Američki senator vrši pritisak na Mađarsku oko širenja NATO-a

40 komentara

James Risch rekao je da će odugovlačiti s prodajom HIMARS baterija, sve dok Budimpešta ne odobri zahtjev Švedske za pridruživanje vojnom bloku

Visoki republikanski senator James Risch blokira američki sporazum o naoružanju s Mađarskom, vrijedan stotine milijuna dolara, zbog mađarske neodlučnosti u pogledu ratificiranja zahtjeva Švedske za članstvo u NATO-u, izvijestio je u srijedu Washington Post. U izjavi za novine, Risch, koji služi kao visokopozicionirani član u Odboru za vanjske poslove Senata, rekao je da će sve dok Mađarska ne postigne napredak u tom pogledu, on nastaviti odugovlačiti s prodajom paketa oružja vrijednog 735 milijuna dolara, koji uključuje 24 baterije HIMARS , kao i streljivo i sve ono što dolazi s opremom. “Već neko vrijeme izravno izražavam svoju zabrinutost mađarskoj vladi u vezi s njezinim odugovlačenjem za glasovanje za ulazak Švedske u NATO”, rekao je. “Zbog činjenice da je sada lipanj i da još uvijek ništa nije završeno, odlučio sam da će prodaja nove američke vojne opreme Mađarskoj biti obustavljena.”

Svakom velikom američkom poslu s oružjem najviši članovi Odbora za vanjske poslove Senata i Predstavničkog doma trebaju dati zeleno svjetlo, prije nego što se State Departmentu dopusti objava. Međutim, mađarsko Ministarstvo obrane odbacilo je senatorove komentare, rekavši da uopće ne planira kupiti HIMARS od SAD-a. Objasnilo je da su tijekom prethodnog vladinog ciklusa dužnosnici u Budimpešti zatražili informacije u vezi sa sustavima s rokom koji je išao do ožujka prošle godine.

“Nije bilo odgovora s američke strane, a Ministarstvo je smatralo da je stvar zatvorena”, rečeno je. Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u prošlog svibnja, odustajući od svoje desetljećima duge neutralnosti nakon početka sukoba u Ukrajini. Dok je Finska službeno postala 31. članica bloka u travnju, švedska prijava ostaje u neizvjesnosti, čekajući na ratifikaciju dvije članice saveza: Turske i Mađarske. Dok je Ankara zahtijevala od Švedske obračun s kurdskim skupinama koje smatra terorističkima, Mađarska koči proces pristupanja zbog kritika Stockholma prema premijeru Viktoru Orbanu, zbog njegovih stavova u vezi demokracije i vladavine prava.

Odnosi između SAD-a i Mađarske pogoršali su se posljednjih mjeseci. Washington je sankcionirao investicijsku banku povezanu s Rusijom i tri njezina rukovoditelja u Budimpešti. Taj je potez uslijedio nakon što je Orban neprestano tvrdio da SAD i njegovi saveznici vrše pritisak na njegovu zemlju u pogledu naoružavanja Ukrajine, što je politika koju Mađarska ne želi prihvatiti.

mađarskaNATOSADŠvedska
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Pa ništ … Mađarska već sada ima oružja da se odupre pritiscima … Sa zapada ! Od Russije im i onak ne prijeti nikakova opasnost – naprotiv .

nepoželjni
10 mjeseci prije

Hehehe, …kada se namjerno udaranje čekićem po vlastitom koljenu prikazuje kao poželjna i efikasna stvar u tjeranju druge strane da popusti u sukobu !?
…pa zar amerikanci poklanjaju Mađarskoj, ili će Mađarska platiti te “sustave” ?!

Uostalom zašto Mađarska ne bi slične sustave (još i bolje) mogla kupiti od Rusije?

hiber
10 mjeseci prije

Treba mi kvalitetno liječenje.

eks
10 mjeseci prije

Već mnogo puta vidjeno, svuda po svetu – siledžijska i ucenjivačka “diplomatija” Amerikenjaca .

Amar
10 mjeseci prije

Ova Madjarska jel nekada bila neka sila , sta su radili u 2 sv. ratu , skim su bili, pa imam osjecaj da je to neka strasljiva nacija . Jednog dana ce morati pognuti glavu jer za neke stvari madjari nisu rodjeni.

Ivan
10 mjeseci prije

Ameriku i NATO cijrla EU treba odmah poceti tretirati kao okupatore i okupatorsku vojsku te milom ili silom istjerati iz EU kao i njihove kolaboracioniste u veleizdajnickim institucijama EU i vladama clanica EU. A neke poput Ursule izvesti pred prijeli sud i kazniti za stetu koju je ucinila narodima Europe..

Гавран
10 mjeseci prije

Rusi potpuno ispadaji iz civilizacijskog kruga zemalja seksualne demokratije .

“Državna duma Ruske Federacije usvojila je predlog zakona o zabrani promene pola na plenarnoj sednici u prvom čitanju. U dokumentu, dostavljenom donjem domu krajem maja, predlaže se da se uspostavi potpuna zabrana medicinskih intervencija u cilju promene pola.”

Гавран
10 mjeseci prije

Како наводи немачко издање Билд. Руси заробљене тенковима Леопард могу да усмере против бивших власника, тј. користити у борби против Оружаних снага Украјине.

Verovatno se plaše da će se Ukrajinci masovno predavati kada budu videli ispred sebe tako strašno oružje.

Ante
10 mjeseci prije

Znači Orban je uspješno spasio proračunski novac. Naravno da ima onih koji tako ne misle jer ti sendvičari bi htjeli da se ratuje ili bar kupuje oružje.

Steve
10 mjeseci prije

Snaći će se Orbi već, kao i Turska npr…

ljena bitanga
10 mjeseci prije

Ma niš od toga. Psi laju na mjesec!
Eh, da je nama Hrvatekima komba Orbana i Dutertea, a ne Briselković i ini …

Red Dog
10 mjeseci prije

Jer su se Himarsi dokazali… 🙂

Max
10 mjeseci prije

Amerilanci uvijek ucijenjuju poput kriminalaca.

Dawor
10 mjeseci prije

Američki šta ??
Serator ??
Ma kako vas nije sram ….baš ste vulgarni ….kaže se kakator !!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI