Austrijska vojska se priprema na dugotrajni nestanak struje

Struja
46 komentara

Krajem prošle godine ministrica obrane ÖVP-a Klaudia Tanner čak je privukla pozornost diljem Europe. Razlog je bila njihova kampanja prevencije zamračenja koja je odigrana na najbolji tirkizni način na promotivno učinkovit način. Oporba, točnije FPÖ, a također i SPÖ, kritizirali su to. Jer, odgovor na zastupničko pitanje pod naslovom “Preventivno zamračenje Oružanih snaga Austrije” pokazao je da od 100 najvažnijih posjeda Oružanih snaga Austrije niti jedan neće biti samodostatan niti 14 dana.

“Ako u Austriji nemamo niti jednu vojarnu koja može biti samodostatna 14 dana u slučaju nestanka struje, to je veliki skandal i pokazuje potpuni neuspjeh politike ÖVP-a u području nacionalne obrane”, kritizirao je zastupnik FPÖ-a Alois Kainz. Zalaže se da je plan proširenja samodostatnosti vojnih lokacija značajno pojednostavljen. Na temelju sadašnjeg “petogodišnjeg plana”, samo 25 nekretnina trebalo bi biti samodostatno do kraja 2022. godine. Opće je poznato da bi cijeli dan u zamračenju Austriju koštao više od milijardu eura, zbog čega je Kainz smatrao da bi imalo smisla potrošiti novac na mjere predostrožnosti za zamračenje kako bi se spriječila buduća šteta. A ta se šteta ne može izmjeriti isključivo ekonomskim pojmovima: nestanak struje mogao bi rezultirati tisućama smrtnih slučajeva jer mnogi nisu spremni.

Kolika je vjerojatnost zamračenja?

Osim toga, sada je objavljena studija koju je Parlament naručio 2021. od Instituta za tehnološku procjenu (ITA) Austrijske akademije znanosti (ÖAW) i Austrijskog instituta za tehnologiju (AIT). Pod naslovom “Sigurna opskrba električnom energijom i mjere opreza pri nestanku struje u Austriji: Razvoj, rizici i moguće zaštitne mjere” dolazi se do zaključka da se vjerojatnost nestanka struje procjenjuje kao prilično niska. Potpuno drugačije od procjene rizika austrijskih oružanih snaga, koje takav scenarij smatraju vrlo vjerojatnim. Stručnjak za zamračenje Herbert Saurugg to vidi na isti način.

Obnovljivi izvori energije i povećana potrošnja energije kao opasnost

Međutim, čini se da su autori studije u nekim slučajevima proturječni sami sebi. Budući da prisilni prijelaz energije i rezultirajuća veća potražnja za električnom energijom, na primjer za elektromobilnost ili toplinske pumpe, itd., mogu dovesti do češćeg iscrpljivanja ograničenja kapaciteta, a time i do većeg opterećenja električne mreže. A „sa sve većom potrebom za regulacijom, radni uvjeti u normalnom radu mreže mogu se postupno mijenjati u smjeru ‘krize’, tako da se povećavaju rizici od kvarova, na primjer zbog vršnih opterećenja i fluktuacija frekvencije mreže koje ne mogu duže biti nadoknađeni”, navodi se u studiji. Kako bi se te fluktuacije i dalje mogle kompenzirati u redovnom poslovanju, a rizik od velikih poremećaja i povezanih uskih grla u opskrbi i dalje pod kontrolom, potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere opreza na različitim razinama.

Očuvanje prirode nasuprot sigurnosti opskrbe?

To također utječe na politiku, budući da unatoč izdašnim subvencijama EAG-u (Zakon o proširenju obnovljivih izvora energije), regulatorni izazovi proizlaze iz zakona o regionalnom planiranju ili zakona o energiji cesta i sigurnosti opskrbe. To ne znači ništa drugo nego da politika tijekom strategije „dekarbonizacije “ stvara određene sukobe prioriteta, kao što su očuvanje prirode u odnosu na sigurnost opskrbe. Stoga će biti zanimljivo vidjeti kada će se tijekom klimatske i energetske krize donijeti prvi zakoni klimatske diktature, slično kao što se sada događa tijekom korona krize, za dobrobit i zaštitu svih i kako bi se osiguralo napajanje.

IZVOR: wochenblick.at

AustrijaKlaudia TannerstrujaVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sardelino
2 godine prije

Austrija, odnosno Austrijanci su zbog svoje podatnosti i smjernosti služenja autoritetu odabrani kao eksperimentalni poligon, laboratoroj za vježbe poradi uspostavljanja
novog svjetskog poretka.
Biti će zanimljivo vidjeti što će se desiti sa Austrijom i austrijancima u skoroj budućnosti.

Alen
2 godine prije

Sledeća vježba če biti kako preživjeti dan , kod pokidanih lanaca opskrbe s četvrt kruha i dva lista salame..

Zorule
2 godine prije

Od austrijskog kolege imam informaciju (koju nisam uspio provjeriti) da Austrija uopće nije prikačena na 400kV sistem na koji je spojena Europa, i da je to jedan od potencijalnih problema mogućeg rušenja sustava. Pregledao sam nekakve karte dalekovodnih sustava po europi, vidim da prolazi nešto od 400 kV kroz At, ali ne kužim jel je to samo tranzit ili je ipak nešto spojeno. Uglavnom oni strahuju da će industrijski pogoni (proizvodnja) potpuno stati ako njihov elektroenergetski sustav uđe u nestabilnost.

tihobl
2 godine prije

Kademi je fino odgovorio britancima: dovoljno je da jedna ruska podmornica ispali plotun kalibara po britanskim elektranama i Britanija je na nekoliko mjeseci izbacena iz svega.

nekoime
2 godine prije

Kada Rusi dođu, neće im trebati ni 14 sati, a kamo li 14 dana.

nekoime
2 godine prije

U mraku se i jodlanje bolje čuje.

Schwarze Hunderte
2 godine prije

Sto kukaju ? Imaju svjeca ako nemaju metaka , imaju tojage ako budu ratovali ima da im cio teritorij bude ….Wiener Neustadt – sa sve dvoristima .

max
2 godine prije

Jbg kad se pare spiskaju na vakcine.

A neg.
2 godine prije

Suprotno od black out-a je sunka na tavan, krumpir i kaca zelja u podrum, obavezno sparhet na drva!

Max
2 godine prije

Da to nije operacija mračna zima?

Daniel S
2 godine prije

Austria je prije samo par godina bila na drugom mjestu u Europi po prilicno svemu, a sad je sprdacina , obavezno cjepljenje,korupciske afere,evo jos samo fali nestanak struje sto proizvodi auotomatski nestanak Interneta,grijanja ,vode,hrane itd, pa smo ovdje Original Banana Republik.

ad astra
2 godine prije

A koja i čija vojarna može biti energetski samodostatna 15 i više dana? Pa zašto su NATO snage kod napada na Srbiju 1999. godine bacali grafitne bombe na elektropostrojenja?

Scorpiorex
2 godine prije

Vjetra i sunca u Njemackoj3%,a prije tačnih podataka ubijali su nas sa 25%.

Scorpiorex
2 godine prije

Austrija zemlja teška,za hodate sivih cesta ……..,ubilome beznadje

ime
2 godine prije

redukcija stryje ko u komunizmu.
zeleni su ko lubenice, izvana zeleni iznutra crveni.
sve sta zeleni promoviraju je prevara.
recimo vege, ima jedno svjedocanstvo tipa na yt koji je bio vege kaze da je imao psihickih problema.
ostale tehnicke stvari su transparentno prevara. pogledajte mozemo u zg, ideje su ko da su djeca gledali tiktok videe.

Ja to onako
2 godine prije

Bar sam sad siguran da Austrija nece usvojiti zakon o pogubljenju na elektricnoj stolici.

mason borovnik
2 godine prije

takvo pomračenje može da stvori samo EMP (eletromagnetski udar). A šta to znači je več druga priča….

Scorpiorex
2 godine prije

Vec 10ti put ista vijest,a nikakvog zamracenha u Austriji,polako malo se saberite.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI