Američka „perestrojka“ ide po planu – Agresivne ruske kokoši putuju u SAD

američka vojska
37 komentara

Agresivne ruske kokoši, probijajući se kroz sve zamke sankcija, zauzimaju Pentagon. Kakav zaplet za novi dio “Modernog ratovanja”? Pukovnik Sanders se od muke okreće u grobu. Inače, prepoznatljivog izgleda, sa svojom sijedom kozjom bradicom, Harland David Sanders je pravi primjer ostvarenja onog američkog sna i priča o tome kako je jedan čovjek, skromnog porijekla i još skromnijih poslova, postao uspješan i bogat čovjek. Bio je poznat po nadimku „pukovnik Sanders“,  po svojoj piletini, umacima i svjetski poznatom lancu KFC.

Već nekoliko mjeseci pažljiviji ekonomski analitičari predviđaju „perestrojku“ u Sjedinjenim Državama. Nedavno je FED pokrenuo program kvantitativnog popuštanja, iako ga nije htio tako nazvati, pokušavajući održati američku ekonomiju u životu. JP Morgan i Goldman Sachs su u dva zasebna izvješća dali slične prognoze, a zabrinjava ih što kratkoročne američke državna obveznice daju veliki prinos od čak 10% i više.

Na primjer, prije neki dan su SAD „komemorirale“ 90 godina od početka Velike depresije. Mnogi vide nevjerojatne sličnosti situacije tada i danas, čak do najsitnijih detalja i sličnih izjava političara i ekonomista.

Ranije ovog mjeseca smo u dva kraća članka pisali o tome, ali se mnogi nisu ili se ne žele suočiti s činjenicama, jer, kako kažu, Wikipedija navodi kako je američki nominalni BDP „toliki i toliki“,  što je po stanovniku „toliko i toliko“. „Dobar argument“, ali vratimo se stvarnosti.

Jedan od ruskih ekonomista je u intervjuu za državnu televiziju početkom ovog mjeseca rekao „kako će, nakon američke perestrojke, Rusija rado kupovati ostatke njihove industrije“.

„Oko za oko, a tvornica za tvornicu. Za sada neka jedu Putinove pileće batake“, rekao je u eteru državne televizije.

I što mislite? To se već događa. Svježe vijesti govore kako će ogromna količina pilećih bataka.

“Ogromna količina pilećih bataka prijeći će preko Atlantik do kraja ove godine. Kupac je američko Ministarstvo obrane, a prodavač jedno od poljoprivrednih gospodarstava Kurske oblasti specijalizirano za opskrbu piletinom i svinjetinom iz ekološkog uzgoja”, prenosi ruska specijalizirana stranica Meat Info.

Simbolika ove vijesti je više nego uočljiva. Ako su Amerikanci u „svetim devedesetima“ siromašnoj Rusiji uništenoj liberalnim reformama isporučivali pileće batake, koji su u povijest ušli kao „Bushevi pileći bataci“, sada je klatno prirodno krenulo u suprotnom smjeru i Rusija već počinje isporučivati „Putinove pileće batake“ u SAD.

Zapravo, bez obzira na to koliko se u Rusiji u nekim krugovima lažno širila histerija „kako se u dvadeset godina ništa nije promijenilo na bolje“, ispada da Rusija ne samo da je osigurala sigurnost prehrane i samodostatnost, koje očito nije bilo u vrijeme Jeljcina, već je zemlja postala i veliki izvoznik hrane. Osim toga, čak i one iz ekološke proizvodnje.

U Sjedinjenim Državama je, kao što vidimo, situacija upravo suprotna. Nekada su bili izvoznici, ali sada su prisiljeni kupovati proizvode u inozemstvu. Možda je „kvaka“ u tome da u Americi možda i ima piletine, ali one „okupane klorom“, a američki časnici i vojnici to sigurno neće jesti.

Ali slična slika se opaža u većini industrija. Često se tvrdi kako “Rusija beznadno zaostaje u naprednim znanostima i tehnologiji, barem  pedeset godina za Zapadom”. Ali koga god da pitate, nitko vam neće znati odgovoriti na konkretno pitanje “u kojim se industrijama to događa?” Naime, ako govorimo o nuklearnoj energiji, svemirskoj, laserima, većini područja vojno-industrijskog kompleksa i mnogim drugim visokotehnološkim industrijama, Rusija je ispred Sjedinjenih Država i ima znatnu prednost.

Rosatom je gotovo izbacio američki Westinghouse s tržišta nuklearne energije, što ga je dovelo do bankrota. Ruski Ire-Polyus je svjetski lider u proizvodnji lasera. Američki astronauti lansiraju ruske rakete u orbitu. U američkim zrakoplovima Boeing ima više ruskih rezervnih dijelova od američkih. Neki će korisnici društvenih mreža reći da je čak i ruski VKontakte mnogo praktičniji, optimalniji i funkcionalniji od američkog Facebooka. Možete nastaviti vrlo dugo.

Čak i na tržištu ukapljenog prirodnog plina, koje se dugo smatralo sektorom kojim dominiraju Amerikanci, ruski Gazprom i Novatek ih samouvjereno istiskuje s mnogih tržišta, uključujući kinesko.

A sada će Rusija čak isporučiti kokošje batake Sjedinjenim Državama. I to ne samo u SAD, već i tamošnjem Ministarstvu obrane, što je posebno važno. Sada pokušajmo ovu vijest prenijeti onako kako su zapadni mediji objavili nesreću s oborenim Boeingom nad istočnom Ukrajinom, „slučaj“ Skripal, uplitanje u američke izbore i ostale vijesti iz rubrike „Russia did it!“

„Agresivne ruske kokoši, probijajući se kroz minsko polje sankcija, zauzimaju Pentagon“.

Ne, ovo nije zaplet za novi dio “Modernog ratovanja”, a „pukovnik Sanders“ se od muke okreće u grobu.

I da završimo s drugom temom. Nekada je američki Hollywood bio simbol kulturnog imperijalizma i korištenja pop-kulture kao „meke sile“ za promjenu društvene svijesti u ciljanim zemljama.

Sada se reklamiraju “Angry Birds 2” za gledanje na internetu, ali bez kineskih titlova i „hijeroglifa“. Što se to događa? Zar su Hollywood gotovo u potpunosti preuzeli ruski kineski saveznici? Kakvo „tužno“ iznenađenje.

To da su Kinezi preuzeli Hollywood je već upozorila Zaklada Heritage u svom opširnom izvješću. Čemu skrivati radost dok promatramo kako se Amerikanci u Hollywoodu pretvaraju da su “komunisti”, samo kako bi ugodili kineskim gazdama.

Neki će učini sve da u pokušaju da zaštite američke domaće mitove o njihovoj veličini i izuzetnosti. Stoga objava ovih činjenica, kao što su „Putinovi batkovi“ i kineski Hollywood ima višestruko veću vrijednost od nekih drugih tekstova.

Meat Info / Heritage

Američka ekonomija – Ocjene i zaključci hoda na rubu ponora

FED je upalio štampariju – Bit će novca za sve, samo treba vjerovati

Pentagon
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
CPGS
4 godine prije

Evo, leti piletina iz Rusije u SAD… I to jos hrane cionacijenkizombijevske oruzane snage! Par pitanjaca:

1) Kojom ce valutom ovo placati Ameri? Hoce li sada stampati i rublje?

2) Hoce li izvoznici biti osudjeni kao izdajnici ili kao teroristicki pomagaci?

3) Zasto ne daju batake ruskim penzionerima?

4) Da li ovo znaci da ce ruski potrosaci kao konkurenciju imati americke oruzane snage?

5) Hoce li Prigozin kuhati ovu piletinu za Amere?

“Čemu skrivati radost dok promatramo kako se Amerikanci u Hollywoodu^H^H^H^H^HRusi u Kursku pretvaraju da su “komunisti”^H^H^H^H”kapitalisti”, samo kako bi ugodili kineskim^H^H^H^H^Hamerickim gazdama.”

Novac ne bira. 🙂

tihobl
4 godine prije

Ovo je veliki zaokret.
Prije 20 godina u Rusiji 90% piletine je bilo uvozi is SAD. I jos nesto iz ostalih zemalja.
Prije 5 godina Putin naredi da se razvije poljoprivreda. Rusija postane veliki izvoznik zita jer je tu najbrzi uzgoj. Sad ce zito izvoziti u vidu mesa. Piletina je pocetak jer je brze uzgojiti nego krupnu stoku. A za par godina stizu u puni rod ruske jabuke.

Za ruse se ne brinem. 10 godina su izdrzali jeduci americku smrdljivu piletinu i prezivjeli.

žrec
4 godine prije

Neš ti izvoza bataka. Ja čekam aute, kompjutere, mobitele, lijekove iz Rusije, a ne batke. Nevjerojatno da zemlja koja ima takve ljudske i druge resurse ovo gore nabrojano uglavnom uvozi. Osobito neshvatljivo imajući u vidu da imaju ponajbolju vojnu industriju, a mnogi proizvodi široke potrošnje začeti su u vojnim laboratorijima. Da su o tome razmišljali pojeli bi odavno zapad ko ameri ruske batke. 😀

Laki Topalović
4 godine prije

No, šalu na stranu, malo ima sarkazma u tresku, ali je to to. Onaj link dolje Meat Info, to je jbna stvar. Ne čudim se da poljoprivrednici i obični seljaci, koji sve prodaju, plaćaju liturgije da ostanu sankcije i kontrasankcije.

Kažun
4 godine prije

Ceterum censeo Karthaginam esse delendam. Hrvatski: Uostalom, mislim da Kartagu treba razoriti.

eu kolonija
4 godine prije

čuo sam da rusi u egiptu trebaju pustiti u rad nuklearnu elektranu kapaciteta 4.800 mW vrijednu oko 28 milijardi $. bitno je širiti suradnju na obostranu korist

ps. inače rusi su top što se tiče nuklearne tehnologije čiji potencijal je neograničen kako u vojne tako I u medicinske, farmaceutske, poljoprivredne itd. svrhe. ruski rosatom inače ima ugovorenih poslova u vrijednosti preko 350 milijardi $

Lucija
4 godine prije

Recite što hoćete, ali mene ovo – brine.
Prvi pametni potez oruž.snaga amera u jako dugo vremena.
Hranit će vojsku zdravom piletinom. Znači, pojavio se tamo netko pametan.
S druge strane, ako ovo čuju amer. potrošači, mogla bi opasti prodaja njihove piletne…

Siniša
4 godine prije

E…a promjena na vlasti u Argentini?

RoPe
4 godine prije

pa naravno da prodaju piletinu kad su bayer i monsanto krenuli drmat ruskom poljoprivredom

Duki
4 godine prije

Svašta u ” zemlji snova” ima rusko ime i prezime ali me zanima. Kao laika dali sam samo ja čuo da čak i F -35 (ponos američke vojne industrije)ima ruske motore-navodno JAK ?
HVALA!!💗🙏🙏

mmne
4 godine prije

sve je to tako sem sto cicica sandres nije uspeo da se obogati kako zele prikazati vec je izigran i prevaren od kfc te mu je na kraju udeljena mizerna penzijica….ja dok sam (na zalost) bio u usa vodila se rasprava o tome….

Dub miroslav "lobotomirana ovca" prema LR-u
4 godine prije

Na veliku žalost nitko ne razumije govor biznisa koji prakticiraju amerikanci. Gdje je jeftinije i/ ili/ i ili/ kvalitetnije tu se kupuje. To kapitalizam čini podosta žilavim. Uništavaju ga gramzivost i ekonomisti koji podilaze gramzivima. Ovo sa piletinom je samo dobar poslovni potez a ne nikakav poraz. Mene lično plaši jaka vojska i slaba politika. To mi miriši na državni udar i vlast vojske u kojoj sjede tipovi poput Boltona i Pompea i posjeduju jako, jako puno nuksa. To bi svih trebalo brinuti. Rusi i kinezi se imaju s čime braniti no to ne znaći ništa. Nakon atomske zime nikog na ovom svijetu neće brinuti globalno zatopljenje.

nije bitno tko
4 godine prije

Rusofobi opet na ljekovima. Pacienti……

peresdvojka
4 godine prije

… i peresdvojku u Srbiji

svijetla buducnost
4 godine prije

ahahaaa, po logicnom, americka je ekonomija vec 10 puta da sada propala.

Oleg
4 godine prije

Ovaj članak ima totalno krivi smjer. Dali Amerikanci neznaju ,nemogu nemaju s čime proizvoditi piletinu,nebih rekao sve oni to znaju i mogu ali su otišli kupiti tamo gdje je jeftinije. Veseli me da jedna kompanija u Rusiji je dostigla takve standarde da zadovoljava američku vojsku. Žalostan sam kada se sjetim da poduzeće 5. Maj iz Bjelovara je u nekim davnim danima bilo dobavljač mesa za us army a danas firma nepostoji

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI