FED je upalio štampariju – Bit će novca za sve, samo treba vjerovati

DOLARI
44 komentara

Predsjednik američkih Federalnih rezervi Jerome Powell je 8. listopada najavio je novi program prema kojem će FED kupiti određeni iznos američkog državnog duga.

“Ovo nikako nije kvantitativno ublažavanje (QE)”, rekao je Powell, pokušavajući se oduprijeti glasinama da je ovo novi oblik kvantitativnog ublažavanja i izravna potvrda da je američka ekonomija u lošem stanju.

FED u New Yorku je rekao da program uključuje kupnju državnih obveznica u iznosu od 60 milijardi dolara mjesečno, barem do drugog tromjesečja sljedeće godine, od siječnja 2020. FED će provoditi redoviti REPO u iznosu od 75 milijardi dolara i hitni REPO od 35 milijardi dolara 2 puta tjedno.

REPO ugovori su transakcije koje podrazumijevaju pozajmljivanje trenutačno raspoloživih sredstava, a s druge strane, prodaju vrijednosnih papira kreditoru s obvezom ponovnog otkupa tih istih obveznica od zajmodavca u dogovoreno vrijeme i po dogovorenoj cijeni, koja uključuje kamatu, naravno.

Zbog toga se procjenjuje se da bi bilanca Feda u drugom tromjesečju 2020. dosegla približno 4200 do 4300 milijardi dolara. Budući da će stvarna veličina kupovine koja je potrebna za zaštitu kamatnih stopa od povećanja biti mnogo veća, bilanca Feda mogla bi biti mnogo veća.

Prošlog je tjedna FED čak primijetio da se ti koraci razlikuju od početnog programa kvantitativnog ublažavanja (QE) u 2008. Ta verzija QE zamišljena je da potakne gospodarski rast u sporom gospodarstvu. Trenutni koraci trebali bi zakrpati rupe u tekućih financijskim kanalima koji su prilično udaljeni od realne ekonomije.

FED kaže da “ove operacije nemaju značajne posljedice za monetarnu politiku” i ne bi trebale imati “nikakve značajne posljedice” na troškove kućanstava i poduzeća ili na opću razinu ekonomskih aktivnosti. FED jedino želi osigurati da ima dovoljno novca u sustavu, jer ga u posljednje vrijeme nije bilo.

Ali, kako kaže američka narodna poslovica, ako nešto izgleda kao patka, pliva poput patke i glasa se poput patke, onda je to najvjerojatnije patka. Dakle, Powell može nazvati novi program kako mu drago, ali svi znakovi sugeriraju da je ovo kvantitativno ublažavanje (QE).

QE je bio pokušaj središnjih banaka da kupe državni dug u pokušaju da smanje kamatne stope i osiguraju likvidnost na napetim financijskim tržištima. Ali ako je od 2008. do 2014. FED imao za cilj dugoročno stati na kraj negativnim trenovima na tržištu obveznica, sada je to razdoblje kraće. No, rok dospijeća obveznica nije definiran, pa izgleda da to nije ni važno.

Još jedna razlika o kojoj Powell govori jest da je količina trenutnog programa skromnija od cjelovitih kvantitativnih ublažavajućih programa za razdoblje 2009. – 2014. Tada je bilanca Federalnih rezervi porasla za 4000 milijardi dolara. Iako je istina da je FED u proteklih mjesec dana na tržište izbacio 180 milijardi dolara, to je samo pad iznosa u odnosu na ono što je akumulirao početkom ovog desetljeća. Dakle, FED je tek upalio štampariju. Dajte mu vremena!

Treba li očekivati da će novi program završiti sredinom sljedeće godine, kako sada predlaže FED? Zahvaljujući Federalnim rezervama će američko gospodarstvo u osam mjeseci biti još više preopterećeno dugovima nego sada. Bit će prisiljeno kupiti još više dugova kako bi se spriječio rast kamatnih stopa u gospodarstvu, koje je još osjetljivije na visoke stope nego danas.

Ako prihvatimo da nije važno kako se zove program, važno je usredotočiti se na razlike između programa QE tada i sada. Program je2009. godine bio usmjeren na oporavak dugoročnog tržišta obveznica uništenog milijardama dolara hipotekarnih obveznica. No, desetljeće kasnije, hipotekarno tržište je relativno mirno, barem zasad. Dugoročne kamate već su dosegnule dno, a dospjele hipoteke ne uzrokuju paniku u bankarskom sustavu. Danas su problemi sasvim drugi, na kratkoročnom tržištu obveznica, posebno programu REPO preko noći, gdje banke jedne drugima pružaju gotovinu na kratkoročnoj osnovi bez naknada.

Kako se ispostavilo, prodaja obveznica Federalnih rezervi u vrijednosti od 50 milijardi dolara mjesečno, koja je započela početkom 2018. godine i završila u drugom tromjesečju ove godine, preko noći je dovela do smanjenja likvidnosti na tržištu, a rast zaduživanja države apsorbirao je svu raspoloživu gotovinu.

Uz prošlogodišnje smanjenje poreza i povećanje savezne potrošnje, prvi put nakon 2012. godine, ovogodišnji deficit će uskoro premašiti 1000 milijardi dolara godišnje. Odnosno, na tržištu se može pojaviti više novih državnih obveznica nego što se očekivalo.

Prekršivši svoje obećanje iz kampanje, predsjednik Trump je zapravo skratio dospijeće javnog duga. Kraći rokovi otplate znače da se svaki mjesec treba refinancirati veći dug. Banke su uredno otkupile ove obveznice, kako to zahtijevaju zakoni o kapitalizaciji koji su usvojeni nakon krize 2008. Međutim, nije ostalo dovoljno novca za održavanje stabilnosti tržišta.

Ovaj je problem iznenada izbio prije samo nekoliko tjedana, kada je prinos na obveznice preko noći narastao na 10% ili više. Previsoke stope u vitalnom dijelu financijskog sustava mogle bi dovesti do utapanja gospodarstva, pa je FED morao  intervenirati. Prvog dana krize je preko noći kupio zajmove u iznosu od oko 53 milijarde dolara.

Tada je većina promatrača tržišta vjerovala da je problem nastao kombinacijom privremenih događaja koji će trajati jedan dan ili najviše tjedan. No te su nade brzo rasplinule i svi su ostali predugo u krizi.

Zbog svega toga, uopće nije iznenađujuće da je FED proširio svoju intervenciju na tržištu kratkoročnih obveznica. Ali problemi tu neće završiti. FED nema čudotvornih lijekova. Zapravo, nikad ih nije ni imao.

Sve ovo podsjeća na vrijeme kada je bivši predsjednik Federalnih rezervi Ben Bernanke 2009. godine prvi put predstavio program QE, naglašavajući da to nije unovčavanje duga, jer je QE bio “privremen”, a obveznice koje je FED kupio u hitnim slučajevima bit će prodane natrag tržištu kada kriza nestane.

Ispada da je Fed uspio prodati manje od 25% iznosa kojeg je kupio prije nego što se suočio s krizom, koja ga je prisilila da napusti čitav postupak.

Kvantitativno ublažavanje je takozvani novac „Roach Motela“, odnosno popularne zamke za žohare na bazi ljepila. Čim se čelnici središnjih banaka uklope u ovaj proces, više se ne mogu povući.

Predsjednik američkih Federalnih rezervi Jerome Powell trenutno nije u istoj sobi kao i njegovi prethodnici. Međutim, uskoro će dobiti ne samo tu sobu, već i druge, a nijedna ne nudi dobar pogled, već se posvuda viri prljavština.

Pitanje je vremena kada će investitori osjetiti taj smrad? FED je uspješno uvjerio tržište u privremenu prirodu nulte kamatne stope, učinkovitost kvantitativnog popuštanja i njegovu sposobnost normalizacije kamatnih stopa i smanjenje bilance. Da tržišta i dalje vjeruju u sve to, ne smiju biti izvarana i program mora dati sasvim drugačiji rezultat. Ali njegov “uspjeh” isključivo ovisi o vjerovanju da je ta politika privremena i reverzibilna.

Ako igrači na tržištu shvate da novi QE Federalnih rezervi nije ni privremen ni reverzibilan, kao što nije bi ni prethodni, neminovna posljedica je bijeg od dolara i državnih obveznica, što bi moglo dovesti do financijske krize mnogo ozbiljnije nego one u 2008. godini.

Kao što smo rekli, sada je sav teret na Jeromeu Powellu, koji mora uvjeriti da je novi QE privremen i da će FED ubrzo na tržište vratiti obveznice kupljene kroz program REPO, a za to će trebati ogromne svote novca i eksplozija realnog sektora u Sjedinjenim Državama. Hoće li bankari i Trumpova uprava to uspjeti učiniti, vidjet ćemo uskoro. No, čak i ako ne uspiju, malo je vjerojatno da će Trump dozvoliti da se ti podaci objave prije izbora sljedeće godine. Dakle, FED je tek upalio štampariju. Dajte mu vremena i sve će biti u redu. Barem tako tvrdi Jerome Powell.

američki dugFED
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
4 godine prije

To se znalo čim je FED presta dizat i počeja spuštat kamatu. FED je zadnjih par godin uspija smanjit bilancu sa 4500 na 3800 miljardi dolara, a samo u zadnjih par miseci bilanca FED-a je ponovo narasla na 4300 miljardi dolara šta znači kako FED i dalje mora spuštat kamatu kako bi moga plaćat kamatu na tih 4300 miljardi, a u budućnosti i na još više miljardi u bilanci.
Kad FED nebi dalje smanjiva kamatu mora bi dodatno “proizvodit” još dolara za servisirat obaveze po bilanci, a to znači još kraći put u hyperinflaciju.
Realna ekonomija tu uopće nije bitna.
Bitan je bond i stock market.
Oni koji sudjeluju u realnoj ekonomiji dobro znaju kako im je.
Drugačije rečeno FED-u je bitniji Wall Street nego Main Street.

Pero
4 godine prije

Sada je suvremeno samo utipkaju koliko hoce novaca.
Misle ljudi o ekologiji, da ne trose papir.
😂😂😂😂

weitbowegewrgnwergergfergrgr
4 godine prije

Dok god stvor stoji iza FED-a on može raditi što želi. Stalno upošljavaju neke nove koji izmišljaju algoritme novih prevara kako bi sistem barem virtualno funkcionirao a on je propao od kad su ga inventirali trinaeste ali ne propada jer ima apsolutnu moč. Propast će kad uskoro ukinu gotovinu i onda će prićati bajke o novoj kolosalnoj prevari kao što su do sada izmišljali smite, fridmane, hajeke i ostale varane da nam prićaju bajke o sadašnjoj prevari u kojoj živimo a putem koje su kolonizirali kompletan planet.

Ivo
4 godine prije

Meni ovo izgleda da su na 2-3 godine do kolapsa, zato i pokušavaju očajnički doći do venecuelanske nafte. Gaddafijevo zlato im je kupilo 3-4 godine, sad je i to otišlo. Nešto će konkretnije možda namaknuti od saudijaca, zato i šalju odred za pljačku, pardon protuzračnu odbranu dolje.
No, sačekajmo da soa alerik da svoje viđenje, on je intimno upoznat sa funkcioniranjem liberalne ekonomije.

Mario
4 godine prije

Znači počelo je. Štampanje novca je jedino moguće rješenje, kad si prezadužen i to još u svojoj valuti. Bitno je izdvojiti da su vlasnisci štamparije suglasni, ma tko to bio. Druga stvar je da će se to uskoro preslikati na euro i EU.

Siniša
4 godine prije

Apsolutno fenomenalno, što se kaže “do ćika” izkorištavaju tržišnu vrijednost dolara.
Bravo za Ameriku, to je takav sistem vrijednosti, kvaliteta i svašta nečega da bi svaka drastična šteta nanesena tom sistemu a bez amortizacije kroz preuzimanje i očuvanja američkih dostignuća bila pucanje sebi u glavu.
Bravo za Rusiju i Kinu koji strpljivo rade da se bez naglih pokreta desi ograničavanje a ne te megalomanije i da se ona svede na razuman nivo.

čitalac
4 godine prije

FED kupuje državne obveznice odnosno – državni dug!
Iako je FED privatna igra ulogu narodne banke i to u stvari ispadne tako kao da NB Hrvatske otkupi držvni dug?!?
Perverzno.
To ekonomski incest!

Istina pa makar metak u čelo
4 godine prije

Gori pod nogama, lopovi traže svoje pare natrag a rata nigdje na vidiku.

Laki Topalović
4 godine prije

Otkad je monetarna politika postala religija? vrlo zanimljivo.-

genocidije
4 godine prije

i usa pada po jugo scenariju ….al ko stoji iza svega vanzemaljci ? rusi ? turci? ameri ?doboka država….bure baruta pred eksplozijom….a borili se pod crvenon zvijezdom…aaaa sramote

jozo
4 godine prije

amerika jad i bijeda

nekoime
4 godine prije

Svaka sličnost s Dugoročnim programom ekonomske stabilizacije Milke Planinc je slučajna i nenamjerna.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Decki rade po svome planu vec stotinama godina a to jos uvijek nekima nije jasno pa pisu komentare , analiziraju i bespotrebno trose vrijeme umjesto da doznaju adresu i izbrisu ih s lica zemlje

Zax
4 godine prije

Dolar kao ni euro nemaju podlogu u realnom vrijednostima. Nego u dugu. Sta bi se reklo novac je dug. Kad bi duznici masovno prestali vracati dugove novac bi izgubio vrijednost. A dugovi su u ovakvoj situaciji dugorocno neoplativi. Zato i Fed i ecb spusta kamate. Cak kamate postaju negativne. Sve s ciljem da se duznicima olaksa vracanje dugova kako bi se spasio financijski sustav. Tako to meni izgleda. Samo sumnjam da ce to uspjeti. Jer je sustav tako napravljen da se sav novac preljeva kod onih 1%najbogatijih. Trebali bi povecati poreze bogatima i korporacijama te povecati prihode obicnim ljudima kako bi mogli kupovati i trositi novac te tako pokrenuti ekonomiju. A trump i ostale zapadne vlade rade upravo suprotno. Bez radikalne promjene ekonomske politike koju su kreirali Reagan i Thacher jos osamdesetih ovo je samo kupovanje vremena do sloma kojeg fed moze samo ublaziti

Kvisko
4 godine prije

Citam komentare, sve sami vrsni ekonomski strucnjaci,pa mi dodje nekako cudno kako je moguce da uz takve strucnjake vec desetljecima vlada kronicna besparica, odnosno balkanske drzave i gradjani permanentno grcaju u dugovima, kako to, kako to,kako to?

Nostradurus
4 godine prije

>>FED jedino želi osigurati da ima dovoljno novca u sustavu, jer ga u posljednje vrijeme nije bilo.<<

Prvi glas da novca nema dovoljno. Liberali nas uvjeravaju da to nije moguće. 🤔

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI