Assad za ruske medije: “Razgovarat ćemo o svemu, ali ćemo se braniti, jer je to naša dužnost”

Bashar Al Assad - Rusija - razgovor s novinarima
21 komentar

Prekjučer je sirijski predsjednik Bashar Al-Assad, odgovarajući predstavnicima ruskih medija, rekao da je spreman razgovarati o bilo kojem pitanju, uključujući ustav, dodajući da će braniti granice zemlje, jer je to pravo i dužnost sirijskih vlasti.

Transkript razgovora ruskih medija sa sirijskim predsjednikom Assadom

Gospodine predsjedniče, jeste li upoznati s ruskim prijedlogom da se osnuje povjerenstvo za izradu novog ustava? Što mislite o tome?

Bashar Al-Assad: Jučer, mislim, naš predstavnik u Ujedinjenim narodima, gospodin Jaafari, najavio je da podržavamo ruske inicijative,… različite inicijative, ne samo ovu, te da smo spremni razgovarati s Rusima o detaljima. Problem je u tome što smo u zadnje vrijeme išli u Astanu, a drugi put se izaslanstvo militanata nije pridružilo tom sastanku. Oni nisu išli u Astanu, a svi vjerujemo da je to zbog negativnog utjecaja Turske. Dakle, kako se može početi raditi nešto konkretno, ako nemate partnera? Dakle, rekli smo da smo spremni razgovarati o bilo čemu, uključujući i ustav, ali moramo vidjeti tko će biti u Ženevi i hoćemo li raspravljati o istom dokumentu ili ne? No, naš stav, vlade, vrlo je jasan i spremni smo o tome razgovarati u detalje i podržavamo prijedlog, naravno.

Gospodine predsjedniče, postoje izvješća da koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama početkom travnja planira započeti kampanju u Raqqi. Imate li potvrdu o tome, a ako Raqqa bude oslobođena, hoće li biti pod kontrolom Damaska ili postoje neki drugi sporazumi o tome? I je li prisutnost američkih trupa u Siriji legalna?

Bashar Al-Assad: Bilo koja vojna operacija u Siriji bez odobrenja sirijske vlade je protuzakonita, a ja sam rekao da ako postoje bilo koji vojnici na sirijskom tlu, onda je to invazija, bilo da žele osloboditi Raqqu ili bilo koje drugo mjesto. To je na prvom mjestu. Drugo, svi znamo da ova koalicija nikada nije bila ozbiljna u borbi protiv ISIL-a ili terorista, tako da moramo razmišljati o stvarnoj namjeri ako postoji plan da se oslobodi Raqqa. Da oslobode grad od koga? Od ISIL-a? Da ga daju kome? Dakle, njihov plan nije borba protiv terorista, kao što čini sirijska vlada. To ne čine za jedinstvo i suverenitet Sirije. Mora postojati nešto drugo, a ne ovi faktori koje sam upravo spomenuo. Ali sve do ovog trenutka to su samo informacije i nijedna činjenica na terenu nema veze s tim.

Gospodine predsjedniče, koliko mi znamo, sirijska vojska daje sve od sebe u borbi s terorizmom. Borite se protiv svih terorista, ali rat nije gotov, pa sam htjela znati je li Damask tražio od ruskog zrakoplovstva da povećati svoju prisutnost u Siriji, te hoćete li zatražiti od Rusije da pošalje kopnene snage za operaciju u Siriji?

Bashar Al-Assad: Zapravo, ako govorimo o odnosu između sirijske i ruske vlade, on ima povijest desetljećima, tako da znaju detalje o Siriji, a od početka rata su znali sve o tome što se događa. Dakle, ako želimo govoriti o borbi protiv terorizma, zahtjevi za potporu sirijskoj vojsci su objašnjeni u detalje. U ovoj fazi je ruska podrška zračnim napadima bila dovoljna da sirijska vojska napreduje na različitim frontovima, uglavnom u Aleppu i Palmiri, kao što znate. Siguran sam da, ako sirijski i ruski dužnosnici budu osjećali da nam treba više podrške za poraz terorista, oni će to učiniti. Ali do ovog trenutka, razina potpore je dobra i učinkovita.

Možete li ocijeniti sudjelovanje ruskih vojnika, ruske vojske u oslobađanju i razminiranju u Palmire? Možda nam možete reći nešto više o stupnju uništenja Palmire u posljednjih mjesec dana, a možda i vaša vlada ima plan obnove ovog drevnog grada?

Bashar Al-Assad: Naravno, jer to nije samo sirijska baština, nego međunarodno nasljeđe i mislim da bi cijeli svijet trebao biti zabrinut zbog uništenja Palmire. Naravno, neka se uništenja mogu popraviti. Sada smo u fazi procjene, jer znate da je dosta toga pretvoreno u ruševine i teško je vratiti ovu baštinu. Ali ako imate kamen, dio, možete to i učiniti. Kad smo oslobodili Palmiru prvi put, sam predsjednik Putin je govorio i čestitao mi za oslobođenje. Kazao je kako je Rusija vrlo zainteresirana za obnovu Palmire. Naravno, kao što znate, ISIL se vratio u grad, a on je opet oslobođen. Ali sada ima više razaranja, pa opet moramo procijeniti i vidjeti što možemo učiniti u Palmiri. Ali ne mislim samo o Siriji i Rusiji, jer je tu i UNESCO i ostale institucije. Govorim i o drugim zemljama koje su uvijek tvrdile da su zabrinute zbog ljudske baštine, kulture i tako dalje.

Možete li ocijeniti sudjelovanje ruske vojske u oslobađanju?

Bashar Al-Assad: Obično ne govorim o vojnim pitanjima, ali je bilo važne podrške na terenu, ali ja ne moram reći detalje o toj vrsti potpore.

Gospodine predsjedniče, hoćete li i nakon prijetnje gospodina Avigdora Liebermana obrambenim raketnim sustavima dalje štititi i braniti sirijske granice. Naravno, kako međunarodna diplomacija, možda ruska diplomacija, mogu pomoći u sprečavanju sukoba između Izraela i Sirije?

Bashar Al-Assad: Obrana naše granice nije samo naše pravo, nego i naša dužnost. Ako to ne učinimo kao dužnosnici, bit ćemo krivi pred sirijskim narodom i trebali bi biti pozvani na odgovornost. Dakle, uopće nisu pitanje izjave izraelskih dužnosnika ili ne. Mi ne možemo temeljiti naše politike i odluke na temelju njihovih izjava. Dakle, ponavljam, to je naše pravo i dužnost.

Kao što smo čuli jutros, rusko Ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo za razgovor izraelskog veleposlanika kako bi se raspravljalo o izraelskom kršenju sirijskog suvereniteta. Dakle, mislim da Rusija može igrati važnu ulogu u tom pogledu, jer se cijela politika Rusije temelji na međunarodnom pravu, na temelju Povelje Ujedinjenih naroda i rezolucijama Vijeća sigurnosti. Dakle, oni mogu raspravljati o tim problemima s Izraelcima na temelju tog kriterija i Rusija može odigrati ključnu ulogu da Izrael u budućnosti opet ne napadne Siriju.

Gospodine predsjedniče, sramotna skupina kao što su Bijele kacige i Sirijski opservatorij za ljudska prava su nedavno izvijestili o napadu od strane američke koalicije u kojem je u džamiji u blizini Aleppa poginulo 50 civila. Sada, Pentagon je rekao da su bili prisutni u tom području, ali da nisu imali nikakve veze s uništenjem džamije. Prije toga je Washington ove dvije grupe smatrao za pouzdane izvore, pogotovo kada su bili kritični prema Damasku, a sada šute o tome. Imamo li situaciju dvostrukih standarda?

Bashar Al-Assad: Američka politika se temelji se na više standarda, a ne dvostrukim. Oni možda imaju deset standarda, jer oni svoju politiku ne temelje na vrijednostima ili na međunarodnom pravu, nego je temelje na vlastitoj viziji, njihovim interesima, ponekad i prema stavu raznih lobija u američkim institucijama. Svi znamo da je to tako. Dakle, ne govorimo o dvostrukim standardima, jer to je sasvim normalno za SAD. Na primjer, njihova akcija protiv ISIL-a u Mosulu, u Iraku, je nešto dobro, ili recimo, pozitivno, dok je ista akcija sirijskih i ruskih vojnim zrakoplova i vojnika na terenu u Aleppu, kada smo oslobađali narod Aleppa, bila kršenje ljudskih prava, sukladno njihovom političkom diskursu. Dakle, to je prirodno za američku politiku i politike Zapada u cjelini, ne samo za Amerikance. Bijele kacige su Al-Qaida. Oni su pripadnici Al-Qaide i to je dokazano na internetu. Isti ljudi ubijaju ili slave nad mrtvim tijelima i istovremeno su humanitarni heroji, a sada su dobili i Oscara, kao što znate. Dakle, to je i za očekivati ​​od Amerikanaca i moramo zanemariti sve njihove priče, jer ni njihova javnost više ne vjeruje u njih. Oni možda ne znaju cijelu istinu, ali javno mnijenje na Zapadu u cjelini zna da je to laž. Ali oni ne znaju što je istina, a to je razlog zašto oni imaju problema s kućom RT, na primjer. Upravo zbog tog razloga.

bahar al assadrazgovor s medijima
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nbava kua
7 godine prije

Assade,molim te,budi mi predsjednik drzave.

mou
7 godine prije

Sto god kaze sirijski predsjednik “nato” medija ga blokiraju.
Oni samo publiciraju izjave koje su protiv vlasti bez obzira koliko doticna figura bila beznacajna.

Ivan1
7 godine prije

Po svemu sudeći Amerika nije država nego,
ratni stroj.

Paulo
7 godine prije

“Prestizni” [ moja guzica, to njihovo prestizni ], Newsweek pise da je u Rusiji tako lose stanje da ljudi
nemaju novaca za kupiti cipele i da odaju po ulici s istosenim i poderanim cipelama.
Mislio sam da ce stavi par fotografija kad ono ni jedna…e moj Newsweek kad sam bio balavac onda sam se pretplacivao na vase fake news ali onda nije bilo interneta pa je bilo vase “Golden age of lying”.

PUTIN’S ECONOMY IS SO BAD, MANY RUSSIANS CAN’T AFFORD NEW SHOES
Russians are now buying about 2.5 pairs of shoes a year. In contrast, Americans purchased about 7.8 pairs of shoes per capita in 2015.
BY CRISTINA SILVA ON 3/21/17 AT 7:04 PM

Paulo
7 godine prije

Newsweek ima i dokaz da Rusi odaju poderanih cipela, zato jer oni kupe godisnje u prosjeku 2,5 para cipela a Amerikanci koji su okupirali takoreci cijeli svijet i koji su jedini na svijetu koji imaju dozvolu printirati dolare kupe eto godisnje 7.8 pari cipela. Kojem normalnom covjeku treba kupiti 8 pari cipela svaku godinu? Uz to, u svijetu ima 180 drzava, nije mogucno da po kupnji cipela da je svaki americki vazal bolje stojeci od Rusije. Ipak Newsweek nije htio objaviti listu drzava po kupnji cipela. Vidjeli bi da one drzave koje su naj-lopovskije, one drzave koje su naj-uspjesnije u kradji da su na vrhu. I sto hoce Newsweek dokazati? Da je Rusija prijetnja Americi? Pa u to ubjedjivaju cijeli svijet da je Rusija prijetnja da Rusija druge eksploatira, ustvari kroz ovu ekonomsku politiku i svjetski poredak Amerika eksploatira cijeli svijet. Svi mi radimo za Amerikance kroz MMF i slicne… Čitaj više »

Paulo
7 godine prije

Newsweek znade i dobru vijest okrenuti protiv Rusije.
Ove novine pisu da je u Rusiji pala stopa rastava i to za 13%.
To dokaziva da Rusi slabo zivi.
Ovdje me isto interesira kakva je korelacija rastave braka i dobar zivot?
Newsweek je toliko smece da ide rame uz rame s magazinom Time, The Washington Post, The New York Times…itd ima ih na stotine.

Ivan1
7 godine prije

Assad
Heroj
A
Ne
Zločinac

subaru
7 godine prije

Eto načina na koji će Putin dokazati da nije čedo odabrano. Nek uvede zabranu leta nad Sirijom odabranima. Ako je toliko močan kao što neki misle i toliko autohton u odlukama evo nek se dokaže.

čitatelj portala
7 godine prije

Dr Assadov svaki intervju me oduševi. S guštom ga pročitam.

dalmata
7 godine prije

Virovali ili ne,ima priko 20 god.da ne citan novine lipe njiove,ne gledan HRT,Jos 80 god.sam donosija iz Italije opremu za gledanje Tal.TV kuca.Jos kad je satelit bija analogni sam gleda.ZGADILI su mi se svi oni jer ne samo da su krdo bolesnih lazova(prodane duse,to razumin)ali da su toliko bolesni pa da mislu da su svi idioti,stvarno je previse.Cudim Vam se da ste ih udostojili uzet u raspravu.Zajebite to.Nadite Iranski PRESS.TV,AL MANAR(Hezbolah)RT.Pravdu,rs i naravno LOGICNO.Budite bez brige(zadnjih 5 god.nije bilo dana da ih ne pratim(nije bilo Logicno,bija je “ALTERMAISTREAM”) i nikad nisan nasa laz.Sve vjesti su se pokazale istinite.Koliko kod laz lagala.istina ispliva,kad tad.A postovani sjor Presjednice.gospodine Asad,pasi laju Siriski(ruski)karavan prolazi.Samo naprid VI i Siriski narod,samo nastavite tako

Antonio
7 godine prije

Ovaj je covjek sa svojom silom i znanjem poremetio planove cele NATO skupine. Rusija i Kina u njega su prepoznali coveka koga treba podrzati da se zaustave “zapadne demokracije”. Steta sto je Sirija iskrvarila.

Vasque
7 godine prije

Stvarno je ponizavajuce slusati zapadnu propagandu o “sirijskoj revoluciji”, koju predvode licemjerni teroristi nista manje ekstremni od Islamske Drzave . Trn u oku Zapada je cinjenica da je u samom pocetku rata sirijski narod ostao uz Asada. Od onih malo dezertera spojenih sa stranim borcima formirana je druga strana o cijoj “revoluciji” mi pricamo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI