Pokušaj atentata na Argentinsku potpresjednicu

Cristina Fernandez de Kirchner
8 komentara

Potpredsjednici Argentine Cristini Kirchner prijetila je naoružana osoba u blizini njene kuće u Buenos Airesu. Tamo je viđen naoružani muškarac kako je uperio vatreno oružje u lice potpredsjednice prije nego što je ona odvedena na sigurno.

Očigledni pokušaj pokušaja ubistva Kirchnera snimile su lokalne novinarske ekipe u četvrtak navečer dok se potpresjednica probijala kroz užurbanu gomilu u blizini njene rezidencije, koja se okupila da pokaže podršku usred suđenja za korupciju.

Ruka koja drži pištolj nakratko se vidi ispred Kirchner, koja se brzo sklonila s puta prateći nešto što se čini kao glasan klik. Neki izvještaji sugerirali su da je oružje oružje zakazalo, ali iz snimka nije jasno da li je osoba zaista pokušala povući obarač.

Jedna osoba je uhapšena na licu mjesta, a policija je nekoliko metara dalje pronašla vatreno oružje, javljaju lokalni mediji, koji tvrde da je napadač 35-godišnji brazilski državljanin. Međutim, zvaničnici još uvijek nisu potvrdili detalje o počiniocu. 

Izvori za provođenje zakona rekli su za argentinsku medijsku kuću Clarin da je muškarac nosio pištolj kalibra 3,80 s napunjenim okvirom, dok je ministar sigurnosti Anibal Fernandez istakao da osumnjičeni ima kriminalnu prošlost i da je posljednji put uhapšen u martu.

Ministar ekonomije Sergio Massa bio je među prvim zvaničnicima koji su reagovali na incident, na Twitteru da osude napad.

“Kada mržnja i nasilje prevladaju nad debatom o idejama, oni uništavaju društva i stvaraju situacije poput današnje: pokušaj atentata”, napisao je, izjavljujući svoju “solidarnost” sa potpredsjednicom i njenom porodicom, istovremeno izražavajući nadu da će napadač biti izveden pred lice pravde.

Kirchner, koja je prethodno bila predsjednica Argentine između 2007. i 2015., trenutno se suočava s optužbama za korupciju zbog navodne šeme da su se državna sredstva usmjeravala na prijatelja porodice putem javnih ugovora. Iako je glavni tužilac u slučaju nedavno zatražio od saveznog suda da Kirchner izrekne kaznu od 12 godina zatvora, potpredsjednica je glasno negirala optužbe i tvrdi da je bila meta političkog progona.

ArgentinaCristina KirchnerPodpresjednicaPokušaj Atentata
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Svaki,ali apsolutno svaki celnik neke drzave,moze biti optužen za korupciju ako trenutak to zahtjeva.bile to razvijene zemlje,africke drzave koje su to samo na papiru,neka otocja u sred Polinezije..svakome se moze natovariti korupcija.hvala.

Vanja
1 godina prije

Srećna srećnica,drago mi je jer ona kakva je da je nije američka marioneta.

Stipe
1 godina prije

Smrdi na kilometar ovaj slučaj.

držnedaj
1 godina prije

Ona je odvavno meta kabalini igrača još od vremena Chaveza i Ahmedinedjada s kojim je bila u bliskim odnosima. A tek nakon njenog govora na generalnoj skupštini UN 2009 kad je bila predsjednica Argenitne i kad je javno napala centre piramide i novog svjetskog poredka..

Selena
1 godina prije

Posle njenog govora od pre par godina u UN, za vreme kojeg joj je isključen mikrofon, bilo je nekoliko pokušaja njenog smaknuća. Pametnom dosta.

Max
1 godina prije

Kvazi atentator je korisna budala.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI