Američki senat odobrio Trumpovo suđenje za opoziv kao ustavno

Trump
26 komentara

Dom je bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu drugi put izglasao opoziv sedmicu dana poslije smrtonosne pobune na Kapitolu 6. januara, optužujući ga za “podsticanje pobune”. Trump je porekao odgovornost i nazvao neviđeni drugi opoziv „podvalom“.

Američki senat je u utorak izglasao odobrenje da je drugo suđenje za opoziv Donalda Trumpa ustavno, sa 56 senatora koji su rekli da, a 44 glasalo protiv.

Iako ni jedan bivši predsjednik nikada ranije nije opozvan u Sjedinjenim Državama, glasanje u Senatu u utorak odobrilo je Trumpovo drugo suđenje za opoziv.

Trumpov tim pravne odbrane tvrdio je da nije ustavno opozivati privatnog građanina, s tim što su demokrate napomenule da ne postoji „januarski izuzetak“, a predsjednik mora odgovarati za sve svoje postupke od prvog do posljednjeg dana na funkciji.

Suđenje je započelo u utorak i očekuje se da će trajati narednih nedjelju dana.

Prvi američki predsjednik koji je dva puta opozivan, Trump, na drugom suđenju suočen je sa optužbama Demokrata Doma za “podsticanje pobune” na nasilnu pobunu na Kapitolu 6. januara u kojoj je poginulo 5 ljudi. Bivši predsjednik negirao je odgovornost, nazivajući opoziv nastavkom “lova na vještice” i “podvalom”.

Prema izvještajima, bivši predsjednik, koji je odbio da svjedoči, vjeruje da će biti oslobođen nakon suđenja.

Da li će Trump biti osuđen?

Iako posmatrači sumnjaju da će se postupak za opoziv u Senatu završiti Trumpovom osudom, glasanje u utorak imalo je šest republikanaca koji su podržali ideju da je suđenje ustavno.

Na test glasanju održanom krajem januara petorica senatora GOP glasala su za drugi Trumpov opoziv, a jedan republikanac pridružio se grupi na glasanju u utorak u Senatu.

Među šest republikanaca koji vjeruju da je suđenje ustavno spadaju Ben Sasse iz Nebraske, Mitt Romney iz Jute, Pat Toomey iz Pensilvanije, Susan Collins iz Maynea, Lisa Murkovski sa Aljaske i Bill Cassidy iz Louisiane.

Međutim, da bi Trump bio osuđen, dvije trećine 100-članog Senata morat će to da podrži. To zahtijeva da najmanje 17 republikanaca glasa za potvrdu presude, što mnogi posmatrači smatraju malo vjerovatnim.

Razmišljajući o mogućem ishodu suđenja, Jon R Tailor, profesor političkih nauka na Univerzitetu Teksas u San Antoniju, kaže da bi Trumpu oslobađajuća presuda mogla donijeti mnoge političke povlastice.

„To bi lako moglo da stvori scenu za Trumpovu nacionalnu pobjedničku turneju, koja bi mogla da probudi njegove pristalice i prikupi puno novca za midterm izbore 2022., postavljajući tako scenu za 2024.“, rekao je profesor. “S obzirom na Trumpovu kontrolu nad Republikanskom strankom, on strahovito vlada neposrednim i dugoročnim izgledima stranke. Čak i ako se ne kandiduje za predsjednika 2024. godine, mogao bi vrlo dobro utvrditi ko će pobijediti u nominaciji stranke i izazvati predsjednika Bidena“.

Šta sad?

Kako je Senat glasao da je postupak opoziva bivšem predsjedniku ustavan, suđenje će se u srijedu nastaviti sa još oko osam sati argumenata.

Nejasno je koliko će trajati suđenje, ali posmatrači vjeruju da će suđenje za drugi opoziv biti kraće od prvog, koje je trajalo oko tri nedjelje.

Taylor posebno vjeruje da to ne bi trebalo da traje duže od nedjelju dana.

„Ukoliko neki veći i ranije nepoznati dokazi ne promijene obim i ton suđenja, zaista ne bi trebalo trajati duže od nedjelju dana, možda čak deset dana ako dođe do neočekivanih odlaganja“, kaže profesor.

U petak uveče, zbog jevrejske subote, pravni postupak je trebalo da bude zaustavljen, da bi se nastavio u nedjelju popodne.

David Schoen, međutim, koji je zatražio stanku u subotu, poslao je u ponedjeljak pismo u kojem je povukao svoj zahtjev zbog zabrinutosti da će to odložiti proces. Nije bilo zvaničnih promjena u rasporedu.

Zbog toga je vjerovatno da će konačno glasanje u Senatu biti održano sljedeće nedjelje. Ako Senat glasa za osudu Trumpa, uslijedit će dodatno glasanje kojim će se odlučiti da li će mu se zabraniti da ikada više bude na javnoj funkciji.

američki senatDonald TrumpOpoziv predsjednika
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Maaja
3 godine prije

dakle, što može reći radoznalost malog čovjeka na sve ovo oko Trumpa okićeno svim ovim silnim ponudama ovako onako ..paz’vaki…paz’naki,pravi krivi,te glumac dubler,vojno stanje s tribunalom koji sudi u Guantanamu cionističke tražilice blokiraju sve živo protiv njih na netu a cirkus je krenuo iz istog legla-pogledaj Trumpov poslovni toranj uređen okultno -rezime=svađa za prevlast na planeti koja grmi kroz Kinu-Rusiju–Englesku-SAD = k r e s…….nite to višeeee i navika hazarske mafije da ubija po želji neposlušne i koji se usude usprotiviti…….eeeeee, vrime je TVOJE za napraviti pravedan život i okončati dominaciju tame i zla,,,,svi smo od jednoga ali daaaaj više da pravedni žive normaaaalnoooo……rečeno nam je da su promatrači prisutni i sve vide i može se razumjeti da su poslodavci ovim zlikovcima moćni s tehnologijama ali Stvoriteljuuu …….zar nije vrime učiniti….d o s t aaaaaaaa višeee

3 godine prije zadnji put uredio Maaja
Majk Majers
3 godine prije

Moran priznat da mi fale geopolitički članci, vojne analize i crtice iz vojne povijesti od prije korone. Sad su se svi portali pribacili, šta je i logično jer se radi o globalnom resetu, nakon kojeg lokalna geopolitička situacija neće bit važna. J…i ga, svit se minja velikom brzinom a posljedice po nas “kmetove” ne izgledaju dobro. Nisan previše optimističan

tihobl
3 godine prije

Da li je po zakonu u SAD da udovica zatrazi razvod od pokojnog muza?

Ришона Вилон
3 godine prije

Тексас је блокирао дејство федералних закона на својој територији. «Техас для техасцев»

Blaza
3 godine prije

Nije to ništa, rimska crkva u 9. st. je mrtvog papu iskopala iz zemlje, posjeli su mrtvo tijelo na stolicu, sudili mu i osudili na smrt…

navijala
3 godine prije

Osobno za Trumpa ovo nije poražavajuće.ali za Ameriku i sve one koji su u Americi gledali oličenje slobode i demokkracije,porazno je.
Sad ostaje jedino Trampizam kao simbol,pa neka ga nazove kako god tko hoće,pojam slobode ili pojam neznam ,nečeg drugog.
Radije bih stao u redove Trumpa,nego onih drugih.

Max
3 godine prije

Kako je Trump mogao zvati na rušenje vlasti kad je on bio vlast?

mQstar
3 godine prije

Što radi vojska u, na, okolo i “ispod” D.C.

‘jedini način jest ‘vojska’
💨
https://t.me/GhostEzra/1259

3 godine prije zadnji put uredio mQstar
Pun Kufer
3 godine prije

Clanak i sama vijest su trla baba lan, ali vrijedilo je procitati samo zbog ovoga:
.
“U petak uveče, zbog jevrejske subote, pravni postupak je trebalo da bude zaustavljen, da bi se nastavio u nedjelju popodne.”
.
TO JE AMERIKA!
Najvisa drzavna tijela ne rade zbog zidovske subote, ali rade krscanskom nedjeljom.
Zna se tko su gazde.
Hicho vrati se! Sve ti oprastamo.

Zorule
3 godine prije

Nakon ove brutalne izborne prevare od strane demokrata iluzorno je ocekivati da ce sljedeci izbori biti ista bolji.

Ive
3 godine prije

Političari su kao spermatozoidi, tek jedan od milion uspije napraviti što treba.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI