Američki senatori predlažu kaznu za glavnog saveznika

Saudijska vojska
14 komentara

Američko oružje trebalo bi da bude povučeno iz Saudijske Arabije kao kaznu za smanjenje proizvodnje nafte, što je prošle sedmice najavio de facto lider Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), rekli su demokratski poslanici.

“Više godina, američka vojska je raspoređivala baterije protivraketne odbrane Patriot u Saudijskoj Arabiji kako bi pomogla u obrani naftne infrastrukture od napada raketama i dronovima. Ove napredne vazdušne i raketne odbrambene sisteme trebalo bi ponovo rasporediti da ojačaju odbranu istočnog boka NATO saveznika poput Poljske i Rumunije – ili prenijeti našim ukrajinskim partnerima”, rekao je demokratski senator iz Konektikata Chris Murphy u saopštenju u četvrtak.

Murphy, koji je član Odbora za vanjske poslove američkog Senata, također je podržao pozive na “zamrzavanje nove vojne pomoći Saudijskoj Arabiji” i pozvao na obustavu planirane prodaje naprednih raketa zrak-zrak srednjeg dometa (AMRAAM) u Rijad. Američka vlada je prošle godine odobrila Saudijcima da kupe 180 raketa AMRAAM za 650 miliona dolara.

“Odluke u politici imaju posljedice, a ovi koraci bi poboljšali odnos sa Saudijskom Arabijom i pomogli Ukrajini”, tvrdi senator.

Washington mjesecima poziva Rijad da poveća proizvodnju nafte, tvrdeći da bi niže cijene naštetile Rusiji i otežale Moskvi finansiranje svoje vojne operacije u Ukrajini. Međutim, grupa OPEC+, koja uključuje Rusiju, razbjesnila je SAD prošle srijede najavom smanjenja proizvodnje nafte za dva miliona barela dnevno počevši od novembra.

Potez koji je predvodio Rijad, koji je decenijama bio glavni američki saveznik u regiji Zaljeva, bio je “pravi šamar”, rekao je Ro Khanna, demokratski kongresmen iz Kalifornije, za list Guardian.

“Vjerujem da je to potpuna pogrešna procena Saudijaca”, rekao je on, dodajući da još ima vremena da se zemlja pribere i poništi odluku OPEC+.

„U najmanju ruku, rakete Patriot će biti suspendovane“, sugerisao je Khanna, koji je dugogodišnji kritičar Rijada. Ugovor, prema kojem bi kraljevstvo dobilo 300 raketno-taktičkih balističkih projektila Patriot MIM-104E (GEM-T) za 3 milijarde dolara, dobio je zeleno svjetlo od Washingtona u avgustu.

Zakonodavac je odbacio objašnjenja saudijskog ministarstva vanjskih poslova, koje je ranije ove sedmice reklo da je smanjenje proizvodnje nafte jednoglasna odluka članica OPEC+, donesena isključivo iz ekonomskih razloga.

“Realnost je da nema ekonomskih opravdanja za ono što oni rade. To je bila kazna za Amerikance i pomaže [ruskom predsjedniku Vladimiru] Putinu”, insistirala je Khanna.

OPECSADsaudijska arabijaSenator
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Suze Roni
1 godina prije

Ima pvo oruzja za kupit i od Rusa. I to kvalitetnijeg od skupih i nekorisnih Patriota

Гавран
1 godina prije

Povlači se Patriot a dolazi S300? Evo inpresivnih detalja S300 sa portala militarywatchmagazine_com. Raketa za s300, 40N6 brzine 14 Macha može gađati ciljeve niže od 5 metara od zemlje čak i na udaljenosti od 400 km, i penje se u svemir prije nego što se spusti do sudara, pružajući svom ugrađenom radaru veću pokrivenost i potpuno nenadmašne  performanse na dometima preko 250 km . Projektil ima dvostruko veći domet od svojih vrhunskih zapadnih konkurenata.

Nekoime
1 godina prije

“Dobili” rakete za 3 milijarde dolara. Valjda kupili. I debelo preplatili. Osim toga, ako se Ameri povuku, prestaje i ratna opasnost.

eks
1 godina prije

Saudijcima je dopizdila američka diktatura i pokušavaju se izvući iz kandži imperije zla.

Ante
1 godina prije

Čini se meni da je ovo samo izgovor. U Ukrajini su izgubili hrpu naoružanja, pa moraju od svojih saveznika povlačiti oružje da bi dali Ukrajini.

Max
1 godina prije

Oni stvaraju izliku za slanje Patriota.

Torpedo
1 godina prije

Amerikanci postaju ocajni , a ocajni ljudi su u stanju sve uciniti …

Samo U Prolazu
1 godina prije

O Saudijcima ne znam puno(nije da me bas i zanima), ali ako ih netko pocne ucjenjivati, to znaci da su donijeli ispravnu odluku!

Ivex
1 godina prije

Ameri i Zapad zaboravljaju da ovo nisu Sedamdeste kada su na tu foru smanjenjem cijena nafte Naguzili Sovjete u Afganistanu. Tada je citav Arapski poluotok bio ovisan o dolaru americkim i Eurp kompanijama i znanju. Danas je situacija drugacija dosta su ulozili u vlastito znanje sto se tice tehnologije i oruzja tu su Kina, Rusija , Azijski Tigrovi. Nisu ludi da povecaju prozvodnju kada ce cijene jos rasti kako zima bude dolazila u Europu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI