Appleov novi iOS će primorati programere aplikacija da traže dozvolu za praćenje korisnika

Apple iOS
3 komentara

Iako bi vlasnici telefona trebalo da imaju koristi od poboljšane transparentnosti praćenja, oglašivači možda neće biti toliko zadovoljni novom Appleovom najavom objavljenom 28. januara, koja obilježava Dan privatnosti podataka.

Programeri mobilnih aplikacija mogu da prikupljaju podatke o vlasnicima iPhonea, a zatim ih dijele sa kompanijama kako bi pomogli u ciljanom oglašavanju. Korisnici mogu onemogućiti takvo praćenje ako regulišu podešavanja svake aplikacije koju kupuju, ali to bi morali proaktivno da učine.

Uskoro, umjesto da vlasnici telefona moraju da pređu svaku preuzetu aplikaciju i onemoguće praćenje podataka, programeri će ih odmah pitati za dozvolu.

Prema Appleu, novi uslov za prijavu, nazvan Transparentnost praćenja aplikacija, učinit će da aplikacije dobiju dozvolu korisnika prije nego što prate podatke u aplikacijama ili na veb lokacijama u vlasništvu drugih kompanija.

Korisnici će moći da provjere koje su aplikacije zatražile dozvolu za praćenje u odjeljku za podešavanja.

Nije tajna da oglašavači koriste prikupljene lične podatke korisnika kako bi optimizirali svoje prodajne i marketinške strategije.

„U prosjeku aplikacije uključuju šest„ tragača “drugih kompanija, čija je jedina svrha prikupljanje i praćenje ljudi i njihovih ličnih podataka. Podaci koje prikupljaju ovi tragači sastavljaju se, dijele, objedinjuju i monetizuju, podstičući industriju vrijednu 227 milijardi dolara godišnje“, rekao je Apple.

Da bi elaborirao prakse oglašavača i programera aplikacija i efekte na korisnike i njihovu privatnost, Apple je objavio izvještaj „Dan u životu vaših podataka“.

U izvještaju je Apple dao primjer kako preduzeća koriste lične podatke za optimizaciju ciljanog oglašavanja kroz priču o djevojčici Emmi i njenom ocu Johnu.

Tokom vožnje do igrališta, John pušta svoju kćerku da igra igru na njegovom tabletu i ona vidi oglas za skuter. I to nije bilo slučajno od strane kompanije za skutere. Odlučili su da licitiraju za oglasni prostor za ovaj tablet jer su željeli da ciljaju baš ljude poput Johna – koji žive u istom gradu, sa prihodom i malim djetetom. Ovaj oglas će danima pratiti Johna i Emmu u različitim aplikacijama, takođe će se prikazivati na više aplikacija i veb lokacija na njegovom računaru i telefonu“, objasnio je izvještaj.

Aktivisti organizacije za zaštitu privatnosti pozdravili su šansu za korisnike iOS-a da „imaju veću kontrolu nad svojim ličnim podacima“.

„Prečesto potrošači ne znaju učesnike u mreži praćenja i ciljanja podataka. Ove promjene će pomoći uravnoteženju ekosistema tako da prikupljanje i dijeljenje podataka bude transparentnije, a praćenje više nije podrazumijevano. Sistemska promjena ove širine veliki je pomak za potrošače“, rekla je Michelle Richardson iz Centra za demokratiju i tehnologiju.

Facebook je, međutim, bio manje srećan zbog nove iOS politike koju je Apple uveo, prema postu iz 2020. Facebookovog potpredsjednika za oglase Den Levyja.

„Facebook se zalaže za male poslove. Appleova nova iOS 14 politika štetno će uticati na mnoge male poslove koji se bore da ostanu na površini i na besplatan internet na koji se svi oslanjamo više nego ikad“, napisao je tada Levy.

Uprkos nezadovoljstvu Facebooka i njegovoj tvrdnji da su mu u srcu interesi malih poslova, Apple planira da se zauzme i uvede novu politiku „uskoro“.

Promjene će stupiti na snagu predstojećim izdanjem iOS 14, iPadOS 14 i tvOS 14.

AppleiOSprivatnost podataka
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Daywalker
3 godine prije

iOS je najveće lopovsko sranje koje kontrolira apsolutno vaš mobitel kontakte i sve informacije općenito. Možda bi bilo logično programirati unazad verzije iOS8 sa tim certifikatom i po defaultu staviti “ne prati” mislim da bi radilo. Traba probat u praksi. Inače ObjectiveC je isto Appleovo sranje.

Gogolj
3 godine prije

Appleova nova iOS 14 politika štetno će uticati na… besplatan internet na koji se svi oslanjamo više nego ikad…”
Ovo nije prvi put da pročitam ili čujem “Besplatan internet”. U nekoj realnosti je internet besplatan? Zna li ko?

Bosanac
3 godine prije

IOS 14 je u opticaju vec neko vrijeme, ali neke aplikacije mozes jedino izbjec instalirat ili im omogucavas da te prate samom instalacijom (izmedju ostalih Paypal i ovaj robinhood).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI