Američka evakuacija vojnika iz Afganistana više je izgledala kao potpuni bijeg nego ishitreno povlačenje, kaže Putin

Vladimir Putin
17 komentara

Unatoč tome što su SAD mjesecima planirali povlačenje iz Afganistana, događaji koji su se odigrali više su sličili na bijeg nego na koordinirani manevar, rekao je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin na forumu euroazijskih čelnika.

Putin je govorio na sastanku Šangajske organizacije za suradnju (SCO), grupe od osam zemalja, uključujući Kinu i Indiju.

„Hitni zadatak s kojim se naša organizacija suočava je provođenje jedinstvene i koordinirane politike koja se temelji na procjeni ozbiljnih rizika povezanih s rastućim napetostima u Afganistanu nakon ishitrenog povlačenja američkih i NATO postrojbi iz zemlje ili više poput potpunog bijega, rekao je Putin.

Tri članice ŠOZ-a, Pakistan, Uzbekistan i Tadžikistan, dijele granicu s Afganistanom, pa se koordinacija između saveza o ovom pitanju smatra ključnom.

Predsjednik je također istaknuo potrebu da skupina od osam zemalja zaustavi terorizam, trgovinu drogom i ekstremizam da napuste Afganistan i prodru na teritorij ŠOZ-a.

Najnoviji Putinovi komentari o “bijegu” SAD-a nisu prvi primjer njegovog kritiziranja povlačenja Amerike iz problematične zemlje. Ranije ovog mjeseca, ruski čelnik rekao je čelnicima BRICS-a da je NATO napravio nered u Afganistanu, ističući da cijeli svijet mora očistiti taj nered.

“Više sam puta rekao da je trenutna kriza u Afganistanu izravna posljedica neodgovornih pokušaja nametanja vanzemaljskih vrijednosti izvana i želje za izgradnjom takozvanih demokratskih struktura političkim inženjeringom, koji ne uzima u obzir niti povijesne niti nacionalne karakteristike drugih nacije“, rekao je Putin optužujući SAD i njihove saveznike da ”ignoriraju tradicije po kojima žive druge zemlje”.

“Autori ovih pokusa zatim se žurno povlače, ostavljajući svoje subjekte da se pobrinu sami za sebe. Cijela međunarodna zajednica mora se nositi s posljedicama”, rezimirao je.

Situacija u Afganistanu eskalirala je u svibnju 2021. godine, nakon početka povlačenja američkih postrojbi, koje su u zemlji bile od 2001. godine.

15. kolovoza, manje od mjesec dana prije isteka američkog roka za odlazak, talibani, pokret koji je u Rusiji označen kao teroristička organizacija, objavili su nedavno preuzimanje kontrole nad Afganistanom.

AfganistanAmerička vojskaPutin
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
2 godine prije

U zadnjih 20 godina, Putin je preobrazio, ne samo Rusiju, čitav svijet!
Šta god rekao, je ekstrakt istine…
Sa velikim zadovoljstvom čitam Sputnik, gdje nađeš i analize zapadnih analitičara, koliko im je ušlo u gače….
I to je jedina nada svijeta… Jer bi inače več svi robijali SAD.
Čak i Kina.

sjfngiaewigrnerfqaer
2 godine prije

Kaže varan koji je pobjegao u izolaciju od nevidljivog nepriajtelja buuuahahaha………….

Zvrk
2 godine prije

Srećom pa je pokvarenjak iz kremaljskih dvora konačno pokazao svoje pravo lice.
Ne može cijelo vrijeme obmanjivati sve.
Vrijeme ističe.

Tik-tak
Tik-tak
Tik-tak
Tik-tak

Greven
2 godine prije

Putin trolla jadne male izbezumljene amerikance. 😀

Max
2 godine prije

To je bio planiirani bijeg

Jery
2 godine prije

Povjest se ponavlja! Propada Rimski imperij! A da imaju probleme, jih imaju! A trenutno je Avganistan za njih jos najmanji problem! Biče jos puno suza a i s guza!!!!

Borik
2 godine prije

Mir će se u svijet vratiti tek nakon balkanizacije SAD -a

Perun
2 godine prije

Perspektivni vojni otpad …NATO ,,,napravio je nered u Afganistanu i na drugim mjestima gdje su ,,legalno ” imali mandat ….P.S..Taj savez ili alijansa kako god hocete je balast za ekonomije mnogih zemalja clanica tog exluzivnog propalog kluba neokolonijalista ….Smrad NATO lesine se siri i zaudara …..AUKUS ceka ista sudbina ,te budale usijanih glava koje vode ,,hladni rat” nikako da shvate da je njihovo vrijeme isteklo na pozornici svjetske politicke scene ….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI