Argentinski radnici masovnim općim štrajkom ruše Macria

Prosvjedi u Argentini
8 komentara

S jedne strane, Argentinu potresaju najveći radnički prosvjedi od dolaska na vlast predsjednika Mauricia Macria, a s druge, Argentina je prvi put domaćin “Svjetskog gospodarskog foruma za Latinsku Ameriku”, na kojem će se okupiti 1100 predstavnika vlada i poduzeća s predsjednikom Mauriciom Macriem kao domaćinom.

Argentinski predsjednik je u svom najboljem izdanju, obzirom na njegov često sportski imidž, rekao kako je “unutarnji dijalog najbolji za razvoj zemalja i svijeta općenito”.

Dok ulice argentinskih gradova doslovno gore, Maruricio Macri kao da živi u paralelnom svemiru.

Gradovi su prazni. Trgovine su zatvorene, a prijevoz u potpunosti paraliziran, uključujući zračne luke, vlakove i autobuse srednjih i dugih linija, prenosi španjolski Público.

Štrajku i prosvjedima se pridružilo više od 90% radnika, priopćila je sindikalna “Središnjica radnika Argentine” (CTA).

Opći štrajk je reakcija na “ekonomski model isključivosti i siromaštva koji prioritet daje financijskim špekulacijama nad proizvodnjom”

“Zemlja se sustavno zadužuje, 40 milijardi dolara samo u 2016. godini, a cilj vlade je srušiti inflaciju otkazima, ukidanjem naknada i smanjenjem plaća”, navodi tajnik CTA, Pablo Micheli.

“To je upravo ono što je predsjednik predložio na ovom mini-Davosu kojeg je sazvao”, dodao je.

Vlada je pokazala da “razumije situaciju” tako što je poslala žandarmeriju na pristupne autoceste Buenos Airesa, koji je bio blokiran od strane društvenih organizacija i lijevih snaga koje su htjele spriječiti ulazak u argentinski glavni grad.

Skupina nastavnika je rastjerana suzavcem, što je osudila Myriam Bregman, čelnica “Radničke ljevičarske fronte” (FIT).

Neki prosvjednici su rastjerani plinom i vodenom kamionima, najviše oni koji su presjekli “Panamerički autoput” koji povezuje sjever s glavnim gradom Argentine. Drugi su optuženi za bacanje kamenja na žandarmeriju, a uhićeno je najmanje šest osoba.

Osim toga, prosvjeduje se i protiv zakona  vlade kojim se omogućuje deložacija bez sudskog naloga.

Inflacija u 2016. je dosegla katastrofalnih 40%, a razina sukoba u posljednjih nekoliko tjedana raste. Prosvjede je potaknuo sindikat nastavnika i javne uprave, zahtijevajući povećanje plaća od 35% kao naknadu za gubitak kupovne moći. Ovaj tjedan se održava osmi nacionalni štrajk u trajanju od 48 sati.

Drugi poraz je vlada pretrpjela u četvrtak, kada je zatvoren luksuzni hotel u kojem se trebao održati Svjetski gospodarski forum. Sutkinja iz područja radnog zakonodavstva, Dora Temis, naredila da se vlada okupi i provede nacionalnu raspravu o povećanju plaća koliko traže sindikati nastavnika.

Budući da je obrazovanje u nadležnosti provincija, vlada mora po nalogu lokalnih vlasti mora pregovarati sa sindikatima.

Vlada poziva na strpljenje i generalni štrajk smatra neopravdanim. Stopa siromaštva premašuje 30%, što Macri ne poriče, ali je BDP porastao po prvi puta u devet mjeseci za 1,1%. Predsjednik Mauricio Macri tvrdi da je ovo prekretnica koja potvrđuje put oporavka.

Međutim, rast BDP-a, postotke, statistike i “napredak ekonomije” Argentinci ne osjećaju. Iako je Macri uvjeren da će stvari krenuti nabolje, ulice misle suprotno.

mauricio macri
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brane
7 godine prije

Ovce su glasale za njega iako su imale info što I koga zastupa, sad kad su gladne bleje. Ljudska glupost je bezgranicna. Neka gladuje glupa stoka bez mozga.

Filip
7 godine prije

Vratit će se Kristina

Laki Topalović
7 godine prije

A naši “ljevičari” navijaju za prosvjede u Britaniji, Belorusiji, Rusiji, Rumunjskoj i Srbiji. Da krleža uzme ovaj Nov Plamen u ruke, u štampanom izdanju, obrisao bi du*e s njim, da prostite http://www.noviplamen.net/glavna/studenti-polozili-proteste-u-aprilskom-roku/

Nostradurus
7 godine prije

Obični radnici uvijek budu prevareni obećanjima. Nikako da se nauče.

Brainstorm
7 godine prije

ma, sto ce radnici? cekaju da im poduzetnik da posao. da ista vrijede, udruzili bi se i sami proizvodili za sebe i slicne.
radnici su kao ruke i noge ali bez glave nema nista.

eeeaaadddaaa
7 godine prije

Zašto Babić ne pišete o neredima u Venezueli?

Antonio
7 godine prije

Novinaru, tema je super.
Ali daj dopuni je sa faktima – kako je ovaj tip postao predsednik Argentine. Ko mu je pomogao?
Pomazu li te sile i nase “nezavisne” politicare na Balkanu?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI