanimanja za evropske poslove i više pitanja o tome zašto se SAD svađaju s Rusijom u teškim ekonomskim vremenima”,  kaže Antonov.

“Nažalost, kulturne, naučne i obrazovne veze su prekinute. Brišu se i spomeni uloge naše zemlje u Drugom svjetskom ratu”, dodao je.

Dok se Amerikanci polako umaraju od antiruske retorike i više su zainteresirani za svoje svakodnevne probleme, prema ambasadorovim riječima, predstoji dug put do prevazilaženja trenutnog neprijateljstva.

Antonov je tvrdio da se američkim “političkim krugovima ne sviđa naša želja za stvaranjem novog međunarodnog poretka”. Kremlj je tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku, nakon što je priznao republike Donbasa kao nezavisne države zbog neuspjeha Kijeva da implementira sporazume iz Minska. Ukrajina insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana, iako je njen bivši predsjednik priznao da je za Kijev glavni cilj protokola uz posredovanje Njemačke i Francuske, koji su prvi put potpisani 2014., bio kupovina vremena i “stvorenje moćnih oružanih snaga”.

Anatolij AntonovrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Ma nađu oni svoj o+interes. r

hiber
1 godina prije

Amere nesto i nije briga za Rusiju. Mozda je to bilo prije 20-30 godina, ali danas kada je Putler samoubio Rusiju, oči su okrenute prema Kini.

Lucija, prva
1 godina prije

Ma…ankete pokazuju da samo 1% Amera vidi nekog neprijatelja u Rusiji.
Ali zato ih zanimaju
inflacija,
cijene benzina,
Biden.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI