Američke svemirske snage vježbaju rat u Evropi

Američke svemirske snage
11 komentara

Američke svemirske snage izvele su zajedničke vežbe sa Ujedinjenim Kraljevstvom, Kanadom i Australijom – najveće takve vejžbe u svojoj istoriji – kako bi poboljšale svoju spremnost za hipotetički rat u Evropi, navodi se u saopštenju Komande za svemirsku obuku i spremnost (STAR). 

Tri takozvane vježbe Space Flag 23-1, svaka u trajanju od dva dana, sprovedene su ranije ovog meseca u bazi svemirskih snaga Schriever u Koloradu. Vežbe su omogućile učesnicima da uvežbaju “tehnike orbitalnog ratovanja, naše tehnike elektronskog ratovanja, naše tehnike svijesti o svemirskom domenu i obavještajnu komandu”, rekao je potpukovnik svemirskih snaga Albert Haris.

„Vježbe Space Flag su se fokusirale na scenario američke evropske komande, tako da smo želeli da predstavimo problem u tom pozorištu i iskoristimo našu sposobnost da ga osvojimo na osnovu različitih problema koje smo predstavili timu“, dodao je Haris.

Događaj je označio prve vježbe svemirskih snaga koje su uvježbane za evropski rat i koje su se dogodile usred eskalacije tenzija između Vašingtona i Moskve zbog sukoba između Rusije i Ukrajine. Harris je rekao da je planiranje vježbi počelo u februaru, istog mjeseca kada je Rusija započela svoju vojnu operaciju u Ukrajini.

Trupe su dobile probleme specifične za Evropu za rješavanje tokom planiranja misije i uvježbane procedure za povećanje njihove spremnosti da dobiju sukob na kontinentu, ali tačni scenariji ostaju misterija. Pukovnik Jason Schramm rekao je da su vježbe omogućile američkim snagama i koalicionim partnerima da uvježbaju svoju taktiku borbe u svemiru.

“Pobjeda u svemiru podupire smrtonosnost koalicije u drugim domenima ratovanja”, rekao je. “Borit ćemo se u svemiru kao koalicija, a ove prilike su neprocjenjive za izgradnju tima koji će se boriti zajedno ako se za to ukaže potreba.”

SAD podržavaju Ukrajinu u njenoj borbi protiv Rusije oružjem, zalihama i drugim oblicima vojne pomoći, poput obavještajnih podataka, dok tvrde da nisu direktno uključeni u sukob. General Džon Rejmond, šef američkih svemirskih operacija, rekao je u julu da je  „komercijalni prostor bio veoma važan u obezbeđivanju sposobnosti koje su bile od pomoći Ukrajini“.

Jedan dobro poznat slučaj je isporuka zemaljske opreme Starlink Ukrajini. SpaceX Elona Muska omogućio je kijevskim trupama pristup satelitskom širokopojasnom internetu.

Govoreći na svemirskom događaju u UN-u u oktobru, ruski predstavnik Konstantin Voroncov izrazio je zabrinutost zbog toga što SAD i njihovi saveznici koriste “elemente civilne svemirske infrastrukture, uključujući komercijalne, u vojne svrhe” i upozorio da bi  “kvazicivilna infrastruktura mogla biti smatra legitimnom metom za uzvratni udar.”

SAD su lansirale svoje Svemirske snage kao zasebnu vojnu granu 2019. godine, više od 50 godina nakon što su se pridružile Sovjetskom Savezu i Ujedinjenom Kraljevstvu u potpisivanju sporazuma kojim su se obavezale da će prostor izdvojiti za “miroljubive svrhe”.  Pentagon je tvrdio da mora tretirati svemir kao “domenu za borbu” zbog navodnih prijetnji iz Rusije i Kine.

RatSADSvemirske SnageUKukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rudar
1 godina prije

Ako EU sada ne shvati tko je njen stvarni neprijatelj onda nikada ni neće.

Anuna
1 godina prije

A s cime se to oni misle boriti u svemiru? Ili je tu posrijedi neka tajna tehnologija o kojoj obicni smrtnici nemaju pojma?

eukolonija
1 godina prije

Možda bi trebali snimiti i koji film u Hollywoodu da im pokažu kako se ruske rakete hvataju zubima

Dokurčilomi
1 godina prije

Što ih nisu poslali u orbitu pa neka malo trče.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Previse sam podkapacitiran da bi mogao shvatit kako se za rat u svemiru vjezba u Europi…

Max
1 godina prije

Elektronička oružja HAARP Emp tko zna što izvode ali poprište je Europa.

alexosijek
1 godina prije

Svemiski rat u Europi? Gdje je svemir u Europi?
Otišli su toliko kvragu i sve postaje jako los crnjak…ili sam ravnozemljas kada ne primjecujem svemir ovdje

R M
1 godina prije

Ej, svemirske snage, a do meseca još nisu doleteli

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI