Američki kongresmen predlaže ‘samo jedan’ tenk Abrams za Ukrajinu

Abrams inzenjerija tenk vojska
52 komentara

Američki predstavnik Michael McCaul tvrdi da bi najava planova za isporuku američkih hvaljenih tenkova M1 Abrams Ukrajini – čak i ako je samo jedan od tenkova zapravo isporučen – ostavila Njemačku bez izgovora za daljnje odlaganje slanja svojih tenkova Leopard u Kijev.

“Ako smo objavili da ćemo dati Abrams tenkove, samo jedan… ono što čujem je da Njemačka čeka da preuzmemo vodstvo”, rekao je McCaul u nedjelju u intervjuu za ABC News. “Onda bi ubacili tenkove Leopard.”

Teksaški republikanac, koji predsjedava Komitetom za vanjske poslove Predstavničkog doma, dodao je da bi takva taktika također navela Berlin da da dozvolu drugim evropskim zemljama koje koriste Leopard da daju neke od svojih tenkova Ukrajini.

McCaul je bio među najoštrijim republikancima u Predstavničkom domu, obećavajući da će nastaviti s pružanjem oružja Ukrajini za borbu protiv ruskih snaga, bez obzira na rastuće javno protivljenje pomoći. Tvrdio je da se Kijevu hitno moraju obezbijediti tenkovi i artiljerija većeg dometa, kako bi se pomoglo u odbijanju navodne neposredne ofanzive Rusa.

Na pitanje voditeljice ABC-ja Marthe Raddatz da li bi samo jedan tenk Abrams bio dovoljan da potakne Njemačku da Ukrajini pruži naprednije oružje, McCaul je nagovijestio da bi Washington mogao prevariti svog saveznika.

Čak i da kažemo da ćemo staviti tenkove Abrams, mislim da bi bilo dovoljno za Nemačku da oslobodi svoje tenkove Leopard.

McCaul je također rekao da je Kijevu potrebna artiljerija većeg dometa za napad na ciljeve na Krimu, odbacujući rizike omogućavanja napada na poluostrvo, koje Moskva smatra suverenom ruskom teritorijom. Upitan kako bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao reagirati, McCaul je ukazao na to kako se Washington očito izvukao s prošlim eskalacijama pomoći, kao što je davanje Ukrajini raketnih bacača HIMARS.

Senator Chris Coons, demokrata iz Delawarea, također je pozvao na slanje borbenih tenkova u Ukrajinu. “Ako je potrebno da pošaljemo nekoliko tenkova Abrams kako bismo otključali tenkove Leopard iz Njemačke, Poljske, drugih saveznika, ja bih to podržao” , rekao je Raddatz-u.

Izvještaji medija sugeriraju da Berlin nije bio voljan poslati svoje tenkove osim ako se SAD ne obavežu na sličnu obavezu. Vašington je do sada odbijao da obezbedi svoje tenkove Abrams, tvrdeći da su veoma složeni za rad i da im je potrebna opsežna obuka.

Ključne zemlje NATO-a nisu uspjele postići dogovor o slanju borbenih tenkova njemačke proizvodnje u Ukrajinu tokom sastanka zapadnih vojnih donatora u petak u američkoj zračnoj bazi Ramstein. Međutim, u nedjelju je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock nagovijestila da Berlin “ neće stajati na putu”  ako Poljska odluči da pošalje svoje Leoparde u Ukrajinu.

Abrams m1rusijaSADTenkoviukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
1 godina prije

Ono da mogu reći švabama, evo mi smo poslali sada vi pošaljite sve što imate……..

Max
1 godina prije

Taj bi tenk brzo bio uništen-

tihobl
1 godina prije

Zelenski ce dobiti znacajnu pomoc – 1 abrahama i 19 leopolda koje svabe koriste na poligonu kao mete.

Noppo
1 godina prije

Abramsi je gčavna proizvodnja gašena več 1996 godine. Lima tvornica v Ohio ima kapacitete najviše 11 tenkova na mijesec i to samo za servis, održavanje ili nadgradnu. Gubici se ne mogu nadoknaditi. Challenger 2 je gašen 2002 godine.

Noppo
1 godina prije

Amerikanci bi više voljeli gledati kako Leopard 2 gori i bude uništen, nego Abrams.

Ivo
1 godina prije

Znam da su američki tenkovi superiorni u odnosu na ruske ali mislim da pretjeruju. Trebalo bi poslati bar dva tenka da stvore premoć u ratu.

HEKPCT
1 godina prije

Ma neka bude samo maketa. Tko uopće smije primijetiti da je od kartona?

4e 65 6b 64 6f
1 godina prije

Ajde više. Prenemaganja iz dana u dan.

Nije stvar u slanju tankova, nego tenkovskih posada. Ukrajince treba tek izučiti.

Tko će do tada upravljati tenkove?

Poljaci su navodno spremni ali ostali (pogotovo Nijemci) nisu.

A i koja je svrha slanja 10 različitih modela?

Nikakva, osim donekle ako ih šalješ sa posadama.

Sa druge strane priče, cijela zapadna Europa ima nešto više tenkova, nego što jih je Ukrajina imala na početku rata (UKR 1.462 odnosno čak 1.890 prema nekim drugim podacima; F 406, D 328, E, 327, UK 286, I 200…, a jedna Grčka 1.386)

armedforces eu/land_forces/ranking_tanks

Tupko
1 godina prije

U koliko se tenkova moze pretvoriti jedan nosac aviona?

Rozalija
1 godina prije

Znaju Amerikanci da je dovoljan da rasturi ruske limenke..

Voltaire
1 godina prije

Ovo je vec bizarno bolesno..jedan tenk ??????? E ukrainci neka vam je Bog i svi svecu u pomoci.

nessy
1 godina prije

Postujte nase lopove

cuvajte nas, pazite nas,
jer, $$$ su premalo…
valjda je i amerima,
do bogatstva stalo.

cuvajte nas, pazite nas,
nasi dzepovi su suplji,
vasa nam sad pomoc treba,
da krademo bez straha.

nessy
1 godina prije

Najnoviji model Abramsa (mislim da je A1M1), je najbolji tenk koji NATO ima. Ameri se, opravdano, boje da koji ne padne rusima u ruke ispravan, sto je lako moguce. pored toga eventualno unistenje, isto, lako moguce, bi bila velika antireklama, jasno da to zele izbjeci. Drugo je bio Irak, borba uz zracnu potporu A-10 “ubojice tenkova”, podzvucnog aviona (sa topom 30mm, i municijom od osiromasenog urana) tipa Gatling u nosu. Piloti se sale, da ovo nije kao da pilotiras avion, nego da letis na topu. Ovo dvoje u kombinaciji su izuzetno ubojiti, ali, Abrams bez A-10, protiv rusa… to je nesto drugo.

hiber
1 godina prije

Nevjerojatno u kakve bajke sve ne vjeruju ovdašnji komentatori. Jednostavno u tijeku je ultimatum/ili ponuda da Kremlj ispuni cijeli niz specifičnih zahtjeva i prestane se praviti lud. Ako prihvati sve ce ličiti na prvi zaljevski rat u kojem se i Sadam proglasio pobjednikom. Ako odbije Ukraini ce se isporučiti 300-400 Leoparda i sl. tenkova, dok će Abramsi biti u pozadini kao rezerva NATO. U ovom trenutku Ukrainci se obučavaju u Poljskoj na njihovih 250 Leoparda. Ranije je u Ukrainu isporuceno poljskih 230 PT 91 (T72-M1). Umjesto, njih Poljaci su dobili 50 starijih Abramsa, a zatim je ugovoreno novih 250 Abramsa, a zatim jos 115 komada Abramsa. Uz ove isporuke, kao podrška NATOu Amerikanci su u Poljskoj i Nizozemskoj iskrcali 5.000 raznih oklopnih vozila među kojima barem 500-600 aktivnih Abramsa, uz neimenovan broj vozila stacioniranih u Rumunjskoj kroz 101. Dakle, svi PT 91 su već u ofanzivnoj pričuvi u Ukraini, Leopardi… Čitaj više »

Krle
1 godina prije

Mogu oni slati sve do nuklearnog naoružanja. Da će nanijeti štetu hoće, da će promijeniti sudbinu Ukrajine, neće. Pisao sam već da se Zapad opet zaigrao i misli da može beskonačno gurati prst u oko Rusiji. Neće ni skontati da su se našli u nuklearnom ratu i isto će se čuditi kako to. Izgubili su svaki doticaj sa stvarnošću.

Dokurčilomi
1 godina prije

Tako je. U potpunosti je u pravu. Poslati jedan pa ćemo vidjeti koliko će izdržati i koliko je isplativo ih slati. Ukoliko neježi od prva granate i rakete nema smisla slati druge.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI