fbpx

FED je upalio štampariju – Bit će novca za sve, samo treba vjerovati

DOLARI

Predsjednik američkih Federalnih rezervi Jerome Powell je 8. listopada najavio je novi program prema kojem će FED kupiti određeni iznos američkog državnog duga.

“Ovo nikako nije kvantitativno ublažavanje (QE)”, rekao je Powell, pokušavajući se oduprijeti glasinama da je ovo novi oblik kvantitativnog ublažavanja i izravna potvrda da je američka ekonomija u lošem stanju.

FED u New Yorku je rekao da program uključuje kupnju državnih obveznica u iznosu od 60 milijardi dolara mjesečno, barem do drugog tromjesečja sljedeće godine, od siječnja 2020. FED će provoditi redoviti REPO u iznosu od 75 milijardi dolara i hitni REPO od 35 milijardi dolara 2 puta tjedno.

REPO ugovori su transakcije koje podrazumijevaju pozajmljivanje trenutačno raspoloživih sredstava, a s druge strane, prodaju vrijednosnih papira kreditoru s obvezom ponovnog otkupa tih istih obveznica od zajmodavca u dogovoreno vrijeme i po dogovorenoj cijeni, koja uključuje kamatu, naravno.

Zbog toga se procjenjuje se da bi bilanca Feda u drugom tromjesečju 2020. dosegla približno 4200 do 4300 milijardi dolara. Budući da će stvarna veličina kupovine koja je potrebna za zaštitu kamatnih stopa od povećanja biti mnogo veća, bilanca Feda mogla bi biti mnogo veća.

Prošlog je tjedna FED čak primijetio da se ti koraci razlikuju od početnog programa kvantitativnog ublažavanja (QE) u 2008. Ta verzija QE zamišljena je da potakne gospodarski rast u sporom gospodarstvu. Trenutni koraci trebali bi zakrpati rupe u tekućih financijskim kanalima koji su prilično udaljeni od realne ekonomije.

FED kaže da “ove operacije nemaju značajne posljedice za monetarnu politiku” i ne bi trebale imati “nikakve značajne posljedice” na troškove kućanstava i poduzeća ili na opću razinu ekonomskih aktivnosti. FED jedino želi osigurati da ima dovoljno novca u sustavu, jer ga u posljednje vrijeme nije bilo.

Ali, kako kaže američka narodna poslovica, ako nešto izgleda kao patka, pliva poput patke i glasa se poput patke, onda je to najvjerojatnije patka. Dakle, Powell može nazvati novi program kako mu drago, ali svi znakovi sugeriraju da je ovo kvantitativno ublažavanje (QE).

QE je bio pokušaj središnjih banaka da kupe državni dug u pokušaju da smanje kamatne stope i osiguraju likvidnost na napetim financijskim tržištima. Ali ako je od 2008. do 2014. FED imao za cilj dugoročno stati na kraj negativnim trenovima na tržištu obveznica, sada je to razdoblje kraće. No, rok dospijeća obveznica nije definiran, pa izgleda da to nije ni važno.

Još jedna razlika o kojoj Powell govori jest da je količina trenutnog programa skromnija od cjelovitih kvantitativnih ublažavajućih programa za razdoblje 2009. – 2014. Tada je bilanca Federalnih rezervi porasla za 4000 milijardi dolara. Iako je istina da je FED u proteklih mjesec dana na tržište izbacio 180 milijardi dolara, to je samo pad iznosa u odnosu na ono što je akumulirao početkom ovog desetljeća. Dakle, FED je tek upalio štampariju. Dajte mu vremena!

Treba li očekivati da će novi program završiti sredinom sljedeće godine, kako sada predlaže FED? Zahvaljujući Federalnim rezervama će američko gospodarstvo u osam mjeseci biti još više preopterećeno dugovima nego sada. Bit će prisiljeno kupiti još više dugova kako bi se spriječio rast kamatnih stopa u gospodarstvu, koje je još osjetljivije na visoke stope nego danas.

Ako prihvatimo da nije važno kako se zove program, važno je usredotočiti se na razlike između programa QE tada i sada. Program je2009. godine bio usmjeren na oporavak dugoročnog tržišta obveznica uništenog milijardama dolara hipotekarnih obveznica. No, desetljeće kasnije, hipotekarno tržište je relativno mirno, barem zasad. Dugoročne kamate već su dosegnule dno, a dospjele hipoteke ne uzrokuju paniku u bankarskom sustavu. Danas su problemi sasvim drugi, na kratkoročnom tržištu obveznica, posebno programu REPO preko noći, gdje banke jedne drugima pružaju gotovinu na kratkoročnoj osnovi bez naknada.

Kako se ispostavilo, prodaja obveznica Federalnih rezervi u vrijednosti od 50 milijardi dolara mjesečno, koja je započela početkom 2018. godine i završila u drugom tromjesečju ove godine, preko noći je dovela do smanjenja likvidnosti na tržištu, a rast zaduživanja države apsorbirao je svu raspoloživu gotovinu.

Uz prošlogodišnje smanjenje poreza i povećanje savezne potrošnje, prvi put nakon 2012. godine, ovogodišnji deficit će uskoro premašiti 1000 milijardi dolara godišnje. Odnosno, na tržištu se može pojaviti više novih državnih obveznica nego što se očekivalo.

Prekršivši svoje obećanje iz kampanje, predsjednik Trump je zapravo skratio dospijeće javnog duga. Kraći rokovi otplate znače da se svaki mjesec treba refinancirati veći dug. Banke su uredno otkupile ove obveznice, kako to zahtijevaju zakoni o kapitalizaciji koji su usvojeni nakon krize 2008. Međutim, nije ostalo dovoljno novca za održavanje stabilnosti tržišta.

Ovaj je problem iznenada izbio prije samo nekoliko tjedana, kada je prinos na obveznice preko noći narastao na 10% ili više. Previsoke stope u vitalnom dijelu financijskog sustava mogle bi dovesti do utapanja gospodarstva, pa je FED morao  intervenirati. Prvog dana krize je preko noći kupio zajmove u iznosu od oko 53 milijarde dolara.

Tada je većina promatrača tržišta vjerovala da je problem nastao kombinacijom privremenih događaja koji će trajati jedan dan ili najviše tjedan. No te su nade brzo rasplinule i svi su ostali predugo u krizi.

Zbog svega toga, uopće nije iznenađujuće da je FED proširio svoju intervenciju na tržištu kratkoročnih obveznica. Ali problemi tu neće završiti. FED nema čudotvornih lijekova. Zapravo, nikad ih nije ni imao.

Sve ovo podsjeća na vrijeme kada je bivši predsjednik Federalnih rezervi Ben Bernanke 2009. godine prvi put predstavio program QE, naglašavajući da to nije unovčavanje duga, jer je QE bio “privremen”, a obveznice koje je FED kupio u hitnim slučajevima bit će prodane natrag tržištu kada kriza nestane.

Ispada da je Fed uspio prodati manje od 25% iznosa kojeg je kupio prije nego što se suočio s krizom, koja ga je prisilila da napusti čitav postupak.

Kvantitativno ublažavanje je takozvani novac „Roach Motela“, odnosno popularne zamke za žohare na bazi ljepila. Čim se čelnici središnjih banaka uklope u ovaj proces, više se ne mogu povući.

Predsjednik američkih Federalnih rezervi Jerome Powell trenutno nije u istoj sobi kao i njegovi prethodnici. Međutim, uskoro će dobiti ne samo tu sobu, već i druge, a nijedna ne nudi dobar pogled, već se posvuda viri prljavština.

Pitanje je vremena kada će investitori osjetiti taj smrad? FED je uspješno uvjerio tržište u privremenu prirodu nulte kamatne stope, učinkovitost kvantitativnog popuštanja i njegovu sposobnost normalizacije kamatnih stopa i smanjenje bilance. Da tržišta i dalje vjeruju u sve to, ne smiju biti izvarana i program mora dati sasvim drugačiji rezultat. Ali njegov “uspjeh” isključivo ovisi o vjerovanju da je ta politika privremena i reverzibilna.

Ako igrači na tržištu shvate da novi QE Federalnih rezervi nije ni privremen ni reverzibilan, kao što nije bi ni prethodni, neminovna posljedica je bijeg od dolara i državnih obveznica, što bi moglo dovesti do financijske krize mnogo ozbiljnije nego one u 2008. godini.

Kao što smo rekli, sada je sav teret na Jeromeu Powellu, koji mora uvjeriti da je novi QE privremen i da će FED ubrzo na tržište vratiti obveznice kupljene kroz program REPO, a za to će trebati ogromne svote novca i eksplozija realnog sektora u Sjedinjenim Državama. Hoće li bankari i Trumpova uprava to uspjeti učiniti, vidjet ćemo uskoro. No, čak i ako ne uspiju, malo je vjerojatno da će Trump dozvoliti da se ti podaci objave prije izbora sljedeće godine. Dakle, FED je tek upalio štampariju. Dajte mu vremena i sve će biti u redu. Barem tako tvrdi Jerome Powell.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
44 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

To se znalo čim je FED presta dizat i počeja spuštat kamatu. FED je zadnjih par godin uspija smanjit bilancu sa 4500 na 3800 miljardi dolara, a samo u zadnjih par miseci bilanca FED-a je ponovo narasla na 4300 miljardi dolara šta znači kako FED i dalje mora spuštat kamatu kako bi moga plaćat kamatu na tih 4300 miljardi, a u budućnosti i na još više miljardi u bilanci.
Kad FED nebi dalje smanjiva kamatu mora bi dodatno “proizvodit” još dolara za servisirat obaveze po bilanci, a to znači još kraći put u hyperinflaciju.
Realna ekonomija tu uopće nije bitna.
Bitan je bond i stock market.
Oni koji sudjeluju u realnoj ekonomiji dobro znaju kako im je.
Drugačije rečeno FED-u je bitniji Wall Street nego Main Street.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno

Napisao si hrpu kvalitetnih komentara na ovu tematiku , koji su nažalost izgubljeni u bespućima interneta
Stoga imam molbu za tebe.

Otvori temu na forumu , na ovu tematiku gdje bi u preglednijoj formi pisao o fiat novcu, zlatu , “narodnim” bankama, itd.. i ponovio ono o čemu si već pisao u komentarima

Imaš moje obećanje da ću učestvovati u formi postavljača pod pitanja 🙂

Nekada ti je dosadno , nema članka na koji bi se referirao ….i eto foruma 😊

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

LNT_Iluvatar Pa forum ne funkcionira, čini se kako nije zanimljiv. Nisan odavna gleda, a kad san zadnji put gleda ostalo je mojih par komentara koji su bili zadnji i to na temama koje me manje interesiraju od ove.
Vidi, problem je kako većina ne želi išta shvatit nego želi instant informacije i mišljenja na koje bi se besmisleno kontreštavali i navijali, a nebi obrazlagali svoja mišljenja ili nedaj bože nešto pitali pa da svi vide kako nemaju pojma . . . meni je najnormalnije napisat kako nešto neznan jer nemogu sve znat . . . isto tako pitan šta neznan . . . i vrlo rijetko dobijen odgovor.
Dosta komentatora često komentira doskočicama, nisan ni ja izuzetak, ali triba imat miru i spreman san objasnit ono šta se meni čini ka i tebi sad.

Globalne financije su kompleksna tema i za to shvatit tribaju neke osnove, a premda je skriveno može se nać . . . također ko ne barata engleskim teško to može pratit up to date . . . evo i na komentarima ovih članaka se vidi kako nijedan od komentatora ne vidi uzrok problema drugačije od mene i svi moji komentari raznih komentara se svode na to kako bi ukaza na to di triba gledat kako bi se shvatija cili mehanizam funkcioniranja globalnoga monetarno fonancijskoga sistema, a ne ka moje kontreštavanje ili diskvalifikacija.

Na kraju sve ovisi o ovome portalu koji je financijski ograničen i nema resurse za prevođenje, a izvrsnih članaka koji povezuju stvari u vremenu i prostoru ima koliko oćeš.

Busola
Gost
Busola
1 godina prije
Reply to  Moreno

Napiši tekst logicno.com i pošalji , mislim da će ga objaviti bez problema i da se potpišeš samo nadimkom.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Busola

Busola E, ali ja nisan novinar niti financijski ”stručnjak” pa o tome nisan ni razmišlja. Ne, nije meni problem šta ja to nisan jer se ionako radi o uočavanju bitnih informacija, logici i povezivanju činjenica oko nas, međutim to podrazumjeva ”prilagodbu” odnosno izričajnu formu, a prilagođavanje bi meni odnosilo puno vrimena i energije, puno više nego napisat neki tekst po mojemu tijeku misli. Vrimena bi se našlo, ali energije za rasipanje neman jer je ovo meni zabava ka rješavanje križaljki, igranje igrica, besmisleno mantranje po internetu, beskonačno palamuđenje za šankom u kafiću . . . itd.

Niko bitan
Gost
Niko bitan
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno dragi. Ima nas koji citamo tvoje komentare i ne upustamo se u raspravu niti dajemo + ,niti -. Samo nastavi…

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno
Istina je da forum nije zaživio i pitanje je da li i hoće 🙂 Slažem se s tobom
Ali ( onaj čuveni ali koji govori ipak se ne slažem s tobom) 🙂 to ne znači da ne možemo probati promjeniti trenutno stanje. Što možemo izgubiti ? Par sati vremena ( odnosno u ovom slučaju tvog vremena )

Komentari članaka su dnevna forma i za par dana su stvar prošlosti.
Želiš ponovo pročitati komentar od prije 7 dana? Nemoguća misija da ga nađeš. Evo naprimjer baš bih ponovo pročitao tvoj komentar o korištenju zlata kao instrumenta garancije vs kredit. Kako da ga nađem?

Forum je dugotrajnija forma , tekstovi su puno duže aktuelni i lakše se pronađu. Osim ako tema jako buja ali za sada to vjerojatno nebi bio problem

Moj prijedlog da probaš otvoriti baš temu globalne financije.
Zašto?
Iz čistog nepatvorenog egoizma.
Prateći tvoje upise stekao sam dojam da imaš dublje razumjevanje problematike.
Uvjeren sam da si dotakao suštinu po tom pitanju .
E pa takve ljude volim čitati i s njima komunicirati,.

Probaj…jedino što se loše može dogoditi da tema ne zaživi

sobravia
Gost
sobravia
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno, svaki sam tvoj komentar progutao s guštomu . Nego, reci ti meni što misliš o kriptovalutama. Zadnjih sam 7-8 godina zaradio relativno dobre novce na tome. Jel vrijeme za bježaniju ili nije ???

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  sobravia

sobravia No problem, reć ću ti, a ti meni reci koji će brojevi izać na loto u subotu . . . 🙂

Pero
Gost
Pero
1 godina prije

Sada je suvremeno samo utipkaju koliko hoce novaca.
Misle ljudi o ekologiji, da ne trose papir.
😂😂😂😂

weitbowegewrgnwergergfergrgr
Gost
weitbowegewrgnwergergfergrgr
1 godina prije

Dok god stvor stoji iza FED-a on može raditi što želi. Stalno upošljavaju neke nove koji izmišljaju algoritme novih prevara kako bi sistem barem virtualno funkcionirao a on je propao od kad su ga inventirali trinaeste ali ne propada jer ima apsolutnu moč. Propast će kad uskoro ukinu gotovinu i onda će prićati bajke o novoj kolosalnoj prevari kao što su do sada izmišljali smite, fridmane, hajeke i ostale varane da nam prićaju bajke o sadašnjoj prevari u kojoj živimo a putem koje su kolonizirali kompletan planet.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

weitbowegewrgnwergergfergrgr
Vidiš kako su varani zavarali Amere kako su Federalne Rezerve federalne, tako su ti isti varani zavarali veliku većinu u Hrvatskoj kako je HNB hrvatska i narodna banka.
Varani nisu niti malo bezazleni, a ti misliš kako se ja zajebajen . . . ☺

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Meni ovo izgleda da su na 2-3 godine do kolapsa, zato i pokušavaju očajnički doći do venecuelanske nafte. Gaddafijevo zlato im je kupilo 3-4 godine, sad je i to otišlo. Nešto će konkretnije možda namaknuti od saudijaca, zato i šalju odred za pljačku, pardon protuzračnu odbranu dolje.
No, sačekajmo da soa alerik da svoje viđenje, on je intimno upoznat sa funkcioniranjem liberalne ekonomije.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo Mi neznamo koliko smo daleko od kolapsa jer nemamo ni sve podatke za predviđat tajming, niti imamo alate za intervenciju u financijski sustav koji su preostali, ali znamo kako je pitanje kad, a ne oće li se globalne financije urušit.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno, slažem se da nemamo uvid i samo nagađamo. Zero Hedge ima dosta dobre članke po tom pitanju, kombiniraju ekonomiju, vojsku i politiku, i to su otprilike nihova predviđanja.

U principu, dolar je umjetno napuhan, iza njega ne stoji realna ekonomija ni proizvedene vrijednosti. Tečaj se održava zahvaljujući konceptu petrodolara i snazi američke vojne sile, što je neraskidivo povezano. Naime, ako te ne mogu vojno pregaziti i ubiti ti vođe kad odbiješ prodavati svoju naftu u USD (kao Irak i Libiju), onda sve više zemalja kupuje naftu u svojim valutama i u određenom momentu dolazi do kolapsa USD., jer nema potražnje.

Jedino teoretsko rješenje za ostanak amera na statusu supersile je da iskoriste rezidualnu vojnu silu (i dalje su hebeno jaki) i poraze Rusiju i Kinu u nekom konvencionalno/nuklearnom ratu i ponovo nametnu silom svoja pravila. No, taj voz je prošao, to se objelodanilo u Siriji, i zato sada histerično vrište. Nemaju šanse ni konvencionalno ni nuklearno, pregovarati ne znaju, napasti ne smiju, i zato pribjegavaju patetičnim prijetnjama i našetavanjem nosača i tenkova oko granica Rusije, da se tješe. Pad je zahebana stvar.

Ovo pojačano tiskanje dolara ima smisla, s njima će nastojati pokupovati koliko god mogu realnih vrijednosti (zemlju u Slavoniji kao jedan mali primjer), mijenjajući tako vlasničke odnose prije nego što dođe do kolapsa i zemlje počnu odbijati dolar. Onda su završili priču i sele u status regionalne sile u permanentnom građanskom ratu.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo Dolar nije umjetno napuvan nego je dolar implementiran enormnom vojnom silom . . . Irak, Libija, pokušaj u Siriji, danas Iran kojega se sankcije podupiru golom vojnom silom . . . tečaj dolara se održava u dosluhu sa ostalim velikim centranim bankama ECB, BoE, BoJ . . . koje rade zajedno protiv svih građana, a ne jedne protiv drugih jer su oni koji upravljaju sa njima isti . . . oni također upravljaju i sa prime dealerima centralnih banaka i rating agencijama tako da uz kontrolu MMF-a i Svijetske Banke imaju mogućnost kontrolirat globalnu ekonomiju. Neće dolar propast, a da ne propadnu i ostale fiat valute koje su sve od reda u utrci prema dnu. A ovo šta pišeš o štampanju dolara i otkupljivanjem tvrde imovine za digitalne brojeve na screenu je kod svih fiat valuta, a ne samo kod proizvodnje dolara.

Zero Hedge ne predviđa ništa nego prenosi razne druge portale i novinare, analitičare, blogere, hedge fond managere . . . a sve to pod pseudonimom Tyler Durden, nekad sa navedenim izvorima nekad ne. Tako se na ZH pojavljuje raznih mišljenja i predviđanja koja se uglavnom sva svode na ”kad će” , a ne ”oće li”. . . inače ZH je jedan od boljih i neovisnijih portala za financije, ekonomiju i hard core politiku i geopolitiku. Šteta šta Logično ne prevodi više članaka sa ZH, prij nekoga vrimena dalo se nać nešto sa ZH i na Logično, ali u zadnje vrime ništa . . .

Servacij
Gost
Servacij
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno
bilo bi veoma zanimljivo znati da nam na kratko kažeš gde se ovde -da kažem paralelno sa $- nalazi valuta € s obzirom na isto tako veoma niske iči negativne kamate, te visok dug (unutrašnji i vanjski) nekih od bitnih članica EU-ja (Ita, Fra, Esp,..), politiku ECB-a itd…

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Servacij

Servacij Ono šta se da vidit je to kako ECB sa eurom radi sve vrlo slično ka i FED sa dolarom. Euro i dolar konvergiraju u istu točku odnosno ZIRP, NIRP & QE.
Problemi su također slični . . . ono šta je bitno je to kako je nemoguće da jedna od te dvi valute propadne, a da druga preživi. Pitanje je samo koja će valuta prij dotaknit nultu vrijednost . . .

Meni osobno euro izgleda ranjiviji iz jednostavnoga razloga zato šta je i sama EU nestabilnija od Amerike, problem Brexita, Njemačka stvari oko eura gleda drugačije od Francuske, Francuzi se bune ne zato šta je Njemačka pomoću eura opljačkala južnu Europu nego šta Francuska nije imala takve koristi od eura . . . Italija ima šanse završit ka Grčka ili će nastradat njemačke banke, a tu je opet izglednije ono prvo . . . stvari u EU su puno zamršenije nego u Americi.

Također postoje različiti pogledi Amerikanaca i Europljana, prvi misle kako je euro pred samim kolapsom, a drugi to isto misle za dolar šta je dijelom rezultat političko medijskoga programiranja percepcije u Americi i u EU.

Za tvorca eura se drži Kanađanina Roberta Mendella koji je završija M.I.T. i koji je bija profesor Univerziteta Columbia iz New Yorka i koji je, jasno, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju. Maria Draghia koji je prij šefa ECB-a bija u Goldman Sachsu će zaminit Christine Legard iz MMF-a na koji najviše uticaja ima Amerika. Nedavno se javija i Mark Carney, šef Bank of England koji je reka kako bi dolar tribalo zaminit nekom kriptovalutom, spominja je fb libru, ali ništa od libre . . . iz svega navedenoga se da zaključit kako je to jedna te ista globalistička ekipa kojoj su euro i dolar samo sredstva, a kako su te valute pod sve većim pritiskom, oni u stvari razmišljaju o ukidanju gotovine i uvođenju nove kriptovalute koj bi bila pod centralnom kontrolom. Oni na samome vrhu monetarno financijske moći koji se kriju iza navedenih imena nemaju problem odnosa eura i dolara nego kako doć do nove valute koja bi bila pod njihovom kontrolom i sa kojom bi totalno kontrolirali svih nas u Americi i EU. Oni su ti koji su uništili euro i dolar, samo sad tribaju odigrat prevaru do kraja kako bi ispalo da je za propast eura i dolara dijelom kriva neka viša sila, nama nepoznata jer se sve ionako u svitu događa ”slučajno”.
O njima također ovisi redoslijed kojim će pokušat doć do toga odnosno oće li prij niz kurenat pustit dolar ili euro.
A Hrvatska ulazak u eurozonu drži ka uspjeh . . . to pokazuje razinu sveopće prevare i zamantanja hrvatskih građana 🙂

Servacij
Gost
Servacij
1 godina prije
Reply to  Moreno

@ Moreno
Odlično napisano, majstorski komentirano. Slažem se svim od A do Ž.

zoran
Gost
zoran
1 godina prije
Reply to  Ivo

zdravo Ivo,ma nisu oni na izdisaju,oni stampaju novac vec 50 godina,od kada je nikson skinuo zlatnu podlogi za dolar.od tada stamparija radi punom brzinom.za njih je dolar-papir i boja,i sa tim zezaju ceo svet,srdacan pozdrav.

Mario
Gost
Mario
1 godina prije

Znači počelo je. Štampanje novca je jedino moguće rješenje, kad si prezadužen i to još u svojoj valuti. Bitno je izdvojiti da su vlasnisci štamparije suglasni, ma tko to bio. Druga stvar je da će se to uskoro preslikati na euro i EU.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Mario

Lako je njima stampati pare kad su ostali bez zlatnih rezervi. Sad mogu stampanim parama kupovati buduce dugove. To se u7 mom kraju zove presipanje iz supljeg u prazno.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Mario

Mario Još bitnije je izdvojit kako sa štampanjem nisu suglasni samo on

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Mario

i koji štampaju nego i skoro svi oni koji su involvirani u stock market, a to su razni fondovi i pojedinci koji padom stock marketa kojega podiže štamparija padaju i sami . . . tako da je većina dovedena prid dvojbu “bit vrana i kljucat govno ili bit govno pa da ih vrana kljuca”.

Šta se ECB-a tiće to i ECB radi, samo u drugačijoj dinamici. ECB je od 2015 do 2018 proizvodila oko 2 moljarde euri dnevno i ECB je još prij FED-a kalala kamatu na nulu. Od ovoga miseca ECB je ponovo krenila sa proizvodnjom euri od nekih 600 – 700 miljuni dnevno. Tako da se ne radi o “preslikavanju” nego o segmentima jedne šire slike. BTW Deutche Bank je sa svojim derivativima u visini tri EU BDP-a izloženija od bilo koje američke velike banke.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Apsolutno fenomenalno, što se kaže “do ćika” izkorištavaju tržišnu vrijednost dolara.
Bravo za Ameriku, to je takav sistem vrijednosti, kvaliteta i svašta nečega da bi svaka drastična šteta nanesena tom sistemu a bez amortizacije kroz preuzimanje i očuvanja američkih dostignuća bila pucanje sebi u glavu.
Bravo za Rusiju i Kinu koji strpljivo rade da se bez naglih pokreta desi ograničavanje a ne te megalomanije i da se ona svede na razuman nivo.

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

FED kupuje državne obveznice odnosno – državni dug!
Iako je FED privatna igra ulogu narodne banke i to u stvari ispadne tako kao da NB Hrvatske otkupi držvni dug?!?
Perverzno.
To ekonomski incest!

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  čitalac

čitalac FED priko dana otkupljuje obveznice države, a priko noći repurchase programima spašava tkz TBTF (Too Big To Fail) banke i to nema veze sa ekonomijom nego sa monetarno financijskom magijom ☺

Toni
Gost
Toni
1 godina prije
Reply to  čitalac

Teoretski, FED bi trebalo da bude samo štamparija koja po zahtjevu štampa novac (što bi u principu moglo svako d.o.o., koje ima potrebnu opremu).
Kada to znamo, ostaje nam nepoznato iz čega se sastoji njihov kapital kojim kupuju državni dug!?
To se kod nas zove inflacija-štampanje novca bez ikakvog pokrića (još čuvam novčanicu od 50 hiljada milijardi dinara! (50.000.000.000.000, koja je na dan izdavanja vrijedila 0,50 DEM). Mislim da su USrA ostale bez ovaca za šišanje koje bi preko dolara, kao univerzalnog novca, plaćale te njihove dubioze. Radujem se danu kada će se inflacija pokazati u svoj svojoj raskoši, a oni prepuni oružja, baš će biti veselo!

Istina pa makar metak u čelo
Gost
Istina pa makar metak u čelo
1 godina prije

Gori pod nogama, lopovi traže svoje pare natrag a rata nigdje na vidiku.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

E ta ti je prava,Rusija,Kina i Indija su ih izmrkale.Znali su de im je ahilova peta.Prc.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Otkad je monetarna politika postala religija? vrlo zanimljivo.-

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Laki Topalović Pa monetarna politika je religija od kad postoji dogma kako su centralne banke neovisne i od kad tu dogmu većina prihvaća kao takvu, a dogme se po definiciji ne preispituju.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  Moreno

Baci pogled na Vatikan.

benty20
Gost
benty20
1 godina prije

Otkako je dolar/euro postao bog!

genocidije
Gost
genocidije
1 godina prije

i usa pada po jugo scenariju ….al ko stoji iza svega vanzemaljci ? rusi ? turci? ameri ?doboka država….bure baruta pred eksplozijom….a borili se pod crvenon zvijezdom…aaaa sramote

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  genocidije

genocidije Pa i nije baš isti scenarij jer u YU se proizvodnjom dinara dobilo to da su Jugoslaveni inflacijom dobili niže rate kredita koji su na kraju došle smiješne, ali im je imovina ostala u vlasništvu, naročito kuće i stanovi bez obzira jesu li sami uzimali kredite ili je država proizvodnjom dinara gradila i dilila te stanove koji su posli za kiki riki otkupljivani. U Americi kuće i stanovi nisu ostajali niti će ostajat Amerikancima nego ih je čekalo i čeka ih “foreclosure” odnosno deložacija.
Razlika nije zanemariva i radi se o dva različita principa; princip “dobit i gubitak društveni” u odnosu na princip “dobit privatna, gubitak društveni”.

jozo
Gost
jozo
1 godina prije

amerika jad i bijeda

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Svaka sličnost s Dugoročnim programom ekonomske stabilizacije Milke Planinc je slučajna i nenamjerna.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Decki rade po svome planu vec stotinama godina a to jos uvijek nekima nije jasno pa pisu komentare , analiziraju i bespotrebno trose vrijeme umjesto da doznaju adresu i izbrisu ih s lica zemlje

Sarmat
Gost
Sarmat
1 godina prije

Emiliano,
i ja bih volio saznat adresu, onako znatiželje radi, premda im ništa ne mogu. Jel možda iza imena i prezimena i ulica broj taj i taj ide: zadnja pošta Rothschildcity?

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Dolar kao ni euro nemaju podlogu u realnom vrijednostima. Nego u dugu. Sta bi se reklo novac je dug. Kad bi duznici masovno prestali vracati dugove novac bi izgubio vrijednost. A dugovi su u ovakvoj situaciji dugorocno neoplativi. Zato i Fed i ecb spusta kamate. Cak kamate postaju negativne. Sve s ciljem da se duznicima olaksa vracanje dugova kako bi se spasio financijski sustav. Tako to meni izgleda. Samo sumnjam da ce to uspjeti. Jer je sustav tako napravljen da se sav novac preljeva kod onih 1%najbogatijih. Trebali bi povecati poreze bogatima i korporacijama te povecati prihode obicnim ljudima kako bi mogli kupovati i trositi novac te tako pokrenuti ekonomiju. A trump i ostale zapadne vlade rade upravo suprotno. Bez radikalne promjene ekonomske politike koju su kreirali Reagan i Thacher jos osamdesetih ovo je samo kupovanje vremena do sloma kojeg fed moze samo ublaziti

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Citam komentare, sve sami vrsni ekonomski strucnjaci,pa mi dodje nekako cudno kako je moguce da uz takve strucnjake vec desetljecima vlada kronicna besparica, odnosno balkanske drzave i gradjani permanentno grcaju u dugovima, kako to, kako to,kako to?

Zax
Gost
Zax
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Koji gradjani i koje drzave. To sto ti zivis u besparici ne znaci da svi ostali tako zive. A drzave koje spominjes u vecini slucajeva su samo formalno suverene.

Nostradurus
Member
Nostradurus
1 godina prije

>>FED jedino želi osigurati da ima dovoljno novca u sustavu, jer ga u posljednje vrijeme nije bilo.<<

Prvi glas da novca nema dovoljno. Liberali nas uvjeravaju da to nije moguće. 🤔

POVEZANE VIJESTI

Izbornik