Američki zakonodavci će istražiti ”tajni” sporazum Bidena i Saudijske Arabije

Saudijska Arabija - SAD
8 komentara

Najviši republikanac u Komitetu za nadzor i reformu Predstavničkog doma američkog Kongresa najavio je istragu o tome da li je predsjednik Joe Biden krivotvorio tajni sporazum sa Saudijskom Arabijom kako bi pomogao demokratama na izborima u novembru snižavanjem cijena nafte.

“Ako se njegova administracija upušta u skrivene tržišne manipulacije sa neprijateljskim nacijama, a istovremeno ugrožava našu nacionalnu sigurnost radi osiguranja povoljnijih izbornih uslova za demokrate, američki narod ima pravo znati”, rekao je predstavnik James Comer u nedjelju u pismu upućenom Američki državni sekretar Antony Blinken. Comer, republikanac iz Kentuckyja, optužio je Bajdena da teži većim stranim zalihama nafte “u političke svrhe” dok provodi politiku koja osakaćuje američku proizvodnju.

Kongresmen je citirao oktobarski izvještaj New York Timesa koji detaljno opisuje Bajdenove napore da uvjeri Saudijce da predvode OPEC u ubrzavanju i širenju povećanja proizvodnje nafte. Bajden je najavio svoju kontroverznu posjetu Saudijskoj Arabiji u junu, prekršivši svoje predizborno obećanje da će se kloniti pustinjskog kraljevstva, istog dana kada je OPEC izvijestio o ubrzanom povećanju proizvodnje, u skladu s prvim dijelom američko-saudijskog sporazuma.

Međutim, umjesto da nastavi sa daljnjim povećanjem proizvodnje u oktobru, Saudijska Arabija je predvodila naftni kartel u najavi smanjenja proizvodnje, što je Bidenova administracija smatrala “izdajom” koja je vodila do srednjih mandata. S obzirom na to da su potrošačke cijene rasle najbržim tempom u posljednjih 40 godina, a cijene benzina i dizela u SAD-u dostigle rekordne vrijednosti postavljene u junu, inflacija je bila ključno pitanje u srednjoročnom periodu.

Kako se ispostavilo, republikanci su osvojili većinu mjesta u Predstavničkom domu na izborima, što znači da će moći kontrolirati zakonodavni dnevni red, uključujući pitanja koja se istražuju kada se novi Kongres sastane sljedećeg mjeseca. Comer će vjerovatno voditi Odbor za nadzor i reformu Predstavničkog doma. Obećao je da će istražiti različite aspekte Bajdenove energetske politike, uključujući oslobađanje iz američkih strateških rezervi nafte i korake koji su smanjili domaću proizvodnju nafte.

“Sa vlašću jednostranačkih demokrata u Washingtonu, oni su naoružali svoju nekontroliranu moć, vodili rat protiv proizvodnje energije proizvedene u Americi i nametnuli politiku Green New Deala američkom narodu,” rekao je Comer. Dodao je: “Snagom čekića, smatrat ćemo Bajdenovu administraciju odgovornom za nepromišljen napad na kritičnu industriju koja američkom narodu pruža pristupačnu energiju i dobro plaćene prilike za posao.”

Glasnogovornik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby priznao je da je administracija u oktobru zatražila od Saudijske Arabije da odgodi smanjenje proizvodnje za mjesec dana, što bi je poguralo dalje od izbora. Bajden je odgovorio na odluku OPEC-a optužujući Saudijsku Arabiju da je na strani Rusije u ukrajinskom sukobu i upozorio na odmazdu, rekavši: “Bit će posljedica”.

NaftaSADsaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Jadni amerikanci izgleda da ce morati osloboditi arape princeva i emira i dovesti demokratske vlasti.

korisnik
1 godina prije

isto ko što će naši istražiti pljačku u privatizaciji, obnovi i obnovi nakon potresa.
how yes no.

tihobl
1 godina prije

Живите као да вам живот зависи од тога.

Виталиј Кличко

tihobl
1 godina prije

Канађанка Кристин Готје, ветеранка војске и чланица параолимпијског тима земље, пожалила се властима да пет година не може да постигне да јој поставе лифт на степениште у кући. Чак је и Џастину Трудоу написала писмо.

Канадске власти су јој послале одговор, рекавши јој да ако већ толико пати, могу да јој понудие еутаназију.

tihobl
1 godina prije

Ukropi su nocas dronom napali civilni aerodrom u Kursku, a jutros nuklearku u Energodaru. Zelenski trazi reprizu jucerasnjeg raketiranja.

Portalko
1 godina prije

James Comer sigurno nije najviši republikanac u Komitetu za nadzor i reformu Predstavničkog doma američkog Kongresa. Na fotografijam se vidi kako ima i višljih republikanaca od njega.
Trebalo je pisati kako je James Comer najviše pozicionirani republikanac u Komitetu za nadzor i reformu Predstavničkog doma američkog Kongresa.
Eto toliko, srami se Mišo…

Portalko
1 godina prije

James Comer sigurno nije najviši republikanac u Komitetu za nadzor i reformu Predstavničkog doma američkog Kongresa. Na fotografijam se vidi kako ima i višljih republikanaca od njega.
Trebalo je pisati kako je James Comer najviše pozicionirani republikanac u Komitetu za nadzor i reformu Predstavničkog doma američkog Kongresa.
Eto toliko, srami se Mišo…

Max
1 godina prije

Obračun je počeo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI