Američki tenkovi će biti ”uništeni” u Ukrajini

M1A2 Abrams
52 komentara

Sve američke borbene tenkove poslane u Ukrajinu uništit će ruske snage, upozorio je moskovski ambasador u Sjedinjenim Državama, nakon što su mediji objavili da Bijela kuća sada planira snabdjeti Kijev teškim oklopom uprkos prethodnim odbijanjima.

Upitan o potencijalnoj isporuci glavnog borbenog tenka M1 Abrams u Ukrajinu, ruski ambasador u SAD-u, Anatolij Antonov, rekao je da bi taj potez samo eskalirao američku umiješanost u sukob i prevazilazi ponudu “odbrambenog oružja”.

“Ukoliko se donese odluka o prebacivanju u Kijev M1 Abrams, američki tenkovi će bez ikakve sumnje biti uništeni, kao i svi ostali uzorci vojne opreme NATO-a”, rekao je izaslanik , dodajući da “Amerikanci stalno podižu ‘baru’ vojske pomoć njihovoj marionetskoj vladi.”

Iako je Bijela kuća prethodno odbacila zahtjeve Kijeva za M1 Abrams – koji se nalazio na božićnoj ”listi želja” koju su objavili ukrajinski zvaničnici povodom praznika – u utorak je više novinskih kuća objavilo da je Washington promijenio kurs i da sada namjerava poslati hardver nakon sve. Najava bi mogla doći već ove sedmice, navodi se u izvještajima.

Dok je Pentagon tvrdio da je Abrams skup za rad i održavanje i da bi mogle potrajati godine da stignu do bojnog polja, zvaničnici sada vjeruju da je neophodno pristati na isporuku vozila kako bi uvjerili Njemačku da dozvoli isporuku svog Leoparda 2 borbeni tenk, prema New York Timesu. Leopard koristi nekoliko evropskih vojska, sa oko 2.000 jedinica stacioniranih širom kontinenta, iako Berlin mora odobriti njihov ponovni izvoz u bilo koju treću zemlju.

Ambasador Antonov je napomenuo da američki zvaničnici često pregledavaju informacije u štampi prije nego što ih potvrde u zapisniku, sugerirajući da su izvještaji od utorka o M1 Abramsu još jedan primjer namjernog curenja. Dodao je da Vašington koristi Ukrajinu kao “zastupnicu” kako bi nam “nanio strateški poraz”,  tvrdeći da su SAD pravi pokretač neprijateljstava.

„Ako Sjedinjene Države odluče da isporuče tenkove, biće nemoguće opravdati takav korak argumentima o ‘odbrambenom oružju’. Ovo bi bila još jedna očigledna provokacija protiv Ruske Federacije” , rekao je on. “Niko ne bi trebao imati iluzije o tome ko je pravi agresor u trenutnom sukobu.”

Moskva je više puta pozivala na zapadnu intervenciju u sukobu, tvrdeći da je tok vojne opreme koja se slijeva u Ukrajinu samo produžio borbe i učinio nemogućim sporazumno rješenje. Ipak, Kremlj je rekao da ga nikakva strana velikodušnost neće spriječiti u postizanju svojih ciljeva i obećao je da će svo NATO oružje poslano Ukrajini “izgorjeti”.

eurusijaSADTenkoviukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
throne
1 godina prije

Wellcome to hell. Sada tek zapocinje prava krvava burleska svjeta, maske su konacno pale s otpremanjem tenkova Abrams, Leopard i Chalendger. S time su USA, Njemacka i UK definitivno objavile su neobjavljeni pravi rat Rusiji, prvo s konvecionalnim oruzjem a nakon toga i nuklearnim. Ludilo globalne ideokracije je konacno izaslo na lice svjetla. A mi koji se ne slazemo s ovim ludjacima i kretenima na vlasti organizirati masaovne pasivne otpore, prema njima (ovo nije ne pomaganje rusima, vec pokusaj da se otrgnemo iz kandzi ovih ljudskih strvinara koji vladaju nad nama)

Noppo
1 godina prije

Brojevi su smiješnica… Ukropi su imali 2600 tenkova od toga 1500-1800 funkcionalni. I večsu dobili zalihe od istočno evropskih zemalja. Gdje je sve ovo oružje, ni ja ne vjerujem da rusi mogu sve to da unište.

Onogošt
1 godina prije

Šolc je podmuklo glumio s uzdržanost i odgovornost. Davno su se saglasili da isporuče leoparde Jedino što još nijesu su avioni i nuklearno oružje. Rusija bi mogla posle ovoga objaviti rat i dodatnu mobilizaciju. Pokrenuti punu ofanzivu i svim sredstvima bombardovati sjever Ukrajine i rute snadbijevanja

Oveckin
1 godina prije

Eto bit ce dovezeni na izlozbu da raja sa biroa ima sto da gleda.

LZN
1 godina prije

Mali šnelkrus iz istorije: Sovjetski komandir tenka Dmitri Lavrinjenko postao je ratna legenda Rusa u Drugom svjetskom ratu, jer je od oktobra do sredine decembra 1941. godine uništio 52 njemačka tenka. Tenk bez dobre posade ne vrijedi ništa……..a ako uz to nema logistike i ako nije uvezan sa pješadijom pretvara se u mrtvački sanduk. Dobra posada ovako kompliciranog sustava kao što je abrams treba godine uvežbavanja. Za 4 mjeseca jedva vozački za auto napraviš a i poslije dobivanja dozvole ne znači da si dobar vozač. A ovdje se radi o posadi a ne pojedincu i nemaš samo volan,mjenjač, tri papučice i žmigavce i brisače. Abrams uz to treba enormne količine kerozina dok ruje mogu tankati gorivo na običnoj benzinskoj pumpi a trše pola manje. Ruske tenove poprvljaju na frontu, abrams mora na servis hiljade kiloetara daleko………znači ono: eeeeeeeeeeej Rusi…..ne pucajte više, moramo natovariti tenk za na servis. Bio sam desetar… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ta dajte sve sto imate 😋 🙌 😁 !

Amar
1 godina prije

Ne radi se ovdje o tome hoce li tenkovi biti unisteni ili ne,svakako par tenkova nece promijeniti tok rata.Njemacki tenkovi opet dolaze da ubijaju Ruse,budi se 4 rajh o tome se radi.Nisu njemci dzabe izabrali Scholza za fuhrera,on fizickom gradjom,hodom i pokretima jako podsjeca na hitlera.I ocigledno ima iste ideje kao i bivsi fuhrer.

tuf
1 godina prije

Samo u Iraku je na*jebalo 80 Abramsa. Obzirom da će ih izgleda dozirati s počekom minimalno do kraja ove godine, a vjerojatno i tijekom sljedeće – te zanemarive brojke bi mogle nastradati od slučajno postavljenih IED-a, nagaznih mina ili kvarova za koje neće imati servisnu mrežu. A gdje neće od običnih Korneta i novije anti-tenkovske skalamerije.

Promatrac
1 godina prije

Opet okrecu pilu naopako. Tocno je da im treba vremena za poslati Abramse jer to nije standardni tenk, potrebno je osigurati opskrbne lance za rezervne dijelive, municiju, obuciti ljude.
Do tad najbolje su se iskazali Javelini, a ako bi bili pojacani isporukama nezahtjevnih Bradleya, Ukrajincima ce i to biti od velike koristi.

Mahatma
1 godina prije

Kinezi jedva čekaju malo pročačkat po olupinama Abramsa.

Ziv je Geza
1 godina prije

Na imbexu od jutros velikim slovima PRIJELOMNA vijest,Njemacka salje leopard tekove ukrajini.
Vjerujem da je pera stosic vec u tenku i uci njemacki da bi znao rukovat tim super oruzjem, naucio je vec dvije rijeci, achtung und zurik:)))

AZBEST
1 godina prije

Ovi silni tenkovi sigurno najavljuju mir???.
Mirotvorci koji ih šalju trebaju biti face pa sjediti u njima.

gigi pinna
1 godina prije

A još obučiti Ukrajince da ih znaju koristiti – nadam se da ovi potonji neće imati gdje ni što učiti.

Berry
1 godina prije

Nekad su Rusi branili Moskvu 20km of njemackih tenkova, sad branu 500 km.Od ukrajinske granice do Moskve ima 500 km, to sam ja izmjerio. Njemacka je po prirodi nemirna svakih 20 Ili 30 godina mora se siriti. Do sad se sirila u rukavicama kroz anektiranje istocne Njemacke i EU a od sad ce s KAMPFPANZER. Bit ce tesko Rusiji, ako ovaj rat izgubi, zavrsit ce kao Kartaga

Austrija
1 godina prije

Kinezi su velika zagonetka. Hoce li pruzati pomoc Rusiji kao natovci Ukrajini Ili ne?

Max
1 godina prije

NATO je sve dublje u ratu.

Štriga
1 godina prije

Izjava bi trebala biti da će ruske snage pokušat uništiti američke tenkove. Jedno je želja drugo je realnost. Zapadni tenkovi su daleko napredniji od ruskih i bit će interesantno gledati sraz dvaju doktrina i vojne tehnike. Ako Ukrajinci dobiju 100-tinjak tenkova bit će to devastirajuće za Ruse.

1 godina prije

Načelnik ukrajinskog generalštaba, general Salušnij, rekao je nedavno: “Trebamo 300 borbenih tenkova, 600 do 700 oklopnih borbenih vozila i 500 haubica, da bismo ruske jedinice potisnuli nazad na položaje pred napad 24. veljače.”
Dakle s tim što bi dobio veće operacije nisu moguće. Upitno je, ali i s obzirom da ukrajinske oružane snage posljednjih mjeseci imaju velike gubitke, da li oni uopće raspolažu sa dovoljnim brojem ljudstva obučenog za korištenje tih borbenih sistema.
Ova izjava ukrajinskog generala svakako pojašnjava zašto zapadne isporuke oružja Ukrajini ne omogućavaju dosezanje vojnih ciljeva, već produljuju rat. Povrh toga, Rusija sa svoje strane može ovu eskalaciju Zapada još više eskalirati. 

gargamel
1 godina prije

Moj bi komentar bio, svi ćemo najebati, jer kad se slonovi tuku, najebe trava.Mada i tu ne vidim neku nesreču, sve u Alijansi uništiti, mada ću i ja biti kolateral, bolje i to nego ono što nam se sprema.

Siniša
1 godina prije

Valja znati da nije isti tenk u službi u američkoj vojsci i onaj što ga drugima daju,to vrlo dobro znaju Iračani.
Kornet je rasturio izraelsku Merkavu koji je daleko iznad Abramsa a da neće ove kante što će ih dobiti Ukronacisti.
Suludo bi bilo da Ameri i Britanci nekome daju svoje najbolje o najsavremenije,to tako ne ide.

Rozalija
1 godina prije

Ako se susretnu ima da polupaju one ruske konzerve…

hiber
1 godina prije

To ce biti kao i sa haubicama 777 i HIMARSima. Rusi ih kao unistavaju, a ono ih ima sve više. To sto netko tvrdi da nečega ima nekoliko desetina, u prijevodu znači da ih ima nekoliko stotina. 500 Abramsa je iskrcano u Poljskoj i Nizozemskoj. A to je samo prvi kontigent, dok je drugi već na putu.

Karma
1 godina prije

Bit ce kanti izgorijelih po ukro livadama. Mrznja reptila masoncina prema Rusiji je ogromna da vec postaju autodestruktivni. Mogli bi se ovaj put rusi parkirat tenkovima u Berlinu i Parizu malo duze?
Jadna eu sta trpis. Jbg.

Mali Boro
1 godina prije

Radujte te se narodi stižu nam nebeske gljive koje mijenjaju boju neba i život na zemlji. Hvala narodima koji su izabrali tako dobre političare i pametne političare koji tako dobro rade na smanjivanju ljudske populacije na zemlji. Sve smo bliže ne zlatnoj milijardi nego zlatnim milijunima.

Gnostic
1 godina prije

Logično.

Miro
1 godina prije

Neko laže po medijima Ukraini trebaju bageri za pripremu masovnih grobnica.

Kerefek76
1 godina prije

Ukrajina je rat dočekala kao najjača kopnena sila u Europi poslije Rusije. Nekih 250 000 aktivnih vojnika, obučavanih od NATO instruktora 8 godina (Od Majdana naovamo) te sa poprilično iskustva u rovovima Donbasa gdje se pucalo sve to vrijeme. Rusi su u godinu dana pobili nekih 150 000 ukrajinaca i još 250 000 ranili dok je nekih 50 000 rusa poginulo i nekih 100000 ranjeno. Kompletane ukrajinske snage su razbijene već prije koji mjesec i Ukrajina se šlepa na prisilnoj masovnoj mobilizaciji i priljevu NATO plaćenika. O oružju da ne pričam. Sav ukrajinski oklop je praktički uništen i bez ovih novih NATO tenkova Ukrajina nema ofenzivne sposobnosti. Avijacija je desetkovana a ionako ne može letjeti (niti ukrajinska niti ruska) zbog jakih protuzračnih sustava sa obje strane. Europske zalihe starog ruskog oklopa su također potrošene i preostaje jedino moderno zapadno naoružanje koje zemlje nerado daju jer će također biti desetkovano. Ono… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI