Nova Argentina – Masovna otpuštanja i kupnja američkog oružja 

Nora Cortiñas
4 komentara

“Ako smo pobijedili diktaturu, pobijedit ćemo i ovu vladu”, rekla je Nora Cortiñas, vođa pokreta “Madres de Plaza de Mayo”, koja se osvrnula na situaciju u zemlji od kada je predsjednik postao Mauricio Macri.

“Masovna otpuštanja, privatizacije, porast siromaštva, negiranje genocida tijekom vojne diktature u zemlji i zakoni protiv imigranata u stilu njegovog prijatelja Trumpa, sve to obilježava predsjedništvo Macria”, rekla je Nora Cortiñas.

Već mjesec dana traju prosvjedi nastavnika u javnim školama, zadruga protiv deložacija autonomnih prostora i za oslobođenje zastupnice autohtone zajednice Milagro Sala, čelnice organizacije Tupac Amaru koja je “kriva” jer u njenom rodnom području želi uvesti  “andski socijalizam” Eva Moralesa.

Macri je zbog veza autohtonog stanovništva s Bolivijcima od rešetki i bodljikave žice postavio svoj “zid” na granici koja ujedinjuje gradove La Quiaca s argentinske strane i Villazon u Boliviji.

U ponedjeljak su se pripadnici Kaxipayiñ zajednice Mapuche žalili odvjetnicima protiv naftne kompanije YPF, koja djeluje u velikom području Loma La Lata, optužujući je da truje područje opasnim tvarima. Situaciju su u više navrata osudili čelnici zajednice, koja postaje sve alarmantnija zbog namjere Macria da s novim ugovorima o slobodnoj trgovini s Europom otvori vrata velikim multinacionalnim kompanijama, što je odluka koju je donio nakon izbacivanja Venezuele iz Mercosura.

Vlada Macria je također prevarila javnost, kojoj je obećavala “nultu stopu siromaštva” i milijune radnih mjesta, a umjesto toga je primijenila klasični neoliberalni recept i snizila “cijenu rada”.

Tako je stvoreno pola milijuna siromašnih, a i stopa nezaposlenosti, koja je dosegla 10%, dalje raste.

Mauricio Macri, koji je optužen za posjedovanje brojnih tvrtki u inozemstvu, nema novca za potrebe stanovništva, ali je potpisao najveći ugovor o kupnji oružja nakon Falklandskog rata.

Od Sjedinjenih Država je naručio oružja u vrijednosti više od 2 milijarde dolara, što je pravdao “borbom protiv međunarodnog terorizma”.

Zastupnici oporbenog Fronta za pobjedu (FPV) bivše predsjednice Cristine Kirchner su podnijeli kaznenu prijavu protiv predsjednika i nekih članova njegove vlade. U međuvremenu, sindikati i društveni pokreti su pozvali na nacionalni jednodnevni opći štrajk 6. travnja.

Cristina Kirchnermauricio macriNora Cortiñas
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sarka
6 godine prije

“U međuvremenu, sindikati i društveni pokreti su pozvali na nacionalni jednodnevni opći štrajk 6. travnja” I tako im mogu staviti soli na rep…mislim ovim lopovima. Jer sve sto sindikati i drustveni pokreti danas rade je da upravljaju revoltom nezadovoljnika i vode ga ka laganom umiranju…taj revolt, a samim tim i nezadovoljnike. Bez srpa i vila se malo koji vlastodrzac sklonio sa vlasti. No, do danas su nas operisali od gena koji smo nekada ponosno nosili…Matija Gubec se okrece u grobu ko janje na raznju. Pogledajte Grcku. Pogledajte Evropu. Danas SVE partije koje su nekada imale K u nazivu (a nisu Kriscanske) u svom programu imaju par glavnih tacaka. Prva je zastita pedera a druga zivotinja. Onda malo palamude o klimi, pa sute i mule, pa se sjete da bi mogli malo i o porezu. I to je to… a kada ih pitas…izvinite, a gdje ste vi na skali desno-lijevo, najcesce… Čitaj više »

jale
6 godine prije

Argentinci nisu pizde, mogu da trpe neko vrijeme, ali neće 26 godina ko što trpimo mi ovde.

Tedi
6 godine prije

“Svaka slicnost je ne namjerna”.Pise u fimu koji je istinit.Sindikat je drugo ime za gazdu.I od tog nema nis.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI