Američke vazdušne vežbe dovode poluostrvo na “ivicu istrebljenja”

F-35A i F-16
15 komentara

U nedavnoj izjavi, zvaničnik Pjongjanga se obrušio na predstojeće zajedničke vazdušne vežbe Vašingtona sa Seulom, označivši ih „kočnicom“ u dijalogu koji je započeo između SAD i Severne Koreje.

Samo nekoliko dana nakon što je Pentagon najavio da će SAD u narednim nedeljama održavati ograničene vazdušne vežbe sa Južnom Korejom, umesto njihovih godišnjih vežbi Vigilant Ace,

“Američka nesmotrena vojna vežba je izuzetno provokativan i opasan koji ugrožava dijalog sa Severnom Korejom”, rekao je diplomata DPRK Kwon Jong Gun u četvrtak, a prenosi KCNA.

Vežbe Vigilant Ace otkazane su prošle godine ubrzo nakon što je američki predsednik Donald Trump otkazao dve dodatne zajedničke vežbe sa Južnom Korejom uz tvrdnju da su „ratne igre“ „veoma skupe“ i da ometaju pregovore sa severnokorejskim liderom Kim Jong Unom. Tadašnji američki ministar odbrane Jim Mattis izrazio je slična osećanja kada je najavio da će se vježbe Foal Eagle 2019. smanjiti „da bi se zadržale na nivou koji neće biti štetan po diplomatske odnose“.

Vigilant Ace vežbe Vašingtona i Seula za 2017. godinu dovele su više od 230 zrakoplova u regiju, a prema Pentagonu, izvedene su kako bi “maksimalizirale realizam” kao odgovor na potencijalnu pacifičku prijetnju. DPRK je, s druge strane, vežbe smatrao “opasnom provokacijom” koja gura regiju “na ivicu nuklearnog rata”.

Kvon je podsetio Vašington na ovu nedavnu istoriju vezanu za zajedničke vežbe u tom području uz tvrdnju da je Pjongjang „više puta naglasio da planirana zajednička vojna vežba može da blokira napredovanje bilateralnih odnosa i da nas natera da preispitamo ključne mere koje smo već preduzeli“.

“Naše strpljenje se približava kraju”, dodao je, “nikada nećemo previdjeti američke nesmotrene vojne poteze” – što je možda znak odgovora ponovnim nastavljanjem raketnih testova dugog dometa i nuklearnim istraživanjima.

Pored neuspelih pregovora u Stockholmu u Švedskoj, prošlog meseca, Kvon-ova izjava dolazi i za petama američkog State Departmenta koji je Severnu Koreju proglasio za državnog pokrovitelja terorizma u Izveštaju o terorizmu za 2018. Gofinu. Pjongjang je osudio tvrdnje u ovom izveštaju i odgovorio rekavši da DPRK odbacuje sve oblike terorizma i ne podržava terorističke aktove.

“Mi ne bodujemo ili ne izvodimo vežbe zasnovane na ljutnji Severne Koreje,” rekao je portparol Pentagona, potpukovnik Dave Eastburn za Japan Times u četvrtak. „Naše vežbe… obezbeđuju spremnost i poboljšavaju borbenu gotovost između SAD i Južne Koreje, istovremeno dozvoljavajući diplomatama prostor koji im je potreban za otvorene razgovore sa Severnom Korejom.“

PentagonVojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milance iz Ceske
4 godine prije

uskoro cee i to nestati.Juzna Koreja ce pasti pod utjecja Sjeverne Koreje,to je proces koji je nastavljen,sada se sve samo polako uigrava..Raspadom Nato snaga,vise nece biti potrebna sjeverna koreja,ulogu na tom podrucju preuzima Kina..

alfa33
4 godine prije

Pa nek vježbaju,mali pingvin je nervozan jer se njega ne pita tko i što mu dolazi u susjedstvo..Ameri dolaze vježbati u hr,a Rusi u Srbiju,pa toliko ne dižu dreku. A i mora se malo mislit na industriju oružja,jel hoćete da nemaju ni za kruh…

Kvisko
4 godine prije

Debeljucko se opet grozi nuklearnim ratom,nebi li izvukao koju saku rize ili koju litru nafte od Amera.Medjutim Veliki vodja je i te kako svijestan, ako pritisne crveni gumb nece imati vremena vidjeti, kako je taj rat zavrsio.

siogiusngiunsfugvsndvksdvkdsnjsydxj
4 godine prije

Što su ovi vazalni korejci mislili da su im badava upumpali biljune ciodolarosa a da nema ona kvaka a zašto. E pa vidjet će što su prodali dušu konzumervragu kad dođu ti bilijuni na naplatu u rijekama krvi da nahrane stvora.

Patetika
4 godine prije

Ovi odgodili vježbe, mali raketaš opalio par raketa, ups, vježbe su opet na dnevnom redu. Kako bi rekao Rjabkov, predvidivo…

Lucija
4 godine prije

Off
Tu-160 na najavljenom preletu preko Japana…
Japanci podigli avione, kako je i red…ali…F-35.😊
Webtribune:
” Međutim, nedugo nakon što su se američki lovci približili ruskom bombarderu, posada ruske letelice je stavila motor u režim forsaža i udaljila se od lovaca F-35A.”

😃 zamisli. Bombarder ti to napravi.
Japanci su krivi. F-35 zbilja nije zato…

Max
4 godine prije

Sjeverna Koreja radi sračunato kad se ovi razmašu oni priprijete i dobiju ustupke.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI