Amerika će okončati “eru beskrajnih ratova” i prestati biti policajac

Donald Trump
114 komentara

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će se Amerika prebaciti sa težišta vođenja „beskrajnih ratova“ i prestati biti „policajac svijeta“, ponavljajući svoja obećanja iz kampanje za 2016.

SAD ulazi u “presudni trenutak” svoje istorije, rekao je predsjednik kada se u uvodnom govoru obratio diplomcima vojne akademije West Point. “Završavamo doba beskrajnih ratova.”

“Nije dužnost američkih trupa da rješavaju drevne sukobe u dalekim zemljama za koje mnogi nisu ni čuli”, rekao je on i dodao da Washington više “nije policajac svijeta”. To je nešto što Trump obećava još od kada je bio u kampanji za predsjednika 2016. godine. Da li je njegovo skoro četiri godine dugo predsjedavanje učinilo američku spoljnu politiku mirnijom?

Njegove riječi dolaze usred izvještaja o planovima Bijele kuće da povuče 9.500 vojnika iz Njemačke – nešto što je već donijelo saveznicima SAD, kao i jastrebovima u Kongresu, razlog za zabrinutost zbog „smanjene“ uloge SAD na svjetskoj sceni. Pa ipak, njihove bi zabrinutosti mogle ispasti preuranjene.

Na kraju krajeva, Trump do sada nije uspio efektivno izvući američke snage iz bilo kojeg mjesta. Američke trupe očigledno ne žure sa napuštanjem Afganistana – zemlje u kojoj Amerika vodi zaista „beskrajni“ rat novog doba samo da ne bi priznala da ne može pobijediti lokalne talibanske militante.

Washington je u februaru potpisao sporazum o povlačenju trupa s talibanima, ali američke snage su još uvijek tamo, budući da je sporazum uvjetovan unutar-afganistanskim mirovnim procesom a razgovori između pobunjenika i vlade u Kabulu su zanemareni.

Iako su američke snage smanjile svoje prisustvo u Iraku, one će ostati tamo u doglednoj budućnosti. Washington je čak rekao Bagdadu da je američko prisustvo na iračkom tlu “prikladno”, nakon što im je parlament te zemlje rekao da odu poslije ubistva vrhovnog iranskog generala Kassema Soleimanija što se zamalo pretvorilo u još jedan vojni sukob.

Čak je i njihovo mnogo skrovitije povlačenje iz Sirije, zbog koga je Pentagon izdao izvještaj u kome je upozorio da povlačenje utire put preporodu Islamske države (IS, ranije ISIS), u stvari samo djelimično.

Neke američke trupe i sredstva zadržali su se u zemlji (gdje nisu imali zakonsko pravo da budu na prvom mjestu) da uskrate bilo kakvim zlonamjernim snagama, koje u očima Pentagona vjerovatno uključuju i sirijsku vladu, pristup naftnim resursima. Trump se i sam više puta hvalio „Mi čuvamo naftu“ – nečim što se čini kao dio „vitalnih američkih interesa“ gotovo bilo gdje u svijetu.

A nacionalni interesi će sigurno ostati visoko na američkoj vojnoj agendi, priznao je predsjednik. “Postoji obnovljeni jasan fokus na odbrani vitalnih interesa Amerike,” rekao je on u svom govoru u West Pointu.

Očigledno su ovi ciljevi izvučeni iz nuklearnog sporazuma s Iranom i gurnuli tenzije u njihovim odnosima sa Islamskom Republikom do te mjere da su se mnogi plašili da bi u svakom trenutku mogao izbiti rat između dvije nacije.

Po Trumpovoj naredbi, SAD je izvršio atentat na Soleimanija. Trump je naredio američkoj mornarici da uništi bilo koja iranska plovila u slučaju da “maltretiraju” američke ratne brodove – a sve to nakon pomorskog incidenta u Perzijskom zaljevu – koji je udaljen oko 7.000 milja od američke teritorije.

Izgleda krajnje malo vjerovatno da bi Trump iznenada odustao od takve politike. Barem zato što je i sam upozorio američke „neprijatelje“ da se Washington „nikada ne bi ustručavao da djeluje“, ukoliko američki narod – ili vojnici po tom pitanju – budu „ugroženi“.

Ipak, možda je imao pravo barem za jednu stvar kada je rekao da “posao američkih vojnika nije obnova stranih naroda.”

Napokon, američka vojska teško da ima taj zadatak, jer je poznata po bombardovanju bolnica u Afganistanu i rušenju sirijskog Rakka i iračkog Mosula gotovo do temelja – i sve to u procesu njihovog “oslobađanja”.

Američki izbori 2020AmerikaDonald Trump
Pretplatiti se
Obavijesti o
114 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
3 godine prije

“Nije dužnost američkih trupa da rješavaju drevne sukobe u dalekim zemljama za koje mnogi nisu ni čuli”, rekao je on i dodao da Washington više “nije policajac svijeta”?? Mislim da je u pitanju lapsus Krampa…nukada niste rešavali “drevne sukobe” već ste postojeće raspirivali a gde nije bilo sukoba stvarali ste ih;nikad niste biki “svetski policajac” već ste uvijek bili svetske protuve koje su radi svoga interesa stvarali sukobe, participirali u njima i iz svoga interesa ste ih konzervirali a nikada niti jedan sukob niste smirili niti ste ikada pomirili zaraćene narode i nacije. Rat, svađa, pljačka, ucen, LAŽ je deo gena vladjuće kaste u USAa i Kramp je deo nje. Elem…verovati njemu na reč je prosto nemoguće, kada bi se to ostvarilo kompletna bi ratna mašinerija USA postala bezvredna a samim time USA bi postala zemlja “trećeg sveta” jer je agresivno i bezkrupulozno ponašanje USA u suštini uslov opstanka ovakve… Čitaj više »

Frodo
3 godine prije

Sada će zbog toga izgubiti izbore jer će ga srušiti duboka država.

Red Dog
3 godine prije

Niko ne odstupa dobrovoljno. Odstupas zato sto moras.
Kako priznati da gubis? Ne priznajes. Postajes „pacifista“.
Multipolarnost na delu. Bivaju potisnuti natrag.

Sarm
3 godine prije

Trumpeku bi bilo najpametnije da izgubi izbore. U protivnom, igrat će uskoro preferans s Kennedyjevima.

igor🇲🇰
3 godine prije

USA i UK su najvece zlo na svetu zajedno sa radikalnim islamom.

Pedro del negro😎
3 godine prije

Hoće baš …. a ja ću otkriti lijek za sve maligne bolesti na ovom hebenom svijetu !!!!!hahahahaha😂🤣🤣😂😂👏👏

onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije

Ove godine nam je išlo loše…
Zato ćemo dogodine osvojit prvenstvo, kup, kup prvaka, interkontinentalni kup…..
Kup naše ulice!
P.S.
Želite li prebrojiti ili imate povjerenja?
Oh, bila bi to uvreda.
Sigurno da ću prebrojiti!

xda
3 godine prije

ja mislim da americi ne trebaju ratovi i mislim cak da joj ne trebaju vojne baze da bi njeni vazali nju slusali. danas amerika moze takoreci svakom zagorciti zivot preko financija koje kontroliraju, preko sankcija, i svojih novina moze s kojima siri lazi i propagandu i svakog demonizira. ali ne moze sve narode i ne moze vecu grupu nacija ucijenivati.tu je slabost americkog bully sistema. turska je odavno vidjela ovo na zidu, ovo americko povlacenje, zato se i agresivno ponasa. ona ispunjava vakum. kao promatrac mogu reci i ide im za rukom. otkinuli su komad sirije koji se nece nikad spojiti s damaskom, sire svoj soft power po balkanu, rusiji, i onim bezbrojnim turkestanima pa i u kinu i sad ulazu u libiju. erdogan je gad za hrvate ali za turke on je drzavnik. i za mene je drzavnik. lenjin nije bio graditelj nacije, putin jeste i zato ga rusofobi… Čitaj više »

piždro
3 godine prije

Ako ovo bude istina ja idem na zavjet u Lurd il Fatimu i počet ću vjerovat… Sve je moguće?!?

Emiliano Zapata
3 godine prije

da, vise se ne moraju boriti protiv izmisljenih terorista i riskirati da ih uhvate kako ih sami financiraju, sad imaju izmesljen virus i u to ime mogu oduzimati ljudska prava i krojiti nam sudbine kako god pozele

Emiliano Zapata
3 godine prije

da, sad mozete prestati ratovat protiv izmisljenih terorista i u to ime oduzimati ljudiima prava na aerodromima, sad imate izmisljen virus i u to ime mozete ukidati ljudska prava i dostojanstvo ljudima kako god i gdje god pozelite!

Machiavelli
3 godine prije

Super,sada ce balkanjerosi moci ratovati do istrebljenja.

puki
3 godine prije

Nedavne inscenirane demonstracije u režiji kabale protiv “rasizma”, zapravo su još jednom nehotice razotkrile prevaru zvanu “pandemija korone”. Jer, širom SAD-a i Europe, demonstrirali su tisuće “naprednih” građana i antifaša, (većina su dobili lovu da dolaze na demonstracije), protiv rasizma i policijskog nasilja i to potpuno bez ikakvih držanja mjera odstojanja, većina bez maski i ostalih mjera. Tisuće i desetke tisuća demonstranta, natiskanih jedni pored drugih… i nikom ništa. Policija u njemačkim gradovima nije intervenirala. Za razliku od demonstracija protiv diktature korone, prije 2 tjedna, u njemačkim gradovima- tu policija 1)-nije dozvolila da dođe više demonstranata (zbog mjera sigurnosti naravno, kako da ne) i 2)-strogo je pazila da demonstranti drže veliki razmak jedan od drugog i da nose maske… Ali sada u slučaju ovih namještenih režimskih demonstracija protiv “rasizma”, puštali su da dođe što više demonstranata, bez ikakvih ograničenja i puštali su da ih je 90% bilo bez maske, svi… Čitaj više »

puki
3 godine prije

prije nekoliko dana, protivnik Bergoglia, nadbiskup Vigano uputio je otvoreno pismo Trumpu: ” Nadbiskup Vigano u pismu Trumpu: ‘Djeca tame’ otkrila su svoje karte i žele uspostaviti novi društveni poredak Dok se s jedne strane nalaze „potomci Žene“ koji unatoč svojim slabostima žele „činiti dobro, biti iskreni, podizati obitelj, raditi svoj posao, osigurati napredak svojoj domovini, pomagati potrebitima i poštujući Zakon Božji zaslužiti Kraljevstvo nebesko“, s druge su strane „potomci Zmije“ koji „ne drže do bilo kakvih moralnih načela, žele uništiti obitelj i naciju, te iskorištavati radnike“, a sve u svrhu osobnog bogaćenja. U jeku prosvjeda koji se održavaju u brojnim američkim gradovima, a kojima je uzrok ubojstvo Georgea Floyda, crnca kojem je policajac držao koljeno na vratu više minuta, premda se uhićenik bunio da ne može disati, oglasio se i nadbiskup Carlo Maria Vigano, koji je u svojem pismu upućenom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu upozorio na sve očitije „oblikovanje… Čitaj više »

puki
3 godine prije

Dr. Wolfgang Wodarg nedavno je imao intervju sa jednim njemačkim neovisnim portalom.. I u njemu upozorio na moguće cjepivo, koje će, ako doista dođe, biti na brzinu smuvano i upozorio je ljude da se ni u kojem slučaju ne cjepe i da ne dopuste cjepljenje svoje djece, jer, kako je rekao, to cjepivo, može manipulirati, odnosno mijenjati vaše (ljudske gene). Kao što odavno postoje genetske promjenjene, genetski manipulirane biljke i životinje, i od njih se pravi GMO hrana— tako se sada želi genetski manipulirati i čovjeka, to jest mijenjati ljudske gene…

Davor drugig
3 godine prije

U nacrtu proračuna za 2021 godinu za vojni i obrambeni dio su predviđena izdvajanja u iznosu od preko 740 milijardi, odnosno 0,3 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Od dolaska Trumpa za predsjednika trend rasta izdvajanja sredstava za vojni dio je konstantan.
Cjela namjenska industrija Amerike je u privatnim investicijskim rukama gdje značajan udio imaju političari svih stranačkih boja kao i visoki časnici američke vojske. Kako spojiti sa najnižim stupnjem logike tolika investranja i izdvajanja sredstava, sa daljnjom tendencijom rasta, u nešto što se neće upotrebljavati i koristiti?
Ono što Trump govori je definitivno u suprotnosti s onim što čini. Dok god je tome tako, intenzitet američkih policijskih akcija i intervencija u svijetu se neće umanjiti ni najmanje, a Trumpov govor kao obična predizborna floskula.

piždro
3 godine prije

Trump mora pojačat tjelesnu gradu pod hitno! Ili je ovo samo predizborni slogan zbog socijalnog i egzistencijalnog stanja u zemlji..

Hamer
3 godine prije

Naravno ostavite se plemenskih ratova

valkira
3 godine prije

Američki kolonijalizam s vojnom potporom (militarno-ekonomski) postao je previše očigledan, istovremeno primitivan, istrošen model. S druge strane, njemački kolonijalizam – ekonomski – nije tako proziran, čak je i nevidljiv većem dijelu javnosti. Mene zanima, hoće li Amerika, ukoliko i dođe do povlačenja trupa, što je malo vjerojatno, prekinuti i svoje ekonomske interese na Bliskom istoku? Kada pas uzme kost, ne vraća ju nazad.

Antikabalista
3 godine prije

USA = svetski terorista i stvaratelj ratova No.1. Najgori zločinac u istoriji čovječanstva.

Mucke
3 godine prije

Za one koji zele znati vise , Rose-Icke 4 veceras u 18:00 .

Bosanac
3 godine prije

Amerika će, Njemačka če, Rusija će, Kina će ……..šta čemo Mi….promijenit ime u suncokreti?

NE policajaci
3 godine prije

Treba nam narodna, lokalna i regionalna politika – bez globalnih lopova i goljufa …. protiv policajaca zbog toga jer su globalni mafijasi

Mamajev Kurgan
3 godine prije

Ameriia ko fol nece biti svetski policjot….jeste ako ne uzmogne…Srbski velikan PPNjegos je davno zapisao ovvako…ali tirjaninu stati nogom za vrat to je ljudska duznos najsvetija…
I moji Srbi viteski narod kad god su uzmogli tirjanima su nogom za vrat stali….a mnogo vise ima onih koji od kako postoje tirjanima sluze i lizu im zadnjice.
Najveci u istoriji ljudskog roda koji evo cijeli milenijum cijeli tirjaneima za vrat stavise svoje noge i tirjanina pobise su Rusi.

RENEW
3 godine prije

Normalno. Nje ne reši več ne Biden in ne Trump pa tudi Cuomo ne, ki pride na vrsto, če korona ubije Bidena in bodo morali demokrati menjati…

Max
3 godine prije

Gospodin jedno radi drugo obeća

Ringo10
3 godine prije

Amerika će prestati biti svjetski policajac – kaže Trump

NEĆE – kažem ja.

Ne može to ni Trump promijeniti. Amerika će nastaviti sa svojom fašističko-imperijalističkom politikom sve dok ne ode u tri pizde materine

Ne može se njihova politička elita promijeniti, bez obzira na Trumpove želje jer imperijalizam je u njihovim mentalnim sklopovima zacementiran

putnik83
3 godine prije

Ako se Amerika povuče ostatak svijeta će grcat u krvi! Europa,Bliski i Srednji Istok,Pacifik!
Zamislite posljedice po Crnu Goru? Kosovo? BiH? Ukrajinu? Tursku? Izrael?,Tajvan?Južnu Koreju?

Dopizdilomi
3 godine prije

Bravo. Ukineš 300 i nešto baza po svijetu i vratite dugove.

Mali Mujo
3 godine prije

Dobri amerikenjci su smjesteni na Arlingtonu, zato se ostatk svijeta treba pobrinuti da ih tamo bude sto vise.

Siniša
3 godine prije

Obrisali moj komentar a tvoj ostavili, LP me lišio prava da ti obavezno odgovorim na glupost i posle meni nešto prigovaraju.

Janko
3 godine prije

Bravo prejednice Trampu,da samo ovo provedete u svom mandatu uciniti ce te ogromnu korist covjecanstvu i biti ce te upamcen kao jjedan od najvecih americkih miirotvoraca.Pokrecem ovim putem inicijativu da mu se dodjeli Nobelova nagrada za mir.

putnik83
3 godine prije

300: Making America Great Again [Donald Trump Parody]

https://www.youtube.com/watch?v=W7I92r9GqUw

Istina
3 godine prije

Cinjenica je da je americko prisustvo u Afganistanu uvjetovano lobiranjem velike Pharme. Koliko lijekova na bazi opijata se samo proizvodi?! Kako to ne dovoditi u vezu sa nepopustanjem tkz.Talibanskoj politici? Sto Ameriku uopste boli briga za talibane? Koja je talibanska ideologija uopste? Ne znamo i nije nas briga je li tako? Sta Amere briga za taj dio svijeta ako ih ne boli za Kongo, Burundi isl…pa zato sto Pharmu boli briga, Ma dajte i vi novinaru, sta pisete nesuvisle komentare koji samo lijece simptome a ne nalaze uzrok bolesti.

Angela
3 godine prije

Trampove prazne price! Kad bude povukao americku vojsku iz njihovih baza po celom Svetu, kojih ima 800+ i to na nezakonito okupiranim teritorijama, e, onda cu da mu poverujem! Naravno da on to nikad nece uraditi, ubili bi ga oni iz vojno-industrijskih korporacija. Otima im lebac iz ruku! Ma, zaboravi!

mmne
3 godine prije

to ce da se dogodi na veliki praznik….”SVETI NIKAD” !!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI