Američko-saudijski odnosi se približavaju „prelomnoj tački“ – mediji

Mohamed Bin Salman - SAD
21 komentar

Washington i Riyadh zvanično insistiraju da je sve u redu, ali izvještaj Wallstreet Journala (WSJ) sugeriše drugačije.

Odnosi između SAD i Saudijske Arabije koji datiraju iz 1945. nikada nisu bili ovako loši, navodi se u izvještaju objavljenom u srijedu u štampanom izdanju Wallstreet Journala. Insajderi u Washingtonu i Riyadhu koji su razgovarali sa listom okrivili su za situaciju lični razdor između američkog predsjednika Joe Bidena i saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana. Međutim, i Bijela kuća i Kraljevina su zvanično negirali bilo kakve probleme.

Kako se navodi, prestolonasljednik je tražio njegovo priznanje od Washingtona kao novog šefa države, što bi mu dalo imunitet od krivičnog gonjenja za ubistvo disidenta Jamala Khashoggija 2018. Bijela kuća je to odbila, iznijevši Khashoggi problem na prvom sastanku savjetnika za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivana i princa – poznatog po inicijalima MBS – u njegovom zvaničnom svojstvu ministra odbrane Saudijske Arabije.

WSJ izvještaj počinje opisom MBS-a koji je „nosio kratke hlače u svojoj palati na moru“ i tražio „opušteni ton“ za svoj prvi sastanak sa Sullivanom u septembru 2021., da bi na kraju „vikao“ na Amerikanca i rekao mu da zaboravi na povećanje proizvodnje nafte.

Sullivan nije razgovarao o proizvodnji nafte sa MBS na njihovom sastanku u septembru i „nije bilo vike“, rekla je portparolka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Adrianne Watson za WSJ nakon što se članak pojavio na mreži u utorak.

Zvaničnik saudijske ambasade u Washingtonu nazvao je sastanak „srdačnim i punim poštovanja“, dodajući da su u proteklih 77 godina SAD i Kraljevina imale „mnoga neslaganja i različita gledišta o mnogim pitanjima, ali to nikada nije zaustavilo ove dvije zemlje od pronalaženja načina da rade zajedno.”

Saudijsko-američki odnosi sežu do sastanka predsjednika Franklina Delano Roosevelta i kralja Abdula Aziza ibn Sauda iz 1945. na američkom ratnom brodu u Velikom Gorkom jezeru Sueckog kanala. U zamjenu za američku vojnu zaštitu, Saudijci su se obavezali da će održavati stabilan protok nafte i prodavati je u dolarima, obezbeđujući eventualnu pojavu „petrodolara“.

Saudijska Arabija je predvodila naftni embargo protiv SAD 1973, navodeći podršku Washingtona Izraelu u ratu Jom Kipur. To je rezultiralo najgorom američkom ekonomskom krizom od Velike depresije. Ipak, odnosi između Washingtona i Riyadha nikada nisu bili tako teški kao sada, kaže Norman Roule, koga je WSJ ​​opisao kao bivšeg visokog američkog obavještajnog zvaničnika na Bliskom istoku koji održava veze sa visokim saudijskim zvaničnicima.

Khashoggi, disident koji je pisao kolumne za Washington Post, ušao je u saudijski konzulat u Istanbulu 2018, ali nikada nije izašao. Istraga je kasnije pokazala da je ubijen i raskomadan, okrivljujući službenike bezbjednosti bliske MBS. Dok je američki predsjednik Donald Trump nastojao da održi srdačne odnose sa Saudijcima uprkos jezivom incidentu, Biden je javno osudio Riyadh kao „gubavca“ tokom predsjedničke kampanje 2019. godine, i od tada je navodno odbio da ponudi bilo kakve veće ustupke Saudijcima, prema na WSJ.

Riyadh je prvobitno odgovorio da je Biden zamjenio Trumpa tako što je okončao trogodišnju svađu sa Katarom i pustio nekoliko zatočenih aktivista visokog profila nakon njegove inauguracije. U roku od nekoliko mjeseci, međutim, Kraljevina je izgubila strpljenje sa previše američkih zahtjeva, saopštio je WSJ.

Prošlog jula, princ Halid bin Salman prekinuo je put u Washington kada njegov zahtjev za više protivvazdušne odbrane nije ispunjen. SAD su uklonile nekoliko protivraketnih sistema Patriot iz Saudijske Arabije mjesec ranije, navodeći kao razlog potrebe za održavanjem. U međuvremenu, Houthi pobunjenici su povećali broj raketnih i bespilotnih udara na Kraljevinu i UAE, nastojeći da okončaju njihovo učešće u Yemenu.

Jedna od najranijih akcija Bidenove administracije bila je opoziv proglašenja Houtha teroristima, koji je State department donio pod Trumpom. Od tada, Riyadh je otkazao planirane posjete američkog ministra odbrane Lloyda Austina i državnog sekretara Antony Blinkena. MBS je takođe navodno odbio da učestvuje u razgovoru 9. februara sa Bidenom i njegovim ocem kraljem Salmanom.

Saudijci su „zaprepašteni” američkim povlačenjem iz Avganistana prošlog avgusta, ne odobravaju napore da se oživi nuklearni sporazum sa Iranom i „odmahuju” na pretpostavku Washingtona da će ići u korak sa onim što SAD odluče, navodi WSJ.

Kraljevina je odbila zahtjeve SAD da poveća proizvodnju nafte kako bi snizila svjetsku cijenu i nadoknadila embargo Washingtona za Rusiju. Cijene nafte su skočile nakon što su SAD početkom marta objavile sankcije Moskvi zbog sukoba u Ukrajini. Biden je od tada pokušavao da za nevolje na pumpama okrivi „Putinovo poskupljenje“, iako većina Amerikanaca ostaje neubjeđena.

U međuvremenu, Riyadh nije izneo primjedbe na to da Rusija prodaje svoju naftu Kini i Indiji u njihovim sopstvenim valutama, što dovodi u sumnju dugoročnu postojanost petrodolara. SAD su od tada takođe smanjile svoje zahtjeve, tražeći od Saudijaca samo da ne čine ništa što bi štetilo naporima Zapada da pomogne Kijevu, izvijestio je WSJ ​​pozivajući se na visokog američkog zvaničnika.

odnosiSADsaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Onogošt
2 godine prije

Savez SA i USA je istorijski destruktivan po čovječanstvo. Veštačkim pumpanjem nafte su devalvirali rublju i slomili sovjetski savez i ako se taj savez nije mogao održati. Sad je SA u situaciji da uz pomoć Kine iskupi grehove i potopi petro dolar. Iskreno se nadam. Karma je kurva

Tupko Glupko
2 godine prije

Nadam se da će MBS prepoznati povijesni trenutak i da će SA prestati biti američka marioneta.
Trebaju napokon početi raditi za svoje interese, a ne za interese izuzetnih.

AJeTo
2 godine prije

U pogodnom trenu KSA i Izrael će se pobratimiti, a SAD će odbaciti kao beskoristan teret.

Mirko
2 godine prije

Saudijci znaju da SAD nema vise tolko moci na BI da ih brane pa sad oportunisticko i pragmaticno traze novog gospodara, verovatno Kineze. Rat u Siriji je bila prekretnica gde je Amerika izgubila utjecaj na BI. Doci ce vreme kad Saudijci budu u zapadnoj stampi na ravni Severne Koreje, Venezule..Nije da ih zalim jer su zasluzili.

Weteran
2 godine prije

Prelomna tačka ?!
Prva litra nafte koja nije prodata za PetroDolar !?
Sve ostalo je Mačiji kašalj!

tihobl
2 godine prije

Koji naslov. Lici na putinovo “nasi zapadni prijatelji”.
Arapi znaju citati. Procitali su hatingtonovo o sukobu civilizacija, vidjeli da je muslimanska civilizacija prva na udaru i svi se okrenuli Rusiji. Na strani amera ostali su samo albanci, bosnjacko rukovodstvo i isilovci.

2 godine prije

MBS nije najstariji sin. kako je onda dobio ime mohamed? ili roditelji nisu marili da daju prestizno ime pa bas njega zapalo ili su sva braca isto muhamed.
bit ce da on nije muhamed po rodjenju nego ga preimenovali kad je postao kralj.

Max
2 godine prije

Mogli bi i pući.

FATIH
2 godine prije

PRINCE IZVEDI SVOJ NAROD IZ SKUTA VELIKOG BRATA.STO PRIJE TO BOLJE PO SAUDIJCE.ZATRAZI OPROST OD PALESTINSKOG NARODA I ISLAMSKOG SVIJETA.SKLOPI MIR SA IRANOM I HUTIMA.KRENI PRINCE ALLAHOVIM STAZAMA.KRENI JOS NIJE KASNO……..!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI