Američke trupe treba da napuste Njemačku

Americka vojska
22 komentara

Berlin mora da raskine sa postojećim “odnosom ekstremnog podaništva” prema Americi i njenoj spoljnoj politici “obilježenoj kršenjem međunarodnog prava”, izjavila je u petak Sevim Dagdelen, zamjenica šefa frakcije Ljevice u Bundestagu. Njemačka mora zahtijevati da se američke snage stacionirane na njenoj teritoriji povuku zajedno sa američkim nuklearnim oružjem, insistirao je poslanik.

“Nakon 78 godina, sada je vrijeme da američki vojnici odu kućama”, rekla je Dagdelen na skupu povodom 75. godišnjice Marshallovog plana. Američke vojne baze djeluju “kao vanzemaljske zone u kojima se njemački ustav ne primjenjuje”, rekao je poslanik, koji je i član parlamentarnog odbora za vanjske poslove.

Washington koristi svoje baze na njemačkom tlu za vođenje ratova u inostranstvu i pokretanje “smrtonosnih udara bespilotnih letjelica”, rekao je Dagdelen, dodajući da su neke od ovih radnji “kršene međunarodnog prava”.
Ona je također kritikovala redovne sastanke NATO-a u američkoj bazi Ramstein u Njemačkoj, gdje se razgovara o vojnoj pomoći Kijevu. Washington je domaćin ovih konferencija “kao da je okupacioni statut još uvijek na snazi”, rekao je poslanik, dodajući da je Berlin također dozvolio SAD-u da ga stavi “na liniju vatre” isporukom njemačkih tenkova Leopard Ukrajini.

Njemački zakonodavci su još 2010. godine donijeli odluku o povlačenju američkog nuklearnog oružja sa teritorije nacije, ali to oružje je još uvijek na mjestu, rekao je Dagdelen. “Ostajemo pri svom stavu: američko nuklearno oružje mora nestati,” dodala je.

“Američka administracija ostavlja utisak da ne želi saveznike, već samo lojalne vazale”, rekao je poslanik, ukazujući na nemar Amerike prema interesima i zahtjevima svojih partnera. Prema Dagdelenu, “sve manje zemalja širom svijeta spremno je to prihvatiti”. Istinsko “prijateljstvo” treba da se zasniva na međusobnom poštovanju ljudskih prava i međunarodnog prava, dodao je poslanik.

Njemačka je domaćin daleko najvećem broju američkog vojnog osoblja od svih evropskih zemalja. Preko 35.000 američkih vojnika bilo je stacionirano na njenom tlu od 2022. godine. Italija, koja je domaćin drugom najvećem broju američkih vojnika, je daleko iza, jer je tamo istovremeno bilo stacionirano oko 12.000 američkih vojnika.

ItalijanjemačkaSADVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
1 godina prije

Ja mislim da je Njemačka nakon drugog svjetskog rata dobila neki svoj “utvrđen raspored časova”. bili su 45 godina pola na istok pola na zapad, sad su cijeli na zapadu , sljedeće im je po rasporedu cijeli na istok.

eks
1 godina prije

“Slavna” ministarka Brabonjak javno je rekla da nju ne interesuje mišljenje naroda. To dovoljno govori ko su i kakvi su lideri Nemačke. Potpuni vazali Amerikenjaca .

Ivan
1 godina prije

Krajnje je vrijeme da se Amerikance istjera iz cijele Europe..

Ico
1 godina prije

Fašizam je temelj moderne EU, osobito korona fašizam. To je činjenica.

Kardinale
1 godina prije

Eu je americki bordel

Eto
1 godina prije

Ljevicarska populistica skuplja poene, 😀
Pitajte lokalce što oni misle o tome

Ramstein Air Base and the nearby Spangdahlem Air Base contributed around €1.4 billion ($1.7 billion) to the local economy and supported about 27,000 jobs in the region.

Max
1 godina prije

U praviu je ali to se neće dogoditi jer je Njemačka okuprana država.

ghztrfde
1 godina prije

Prije ce ameri zbombat berlin nego otici iz njemacke. Pa pokazali su im sa ST2 kako bi bili izbombani ako ne slusaju gazde i ne smiju ni pisnut. Zao mi je njemaca jer su dobri i vrijedni ljudi.

abc
1 godina prije

Več se javili Poljaci i nude Amerikancima sve svoje vojne baze i sve svoje čerke i žene.

nessy
1 godina prije

U Njemackoj je 35.000 USA vojnika? Madzarska ima ukupno 40.000 aktivnih vojnika. A i zasto bi otisli? Nisu tamo niti 100 godina. Pustite ih na miru, na 100. obljetnicu ce razmisliti sto dalje. I odluciti da ostanu jos 100, za sada. Bili bi ludi da napuste svoje baze, jer se sjetila tamo neka strancica. A dvije najvece stranke se ne usude niti pokrenuti to pitanje.

Samuraj
1 godina prije

Možda se Nijemci i opamete, nadam se da hoće. Izgleda da se bude.

abc
1 godina prije

Amerikance može iz Njemačke da istjera samo narodna pobuna protiv kompletne proameričke kvizlinske vlasti. Njemačku vode zločinci i izdajnici. Samo njemački narod može sa pobunom napraviti red. A kao prvo mora na svoju stranu pridobiti njemačku vojsku i bar dio policije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI